13.2.21

Το Σκάκι

ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Το Σκάκι
Εξαφανίστηκαν σχεδόν όλες οι φωτογραφίες με το hashtag του Δήμου Καστοριάς: #Δήμος Καστοριάς # Kastoria_covid_free.

Τόσα χρήματα, τόσα ντρομς, τόσα καραβάκια, τόσο glamorous, τόσους «διάσημους». Πάνε όλα. Τίποτε δεν έμεινε. Μόνο η έμπνευση για τους τενεκέδες. 


Κι όμως, μετά τόσους μήνες, τόσα σποτ, τόσες φωτογραφίες από πάνω, από κάτω, από πλάγια της αρχόντισσας και των αρχόντων της βεβαίως, τόσους «διάσημους», τόσα χρήματα για ντρομς και τόση προπαγάνδα «Καστοριά-Covid-free» (μόνο αποπυρηνικοποιημένη πόλη δε τη βάπτισαν), επιτέλους το παραδέχθηκε: Ι. Κορεντσίδης: «Ο covid-19 δεν ήρθε για να φύγει»! 


“ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ [Λ]ΕΦΤΑ”

■ Στα Μαθηματικά το εφτά είναι περιττός αριθμός αφού δεν διαιρείται με το δύο. Στην Αστρονομία εφτά είναι τα σώματα του ηλιακού συστήματος που είναι ορατά με γυμνό οφθαλμό από τη Γη. Στον ημερολογιακό χρόνο εφτά είναι οι μέρες της εβδομάδας. Στη Φυσική εφτά είναι τα χρώματα του ουράνιου τόξου (της ίριδος). Στην Αρχαία Ελλάδα το εφτά είναι ο ιερός αριθμός του Απόλλωνα και ο τέλειος αριθμός των Πυθαγορείων. Οι εφτά αρχαίοι σοφοί και τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Στην ελληνική μυθολογία η Λερναία Ύδρα είχε εφτά κεφάλια και η Ατλαντίδα 7 κύρια νησιά. Η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη είναι κτισμένες σε 7 λόφους. Στη μουσική 7 είναι οι νότες. Στον Χριστιανισμό έξi μέρες έκανε ο Θεός να φτιάξει τον κόσμο και την έβδομη ξεκουράστηκε. Τα εφτά Μυστήρια της Εκκλησίας. Τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα και πολλά ακόμα. 

■ Στην Καστοριά το εφτά είναι ο αριθμός πάνω στον οποίο στήριξε το «αφήγημά» του ένας τοπικός συνδυασμός για να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές τον Μάϊο του 2019. «Ώρα για δουλειά» το λογότυπό του και σήμα του ένα ρολόι που δείχνει εφτά η ώρα. 

■ Από τις εφτά η ώρα που θα έκλειναν οι κάλπες, θα «σήκωναν τα μανίκια» και θα ξεκινούσαν τα μεγάλα έργα, έτσι μας ενημέρωσαν. Μετά από δέκα μήνες δεν έχουμε δει «ένα» έργο. Το ρολόι (πάντα) δείχνει εφτά.

■ Την προηγούμενη εβδομάδα ο συνδυασμός της πλειοψηφίας του δήμου Καστοριάς, «Ώρα για δουλειά», έδωσε στη δημοσιότητα μία ανυπόγραφη ανακοίνωση με τίτλο «7 παράγραφοι και 7 υστερόγραφα» (να’τα πάλι τα εφτά), ως απάντηση στην αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κ. Σπύρου, η οποία είχε κάνει καταγγελίες για την λειτουργία του Δήμου Καστοριάς, με μία ενυπόγραφη ανακοίνωση, απεσταλμένη στα τοπικά ΜΜΕ. 

■ Παρόλο το προσβλητικό, υπεροπτικό πρωτίστως και απαξιωτικό ύφος που θέλησαν να δώσουν στην απάντησή τους οι ««Ώρα για δουλειά», δεν μπόρεσαν παρά να παραδεχτούν την καταγγελία της μείζονος αντιπολίτευσης ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου είναι «υποστελεχωμένες». Πρόσθεσαν όμως ότι είναι… συνεργάσιμες και λειτουργικές, δηλαδή κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αν όμως είναι έτσι, πού είναι το έργο που παράγουν; 

■ Σχετικά με το «χάος» που υπάρχει στο γραφείο του δημάρχου με ανθρώπους που είναι σύμβουλοι (;), διερχόμενοι (;), μόνιμοι (;) -ούτε η κ. Σπύρου γνωρίζει ακριβώς τι κάνουν εκεί, απάντησαν ότι οι σύμβουλοι είναι χρήσιμοι και όχι… «ρουφέτια». Βέβαια. 

■ Στην Διαύγεια του δήμου Καστοριάς στις 6/7 δημοσιεύτηκε χρηματικό ένταλμα πληρωμής για τους ειδικούς συμβούλους-συνεργάτες του δημάρχου για τον Ιούνιο 2020 με ποσόν 3.222,39 ευρώ. Άραγε σε τι χρησιμεύουν και αμείβονται τόσο καλά;

■ Την… αποτελεσματικότατη αντιμετώπιση (με 85 κρούσματα και πλέον των 13 θανάτων) της πανδημίας επί 2,5 μήνες από το Δήμο και την οποία δεν πήγε να την δει «ιδίοις όμμασι» η κ. Σπύρου (όπως λένε), την βλέπουμε τώρα που μέσα σε 12 μέρες από την επανεμφάνιση του κορωνοϊού στην πόλη μας, μετά από 72 μέρες (να’το το εφτά και πάλι) χωρίς νέα κρούσματα, αυτά έφτασαν τουλάχιστον τα 24!

■ Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το περιμέναμε το φθινόπωρο κατά τους λοιμωξιολόγους, μας ήρθε από τον Ιούνιο. Τόσο καλά! 

■ Κρίμα που μπήκαν στον κόπο οι «διάσημοι» της Καστοριάς να διαφημίσουν τον τόπο και τον Δήμο Καστοριάς, και να γίνουν ακόμη πιο «διάσημοι».

■ Όσο για την έκπληξη που πήραν από την καταψήφιση του προϋπολογισμού για την τουριστική προβολή της περιοχής μας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο από την κ. Σπύρου, έκπληξη νοιώσαμε και εμείς αλλά, από τα ποσά που διαβάσαμε. «Δαπάνες τουριστικής προβολής σε τοπικά, πανελλαδικά και διεθνή ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο κλπ.) από 6.000 ευρώ σε 11.000 ευρώ, δηλ. αύξηση 5.000 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο κρούσμα επανεμφανίστηκε στις 25/6 και το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο έγινε στις 30/6.

■ Τουριστική προβολή για ποιούς; Ποιοί θα έρθουν τώρα στην Καστοριά με το άκουσμα των νέων κρουσμάτων covid-19; Ποιοί είχαν σκοπό να έρθουν στην Καστοριά με τους 13 και πλέον νεκρούς λόγω κορωνοϊού; 

■ Μετά την πανελλαδική άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας στις 4/5, ο δήμος Καστοριάς το πρώτο θέμα που εισηγήθηκε, στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο, στις 8/5, ήταν να διατεθεί το ποσόν των 5.750 ευρώ για την προβολή των δραστηριοτήτων του δήμου. 

■ Ο δήμος δεν είχε καμμία άλλη αγωνία παρά την προβολή του! Στις 15/5 ο δήμος δίνει στη δημοσιότητα δύο βίντεο - ίσως γι αυτά να είναι τα λεφτά, υποθετικά διότι ο δήμος δεν ανακοίνωσε πόσο στοίχισαν - με τίτλο «Επιμένουμε Καστοριά – συνεχίζουμε ασφαλείς». Προβάλλουν την Καστοριά κατά τη διάρκεια της καραντίνας και μετά την άρση των μέτρων. Καμμία διαφορά. Ερημιά! [σχετικά "εδώ" και "εδώ"].

■ Τα δύο αυτά βίντεο είχαν και τη συνοδεία ενός μικρού κειμένου το οποίο σε αφήνει άφωνο: «Την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα συνεχίζουν να παρουσιάζονται και να καταγράφονται ακόμα κρούσματα κορωνοϊού, εμείς μετράμε 35 μέρες χωρίς [...] η Καστοριά βγαίνει από την καταιγίδα της πανδημίας όρθια και ασφαλής και ατενίζει με μεγάλη αισιοδοξία την "επόμενη μέρα" [...]».

■ Άραγε ποιος νους λογικός έγραψε αυτό το κείμενο και ποιος το ενέκρινε; Αν τώρα κάποια πόλη οπουδήποτε στην Ελλάδα πανηγυρίζει ότι δεν έχει κρούσματα και δέχεται τους πρώτους τουρίστες της και κάνει έμμεση σύγκριση με την Καστοριά, να μην τους παρεξηγήσουμε.

■ Στο δεύτερο δημοτικό συμβούλιο, της μετά καραντίνας εποχής, διαβάζουμε επίσης, εκτός από τις δαπάνες για την τουριστική προβολή, ότι αυξήθηκαν οι: «δαπάνες διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων» από 20.000 σε 35.000, αύξηση 15.000 ευρώ! Καθώς επίσης και εισηγήθηκαν: «υπηρεσίες συμβούλου [άλλου συμβούλου!!] για την τουριστική ανάπτυξη και δημοσιότητα του Δήμου Καστοριάς» με το ποσόν των 6.000 ευρώ. Αυτά τα δύο δεν καταψηφίστηκαν. Άφωνοι! 

■ Στο υστερόγραφο 7 (εμμονές είναι αυτές) της ανακοίνωσης του συνδυασμού πλειοψηφίας προς την κ. Σπύρου, διαβάζουμε: «Ελπίζουμε όλα να έγιναν αντιληπτά και να μη χρειαστεί να επανέλθουμε…»

■ Σαν απειλή διαβάζεται σε πρώτη ανάγνωση και φυσικά όχι μόνο προς την αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και προς τους πολίτες και σε οποιονδήποτε θέλει να τους κάνει κριτική. 

■ Όταν όμως το ξαναδιαβάζεις, νοιώθεις τον φόβο τους, μην τυχόν και «επανέλθουμε»... 

■ Μετά τις δύο αυτές ανακοινώσεις σιωπή έπεσε στην πόλη της Καστοριάς.  Καμμία ανακοίνωση και από τους υπόλοιπους τρεις συνδυασμούς της αντιπολίτευσης. 

■ Ναι υπάρχουν κι άλλοι συνδυασμοί, κι ας ξεχάστηκαν, όπως του κ. Ταμήλια παραδείγματος χάριν. Όλα βαίνουν καλώς! Μούγγα! 

«Μετά από πολύ καιρό βρέθηκα Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Αυτό το οποίο βιώνω αναφορικά με τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας είναι ότι μόνο εγώ προσέχω (ίσως επειδή στην Καστοριά έχουμε “πείρα”). Το λογικό συμπέρασμα το οποίο τεκμαίρεται είναι ότι είναι στατιστικά και πρακτικά αδύνατο η Καστοριά να εμφανίζει 1-2 κρούσματα καθημερινά και η Θεσσαλονίκη ή Χαλκιδική κανένα. Ειδικά αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και τους γείτονες των Βαλκανίων που καταφθάνουν στην Ελλάδα, με τον ιό (πάρα) φορτωμένο στις αποσκευές τους», σχολίασε δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας.

■ Φαίνεται ξέχασε (κι αυτός) ότι από το δείκτη R0 εξαρτάται ο αριθμός και ρυθμός των κρουσμάτων. Ο δείκτης R0 κυμαίνεται πλέον στο 0,2 δηλαδή 100 θετικοί στον κορωνοϊό το μεταδίδουν σε άλλους 20 (σε τοπικό επίπεδο). 

■ Από τις 20 Μαΐου, ο δείκτης μετάδοσης R0 του κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει κυμανθεί ως εξής: Από 20 έως 27 Μαΐου κάτω από 0,5. Από 25 Μαΐου έως 3 Ιουνίου κάτω από 0,5. Από  3 έως 11 Ιουνίου 0,25. Από 11 έως 17 Ιουνίου κάτω από 0,5 Και από 17 έως 25 Ιουνίου: 0. Η στήλη δεν έχει δυστυχώς άλλα στοιχεία.

■ Ο δημοτικός σύμβουλος όμως μπορεί να ζητήσει επίσημα στοιχεία του δείκτη R0 για την Καστοριά από τον ΕΟΔΥ, παρά να σχολιάζει με υπονοούμενα του στυλ «όλοι μας ζηλεύουν».

■ Φερ’ ειπείν, στην Ξάνθη που συναγωνίζεται την Καστοριά στα κρούσματα (προφανώς κι αυτήν την ζηλεύουν), ο δείκτης R0 είναι στο 2! Δηλαδή 100 ασθενείς μεταδίδουν σε άλλους 200! 

■ Στην Καστοριά ο δείκτης R0 πόσο είναι;

■ Κι όμως, μετά τόσους μήνες, τόσα σποτ, τόσες φωτογραφίες από πάνω, από κάτω, από πλάγια της αρχόντισσας και των αρχόντων της βεβαίως, τόσους «διάσημους», τόσα χρήματα για ντρομς και τόση προπαγάνδα «Καστοριά-Covid-free» (μόνο αποπυρηνικοποιημένη πόλη δε τη βάπτισαν), επιτέλους το παραδέχθηκε: Ι. Κορεντσίδης: «Ο covid-19 δεν ήρθε για να φύγει»! 

■ Κάλλιο αργά παρά ποτέ. 

«Όχι, αυτή η πόλη δεν είναι το κατάλληλο μέρος για ψυχεδελικά ναρκωτικά. Η ίδια η πραγματικότητα είναι εντελώς παρανοϊκή».
Hunter S. Thompson, 1937-2005

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1038
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

Σχετικά:

22 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/2/21

    Ο Αρχιμουσικός είναι καλός στο σκάκι... Έκανε ρουα ματ στο Γιάνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/2/21

    Μα πως δεν καναν έργα γεμισαν την πολη κολωνακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/2/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/2/21

      και τενεκέδες [....]

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος14/2/21

      Και έμμισθους "Ειδικούς συμβούλους-συνεργάτες"....

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος13/2/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/2/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/2/21

      Πανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός να μοιράσει απευθείας αναθέσεις για τον αποχιονισμο.... €€€€€€€€ Μπείτε από βδομάδα Διαύγεια...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος13/2/21

    Αν η μαλ.... Ήταν εργόχειρο θα είχαν κάνει την προίκα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος13/2/21

    Μήπως παρεξηγήσαμε το προεκλογικό σλόγκαν, και εννοούσαν το "ώρα για δουλειά", = "ώρα για δουλειά, για εμάς, επιτέλους, να δουλέψουμε"; Αφού η ανεργία είναι στα ύψη στην Καστοριά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/2/21

      Μάλλον ναι... Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως ζητούσαν ψήφο για να έχουν μισθό...Όλοι άνεργοι, εκτός 2 που θέλουν επιπλέον μισθό...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/2/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος13/2/21

      Γερά [....]

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος13/2/21

    Η ΟΔΟΣ εξακολουθεί να επιτρέπει τον κάθε ανώνυμο να εκτονώνεται, και προφανώς είναι συνυπευθυνη σε όσα γραφονται. Αλήθεια θυμάται κανένας τι έκανε η ΟΔΟΣ πριν λίγα χρόνια σε ανώνυμα σχόλια σε άλλο ιστότοπο; Δυστυχώς η μνημη όλων μας είναι κοντή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και επιτρέπει η ΟΔΟΣ τα ανώνυμα σχόλια. Εδώ και 23 χρόνια. Το αν συνδέετε τα συκοφαντικά και εξυβριστικά σχόλια αυτών που εκτονώνονται, με το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται και ανώνυμα, τότε έχετε κάποιο βασικό πρόβλημα, κύριε Ανώνυμε.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/2/21

      Στο μήνυμα, ανώνυμο ή επώνυμο, είναι η ουσία και όχι στον αγγελιοφόρο.
      Πολλοί θέλουν να γνωρίσουν τον αγγελιοφόρο για να τον τουφεκίσουν και να λύσουν οριστικά το πρόβλημα.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος13/2/21

      "Η Πολιτεία εξακολουθεί να επιτρέπει τον κάθε ανώνυμο να εκτονώνεται, και προφανώς είναι συνυπευθυνη για το εκλογικό αποτέλεσμα"

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος14/2/21

      Η ανωνυμία προστατεύει τους αδύναμους και όχι του κυρίαρχους. Αυτοί ελέγχουν τους κρατικούς μηχανισμούς και τους χρησιμοποιούν για να αποσιωπήσουν τον επώνυμο αδύναμο. O δήμαρχος, o βουλευτής κλπ. μπορούν να πουν ότι θέλουν χωρίς φόβο να τους μηνύσει κάποιος. Αν πεις κάτι ενάντια στην ΔΕΥΑΚ o Πετρακης σε απειλεί με μήνυση, φυσικά πληρωμένη με δημόσιο χρήμα. Καταλαβαίνετε τι θέλω να σας πω;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος14/2/21

      Σου λέει κάτι το όνομα Άσσάνζ;

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος13/2/21

    με τέτοια ξεφτάρια που ψηφίσαμε τι περιμένουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος13/2/21

    60 οχήματα του Δήμου και της Περιφέρειας δουλεύουν για τον αποχιονισμο...Αντώνη υπερβαλεις στο Μega και θα μας γιαουρτοβαλουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/2/21

      Αντώνης και Σβουρας αποκλεισμένοι στα σπίτια τους με 10 πόντους χιόνι.... Η Καστοριά στα χειρότερα της....

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ