21.12.19

Λόγος & Αντίλογος


Ora gia douleia


Κύριε Ιωάννη Κορεντσίδη,

Αρχίζω με τα θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία σου, ως Δημάρχου της Καστοριάς και των εκλεκτών συνεργατών και εύχομαι υγεία και αφοσίωση στο υψηλό και πολύτιμο έργο για την πόλη μας. Δείξε τον καλύτερο εαυτό σου, το ζητάει η πολυπαθούσα πόλη μας και η περιοχή.

Ήλπιζα να σε συναντήσω έξω και στο γραφείο σου, αλλά τώρα μου δίδεται η ευκαιρία από ένα φιλικό σου πρόσωπο το οποίο στην τοπική εφημερίδα «ΟΔΟΣ» στις 5-9-2019 ["εδώ"] αναφέρεται στο πρόσωπό σου και στους συνεργάτες με ασυγκράτητο μένος, γιατί κι αυτή τη φορά τον κατανίκησες, να ξεκινήσεις τον αγώνα σου καλούμενος την βοήθεια του Θεού, όπως έλεγαν και οι σοφοί πρόγονοί μας «Από θεού άρχεσθαι». (Όμηρος). Ενοχλημένος αφάνταστα από την συνάντησή σας με τον Μητροπολίτη για την ευλογία του έργου σου. Μπράβο σου! Το ξεκίνημα σου ορθό και επιβεβλημένο σύννομο με την παιδεία σου. Ο δειλός και ανώνυμος αρθρογράφος αποδεικνύεται ότι κατέχεται από μικροψυχία και κατώτερο ψυχικό νόσημα, γιατί έπρεπε πρώτα να σε συγχαρεί και ας έγραφε ακόμη χειρότερα τόσο για σένα όσο και την Καστοριά του 2019, αν ακόμη έχει πίστη στον Θεό  και είναι στον σωστό δρόμο.


oragiadouleia


Ο κύριος αυτός έχει υπόδειγμα τον καθηγητή Σταθόπουλο, ο οποίος είπε  παλαιότερα ότι το θρήσκευμα είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, και το έχαψε ο δειλός και κατηγορεί όσους έχουν ακόμη πίστη στον ένα Θεό, που τον ονόμασε ο Σωκράτης μας.

Και ο Σταθόπουλος και ο κρυμμένος αρθογράφος βρίσκονται εκτός θρησκευτικού χώρου και ενοχλούνται για την πίστη των άλλων. Ακόμη και όλης της ανθρωπότητας, η οποία έχει την πίστη της στον Θεό. Ο Σταθόπουλος αφήρεσε την κρίση του και παραπαίει. Κι όσο για την Καστοριά του 2019, έχει γνώση τι κάνει και ξέρει ποιον χρειάζεται.

Ο Σταθόπουλος και ο σύμβουλός του ο αρθρογράφος κρατούν στα χέρια τους το Τοτέμ των Αμαζονείων, ενώ οι αρχαίοι πρόγονοί μας έφτιαξαν τον Παρθενώνα και τους Δελφούς, τα σύμβολα του Θεού, τα οποία επίσης πιστεύει όλη η ανθρωπότητα, κι αυτά πιστεύει και η σημερινή πατρίδα και είναι η συνέχειά μας.

Αυτό που βλέπω στον αρθρογράφο, είναι αγένειος, μιμείται τους αρχαίους επιφανείς και θέλει να δείχνει πως είναι σπουδαίος, αλλά χωρίς την πνευματική υπόσταση. Έφαγε τη φόλα της προπαγάνδας της σύγχρονης αμφισβητήσεως των πάντων και το κυριότερο παραδειγματίζεται από ψευδοπροφήτες, οι οποίοι ξέρουν να κρύβονται, γιατί δεν αντέχουν στην αλήθεια.

Έτσι τώρα και αυτός κρυμμένος κατηγορεί τους αξιοπρεπείς που νικούν στην ζωή, οι οποίοι έχουν πίστη και ξέρουν από πού θα ζητήσουν βοήθεια.

Με τιμή
Νίκος Πρώϊος


* * *

Η ΟΔΟΣ καταχωρεί την επιστολή του κ. Ν. Πρώϊου, τακτικού σχολιαστή στις σελίδες της εφημερίδας για πολλά χρόνια τώρα, με προσπάθεια να διατηρηθεί αναλλοίωτο το πνεύμα και το εκφραστικό προσωπικό ύφος της κριτικής παρέμβασής του, αναφορικά με το σχόλιο στο περασμένο φύλλο της εφημερίδας, περί τα δημοτικά με τον τίτλο «Στην Καστοριά του Αυγούστου 2019» (ΟΔΟΣ, 5.9.2019 | 999 | σελ 10-11)

Αυτό πάλι με κριτική διάθεση, είχε αφορμή του την συλλογική επίσκεψη της δημοτικής ομάδας του νέου δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη στον μητροπολίτη Καστοριάς, την δημοσιότητα που επιδιώχθηκε και την αναμνηστική φωτογράφισή τους με τις εικόνες της Παναγίας ανά χείρας απάντων. Και όλα αυτά 1-2 ημέρες αφ’ ότου ο νέος δήμαρχος Καστοριάς, δήλωνε ότι περίπου θα συναποφασίζει.

Όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση, η ΟΔΟΣ δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τις απόψεις όσων επώνυμα ή ανώνυμα ζητούν δημοσίευση των άρθρων ή σχολίων της. Όπως και δεν υιοθετεί χαρακτηρισμούς και υφολογικά στοιχεία.  Το ίδιο  ισχύει ανεξαιρέτως και για όλους.

Ωστόσο τις καταχωρεί όλες, κατά κανόνα αυτούσιες (μόνο όσες εκφράσεις είναι έκθετες ποινικά αφαιρούνται) στο πλαίσιο της ελευθεροτυπίας και προπαντός της ενθάρρυνσης στην ανταλλαγή των απόψεων. Η Καστοριά πάσχει σοβαρά στο επίπεδο του δημόσιου διαλόγου.

Στις περιπτώσεις ανωνύμων επιστολών που δημοσιεύει, κατανοεί την επιλογή της ανωνυμίας όταν συμβάλλει στην ευελιξία και αυθεντικότητα του διαλόγου.

Όπως λοιπόν με τον συνεπή φίλτατο και τακτικό αρθρογράφο κ. Ν. Πρώϊο, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με κάθε άλλο επώνυμο αλλά και ανώνυμο.

Όμως το κριτικό άρθρο στο περασμένο φύλλο της εφημερίδας, στις 10-11 σελίδες, απηχεί απόψεις της ΟΔΟΥ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία συνέβη κάτι τέτοιο στην Καστοριά και δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν συνέβη ποτέ, οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

Προφανώς η αγωνία —και η απουσία εμπειρίας στην διαχείριση προσωπικών δεδομένων (ακόμη και αυτών που τους αφορούν), να είναι η εξήγηση για την πραγματοποίηση της επίσκεψης και προπαντός για την προβολή της με αυτό τον τρόπο.

Ένα τρόπο, που δεν υποχρεώνει σε σιωπή, ούτε σε υποταγή, τον αντίλογο.

Προφανώς επίσης δεν ήταν ολιγόπιστοι, ασεβείς, αδιάφοροι οι εκατοντάδες δημοτικοί σύμβουλοι της Καστοριάς από την απελευθέρωση ως τις μέρες μας.

Όμως κανείς πολιτικός αξιωματούχος δεν διανοήθηκε ότι θα μπορούσε να φωτογραφηθεί με την εικόνα της Παναγίας στα χέρια του κατά την ανάληψη των πολιτικών του καθηκόντων μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, και μάλιστα σε ανάλογες συνθήκες και αίτια και να τις διανείμει στον τύπο. Ποιος ήθελε να δείξει τι; Και ποιος το ζήτησε;

Δεν χρειάζεται κανείς να έχει μένος κατά κανενός, για να υποστηρίξει ότι το  συμβάν δεν είναι καινοτομία, ούτε αυτοδιοικητικό καθήκον. Δεν είναι αρμοδιότητα.

Κανένα μέτρο δεν τηρείται με την προβολή του προσωπικού θρησκευτικού φρονήματος και δη μετεκλογικά. Μπορούσαν να το αναφέρουν προεκλογικά, όσοι δεν αντέχουν μόνοι τις ευθύνες που επιδίωξαν να αναλάβουν.

Η ΟΔΟΣ προβαίνει σ’ αυτές τις παρατηρήσεις προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας και με την πεποίθηση (ελπίδα στ’ αλήθεια) ότι ο υπερβάλλων, ανυστερόβουλος και ακέραιος ζήλος είναι η εξήγηση. Ακόμη και στο αιχμηρό ύφος των διαφωνιών με τις θέσεις της εφημερίδας.

Το δύσκολο είναι να γίνεσαι δυσάρεστος. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1000.




Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


6 σχόλια:

  1. Είμαστε δυο, είμαστε τρεις....21/12/19

    Μετά τον Αντώνη, τη Γιάννα και το Θωμά, τώρα και ο κυρ Νίκος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/12/19

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/12/19

    Τί είναι το "κατώτερο ψυχικό νόσημα";

    το οποίο αναφέρει ο κ. Ν.Π.;

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/12/19

    Αυτό που μάλλον πάσχεις εσύ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/12/19

      ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ???

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/12/19

      Β.Δ.Μ.Γ.!!!!

      α υ τ ό χ θ ω ν

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ