20.1.21

Λόγος & Αντίλογος


Ο κ. Ιωάννης Νταλίπης και η κ. Ναταλία Ιωαννίδου στο εργοτάξιο της οικίας του ήρωα του μακεδονικού αγώνα.

 «Η οικία ενός ήρωα»


Αγαπητέ κ. Μπαϊρακτάρη,

Στις 17 Φεβρουαρίου 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναστήλωση / αναπαλαίωση της εξοχικής κατοικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Από το σπίτι αυτό ξεκίνησε ο Παύλος Μελάς το 1904 για το μοιραίο ταξίδι του στη Δυτική Μακεδονία.

Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για τον Παύλο Μελά. Η ηρωική θυσία του ξύπνησε το μέχρι τότε αδιάφορο για την Μακεδονία ελληνικό κράτος, αλλά συγκλόνισε και ένα ολόκληρο λαό.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο συγκίνησε και επηρέασε βαθειά και αυθόρμητα την ελληνική κοινή γνώμη περνώντας γρήγορα στον χώρο του θρύλου, αλλά έγινε αιτία και για διαφοροποίηση της μέχρι τότε εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας μας.

Αυτό λοιπόν το σπίτι παρέμενε για πολλά χρόνια άδειο υφιστάμενο την αδυσώπητη φθορά του χρόνου.


Μερική πρόσοψη της οικίας του Παύλου Μελά υπό ανακατασκευή


Η εγγονή του Παύλου Μελά κυρία Ναταλία Ιωαννίδου -η οποία παρεμπιπτόντως με τιμά με την φιλία και την αγάπη της- επί πολλά χρόνια έκανε προσπάθειες να δωρίσει το σπίτι και το οικόπεδο του, σε ένα αξιόπιστο φορέα ο οποίος θα παρείχε τις εγγυήσεις για τη σωστή αναστήλωση /αναπαλαίωση, αλλά και περαιτέρω διαχείριση αυτού, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη.

Δεν θέλω να σας κουράσω αναφέροντας τις προσπάθειες της κυρίας Ναταλίας Ιωαννίδου, συνεχίστριας των ευγενικών παραδόσεων προσφοράς των δύο οικογενειών Μελά και Δραγούμη.

Έπρεπε να έρθει ένας στρατιώτης, υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και αναφέρομαι στον Αλκιβιάδη Στεφανή, για να γίνει δεκτή η δωρεά και η περαιτέρω αξιοποίηση του σπιτιού.

Έτσι σήμερα ο φορέας που ανάλαβε την διαχείριση του σπιτιού είναι το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. το Υπουργείο Πολιτισμού και το μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής τραπέζης.

Το σημαντικό κόστος της αναστήλωσης /αναπαλαίωσης ανέλαβε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Κύκλωψ  ο ιδιοκτήτης της οποίας Μακεδών πατριώτης από τη Δράμα με παρακάλεσε, λόγω σεμνότητας, να μη αναφέρω το όνομα του.

Έτσι σε λίγους μήνες από τώρα θα ολοκληρωθεί το έργο, προς μεγάλη χαρά και ευτυχία της κυρίας Ναταλίας Ιωαννίδου, η οποία αξίζει να αναφερθεί ότι, επί πολλά χρόνια, με επιμονή, κόπο και μεθοδικότητα ταξινομεί τα αρχεία των οικογενειών Μελά και Δραγούμη, ορισμένα των οποίων έχουν ήδη δημοσιευθεί, παραμένει όμως ακόμα ένας αριθμός πολυτίμου αρχειακού υλικού το οποίο πρέπει να δει το φως της δημοσιότητας.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι, στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε, τέτοιες πρωτοβουλίες φέρνουν ένα αεράκι δροσιάς και αισιοδοξίας. 

Με εκτίμηση

Γιάννης Αναστ.Νταλίπης 
ydalipis@gmail.com
 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1038
Σχετικά:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/1/21

    Και στα εγκαίνια πήγε μόνο ο κ. Τζηκαλάγιας, εκπροσωπώντας ουσιαστικά την Καστοριά. Ο δήμαρχος δε, χαμπάρι δε πήρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/1/21

    Αστειεύεστε ρε παιδιά; Χάνουν ευκαιρία η Paris Hilton και o Ζήσης να βάλουν φωτογραφία στο Facebook και στην εφημερίδα αντιστοίχως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ.Ε.22/1/21

    Πόσο ωραίο είναι να συναντιούνται οι απόγονοι δυο τόσο σπουδαίων ηρώων του Μακ. Αγώνα και μάλιστα για έναν τόσο σημαντικό λόγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ