15.1.21

Δήμος Καστοριάς - Γραφείο Δημάρχου

Ενημέρωση και διευκρινήσεις
για δήθεν “κόψιμο τοπικής εφημερίδας”

Με μεγάλη έκπληξη παρατηρήσαμε πρόσφατα ότι στην τοπική εφημερίδα «ΟΔΟΣ» γράφεται ψευδώς ότι ο Δήμος Καστοριάς «έκοψε την εφημερίδα», επειδή δήθεν του ασκείται «κριτική». Μάλιστα για την πρωτοφανούς αυτή απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η οποία αναδημοσιεύεται συνεχώς και από την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας, γίνεται μία αγωνιώδης προσπάθεια να στηριχθεί σε ευφάνταστα πράγματα, συνοδευόμενα με πομπώδεις εκφράσεις και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς όπως: «δικτατορικές αποφάσεις», «αναχρονισμό τριτοκοσμικού τύπου», «γελοίες και αστήρικτες αντιφατικές δικαιολογίες», «επιχείρηση τιμωρίας», «απώτερος στόχος το φίμωτρο», «πογκρόμ μιας σκοτεινής αντίληψης που παρόμοιά της δεν έχει γνωρίσει ο τόπος», «πετσόκομμα αναθέσεων καταχωρίσεων» και άλλα φαιδρά.

Το κακό δεν είναι ότι κάποια εφημερίδα μπορεί να έχει τη δική της θεώρηση των πραγμάτων και των καταστάσεων και ενίοτε τους σκοπούς της. Δικαίωμά της είναι και είναι αναφαίρετο. Αυτό όμως που δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να κάνει, είναι να γράφει ψεύδη και να παραπληροφορεί σκοπίμως ή μη και φυσικά για τους δικούς της λόγους, γραφόμενα τα οποία παρασύρουν δυστυχώς και ανυποψίαστους πολίτες.

Κατά συνέπεια και προς αποκατάσταση της πραγματικότητας ο Δήμος Καστοριάς, έχοντας υπόψη τα επίσημα έγγραφα και όλη τη σχετική αλληλογραφία (βρίσκονται μάλιστα όλα στην κατοχή της εν λόγω εφημερίδας από τον Ιούλιο του 2020) μεταξύ της συγκεκριμένης εφημερίδας και του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καστοριάς, ενημερώνει τους πολίτες ότι: 

Στις 2 Ιουνίου του 2016, έπειτα από σχετική εισήγηση του τότε Προέδρου του συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου, αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση ετήσιας συνδρομής για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη κι ενώ υπήρξε και η σχετική εγγραφή της ανάλογης πίστωσης στον προϋπολογισμό του, για τις εφημερίδες ΣΕΝΤΡΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ, ΟΔΟΣ, ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ και ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Αριθμός Απόφασης 45/2016).

Με τη λήξη της χρονικής διάρκειας της παραπάνω ετήσιας συνδρομής, δηλαδή τον Ιούνιο του 2017 και μετά, δεν υπήρξε καμία άλλη εγγραφή πίστωσης, καμία έγκριση ετήσιας συνδρομής και καμία άλλη Απόφαση του αρμοδίου Νομικού Προσώπου για καμία συνδρομή εφημερίδας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καστοριάς.

Στις 19 Ιουνίου 2020, εντελώς ξαφνικά, αιφνιδιαστικά και κυρίως εκπρόθεσμα, παρελήφθη από την Υπηρεσία Πρωτοκόλλου του Δήμου Καστοριάς, με Αριθμό Πρωτοκόλλου: 1293/19-6-2020, το Υπ’Αριθμ.: 388/20-12-2019 Τιμολόγιο της εφημερίδας ΟΔΟΣ για συνδρομές των ετών 2018 και 2019!!

Η Διευθύντρια του αρμόδιου Νομικού Προσώπου του Δήμου Καστοριάς, με έγγραφό της, αλλά και άλλη διευκρινιστική ηλεκτρονική αλληλογραφία, επέστρεψε το συγκεκριμένο Τιμολόγιο στην εφημερίδα, ως όφειλε, αναφέροντας επακριβώς τους αυτονόητους λόγους για τους οποίους δεν ήταν δυνατόν να «εκκαθαριστεί» το ετεροχρονισμένο αυτό Τιμολόγιο. Έκτοτε, με δική της υπαιτιότητα η ΟΔΟΣ σταμάτησε να στέλνει την εφημερίδα της στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς, αφήνοντας εν γνώσει της τα «ράφια της Βιβλιοθήκης» κενά.

Σημείωση πρώτη: για 3 ολόκληρα χρόνια, από την Απόφαση 45/2016 και μετά όλες οι εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΔΟΥ, έστελναν τα φύλλα τους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη κανονικά.

Σημείωση δεύτερη: για 3 ολόκληρα χρόνια καμία εφημερίδα, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΔΟΥ, δεν αξίωσε ποτέ πληρωμή συνδρομής από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, δεν προχώρησε ποτέ σε καμία «ενόχληση» και δεν εξέδωσε ποτέ κανένα Τιμολόγιο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, μέχρι την 19η Ιουνίου 2020 που το έπραξε αυτό η ΟΔΟΣ και μάλιστα ετεροχρονισμένα.

Σημείωση τρίτη: δεν υπάρχει καμία απόφαση της δημοτικής αρχής να «κόψει» καμία εφημερίδα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς, όπως ψευδώς παρουσιάζει η ΟΔΟΣ για τους δικούς της λόγους, η οποία με δική της απόφαση και ευθύνη σταμάτησε να στέλνει τα φύλλα της στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς.

Σημείωση τέταρτη: πάγια και αδιαπραγμάτευτη αρχή της δημοτικής αρχής είναι ο σεβασμός στη Διάκριση των Εξουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της περιβόητης «Τετάρτης Εξουσίας», η οποία έχει υποχρέωση να ενημερώνει, να ελέγχει, να ασκεί κριτική, αλλά όχι να ψεύδεται.

Σημείωση πέμπτη: ο Δήμος Καστοριάς ήταν και συνεχίζει να είναι συνδρομητής στην εφημερίδα ΟΔΟΣ.

Σημείωση έκτη: ο Δήμος Καστοριάς, τηρεί ισομερώς και απαρέγκλιτα τη σειρά ανάθεσης διακηρύξεων, ανακοινώσεων, δημοπρασιών, αποφάσεων, που είναι επί πληρωμή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε όλες ανεξαιρέτως τις εφημερίδες που δικαιούνται βάση Νόμου, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΔΟΥ, η οποία και εν προκειμένω, από την αρχή της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής μέχρι και σήμερα έχει δημοσιεύσει επί πληρωμή από το Δήμο Καστοριάς, χωρίς να προσμετρούνται και τυχόν άλλες από Νομικά Πρόσωπα ή άλλες δημοτικές δομές, 17 Καταχωρίσεις (συνολικά 89 για 5 εφημερίδες).

Σημείωση έβδομη: η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καστοριάς παραμένει ανοικτή σε οποιαδήποτε έκδοση, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΔΟΥ, να ανακαλέσει τη λανθασμένη εκτίμηση και απόφασή της για να μπορούν οι σημερινοί και μελλοντικοί δημότες να ενημερώνονται και να αντλούν υλικό για την έρευνά τους.

Σημείωση όγδοη: αυτή η δημοτική αρχή, από την αρχή της θητείας της, δεν ασχολήθηκε ποτέ και με καμία εφημερίδα ή άλλο μέσο ενημέρωσης για οποιοδήποτε δημοσίευμα ή «κριτική» κι ούτε πρόκειται να το κάνει, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΔΟΥ, όσο κι αν προκληθεί…

Σημείωση ένατη: επειδή πιθανόν να μη δημοσιοποιηθούν οι απόψεις του Δήμου Καστοριάς από την ΟΔΟ, όπως συμβαίνει άλλωστε τους τελευταίους 14 μήνες, όπου η συγκεκριμένη εφημερίδα αλλάζοντας ξαφνικά και αναίτια στάση παρουσιάζει επιλεκτικά την ειδησεογραφία του Δήμου Καστοριάς, η διευκρινιστική αυτή ενημέρωση θα δοθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ώστε να λάβουν γνώση και να βγάλουν ανεπηρέαστοι τα συμπεράσματά τους, εκτός από τους αναγνώστες της ΟΔΟΥ και όλοι οι ορθώς σκεπτόμενοι πολίτες της περιοχής μας.


* * *


Η ανακοίνωση του Γραφείου Δημάρχου Καστοριάς περιέχει ανακρίβειες (ψεύδη) και άλλες προσβολές, για την ΟΔΟ. Χωρίς λόγο και αφορμή την απέστειλε (διένειμε) αμέσως και ταυτόχρονα σε πάρα πολλά ΜΜΕ και ενημερωτικές σελίδες στην Καστοριά και αλλού, με την παράλογη εξήγηση ότι είχε την βεβαιότητα πως δεν θα την καταχωρούσε ή δημοσίευε η ΟΔΟΣ. Χωρίς φυσικά να περιμένει πρώτα να ισχύσει η δικαιολογία. Πολλαπλασιάζοντας με αυτό τον τρόπο την προσβολή των δικαιωμάτων της εφημερίδας που υποστηρίζει ότι ήταν αυτός εξ αρχής ο σκοπός. Είναι τόσο επιλήψιμο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, που ούτε ο ίδιος ο Δήμος Καστοριάς τόλμησε έως τώρα να την αναρτήσει. Η εκ μέρους της ΟΔΟΥ ανάρτηση – δημοσίευση της ανακοίνωσης αυτής, δεδομένου ότι ήδη προηγήθηκε η ανάρτησή της από πάρα πολλούς άλλους, σε καμμιά περίπτωση δεν σημαίνει έγκριση του περιεχομένου της ως νόμιμου. Γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την διάψευση του Γραφείου Δημάρχου Καστοριάς, πάντα μέσα στο πλαίσιο των νόμων. Σε αντίκρουσή της, δημοσιεύεται ταυτόχρονα και η ανταπάντηση της ΟΔΟΥ "εδώ".

ΟΔΟΣ

17 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/1/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/1/21

    ... η διευκρινιστική αυτή ενημέρωση θα δοθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ώστε να λάβουν γνώση και να βγάλουν ανεπηρέαστοι τα συμπεράσματά τους, εκτός από τους αναγνώστες της ΟΔΟΥ και όλοι οι ορθώς σκεπτόμενοι πολίτες της περιοχής μας.

    Συγγνώμη, ανώνυμος ανώνυμος κι εγώ, αλλά ψυχούλα έχω. Οπότε επιτρέπεται να εκφράσω τουλάχιστον μια εύλογη απορία. Έστω και ανώνυμα, αφού δεν απαγορεύεται από τον Νόμο.
    Ρωτώ λοιπόν.
    Από τη συγκεκριμένη ασυνταξία και ασάφεια στην τελευταία παράγραφο, τι νόημα βγάζετε ;
    Λέει κάτι προσβλητικό για τους αναγνώστες της ΟΔΟΥ ;
    Να στενοχωρεθώ τώρα για το IQ μου/ μας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/1/21

      Ο νόμος του FB είναι αυστηρός για τους ανώνυμους επικριτές.. Και το IQ σας χαμηλότερο από του Προέδρου...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/1/21

      Φυσικά κι έχουν υψηλότερο IQ [....] Γι' αυτό συνυπάρχει ο Κορεντσίδης και ο Παίσιος στο προφίλ μερικών. Δε ξέρω για τις παντόφλες.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος15/1/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/1/21

    Εγέρθητι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/1/21

    Μετά από 1,5 χρόνο που απαντούσε μόνο σε Παραρά και Νατσούλη, σε Σβούρες και Ξεσβούρες, απάντησε, έστω και με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο, σε άρθρο της ΟΔΟΥ. Είναι και αυτό μία εξέλιξη.
    .....
    Του πανικού του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/1/21

      Πλέον όλη η Καστοριά διαβάζει Οδό για να ενημερωθεί και έχει γυρίσει την πλάτη στους πληρωμένους-προσκυνημενους... Αυτό πονάει και την αυλή...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/1/21

      Μέχρι αύριο οι 3 αλλαγές Αντιδημαρχων να δούμε αν θα βγει αληθινός ο Michael Jackson... Τριαντάφυλλος Όλγα και Χρήστος αλλάζουν

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος15/1/21

      Δεν στέκονταν προσοχή όταν περνούσε η σύμβουλος;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος15/1/21

      Όχι δεν καθόταν προσοχή στον Παλαιό Συνεργάτη...

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος15/1/21

    19 Ιανουαρίου παραχωρουνται 200στρεμματα βουνού στη Μαρτυρική Κλεισούρα για ανεμογεννητριες;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/1/21

      Ε, εντάξει, μόνο 200 στρέμματα. Αποδεικνύεται ότι κρατάμε τις οικολογικές ισορροπίες...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/1/21

      Γι αυτό δεν αντιδρά κι ο γνωστός Δημοσιογράφος, το καμάρι της Κλεισούρας μας!!!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος21/1/21

      Ελπίζω οι επενδυτές να μην είναι τα εγγόνια αυτών που έσφαξαν τους άμαχους στην κατοχή.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος16/1/21

    Είναι πολλά τα λεφτά Άρη....

    Ο Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/1/21

      Αναβάλλονται οι αλλαγές Αιρετών λόγω σφοδρων χιονοπτώσεων... Αναμένεται δυνατό ανεμοσουρι...

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ