28.10.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη συνάντησή μας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, είχαμε σήμερα την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την πορεία των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν υποβληθεί από τον Δήμο Καστοριάς για ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου και σύντομα θα έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Υπουργό, που θα επισκεφθεί τον Δήμο μας εντός του Νοεμβρίου 2021!
Γιάννης Κορεντσίδης
6 Οκτωβρίου 2021


Πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν οποιαδήποτε παραγόμενα επιθυμητά αποτελέσματα, όταν στην μικρή κοινωνία της Καστοριάς οι περισσότεροι από τους κατοίκους έχουν γνώση (προσώπων και) καταστάσεων που συνδέονται με τα golden boys του δημάρχου κ. Κορεντσίδη που αποτελούν αποκλειστικά προσωπική επιλογή του ίδιου. 


Η επίσκεψη ενός κυβερνητικού στελέχους σε πόλεις που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από την Αθήνα, απ’ όπου ασκείται η κεντρική πολιτική διεύθυνση, έχει πάντοτε την δική της σημασία. Τόσο σημειολογική τοπικού ενδιαφέροντος, όσο και βαρύνουσα πολιτική. Ειδικά όταν αυτή πραγματοποιείται από πρόσωπο που αποτελεί κυβερνητικό στέλεχος μέσω υπουργικής / υφυπουργικής θέσης. Διότι δίνεται η ευκαιρία στους τοπικούς αιρετούς όλων των βαθμίδων, να έχουν απευθείας συνομιλίες με την κεντρική εξουσία. Που ενδεχομένως να αποφέρει αποτελέσματα.

Η έκβαση τέτοιων συζητήσεων εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο προσέγγισης των τοπικών εκπροσώπων αλλά και την διάθεση των κυβερνητικών στελεχών να ακούσουν και να αφουγκραστούν τις κατά τόπους απαιτήσεις. Αυτό ενδεχομένως να είναι το τεχνικό πλαίσιο, το περίγραμμα, εντός του οποίου λαμβάνουν χώρα τέτοιες συναντήσεις. Και τις περισσότερες φορές οι εκάστοτε τοπικοί συνηθίζουν να αραδιάζουν μερικές προτάσεις-απαιτήσεις, φτάνοντας ακόμα και σε σημείο πολιτικής επαιτείας. Θαρρεί κανείς, πως συναντούν τον θείο Σαμ από το Αμέρικα.

Τα αποτελέσματα δε τέτοιων επαφών υψηλού επιπέδου –που δεν είναι πολλές κατά την διάρκεια μιας δημοτικής θητείας– είναι συνάρτηση πολλών επιμέρους διεργασιών. Όπως για παράδειγμα το ότι πρέπει να έχει προηγηθεί μια αρκετά καλή προετοιμασία μεταξύ των συμβούλων που πλαισιώνουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ώστε αυτό να φανεί κατά την διάρκεια της συνάντησης τους που σκοπό θα είχε να γίνει ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση των διαφόρων αιτημάτων.

Το παραπάνω φαίνεται πως θα έπρεπε να αφορά περισσότερο τους εκάστοτε τοπικούς δημαρχιακούς συμβούλους, παρά τους υπουργικούς. Και οι λόγοι είναι κάτι περισσότερο από προφανείς. Στην περίπτωση της επίσκεψης της υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη στην Καστοριά και παρά το γεγονός πως ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης έχει εδραιώσει πλάι του πλήθος ακριβοπληρωμένων συμβούλων, τα αποτελέσματα οποιασδήποτε διεργασίας ήταν για ακόμα μια φορά ανύπαρκτα. Πλην όμως, ήταν αναμενόμενα και δεν εξέπληξαν.

Και πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν οποιαδήποτε παραγόμενα επιθυμητά αποτελέσματα, όταν στην μικρή κοινωνία της Καστοριάς οι περισσότεροι από τους κατοίκους έχουν γνώση (προσώπων και) καταστάσεων που συνδέονται με τα golden boys του δημάρχου κ. Κορεντσίδη που αποτελούν αποκλειστικά προσωπική επιλογή του ίδιου. Κοίταξε τριγύρω του, συγκέντρωσε τα “λαμπρά μυαλά” και αποφάσισε πως οι συγκεκριμένοι θα είναι οι ειδικοί του σύμβουλοι. «Δείξε μου τον φίλο σου για να σου πω ποιος είσαι» είπαν κάποιοι από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση αγαπητή ΟΔΟΣ.

Παραβλέποντας το γεγονός πως ο κ. Κορεντσίδης εν μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών τοποθετήσεών του έδειχνε σίγουρος για την παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα στην Καστοριά με την ταυτόχρονη αναγγελία ενός μεγάλου έργου, φαίνεται πως υπάρχει κάποιο κώλυμα ως προς την ένταξη έργων στο πολυσυζητημένο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Που σαφώς δεν αποτελεί έκπληξη ακόμη μια αρνητική έκβαση της δημοτικής αρχής. Φαίνεται πως οι δημότες της πόλης έχουν συνηθίσει στο συγκεκριμένο καθεστώς και απλά έχουν αφήσει τις τύχες τους στον αυτόματο πολιτικό πιλότο.

Αποτέλεσμα της εμπλοκής, ήταν να προηγηθεί χρονικά, η επίσκεψη της κ. Ζαχαράκη, την οποία, ούτε είχαν προαναγγείλει εν μέσω διθυραμβικών εξαγγελιών και στα μάτια των περισσοτέρων ήταν σχεδόν ανεπάντεχη. Εξ άλλου είναι διαπιστωμένο μετά από δυόμισι χρόνια πως η ανακολουθία που παρατηρείται στην δημοτική αρχή “Ώρα για δουλειές” αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της. Ή ακόμα καλύτερα, ένα από τα αρκετά χαμηλής ποιότητας πολιτικά γνωρίσματα της.



13 Μαΐου 2020

Απάντηση της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς 
προς την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Δ/νση Δασών Καστοριάς: 
«Θα βρεθούν οι δράστες και θα υποστούν τα νόμιμα»

[…] Η Υπηρεσία μας έχει ήδη διενεργήσει αυτοψία τόσο στα πρανή της εσωτερικής παραλίμνιας οδού όσο και στην όχθη της λίμνης «Ορεστιάς» (Καστοριάς) και πιο συγκεκριμένα στις θέσεις προς του δρόμο προς τα Νοσοκομείο Καστοριάς, Μαυριώτισσσα, Ναυτικός Όμιλος κα. Σύμφωνα δε με την μέχρι στιγμής έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι οι παραπάνω εργασίες έγιναν από συνεργεία του Δήμου Καστοριάς και χωρίς προηγούμενη αδειοδότηση της υπηρεσίας μας.  Ωστόσο σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία, η προσπάθεια ενδελεχούς διερεύνησης της υπόθεσης και εντοπισμού και απόδοσης τυχόν ευθυνών θα καθυστερήσει μιας και δεν είναι δυνατή η λήψη κάποιων καταθέσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου να εντοπισθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι κατ’ εντολή των οποίων ενήργησαν τα ανωτέρω συνεργεία. Όταν λοιπόν εκλείψουν οι λόγοι επιτακτικής ανάγκης λήψης μέτρων εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας, θα βρεθούν οι δράστες και θα υποστούν τα νόμιμα.


* * *


Κατά την διήμερη επίσκεψη της υφυπουργού κ. Ζαχαράκη στη πόλη και τις συναντήσεις της με τους τοπικούς φορείς, οι δημότες της Καστοριάς σίγουρα δεν έγιναν σοφότεροι. Μα ούτε και οι πλέον αισιόδοξοι. Καθώς δεν άκουσαν τίποτα παραπάνω από τα χιλιοειπωμένα κλισέ της “βυζαντινής αρχόντισσας” που δεν σεβόμαστε, του “φυσικού πλούτου” που καταστρέφουμε, και τα περιβόητα “συγκριτικά πλεονεκτήματα” που κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι, εκτός από το πλεονέκτημα να είμαστε δίπλα από την Αλβανία. Αν εσύ αγαπητή ΟΔΟΣ άκουσες κάτι νέο και πρωτοποριακό να μου το εξηγήσεις και μένα στην περίπτωση που μου έχει διαφύγει.

Βέβαια, τα υπέρλαμπρα μυαλά των συμβούλων του κ. Κορεντσίδη προσπάθησαν να μείνουν ανεξίτηλοι στην μνήμη της κ. Ζαχαράκη μέσω... «ενός αναλυτικού σχεδίου για την ανάπτυξη του τουρισμού και ενός υπομνήματος». (Κάτι παρόμοιο συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη, όταν και πάλι ο κ. Κορεντσίδης υπέβαλε «αναλυτικό υπόμνημα»). Το κείμενο μέσω του οποίου γνωστοποιούσαν τα αιτήματα του δημάρχου κ. Κορεντσίδη στην υφυπουργό Τουρισμού θα μπορούσε να αποτελεί μνημείο, αν δεν υποδήλωνε προχειρότητα, επαρχιωτισμό και τοπική ταπείνωση.

Καθώς αν αυτό που δόθηκε στην δημοσιότητα και μάλιστα μέσω της επίσημης δημοτικής ιστοσελίδας αποτελεί τρόπο προσέγγισης ενός επίσημου ΟΤΑ με το υπουργείο, λύνονται αρκετές απορίες που δημιουργήθηκαν στους πολίτες για τις συνεχείς πολιτικές αποτυχίες που έχει ήδη στο ενεργητικό της η συγκεκριμένη δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη.

Εδώ που τα συζητάμε ειλικρινώς δεν είναι και λίγα τα αρνητικά αποτελέσματα σε διάστημα 30 μηνών. Ή ακόμα καλύτερα μαζεύτηκαν αρκετά. Και από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς να φτάνουν στην τελική ευθεία υλοποίησης φαίνεται πως αποτελούν πολιτική περιουσία προηγούμενων δημοτικών αρχών. Την οργάνωση και επιτυχία των οποίων καρπώνεται η “Ώρα για δουλειές” χωρίς να επιδεικνύει την οποιαδήποτε συστολή και αναγνώριση του έργου των προηγούμενων αρχών.

Με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό να αποτελεί γνώρισμα όλων όσων ασκούν εκλεγμένα καθήκοντα με αποκλειστικό σκοπό την επανεκλογή τους και μόνο. Φαίνεται πως δεν τους απασχολεί τίποτα παραπάνω από τα προαναφερθέντα, χωρίς να υπολογίζουν πως τα αποτελέσματα μιας ανεπαρκούς προηγούμενης θητείας θα τα βρουν μπροστά τους στην περίπτωση επανεκλογή τους. Εκτός και αν έχουν συνυφανθεί με την ιδέα της επερχόμενης εκλογικής τους ήττας και εν γνώσει τους θα αφήσουν στους επόμενους ακόμη μεγαλύτερη τοπική υποβάθμιση. Η οποία φυσικά θα φέρει το ονοματεπώνυμο τους.

Στην απαρίθμηση (!) των αιτημάτων που παρέδωσαν στην υφυπουργό κ. Ζαχαράκη σε κάποιο σημείο αναφέρθηκε και η... «ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Ορεστιάδας, που εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 και προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού». Αγαπητή ΟΔΟΣ, το συγκεκριμένο οικολογικό δίκτυο έχει γνώση τι ακριβώς έχουν πράξει τα λαμπρά μυαλά της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη σε ζώνη που δεν επιτρέπεται ουδεμία ανθρώπινη καταστροφική παρέμβαση;

Μήπως ενημέρωσαν την ίδια την υφυπουργό για τις μέρες και τα έργα τους στον εσωτερικό γύρο της λίμνης; Μήπως υπήρξε κάποια εξέλιξη μετά την καταγγελία της Ορνιθολογικής Εταιρείας και την ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των αρμόδιων φορέων; Τα ερωτήματα είναι φυσικά ρητορικά αγαπητή ΟΔΟΣ, καθώς οι απαντήσεις μοιάζουν οι πλέον αναμενόμενες. Απλά σπεύδουν να θυμίσουν στον καθένα ποια είναι η συμπεριφορά των κακομαθημένων πολιτικών προσώπων που νομίζουν πως έχουν μόνο δικαιώματα και απαιτήσεις αλλά καθόλου υποχρεώσεις.

‘Ολα τα παραπάνω ήρθαν απλώς να επιβεβαιώσουν όσα σιγοψιθυρίζουν οι κάτοικοι αυτής της πόλης σχετικά με τους πολιτικούς εκπροσώπους όλων των βαθμίδων. Τοποθετώντας στην κορυφή όλων την συνέντευξη τύπου που έδωσαν πρόσφατα τα στελέχη διαφόρων κομματικών βαθμίδων της Νέας Δημοκρατίας στο αρχοντικό του Τσιατσιαπά.

Στην οποία πέρα από το οπτικοακουστικό υλικό της συνέντευξης (χάρμα οφθαλμών και ακοής) δεν προέκυψε τίποτα περισσότερο από τις γνωστές αναμασημένες, χιλιοειπωμένες και μονοδιάστατες τοποθετήσεις, αλλά και δημοσιογραφικές (;) παρεμβάσεις. Που έχουν ως αποκλειστική λαχτάρα, την μετατροπή της πόλης σε... «παγκόσμιο τοπ προορισμό».

Αλλά και την ωφέλεια μερικών λίγων και εκλεκτών φίλων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα εισέλθουν στα κρατικά ταμεία. Και πέρα από την κακόγουστη floral διακόσμηση του γαμήλιου τραπεζιού της συνέντευξης, ο κόσμος που την παρακολούθησε δεν άκουσε το παραμικρό. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1113.


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/10/22

    "Εγώ ψηφίζω εσένα και εσύ με διορίζεις", κατηγορεί τους πολίτες ότι έχουν ως κριτήριο για τις εκλογές, γνωστός κονδυλοφόρος ηλεκτρονικής σελίδας με τη δήθεν ανάλυση του, δηλ. τη γνωστή σχεδόν καθημερινή προπαγάνδα υπέρ του [....].
    Ποιος κατηγορεί τους πάντες για διορισμό; Ο διορισμένος σε απορριμματοφόρο!
    Τι ζούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/10/22

    Και κάνει όλα αυτά για μία θέση σε απορριμματοφόρο; Θεός φυλάξει. Πολύ φθηνός ρε παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ