2.3.20

Πρόσωπα 2019 [5]


ODOS | efimerida tis Kastorias | Prosopa 2019
ΟΔΟΣ 2.1.2020 | 1019

Μαρία Αντωνίου

Σημαντικές μεταμορφώσεις και μετακινήσεις



[-] Η (τέως) βουλευτής Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία, που εκπροσώπησε τον θώκο για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους (την δεύτερη φορά εκλέχτηκε με λίστα και όχι σταυρό προτιμήσεως), διαδέχθηκε τον κ. Ζήση Τζηκαλάγια τον Ιανουάριο του 2015. Ήταν τότε που κέρδισε για κάποιους, λίγους σταυρούς στην μάχη της εκλογής, προκαλώντας ζωηρή εντύπωση, καθώς έως τότε θεωρούνταν ακίνδυνη και η εκλογή της outsider. Παρέμεινε ως το καλοκαίρι του 2019 βουλευτής Καστοριάς, για να επικρατήσει και πάλι ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Τώρα αυτό προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ανανέωση, ή σημαίνει (ή όχι) ότι η βουλευτική ζωή (συμβολή) της Καστοριάς, εξαντλείται τα τελευταία πολλά χρόνια από τους δυο. Ούτε να γίνει δεκτό ότι το πολιτικό τους εκτόπισμα είναι τόσο σημαντικό, που δεν άφησε περιθώρια σε άλλες προσωπικότητες να αναδειχθούν μέσα από τις κοινωνικές ζυμώσεις της Καστοριάς.

Βέβαια οι απαντήσεις σε τέτοια θέματα είναι ζήτημα προσωπικής ερμηνείας. Όπως είναι ζήτημα προσωπικής προσέγγισης το εάν σημαίνει ότι οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας να επανδρώσει τις δύο άλλες θέσεις των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιό της από το μητρώο των στελεχών δεν βοήθησαν στο να προχωρήσει η ιστορία της Καστοριάς.

Πάντως οι αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ υπέδειξαν αθρόα την κυρία Μαρία Αντωνίου για τις σημαντικές μεταμορφώσεις της και μετακινήσεις της. Αυτά ήταν πολλά από τα σχόλια. Για παράδειγμα από άπειρη βουλευτής ενός επαρχιακού νομού, εξελίχθηκε σύντομα σε στέλεχος με ερείσματα και σαφή πολιτικό λόγο.

Και από το στρατόπεδο αυτών που πιστευόταν ότι δεν υποστήριξαν Κυριάκο Μητσοτάκη στην κούρσα της διαδοχής, σύντομα φαίνεται να εντάχθηκε στην προεδρική φρουρά. Τόση ήταν η εξέλιξή της αυτή, που συνοδεύθηκε και από ενδυματολογικές αλλαγές, ώστε ο νέος πρωθυπουργός την όρισε υπεύθυνη του Γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. Προκαλώντας όπως ήταν φυσικό ποικίλα –κατά βάση μάλλον αρνητικά– σχόλια, σε πανελλήνιο επίπεδο.

Πάντως οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ εκτός από τα πιο πάνω, υπέδειξαν την κυρία Μαρία Αντωνίου και για την σιωπή της (μετά τις διαδικασίες κύρωσης κλπ) σε ό,τι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών. Ενώ μέχρι τότε ήταν ομιλητική, αν όχι λαλίστατη.

Αλλά και για το γεγονός ότι νωρίτερα μέσα στο 2019, όσο ήταν ακόμη βουλευτής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που διενεργείται από τη Βουλή, η κ. Μαρία Αντωνίου κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, επισημαίνοντας την...«επιτακτική ανάγκη για πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας», της Καστοριάς εννοείται, σχετικά με τις μονάδες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Καστοριά.

Καθόσον —κατά την κυρία Αντωνίου— παρατηρείται... «αναβρασμός και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία» αφού «πλήττεται από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας» η οποία δεν «γνωρίζει τον αριθμό και την... εθνικότητα» των προσφύγων που θα αφιχθούν, όπως «καταγγέλλουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς» ζητώντας παράλληλα, πλήρη ενημέρωση για τα καταλύματα (ξενοδοχεία κλπ) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεδομένου ότι όλα αυτά τα εντυπωσιακά σχόλια, περί αναβρασμού κλπ υπεβλήθησαν στο όνομα των κατοίκων της Καστοριάς και απηχούν ή συγκαλύπτουν μια ασαφή αλλά μάλλον πραγματική προδιάθεση φυλετικής διάκρισης που χρεώνεται στην τοπική κοινωνία, η μερίδα των αναγνωστών της ΟΔΟΥ, που εστίασε στην ενέργεια της τότε βουλευτή, είναι η πιο δυναμική και απαιτητική.

Μετά τον διορισμό της στο Γραφείο του πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης, κατά ένα παράξενο τρόπο, ο αναβρασμός, η περιέργεια, η ανεργία των συμπολιτών της στην Καστοριά, έχουν πάψει.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1019




3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/3/20

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/3/20

    Μήν δείτε άνθρωπο να προκόβει,αμέσως στην άρνηση.
    Γιατί δηλαδή το κορίτσι, τί έκανε; Που έδωσε τώρα εκεί μερικά καυσόξυλα (οι κακές γλώσσες λένε [....]) ή που στίς εκλογές (πάλι κακές γλώσσες...) σε κάποιες επισκέψεις [....] στα γερόντια...!!!
    Όχι κυρία μου δεν είμαι σίγουρος για το περιεχόμενο.
    Καθολική αξία. Λίρα εκατό που λέμε. Πάντως εδώ που τα λέμε είναι όλες τους μία και μία. Πάρε για παράδειγμα την άλλη. Την [....] ντέεε... Όχι κυριέ μου. Αυτή μόνο κανά δυό σπιτάκια έφτιαξε δίπλα στο κύμα. Εε τι να κάνει το κορίτσι. Για την κακομοίρα τη μάνα της.
    Δεν βαριέσαι,τι είχες Γιάννη,τι 'χα πάντα....
    Κάποιος που ξέρει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρυσόστομος Δέλλας [fb]2/3/20

    Το περίεργο πού είναι; Έφυγαν οι κακοί, ήρθε η κανονικότητα και όλα καλά ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ