26.9.20

ΟΔΟΣ: Πειστήρια που θα άξιζε να αποσυρθούν από το προσκήνιο




Η φωτογραφία με τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια να κρέμονται και στο βάθος το στημένο ακόμη φωτο-χριστουγεννιάτικο δένδρο στην πλατεία Ομονοίας στην πληγωμένη παλιά καρδιά της Καστοριάς, έχει ληφθεί εχθές Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020. Στο τέλος Ιανουαρίου δηλαδή. 

Έχουν περάσει περισσότερες από 20 ημέρες από την ολοκλήρωση τουλάχιστον των εορταστικών εκδηλώσεων των καρναβαλιών, η οδός Μητροπόλεως επανήλθε στα γνωστά σκοτεινά, ερημικά της, θεοσκότεινη την νύχτα όπως και η υπόλοιπη όμως Καστοριά, πιο διευρυμένα και σε μεγαλύτερη έκταση, απ’ ό,τι στο παλιό ήδη παρακμάζον κέντρο. 

Όμως το φωτο-χριστουγεννιάτικο δένδρο της πλατείας Ομονοίας που βεβαίως δεν ανάβει (ευτυχώς) το βράδυ, όπως και τα άλλα ξεχασμένα στολίδια και διακοσμητικά αντικείμενα των εορταστικών ημερών, αποτελεί μνημείο της διαχρονικότητας της ζοφερής κατάστασης του Δήμου Καστοριάς, που υπερβαίνει πρόσωπα. Αλλά σχετίζεται πρωτίστως με τις ικανότητες, προτεραιότητες, επάρκειες, τα κίνητρα των εκλεγμένων.

Συμπτωματικά, το ίδιο εγκαταλειμμένο (όπως και προηγουμένως) έρημο, είναι το ισόγειο κατάστημα στο οποίο φιλοξενήθηκε το κεντρικό προεκλογικό κέντρο του ήδη πια δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, που όπως είχε δηλωθεί, επιθυμούσε τότε, με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, να υποδηλώσει το ενδιαφέρον του για την σωτηρία του παλιού κέντρου της πόλης. 

Σήμερα όμως, πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ίδιου και της δημοτικής αρχής (περιλαμβανόμενων των μειοψηφικών τάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς), το μόνο που άλλαξε είναι το στοιχειωμένο χριστουγεννιάτικο δένδρο καθώς και κάποια παρατημένα ή ξεχασμένα στολίδια, σε άλλα σημεία της πόλης. 

Και η απολύτως έρημη Καστοριά, ειδικά μετά τις απογευματινές ώρες και τα εφιαλτικά κενά καταστήματα και διαμερίσματα, όχι μόνο στο παλιό κέντρο, αλλά και ευρύτερα, όπως ήδη αναφέρθηκε.

Παρεμπιπτόντως αντίστοιχα φαινόμενα, υπήρξαν και στο παρελθόν, σε διαφορετικές δημαρχιακές περιόδους. Ωστόσο από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι υπήρξε ποτέ (τα τελευταία είκοσι έτη) καλλιέργεια τέτοιου κλίματος προκαταβολικής δημοτικής αποθέωσης για το έργο, που υποτίθεται θα γίνει. Και όλοι εύχονται ακόμη βεβαίως να γίνει, καθώς η απόσταση και η διαφορά μεταξύ του "θέλω" και "μπορώ" είναι προφανής.

Η ευδαιμονία της μετεκλογικής περιόδου, αρχίζει όμως σιγά-σιγά να υποχωρεί και το φως τις ημέρας να αποκαλύπτει τις εγγενείς αδυναμίες και της σημερινής δημοτικής περίστασης «ώρα για δουλειά». Που δεν είναι άλλη από το πολιτικό βάρος και την ουσιαστική αξιοσύνη όσων εκλέγονται. 

Την αξιοσύνη που βρίσκει έρεισμα στα μετεκλογικά έργα και όχι στα προεκλογικά λόγια. Πόσο μάλλον τα πολλά λόγια και τα ακόμη πιο πολλά αρχικά likes, που όμως ήδη άρχισαν να λιγοστεύουν. Όπως άλλωστε είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Εκτός κι αν εκεί στον Δήμο Καστοριάς εκτιμούν ότι το παραγόμενο έργο τους δεν δικαιολογεί επιφυλάξεις. 

Το στημένο ακόμη φωτο-χριστουγεννιάτικο δένδρο της πλατείας Ομονοίας, που σε πείσμα του ημερολογίου εξακολουθεί να παραμένει στην θέση του (είναι που είναι κακόγουστο, όπως κάθε αντίστοιχο σε όλη την Ελλάδα) και οι φωτογραφίες της δημοτικής αρχής Καστοριάς στην έναρξη της εορταστικής περιόδου με προβολή, περιφορά και επίδειξη της φερόμενης προσωπικής φιλίας με τον ευρωβουλευτή τότε της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρο Ζαγοράκη —που διεγράφη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό καθώς απέδειξε ότι ήταν εν δυνάμει πολιτικός αχυράνθρωπος ποδοσφαιρικών παραγόντων που υποδύονται το αθλητικό ιδεώδες (με την κυβέρνηση να περιγράφει την συμπεριφορά του ως εκβιαστική) —γεγονός που εύστοχα σχολιάζει ο φίλος της ΟΔΟΥ κ Γιάννης Σκόρδας στην σημερινή του αρθρογραφία— είναι τα πειστήρια που θα άξιζε να αποσυρθούν από το προσκήνιο του Δήμου Καστοριάς, σήμερα. 

Πόσο μάλλον που ενδέχεται στιγμές, συμπτώσεις ή και παρεξηγήσεις να κινούν υπόνοιες, διαύλους και διεργασίες σε ευρύτερο επίπεδο, να μη βραδύνει ο χρόνος που σύντομα να προκαλέσουν ντόμινο. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1019


Σχετικά:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/9/20

    Λαμπιόνια Χριστουγεννιάτικα είναι ακόμη κρεμασμένα παντού στη Καστοριά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/9/20

    Ώρα για Ξεκρέμασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/9/20

    Μάλλον ώρα για Κρέμασμα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ