17.3.20

Τέλος στα μισόλογα της Εκκλησίας έβαλε ο πρωθυπουργός






Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

να κλείσουν οι Εκκλησίες


Το… μισό βήμα παραπάνω που δεν τόλμησε να κάνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και να κλείσει τις εκκλησίες έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Δευτέρας αναγγέλλοντας την παύση λειτουργίας σε κάθε χώρο λατρείας κάθε δόγματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Το παρασκήνιο ωστόσο πίσω από αυτήν την κίνηση δεν έχει να κάνει μόνο με μία προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά με τις τηλεδιασκέψεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά και φυσικά την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας στους ιερείς, Σωτήρη Τσιόδρα.

Η έκπληξη του Μεγάρου Μαξίμου

Της απόφασης της ΔΙΣ είχαν προηγηθεί πολλές συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικού επιτελείου και ιερέων σε μία προσπάθεια να βρεθεί γόνιμο έδαφος, η Εκκλησία να ακούσει τις ανησυχίες των επιστημόνων και εν τέλει να κλείσει τους χώρους λατρείας. Αυτόν το σκοπό εξυπηρέτησε και η επίσκεψη του λοιμωξιολόγου, κ. Τσίοδρα στην Μονή Πετράκη.

Άκαρπη, όμως, ήταν και αυτή η προσπάθεια αφού το τελικό κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας κινείτο στην σφαίρα του «ναι μεν αλλά». Μπορεί δηλαδή να ανέβαλλε τις λειτουργίες, ωστόσο αυτό αφορούσε τις καθημερινές, αφού τις Κυριακές η Θεία Λειτουργία θα τελείτο κανονικά έστω και για μία ώρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, λοιπόν, έμειναν τρόπον τινά έκπληκτοι με την απόφαση των Ιεραρχών. Για τους ιερείς δεν είχε μετρήσει ούτε η ανησυχία του κόσμου, ούτε η έκκληση όλων των κομμάτων, ούτε καν οι επισημάνσεις των επιστημόνων. Η ανακοίνωση λοιπόν, ήταν αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Οι προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, χώρισαν τους Ιεράρχες σε δύο στρατόπεδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πρώτο στρατόπεδο βρίσκονταν όσοι υποστήριζαν πως δεν είναι δυνατόν να μην τελεστεί η Θεία Λειτουργία της Κυριακής ενώ έφταναν να υποστηρίξουν πως η κυβέρνηση δεν είχε ασκήσει παρόμοιες πιέσεις σε κανένα άλλο δόγμα. Εκφραστής αυτής της άποψης φέρεται να ήταν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ.

Σε αντίθετοι γραμμή, όπως λένε αρμόδιες πηγές ήταν Μητροπολίτες όπως ο Γαβριήλ Νέας Ιωνίας και Νέας Κρήνης Ιουστίνος οι οποίοι υποστήριζαν πως η Εκκλησία πρέπει να εναρμονιστεί με τις οδηγίες των επιστημόνων.

Ο ρόλος του Ιερώνυμου

Από την άλλη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή προσπαθούσε να βρει μία λύση η οποία θα συνδύαζε όλες τις απόψεις και θα αποτελούσε την «χρυσή τομή». Άλλωστε, για τους γνωρίζοντες, ο κ. Ιερώνυμος δεν είναι υπεράνω των μητροπολιτών, αλλά πρώτος μεταξύ ίσων, που σημαίνει πως δεν μπορεί να επιβάλλει την άποψή του ενάντια στις επιταγές της ΔΙΣ.

Έτσι, μετά τις πιέσεις, αντί για μέση λύση, είδαμε μία μεσοβέζικη λύση η οποία φυσικά δεν ικανοποίησε την Πολιτεία.

Το πήρε πάνω του ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε πηγές κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, είχε από την πρώτη στιγμή την άποψη πως η Εκκλησία θα πρέπει να ακούσει τους επιστήμονες και να κλείσει τις Εκκλησίες. Ωστόσο, σεβόμενος τον διακριτό ρόλο της Εκκλησίας επιθυμούσε από τους Ιεράρχες να κάνουν το πρώτο βήμα.

Στην τελική απόφασή του και παρέμβασή του, συνέβαλε και το συναινετικό κλίμα με τους έτερους πολιτικούς αρχηγούς. Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά στις τηλεδιασκέψεις τους εξέφρασαν την στήριξή τους στο μήνυμα «Μένουμε Σπίτι», ενώ και οι δύο συνομολόγησαν πως και η Εκκλησία θα πρέπει να ακούσει τον παλμό της κοινωνίας και να αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης.

Έτσι, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός, έδωσε εντολή στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως να προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να σταματήσουν οι λειτουργίες σε κάθε ναό κάθε δόγματος σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που ανακοίνωσε και ο ίδιος μέσω Twitter.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε λάβει την απόφαση για αναστολή των λειτουργιών ήδη από την περασμένη Παρασκευή αλλά περίμενε την συνεδρίαση του ΔΙΣ προκειμένου η ίδια η Εκκλησία να πάρει μια τέτοια απόφαση με αίσθημα ευθύνης.

Πέτσας: Πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες

Προηγουμένως, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μέσω τηλεδιάσκεψης όπως γίνεται της τελευταίες μέρες, αλλά και επειδή ο ίδιος βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του αφού η σύζυγός του βρέθηκε θετική στον ιό.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, ένα ποσοστό ανθρώπων θα είναι βαριά περιστατικά, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες» ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση» επισήμανε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης μετακινήσεων όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία ή το ολικό κλείσιμο των συνόρων.

«Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε τα μέτρα. Αν μας πουν οι ειδικοί για άρση τους θα το κάνουμε» σημείωσε. «Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε τι θα κάνουμε σε 3 με 4 εβδομάδες» πρόσθεσε πάντως. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στο διάγγελμά του ότι είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/3/20

    Η ιεραρχία έχασε την ευκαιρία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και στην Καστοριά ακούσαμε παράλογα και μεσαιωνικά πράγματα...
    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την ξεκάθαρη απόφαση, έστω και καθυστερημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/3/20

      Είναι γνωστό ότι ο Ρωσικός δάκτυλος, έχει μεγάλη δύναμη στην Καστοριά. Και σε χρήμα. Ο νοών νοείτω.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος17/3/20

    Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς χτενιζόμαστε!!!!
    Φτάνει πια, το εξαντλήσαμε το θέμα. Κολλήσαμε στους παπάδες και δεν κοιτάμε και τα άλλα μέτρα που πρέπει να παρθούν.
    Για να μη νομίζετε ότι αερολογώ, εξηγούμαι ευθύς αμέσως. Άνθρωποι, Έλληνες πολίτες υπάρχουν και εκτός Ελλάδος. Άλλοι εγκλωβίστηκαν με το κλείσιμο των συνόρων, άλλοι ταξίδεψαν για επαγγελματικούς λόγους και άλλοι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε εργαζόμενοι είτε σπουδάζουν.
    Μερίμνησε η Ελληνική Πολιτεία ώστε να μην αφεθούν όμηροι απερίσκεπτων Κυβερνήσεων;
    Στην Αγγλία ο Τζόνσον την είδε δεύτερος Ουϊνστον Τσώρτσιλ και δεν έκλεισε ακόμη τα Σχολεία.
    Τουλάχιστον τα Ελληνικά Σχολεία δεν έχει δικαίωμα το Ελληνικό Υπουργείο να αναστείλει τη λειτουργία τους; Μιλάμε για ανήλικα παιδιά!!!!!
    Καλά, τους φοιτητές τους αφήσαν στη μοίρα τους... αλλά τα παιδιά;
    Κι οι φοιτητές όμως, μόνοι τους μένουν.
    Είναι παιδιά κατώτερου θεού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/3/20

    Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, δώρισε 20000€ στο νοσοκομείο. Εύγε για την αξιέπαινη πράξη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/3/20

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος18/3/20

    Έχει ξεφύγει η κατάσταση. Κι αυτό γιατί από χρόνια τα προβλήματα κουκουλώνονταν.
    Πώς λέμε Κρίμα απ' το Θεό; Ε, αυτό!
    Κι ο πονοκέφαλος δεν θα ρθει στους Μεγάλους από τις γιαγιάδες, αλλά από δικούς τους που θα κάνουν Αντάρτικο. Έτοιμοι είναι να μαζέψουν τον κόσμο.
    Και άντε μετά οι άλλοι να συμμαζέψουν τ' ασυμάζευτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ