7.9.16

ΟΔΟΣ: ΣΕΓ: Κατάσταση εσωστρέφειας ακόμη πιο επώδυνη και ανέξοδη


ΣΕΓ-ΣΓΚ-ΓΟΥΝΑ-ΑΘΗΝΑ
ΟΔΟΣ 7.4.2016 | 830

Σε μια εποχή σαν την σημερινή, στην οποία η καθημερινή ζωή στην Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης, της -όχι απλά περιρρέουσας αλλά- κυρίαρχης ατμόσφαιρας διασάλευσης, ατμόσφαιρα που προκαλείται από την διολίσθηση, το μεταναστευτικό πρόβλημα και την κατάρρευση της οικονομίας, τα εμπορικά happenings, έστω και με την μορφή των Διεθνών Εκθέσεων παραγωγικών κλάδων της εθνικής οικονομίας –συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού– αρχίζουν να σπανίζουν δραματικά. Γίνονται σε ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό περιβάλλον, που αν δεν είναι εχθρικό, είναι πάντως επιφυλακτικό και δύσπιστο απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.

Με αποτέλεσμα, ακόμη και όταν δεν σπανίζουν αυτά τα εμπορικά «δρώμενα», να μοιάζουν με σύντομο ανέκδοτο. Σαν να γίνεται Διεθνής Έκθεση για την Ελευθεροτυπία στην Τουρκία, Διεθνής Έκθεση για την Ανεξιθρησκεία στην Σαουδική Αραβία, ή ακόμη πιο χαρακτηριστικά, Διεθνής Έκθεση για την Δημοκρατία στην Βόρειο Κορέα.

Έτσι η προσπάθεια του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ) που επιμένουν να πραγματοποιούν την δική τους έκθεση Γούνας στην κάποτε διαμαντόπετρα της γης Αθήνα και όχι στην Καστοριά, στην οποία ανήκει η ελληνική Γούνα, μοιάζει να υπονομεύεται πολλαπλά. Και για νέους, διαφορετικούς λόγους, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, ούτε «απλά» από την διάσπαση των παραγόντων του κλάδου στην Καστοριά. Μια διάσπαση που πληγώνει την ίδια την πόλη και προπαντός την προοπτική της Γούνας στην Καστοριά. Μια προοπτική, που ποτέ στο παρελθόν δεν βρέθηκε πιο κοντά στο σημείο αιχμής. Στο όριο της καταστροφής.

Και αυτά συμβαίνουν ανεξάρτητα από τις προθέσεις των διοργανωτών, τα πενιχρά εμπορικά στοιχεία της διοργάνωσης και τα αποτελέσματα της. Τα οποία σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής ανακοινωθέντα δεν είναι αριθμητικά, αλλά σε… ποσοστά. Αναφέρθηκε για παράδειγμα από παράγοντες του ΣΕΓ ότι «οι αγοραστές ήταν 70% από την Ρωσία 15% από την Ουκρανία, 5% από την Κορέα 5% από την Κίνα και το υπόλοιπο ποσοστό από τις άλλες χώρες». Επιτρέποντας στον καθένα να υποθέσει ότι απλά από τους ενδεχόμενα συνολικά 10, οι 7 ήταν Ρώσοι κ.ο.κ. Όλα αυτά ομολογουμένως, ειδικά φέτος, θα πρέπει να προσεγγιστούν με επιείκεια λόγω της τρομακτικής κρίσης του κλάδου. Που μαστίζεται, είτε η Διεθνής Έκθεση πραγματοποιείται εδώ, είτε αλλού.

Για την ΟΔΟ η γουνεμπορία διαχειρίζεται, όχι απλά και μόνο την ιστορία και την υστεροφημία, αλλά την οικονομική προοπτική της Καστοριάς και ένα τοπικό προϊόν. Έτσι ειδικά κάθε οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια, ακόμη και εάν αναφέρεται σε ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, αποτελεί δημοτικό θέμα, κοινό ζήτημα.

Σε αυτό συμβάλλει πολύ περισσότερο η σκανδαλιστική κρατική επιχορήγηση του κλάδου από τις διακυβερνητικές ευθύνες ΠαΣοΚ και Νέας Δημοκρατίας. Που έγινε με απολύτως αδιαφανή κριτήρια, και άφησε πίσω της καταστάσεις που θα έπρεπε να διερευνηθούν για ποινικές ευθύνες. Των μεσαζόντων, και των κατά το καραμανλικό θρύλο, «νταβατζήδων», που μοίρασαν ένδεια και ανεργία στην πλειοψηφία. Για να τρίβουν και να ξεπλένουν τα χέρια τους με χρυσάφι ορισμένοι, πολλοί δυστυχώς, αλλά όχι όλοι ευτυχώς «επιχειρηματίες».

Ώστε η Διεθνής Έκθεση του ΣΕΓ στην Αθήνα, αφορά και ενδιαφέρει άμεσα την Καστοριά, έστω και εάν συνεχίζει να γίνεται στο πλαίσιο κρίσης. Μια κρίση που σίγουρα επιδεινώνεται από την διάσπαση του ελληνικού γουνεμπορικού κόσμου, καθώς η διαφωνία και η παραφωνία επενεργούν αρνητικά στο ήδη βαρύ διεθνές και εγχώριο περιβάλλον.

Και αυτά που έγιναν φέτος στην Αθήνα, δεν είχαν κανένα προηγούμενο. Δεν είναι μόνο η στρατιά ελλήνων πολιτικών προσωπικοτήτων μικρομεσαίου μεγέθους και «πολιτευτών», πραγματικών και κατά φαντασία, που παρέλασαν από την έκθεση των Αθηνών, αναδεικνύοντας με έμφαση ότι το happening τελικά ήταν παραπολιτικό, παρακοινωνικό της Καστοριάς, και όχι εξωστρεφές και διεθνές εμπορικό.

Ούτε φυσικά τα κάπως τραγελαφικά για το «γκαλά», αυτούς που τάχα έφαγαν «πόρτα» (μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής σύμφωνα με τις «διαπιστευμένες» δημοσιογραφικές αναφορές). Ούτε τέλος ότι ανακοινώθηκε λίγο πολύ επίσημα και στα σοβαρά ότι, ο επόμενος προορισμός της ελληνικής Γούνας και του νεοκαστοριανού δαιμονίου είναι η… Ινδία και το… Ιράν, ανακοίνωση που προκαλεί ερωτηματικά για την στοιχειώδη επάρκεια της διεθνούς κατάστασης, απ’ αυτούς που χαράζουν τις «ρότες» για τα επόμενα ναυάγια.

Μέσα στο ίδιο ζοφερό διεθνές εμπορικό περιβάλλον, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα περίπου και η 41η Διεθνής Έκθεση Γούνας της Καστοριάς, που διοργανώνει ο ιστορικός Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας». Που κάποιοι, -ποιοι άραγε;- τον κατήγγειλαν για την νομιμότητα λειτουργίας του νέου κτηρίου των εγκαταστάσεών της στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.


ΟΔΟΣ 7.4.2016 | 830 | σελ. 3

Όμως αυτή την φορά η έκθεση θα γίνει με την αγωνία διάχυτη. Και την δυσμενή πρόβλεψη ότι στην πραγματικότητα και στην περίπτωση της «αυθεντικής» Διεθνούς Έκθεσης της Καστοριάς, ο κλάδος θα καταγράψει, όπως και με τον ΣΕΓ, ανησυχητικά αποτελέσματα. Η προοπτική αυτή για την επερχόμενη Διεθνή Έκθεση της Καστοριάς, και αυτή του ΣΕΓ που έκλεισε τις πύλες της στην Αθήνα, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι κοινό. Δεν μπορεί παρά να πρέπει να λειτουργήσει δραστικά για την ενότητα του κλάδου της Καστοριάς που μοιάζει να πλήττεται όσο ποτέ άλλοτε.

Οι ειδήσεις και τα ρεπορτάζ ότι στην έκθεση του ΣΕΓ στην Αθήνα κλήθηκαν για 5η συνεχή χρονιά με έξοδα της διοργάνωσης εμπορικοί επισκέπτες-τουρίστες «μαϊμού», απλά φιλοξενούμενοι από το εξωτερικό, με πληρωμένα όλα τους τα έξοδα, από αεροπορικά εισιτήρια και 5στερα ξενοδοχεία, μέχρι και διασκεδάσεις και φαγοπότια, επιδεινώνει την κατάσταση. Όχι μόνο για τα οικονομικά στοιχεία, αλλά για την αιμορραγία σοβαρότητας και επιχειρηματικότητας.

Το γεγονός ότι ο ΣΕΓ φαίνεται να επένδυσε σε έμμεση διαφημιστική λάμψη μέσω της συμμετοχής εκπροσώπων της ελληνικής show biz, αποδεικνύει το έλλειμμα αυτοπεποίθησης της διοργάνωσης. Aλλά και το γεγονός ότι υπήρχε έγκαιρα η πρόβλεψη της αποτυχίας, ότι γνώριζαν από την αρχή πως ειδικά φέτος οι εκθέσεις θα αποτυπώσουν ένα ακόμη ελληνικό επιχειρηματικό Waterloo. Με αποτέλεσμα οι βεβιασμένες κινήσεις που αποσκοπούν στο πείσμα της Αθήνησι Διεθνούς Έκθεσης να θυσιάζει ακόμη περισσότερα από την παλιά αίγλη του κλάδου και της καστοριανής κάποτε «βαριάς» βιομηχανίας.

Με στημένες αυθόρμητες παρουσίες ελλήνων «διασήμων» τέως ή έστω και νυν, που έξω από την Ελλάδα δεν τους γνωρίζει απολύτως κανείς. Ώστε διάλογοι-συνεντεύξεις όπως αυτή που «παραχώρησε» ο Λάκης Γαβαλάς, για την ανάγκη να γίνουν…  εσώρουχα από γούνα (!) – με αναφορές και ευτελή υπονοούμενα και «χαριτωμενιές» του τύπου «Η γούνα γούνα δεν γίνεται, [με υπονοούμενο] η γούνα γούνα γίνεται, εύχομαι οι Καστοριανοί να κάνουν πάντα γούνα να ζεσταίνουν τον κόσμο» και προφητείες για το μέλλον της γούνας του στυλ «Έχει πάρα πολύ μέλλον η καστοριανή γούνα. Γιατί έτσι κι αλλιώς, οι άνδρες δεν χαϊδεύουν πλέον τις γυναίκες, οπότε πρέπει να αγοράζουν οι γυναίκες γούνες για να ζεσταίνονται μόνες τους» είναι εκφράσεις του ευτελισμού του κλάδου.

Περιέπεσαν δηλαδή οι του ΣΕΓ σε κατάσταση εσωστρέφειας, ακόμη πιο επώδυνη και ανέξοδη απ’ αυτή που κατηγορούν τους συναδέλφους τους του παραδοσιακού Συνδέσμου Γουνοποιών, εξέλιξη που αποδεικνύει πλέον την ώρα μηδέν. Την ώρα, ή τώρα ή ποτέ. Γιατί αν αργήσουν περισσότερο, την επόμενη χρονιά, αντί για τον Λάκη Γαβαλά, θα έχουν guest τον ψηφιακό Πάνο Γαβαλά. Και εν όψει της ινδοιρανικής εκστρατείας των γουνοποιών που εξαγγέλθηκε, το άσμα του «μη μου μιλάτε αφήστε με μόνο μου, εγώ παρέα θα κάνω με τον πόνο μου, έχω μαράζι στην καρδιά» θα ανακτήσει κάτι από την αίγλη του.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Απριλίου 2016, αρ. φύλλου 830.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ