15.11.22

ΟΔΟΣ: Άλματα


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 31.3.2022 | 1118


Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει ολόκληρο τον χειμώνα που πέρασε να προκαλεί ή να επιδεινώνει προβλήματα, η βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που γύρισε την ευρωπαϊκή ιστορία πίσω στα χρόνια του 19ου αιώνα, αλλά και τα μέτρα του δυτικού κόσμου εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν και των ολιγαρχών, είναι οι νέες καταστάσεις που επιδείνωσαν μια ήδη ζοφερή κατάσταση.


Η εκτόξευση της τιμής των καταναλωτικών αγαθών, σχεδόν στο σύνολό τους και προπαντός των ειδών πρώτης ανάγκης στην σύγχρονη ζωή, από την βενζίνη και τα καύσιμα γενικά, μέχρι στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των πρατηρίων άρτου, τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων παρόχων δικτύων κοινής ωφέλειας, είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χειμώνα που μας αφήνει.
 
Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει ολόκληρο τον χειμώνα που πέρασε να προκαλεί ή να επιδεινώνει προβλήματα, η βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που γύρισε την ευρωπαϊκή ιστορία πίσω στα χρόνια του 19ου αιώνα, όταν οι θεωρίες του ζωτικού χώρου διαμόρφωναν τις γεωπολιτικές εξελίξεις (πολέμους και συνθήκες), αλλά και τα μέτρα του δυτικού κόσμου εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν και των ολιγαρχών, είναι οι νέες καταστάσεις που επιδείνωσαν μια ήδη ζοφερή κατάσταση. 

Μάλιστα είναι τόσο σοβαρές οι επιπτώσεις τους στην προοπτική της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής και φυσικά της ελληνικής οικονομίας, που ενώ αναμενόταν το προσεχές καλοκαίρι με την άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα (έστω κι αν η Ρωσία δεν είναι πυλώνας του ελληνικού τουρισμού) να ακακάμψει αισθητά η οικονομία, αντίθετα να εκφράζεται πλέον, ακόμη και απαισιοδοξία για το μέλλον της εθνικής οικονομίας. Για την ώρα, η απαισιοδοξία συγκρατείται και ελπίζεται ότι μια σύντομη κατάληξη του πολέμου, ίσως να βοηθούσε. 

Αυτά βέβαια συμβαίνουν παντού στην Ελλάδα. Και ειδικά στις περιοχές που ήδη είναι ανεπτυγμένες εκτός από οικονομικά και κοινωνικά. Πρόκειται για περιοχές που διαθέτουν «μαξιλαράκια» αντοχής που βοηθούν στην απορρόφηση των δυσμενών επιπτώσεων από τέτοιες συγκυρίες. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Αττική, Πελοπόννησος, κινούνται δραστήρια μέσω των αιρετών τους, βουλευτών, περιφερειαρχών και δημάρχων προκειμένου να απορροφήσουν τους κραδασμούς. Να αποφύγουν κακοτοπιές και παλινδρομήσεις. Χωρίς να είναι γνωστό εάν πρόκειται για μια ακόμη μοναδικότητα, σε όλα αυτά εξαίρεση αποτελεί πάντα η Καστοριά. Διότι εδώ φύλλο δεν κουνιέται, έτσι τουλάχιστον δείχνουν τα γεγονότα. 

Και ενώ ο κοινωνικός ιστός της περιοχής ήδη έχει διαρραγεί δραματικά από χρόνια προηγουμένως, η προσέγγιση των επιπτώσεων όλων αυτών των τελευταίων αρνητικών δεδομένων, αν γίνεται, γίνεται επιδερμικά. Αφ’ υψηλού. Σαν να είναι η Καστοριά, το Μονακό  –για παράδειγμα– και δεν χρειάζεται παρά μόνο λίγη υπομονή, μέχρι την εποχή που θα ανοίξουν και πάλι οι κρουνοί του χρήματος. 

Για παράδειγμα μερικές μόνο ημέρες προηγουμένως, έγινε γνωστό ότι φορέας της γούνας στην Καστοριά, διοργάνωσε σύσκεψη για την εξέταση των καταστροφικών επιπτώσεων του πολέμου κατά της Ουκρανίας ο οποίος και ενεργοποίησε αμυντικά αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την μορφή αντίμετρων που πλήττουν καίρια τον κόσμο της γουνεμπορίας στην Καστοριά και την Σιάτιστα, κυρίαρχη είναι η εντύπωση, ότι ο ακήρυχτος πόλεμος της Μόσχας, επέσπευσε μοιραίες εξελίξεις στην Καστοριά. Οδηγώντας έτσι μοιραία την γούνα για την Καστοριά στο Ground Zero της ύπαρξής της. Ύπαρξης πολλών, αληθινά πολλών αιώνων.


* * *

ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Για την ΟΔΟ η συμβουλή για δικαστική επιδίωξη αποζημιώσεων υπέρ των γουνεμπορικών επιχειρήσεων είναι τοποθέτηση, μονόπλευρη με «ταξικά» χαρακτηριστικά, καθόσον αγνοεί εντελώς και αφήνει στην τραγική του μοίρα το εργατοτεχνικό προσωπικό της γούνας που απομένει, εκτός από ανασφάλιστο, επιπλέον και άνεργο οριστικά. «Αποζημιώσεις» για τους εμπόρους και κοπανιστό αέρα, ανεργία και απελπισία στους εργάτες και τεχνίτες της γούνας. Όπως και για όλους τους υπόλοιπους.



* * *

Σε αυτή την σύσκεψη, παρέστη και ο βουλευτής με το κυβερνητικό κόμμα, ο κ Ζήσης Τζηκαλάγιας. Όπως τουλάχιστον ο ίδιος ανακοίνωσε με ελαφρώς αινιγματική ερμηνεία ως προς τις θέσεις του για το ζήτημα του πολέμου (και μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής πολιτικής του ιστοσελίδας), στην διάρκεια της σύσκεψης για «την τραγική μοίρα της γουνοποιΐας», όπως κυριολεκτικά αναφέρθηκε και μετά τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των φορέων, παρενέβη ο ίδιος ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και ανακεφαλαίωσε τις ευθύνες που κομίζει ως ενεργός πολιτικός και μάλιστα κυβερνητικός βουλευτής, τονίζοντας πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας στην Ρωσία, συνιστά Διοικητική Πράξη που δημιουργεί αυτόματα Δίκαιο αποζημίωσης των πληττομένων. Τελεία και παύλα — ψεκάστε και σκουπίσατε για την κυβέρνηση σε ότι αφορά τα νέα τραγικά δεδομένα που προκλήθηκαν στην Γούνα. 

Δεν είναι βέβαια μόνος στις ευθύνες ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας. Είναι προφανώς και οι ίδιοι οι φορείς της Γούνας στην Καστοριά, αλλά και οι υπόλοιποι. Κυρίως όσοι αστράφτουν με την παράλειψή τους να παρέμβουν ή απλά να συμμετάσχουν σε δημιουργία δεξαμενής σκέψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος που λέγεται Γούνα και ονομάζεται Καστοριά. Πέρα από την βουλευτή της αντιπολίτευσης κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου που οχυρώνεται πίσω από την φθορά του κυβερνητικού βουλευτή, είναι οι πολιτευτές, τα κόμματα (ιδίως της Νέας Δημοκρατίας με την συμπαγή βάση), επιστημονικοί και προπαντός επαγγελματικοί φορείς. Είναι οι περιφερειακοί σύμβουλοι και προπαντός οι δημοτικές αρχές που αντί να συνασπιστούν για το κοινό καλό ενεργούν και πάλι μεμονωμένα ο καθένας για τον εαυτό του. 

Η ιδέα του κ. Ζήση Τζηκαλάγια για το δίκαιο της αποζημιώσεως, αν δεν αποτελεί ένα όμορφο φραστικό πυροτέχνημα, με το οποίο πετάει από πάνω του τις ευθύνες, στα σίγουρα είναι ανεπαρκής και σε κάθε περίπτωση εξομοιώνεται με μπαλάκι. Στην βάση της η ιδέα αυτή, αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου, λειτουργεί στην κατεύθυνση της παρασιτικής οικονομίας. 

Σαν κι αυτής που μέσω των επιδοτήσεων με την μορφή των αποζημιώσεων προβληματικών επιχειρήσεων, όπως ακριβώς γινόταν στα πρώτα χρόνια του ΠαΣοΚ της Αλλαγής μετά το 1981. Ή έστω μέσω των σκανδάλων άφεσης των τεράστιων δανειακών υποχρεώσεων των γουνοποιητικών επιχειρήσεων μετά το 1990 που βύθισαν την Καστοριά. 

Το δίκαιο της «αποζημίωσης» είναι ιδέα στην τροχιά της ανάπτυξης και της προοπτικής τόσο του κλάδου (γουνεμπορία) όσο και της ίδιας της Καστοριάς. Πολύ περισσότερο δεν είναι φιλελεύθερη ιδέα, αλλά μορφή κρατικού παρεμβατισμού, που δεν θα περίμενε κανείς να εκφράζει τον κυβερνητικό βουλευτή. 

Για την ΟΔΟ η συμβουλή για δικαστική επιδίωξη αποζημιώσεων υπέρ των γουνεμπορικών επιχειρήσεων είναι τοποθέτηση, μονόπλευρη με «ταξικά» χαρακτηριστικά, καθόσον αγνοεί εντελώς και αφήνει στην τραγική του μοίρα το εργατοτεχνικό προσωπικό της γούνας που απομένει, εκτός από ανασφάλιστο, επιπλέον και άνεργο οριστικά. «Αποζημιώσεις» για τους εμπόρους και κοπανιστό αέρα, ανεργία και απελπισία στους εργάτες και τεχνίτες της γούνας. Όπως και για όλους τους υπόλοιπους.
 
Όμως έστω και έτσι ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, έκανε τις προτάσεις του και διατύπωσε τις σκέψεις του. Διότι κανείς και τίποτε άλλο δεν εισφέρθηκε από τον αγγελικά πλασμένο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης του Μονακό – Καστοριάς. Τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όσο και του Δήμου Καστοριάς. 

Όπου οι εκλεγμένοι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται αποστασιοποιημένα από τα καθημερινά προβλήματα της Καστοριάς και της ολότητας των κατοίκων της. Αρκούνται συμπτωματικά στην σχετικά καλή εικόνα που εμφάνισε η Καστοριά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου από άποψη επισκεψιμότητας στις παραλιακές ζώνες της πόλης με τα υψώματα να παραμένουν άδεια και ερημικά. Και σφυρίζει αδιάφορα. 

Και βεβαίως μπορεί να μην είναι στις ευθύνες της αυτοδιοίκησης η ανάπτυξη του τόπου και η σωτηρία των κατοίκων, αλλά δουλειά της κεντρικής κυβέρνησης πρωτίστως αφού υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι. Αλλά στα σίγουρα αποτελούν και οι Δήμοι, βήματα διεκδίκησης και διαμόρφωσης στόχων - ωρίμανσης αιτημάτων, συλλογικής απαίτησης και αναβάθμισης, όχι υποβάθμισης της ζωής των πολιτών της Καστοριάς. 

Και εκεί ο Δήμος Καστοριάς δείχνει να χάνει το τραίνο μιας ακόμη ευκαιρίας να ξεφύγει από την παγίδα της εσωστρέφειας που τον ταλανίζει, τουλάχιστον στα δύο από τα πρώτα χρόνια της εκλογής του το 2019.

Φωτογραφίες (στην έντυπη μορφή): «Πλάσματα αόρατου Κήπου» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Κώστα Λάκη –που έζησε και δημιούργησε για πολλά χρόνια στην Καστοριά, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ιάσων". Μερικά από αυτά τα πλάσματα του αόρατου κήπου συνοδεύουν το σημερινό πρωτοσέλιδο.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1118.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Η ιδέα του κ. Ζήση Τζηκαλάγια για το δίκαιο της αποζημιώσεως, αν δεν αποτελεί ένα όμορφο φραστικό πυροτέχνημα, με το οποίο πετάει από πάνω του τις ευθύνες, στα σίγουρα είναι ανεπαρκής και σε κάθε περίπτωση εξομοιώνεται με μπαλάκι. Στην βάση της η ιδέα αυτή, αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου, λειτουργεί στην κατεύθυνση της παρασιτικής οικονομίας.



* * *

[στο ίδιο φύλλο]


Σύσκεψη για την γούνα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας εκπροσωπώντας τα πρωτοβάθμια μέλη της που πλήττονται κατά 95% από τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που είναι οι κατεξοχήν χώρες κατανάλωσης ενδυμάτων γούνας και σε συνέχεια όλων των ενεργειών που υλοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα, συγκάλεσε και πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Ε.Ο.Γ. Αξίζει να σημειωθεί πως το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να επιβάλει πακέτο οικονομικών και ατομικών κυρώσεων σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Μεταξύ των άλλων απαγορεύονται από την Ε.Ε. οι εξαγωγές σε είδη πολυτελείας με σκοπό να πληγούν άμεσα οι ρωσικές ελίτ.
Στην παρούσα φάση διακυβεύονται εκατοντάδες θέσεις εργαζομένων και είναι κυριολεκτικά στον αέρα δεκάδες επιχειρήσεις, με το μέλλον της βιωσιμότητάς τους να διαγράφεται αβέβαιο.  Είναι πλεονασμός να αναφερθεί εκ νέου τη δεκαετή οικονομική κρίση και τη διετή υγειονομική κρίση, οι οποίες ήδη έχουν επιβαρύνει σε μεγάλο ποσοστό την όλη κατάσταση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Ν.Δ. Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, η Βουλευτής ΣυΡιζΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο βουλευτής Ν.Δ. Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, η αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης Μαρία Αντωνίου, όπως επίσης και εκπρόσωποι της περιφέρειας, των δήμων της Π.Δ.Μ., φορέων και συλλόγων. 
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Άκης Τσούκας, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της ελληνικής γουνοποιίας, η οποία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών. Τον λόγο πήραν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία όπου και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον του κλάδου και ζήτησαν να παρθούν άμεσα λύσεις. Οι πολιτικοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι η γουνοποιία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγικό κλάδο της Δυτικής Μακεδονίας και για το λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση προκειμένου να μην καταρρεύσει. Μάλιστα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας έκανε λόγο για «ιστορική συνάντηση σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή». Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει πίεση ούτως ώστε να κερδηθούν οι διεκδικήσεις του κλάδου, οι οποίες άλλωστε είναι αυτονόητες. Μετά το τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε μεταξύ των άλλων: 
α) Η σύνταξη εγγράφου προς τον πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη με τα αιτήματα του κλάδου και άμεση δια ζώσης συνάντηση. β) Η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου της ελληνικής γουνοποιίας με κάθε τρόπο και μέσο.

* * *

Ζ. Τζηκαλάγιας: «Όλοι μαζί σύντομα στον πρωθυπουργό 
για να κρατήσουμε ζωντανή την γούνα»

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας διοργάνωσε σύσκεψη για την τραγική μοίρα της γουνοποιΐας.Μετά τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των φορέων, δόθηκε ο λόγος πρώτα σε μένα ως κυβερνητικού Βουλευτή Καστοριάς. Ανέλυσα και κατέληξα πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας στην Ρωσία, συνιστά Διοικητική Πράξη που δημιουργεί αυτόματα Δίκαιο αποζημίωσης των πληττομένων. Ο δικός μας ρόλος αποβλέπει στην δρομολόγηση της άμεσης αποζημίωσης ως πολιτικής απόφασης. Γιατί η αυτονόητη δικαίωση κάθε προσφεύγοντος στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια απαιτεί χρόνο για τον οποίο δεν υπάρχουν περιθώρια οικονομικών αντοχών. Με αυτήν την θέση μου συντάχθηκαν όλοι οι ομιλήσαντες στη συνέχεια και έτσι συμπερασματικά αποφασίσθηκε: α) ο κλάδος της γούνας δια της Ομοσπονδίας να συντάξει και οριοθετήσει άμεσα σε υπόμνημα τις στοχεύσεις όπως ομόφωνα εκφράσθηκαν και β) η κυβέρνηση με την διαμεσολάβηση του παρισταμένου υφυπουργού να συγκαλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο μαξίμου με σκοπό την λήψη των επιβαλλομένων μέτρων».

Ζήσης Τζηκαλάγιας


* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Δεν είναι βέβαια μόνος στις ευθύνες ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας. Είναι προφανώς και οι ίδιοι οι φορείς της Γούνας στην Καστοριά, αλλά και οι υπόλοιποι. Κυρίως όσοι αστράφτουν με την παράλειψή τους να παρέμβουν ή απλά να συμμετάσχουν σε δημιουργία δεξαμενής σκέψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος που λέγεται Γούνα και ονομάζεται Καστοριά.



* * *


Δελτίο τύπου του δήμου Καστοριάς: 
"Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο της γούνας" 

Την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης και υποστήριξης των αιτημάτων των γουνοποιών και των γουνεργατών αποφάσισε στη προχθεσινή συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, μετά από εισήγηση του δημάρχου, Γιάννη Κορεντσίδη, κατόπιν των συσκέψεων που προηγήθηκαν με τη συμμετοχή και του δήμου Καστοριάς στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, αλλά και τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο δήμαρχος με το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Γούνας Καστοριάς. Πιο συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρει: «Ο δήμαρχος, Γιάννης Κορεντσίδης, και το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους και προσυπογράφουν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου της γούνας, τα οποία συμφωνήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη παρουσία όλων των τοπικών φορέων το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022. Επειδή: α) Ο κλάδος της γούνας αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. β) Η νέα αυτή κρίση θα οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας δεκάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία. γ) Ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας θα οδηγηθούν στη μετανάστευση. δ) Η Καστοριά μαθηματικά θα οδηγηθεί σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό μαρασμό· συντασσόμεθα στο πλευρό των γουνοποιών και των εργατοτεχνιτών γούνας, και ζητούμε την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, προκειμένου να διατηρηθούν οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν». Τέλος ο δήμαρχος Καστοριάς σχολίασε: «Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της ΕΟΓ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που μας γνωστοποίησε το Δ.Σ. του Σωματείου Γουνεργατών σε συνάντηση που είχαμε στο γραφείο μου, θεωρήσαμε σκόπιμο να εκφράσουμε με τον πλέον επίσημο τρόπο τη συμπαράστασή μας στις διεκδικήσεις του κλάδου που δέχεται ένα ακόμη ισχυρότατο πλήγμα εξαιτίας του πολέμου». Το ψήφισμα θα αποσταλεί στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας.


* * *

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας και Απασχολουμένων 
σε παρεμφερή επαγγέλματα "Ο προφήτης Ηλίας"

Προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, και Ανάπτυξης 

«Ο πολύπαθος κλάδος της γουνοποιίας μετά από δεκαετή και πλέον ύφεση δέχθηκε την ολοκληρωτική καταστροφή μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία, τον πρώτο εξαγωγικό προορισμό της ελληνικής γουνοποιιας. Οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Καστοριάς και της Σιάτιστας κλείνουν η μία μετά την άλλη με αποτέλεσμα και την ανεργία των γουνεργατών. Η ανεργία, χωρίς προοπτική επαναπρόσληψης και το ντόμινο της ακρίβειας, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον επιβίωσης για τους γουνεργάτες. Οι λογαριασμοί ρεύματος, η τιμή της βενζίνης, του πετρελαίου θέρμανσης και η αύξηση στα είδη διατροφής, τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους ψάχνοντας εργασία. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε: α) Στήριξη στον κλάδο της γουνοποιίας β) Να χορηγηθει ο βασικός μισθός τουλάχιστον για ένα χρόνο για τους άνεργους γουνεργάτες γ) Άμεσα Τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας δ) Εφάπαξ επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους ε) Προγράμματα κατάρτισης σε νέα επαγγέλματα».

* * *

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία:
Ευρωπαϊκές κυρώσεις φέρνουν το τέλος της γούνας και στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως το μπαράζ κυρώσεων που ανακοινώθηκε κατά της Ρωσίας φέρνουν όλο και πιο κοντά το τέλος της ελληνικής γούνας. Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας αναφέρει ότι οι κυρώσεις στους Ρώσους αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία σταματά τις εξαγωγές και τις συναλλαγές ενώ η Ευρώπη συνεχίζει τον αποκλεισμό της Ρωσίας και στην χρήση κρυπτονομισμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει την προνομιακή εμπορική και οικονομική μεταχείριση της Μόσχας και θα καταστείλει χρήση κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία ειδών πολυτελείας της ΕΕ και εισαγωγών προϊόντων σιδήρου και χάλυβα, δήλωσε την π. Παρασκευή ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα μέτρα ισοδυναμούν με ένα τέταρτο σύνολο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους της G7.
«Θα λάβουμε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μαζί με άλλους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, το μπλοκ θα ανακαλέσει την εμπορική ιδιότητα του «πιο ευνοούμενου έθνους» της Ρωσίας. Αυτό θα ανοίξει την πόρτα στο μπλοκ που θα απαγορεύσει ή θα επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στα ρωσικά προϊόντα και θα βάλει τη Ρωσία στο ίδιο επίπεδο με τη Βόρεια Κορέα ή το Ιράν.
Ως πρώτο βήμα, η ΕΕ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές προϊόντων σιδήρου και χάλυβα. Ο Φον ντερ Λάιεν ανέφερε σε δήλωση ότι η ΕΕ εργάζεται για να αναστείλει τα δικαιώματα συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους πολυμερείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το Reuters την περασμένη εβδομάδα ανέφερε αποκλειστικά τα σχέδια της ΕΕ να αφαιρέσει από τη Ρωσία τα δικαιώματα μέλους του ΔΝΤ.
Οι σύμμαχοι της G7 θα επιδιώξουν την επόμενη εβδομάδα να συντονίσουν τη στόχευση των «κολλητών» του Πούτιν και θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία και οι ελίτ της δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell πρόσθεσε αργότερα ότι υποβάλλει προτάσεις για τη μαύρη λίστα περισσότερων Ρώσων ολιγαρχών, επιχειρηματιών και εταιρειών. Η ΕΕ έχει ήδη χτυπήσει δεκάδες με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Νέες κυρώσεις θα πλήξουν ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία χάλυβα, είπε ο Μπορέλ, και άλλους που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στρατιωτικά προϊόντα και τεχνολογία στο ρωσικό κράτος.
«Με αυτές τις κυρώσεις, θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τους ολιγάρχες, τις ελίτ που συνδέονται με το καθεστώς, τις οικογένειές τους και εξέχοντες επιχειρηματίες, που εμπλέκονται σε οικονομικούς τομείς παρέχοντας μια σημαντική πηγή εσόδων στο καθεστώς», είπε ο Μπορέλ χωρίς να διευκρινίσει πότε το νέο θα μπορούσαν να εγκριθούν κατάλογοι.
Τέλος, το μπλοκ θα απαγορεύσει νέες ευρωπαϊκές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
Η ρωσική αγορά για τους Έλληνες γουνοποιούς ήταν η μεγαλύτερη καθώς «το 95% των εξαγωγών» τους γίνονταν προς τη Ρωσία, ενώ η εισροή χρημάτων ήταν τεράστια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, το 2019 ο τζίρος, εξαιρουμένων των εκτροφείων, κυμάνθηκε στα 180 εκατ. ευρώ, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει περίπου 45 εκατ. ευρώ. Η αξία του μεριδίου της Ουκρανίας υπολογίζεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ. Την διετία της πανδημίας, 2020 και 2021 ο τζίρος της αγοράς εκτιμάται ότι υποχώρησε στα 40-50 εκατ. ευρώ και οι δύο χώρες είχαν μερίδιο που δεν ξεπερνούσε ετησίως τα 8-9 εκατ. ευρώ, δηλαδή σωρευτικά την περίοδο της πανδημίας, γύρω στα 17 εκατ. ευρώ. 
Ο κλάδος της γούνας παρασιτεί λαμβάνοντας έκτακτες κρατικές ενισχύσεις για να συνεχίζει την λειτουργία του, τις οποίες και λαμβάνει εδώ και χρόνια, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, ενώ από σήμερα με τις εξελίξεις του πολέμου δεν μπορούν να εξάγουν πλέον σε Ρωσία και Ουκρανία. Τα δύο τελευταία χρόνια, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδότησε τον κλάδο με τεράστια ποσά πάνω από 22.000.000 αλλά και πολλά εκατομμύρια δόθηκαν και από de minimis. Επιπλέον, υπήρξε και δωδεκάμηνη απαλλαγή από το ΦΠΑ της αγοράς και της εισαγωγής αγοράς και της εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση με την Απόφαση Α.12 18/23.9.2021 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλή καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές,που περιλαμβάνεται στους πληγέντες από τη διάδοση της νόσου Covid-19 και στα μέτρα αποτροπής διάδοσης αυτής.
Εν μέσω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης του κοινού για τα οικολογικά και ηθικά προβλήματα που σχετίζονται με την εκτροφή και τη θανάτωση δισεκατομμυρίων ζώων,η κυβερνητική εμμονή με τα κολαστήρια γουνοφόρων ζώων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η αμέριστη χρηματική υποστήριξη της κυβέρνησης μέσω επιδοτήσεων και άλλων οικονομικών απολαβών έδωσαν τον αέρα στους γουναράδες τα τελευταία χρόνια να εκφέρουν θρασύτατα αιτήματα. Ανησυχώντας λοιπόν, για τη μείωση των πωλήσεων της γούνας ο Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών πέρυσι αιτήθηκε στον ΕΟΓ ανάληψη ενεργειών για την προστασία της γούνας –και τη χρήση του όρου γούνας.
Η κίνηση τους αυτή να προσπαθήσουν να οικειοποιηθούν την λέξη γούνα και να αιτηθούν προστασία στις ετικέτες των προϊόντων νομικά είναι αντίστοιχη με την προσπάθεια της κρεατοβιομηχανίας να περιορίσει τη ζήτηση φυτικών προϊόντων με το να κατοχυρώσει τις λέξεις burger, meat, sausage κτλ για να περιορίσει την χρήση φυτικών προϊόντων από τη χρήση όρων που παραδοσιακά συνδέονται με ζωικά προϊόντα κρέατος. Υποστηρίζοντας ότι τέτοια προϊόντα οδηγούν σε σύγχυση των καταναλωτών, πρότειναν οι ονομασίες που χρησιμοποιούνται για προϊόντα κρέατος να προορίζονται αποκλειστικά για προϊόντα που περιέχουν κρέας. Μετά από μια αποφασιστική ψήφο κατά του μέτρου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση καθώς ετυμολογικά αρχικά η λέξη meat χρησιμοποιείται γενικά για τα τρόφιμα, και υποστήριξε ότι με το να αλλάξει η λέξη θα προκληθεί μεγαλύτερη σύγχυση στους καταναλωτές και αυτό θα ήταν πολύ κακό για το κλίμα.
Όσον αφορά την ετυμολογία της ίδιας της λέξης γούνα πρόκειται για υστερολατινική gunna κληρονομημένη από άγνωστη αλπική ή βαλκανική γλώσσα ή πιθανόν δανεισμένη από τη Κέλτικη, η οποία σήμαινε φόρεμα. To επιχείρημα τους δε πως ο καταναλωτής αγοράζοντας ένα τέτοιο ψεύτικο προϊόν αγοράζει ένα συνθετικό προϊόν, παράγωγο του πετρελαίου, συμβάλλει στην καταστροφή του περιβάλλοντος είναι τουλάχιστον γελοίο μετά τις ποικίλες αποκαλύψεις από την ΠΦΠΟ αλλά και από κατοίκους των περιοχών αυτών. Η μόλυνση των υδάτων στην Καστοριά, σε άλλες πόλεις και χωριά στα οποία υπάρχουν εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τη γούνα είναι γεγονός.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια πρόστιμα σε δεκάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του δέρματος και της γούνας. Τα πρόστιμα αφορούν σε παραβιάσεις –πολλές φορές μακροχρόνιες– της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συνδέονται και με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Επιπλέον, σε σύγκριση με άλλα υφάσματα, η γούνα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο ανά κιλό σε 17 από τις 18 περιβαλλοντικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, του ευτροφισμού και των τοξικών εκπομπών. 
Τέλος, επερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Κρίτων Αρσένης προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ με θέμα: ”Χωρίς σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση από τη γούνα, η Κυβέρνηση οδηγεί τη Δυτική Μακεδονία σε νέα κοινωνικά τετελεσμένα και οικονομικά αδιέξοδα”.
Αφού κάνει αναφορά α) στην Ιταλία που είναι η 16η χώρα που καταργεί τα εκτροφεία γούνας β) στη στρατηγική της Ε.Ε. για τη Βιοποικιλότητα που αναγνωρίζει ,ότι η παραγωγή γούνας διακυβεύει σημαντικά τη διαβίωση των γουνοφόρων ζώων και γ) ότι αντί να ενισχυθεί άμεσα η αναδιάρθρωση των γουνοπαραγωγικών περιοχών και ενώ είναι πασιφανές,το επικείμενο τέλος της γούνας, με το Ουκρανικό ζήτημα να επισπεύδει βίαια το τέλος ,εξακολουθεί να σπαταλά χρήματα σε ένα νεκρο κλάδο , όχι για τους εργαζόμενους που απολύονται συνέχεια εδώ κ χρόνια, αλλά για τις τσέπες των γουνεμπόρων. Ρωτά τον υπουργό αν δεσμέυεται να προχωρήσει σε σχέδιο δίκαιης μετάβασης και αν σκοπεύει άμεσα να στηρίξει τους επαγγελματίες οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με κάποια άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και αν ναι με ποιό τρόπο.
Αναμένουμε την απάντηση του υπουργού στη Βουλή».

ΠΦΠΟ

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 31 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1118.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/11/22

    Υποθέτω ότι αυτοί που έστειλαν όπλα στην Ουκρανία επικροτούν και βαρβαρότητες όπως η κατωτέρω:
    https://www.tanea.gr/2022/11/15/world/oukrania-antidraseis-kai-epeyfimies-gia-ti-fotografia-me-tous-dosilogous-demenous-se-passalous/https://www.tanea.gr/2022/11/15/world/oukrania-antidraseis-kai-epeyfimies-gia-ti-fotografia-me-tous-dosilogous-demenous-se-passalous/
    Διαφορετικά περιμένω να καταδικάσουν την ανωτέρω βαρβαρότητα και να εκφράσουν τη λύπη τους που η Ελλάδα έστειλε όπλα σε ένα κράτος που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Αλλά δεν περιμένω κάτι τέτοιο από ανθρώπους που θέλουν να οργανώσουν το παγκόσμιο κύπελλο από κοινού με τη Σαουδική Αραβία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/11/22

    Ξύπνα στην ζωή και στην φύση υπάρχουν μόνο τα συμφέροντα και τα εθνικά κέρδη.
    Το δίκαιο και το ηθικό κρίνονται επικίνδυνα φληναφήματα και πομφόλυγγες για το εθνικό συμφέρον. Αλίμονο αν ακολουθούσαμε σαν κράτος ότι είναι δλικαιο και σωστό. Αν η διάλυση ή και η ολοκληρωτική καταστροφή της Τουρκίας για παράδειγμα εξασφάλιζε το εθνικό συμφερόν και την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας θα έπρεπε να το επιδιώκαμε νύχτα μέρα.

    Ο Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/11/22

      H διάλυση της Τουρκίας θα γίνει αν εξυπηρετεί αμερικανικά, όχι αν εξυπηρετεί ελληνικά συμφέροντα. Μόνο που με την διάλυση της Τουρκίας δεν θα ασχοληθούν οι Αμερικανοί, αλλά οι εντολοδόχοι τους που ίσως και να διαλύσουν την Τουρκία, αλλά στο τέλος θα έχουν καταστραφεί και οι ίδιοι όπως καταστράφηκε και η Ουκρανία.

      Οι εντολοδόχοι άρχισαν ήδη να λαμβάνουν τα απαραίτητα όπλα και να τα εγκαθιστούν εκεί που επιθυμούν οι "σύμμαχοι" για να μπορούν να πλήξουν την Τουρκία, αν οι "σύμμαχοι¨ πιστεύουν ότι η καταστροφή της Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

      Το μόνο που μας μένει είναι να ελπίζουμε, ο Ανατολίτης να μην πέσει στην παγίδα που του στήνουν και κάνει καμμιά εισβολή σε κανένα νησί τώρα που τα τανκς των νησιών στέλνονται στην Ουκρανία και αυτός τα θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος15/11/22

    Η γούνα οικολογική; Γελάστε κότες και πετεινοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ