6.11.22

Κρίτων Αρσένης: «Κτήρια καταρρέουν μαζικά στην Καστοριά»


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | αρχοντικό Γκιμουρτζίνα

«Κτήρια 300 χρόνων καταρρέουν αυτή τη στιγμή μαζικά στην Καστοριά. Ένα μετά το άλλο τα αρχοντικά της πόλης μετατρέπονται σε σωρό από πέτρες.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλες τις ιστορικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας. Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα-Ζαγοροχώρια-Πήλιο-Μάνη και παντού αλλού. Η ευθύνη της προστασίας των διατηρητέων ανήκει στην Πολιτεία σύμφωνα με τη σύμβαση της Γρανάδας. Κάλεσα κατεπειγόντως την Υπουργό Πολιτισμού στη Βουλή ώστε να απολογηθεί για την δραματική αυτή κατάσταση. Οι δικές μου προτάσεις είναι:
»Για τα κτήρια μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας και παλαιότητας θεωρώ απαραίτητη την άμεση αναστήλωσή τους με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και για την πλειοψηφία των διατηρητέων κτηρίων, την αναστήλωσή τους από το δημόσιο με αντάλλαγμα την μακροχρόνια δωρεάν χρήση τους ως στέγη για άπορες οικογένειες που χάσανε το σπίτι τους λόγω της κρίσης και των πλειστηριασμών.
Φωτογραφία: Διατηρητέο κτήριο στην Καστοριά, που φαίνεται η σταδιακή καταστροφή του από την αδιαφορία της Πολιτείας».

Κρίτων Αρσένης


Επίκαιρη ερώτηση:

«Αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων της Καστοριάς» 


Αθήνα, 4 Μαρτίου 2022 

Επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού με θέμα την «Αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων της Καστοριάς» 

Στην πόλη της Καστοριάς υπάρχουν 375 περίπου διατηρητέα κτήρια. Σαράντα απ' αυτά είναι εντυπωσιακές οικίες των 18ου και 19ου αιώνα. Μερικά έχουν περιέλθει κατά καιρούς από δωρεές και αγορές σε φορείς του κράτους ή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ορισμένα απ' αυτά το ΥΠΠΟ με το επιστημονικό του προσωπικό έχει διαχρονικά αποκαταστήσει υποδειγματικά. Υπάρχουν όμως πολλά σπίτια που ανήκουν σε ιδιώτες τα οποία καταρρέουν, ιδιαίτερα δε κάποια, ολιγάριθμα, που είναι του 18ου αιώνα ιδιαίτερης αισθητικής και ιστορικής αξίας. 
Παρότι κατά καιρούς έχουν δοθεί επιδοτήσεις για αξιοποίηση τους ως τουριστικά καταλύματα και ορισμένα έχουν αξιοποιηθεί ως τέτοια, δεν είναι δυνατόν όλα να μετατραπούν σε ξενώνες για πολλούς λόγους. 
Στο παρελθόν υπήρξε το παράδειγμα του λεγόμενου πυρήνα των Αγίων Αποστόλων, όπου αποκαταστάθηκαν οι όψεις και οι στέγες ιδιωτικών κτηρίων με εξαιρετικά αποτελέσματα για το σύνολο της συγκεκριμένης γειτονιάς. Η δράση αυτή έγινε με συνδυασμό δράσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και ΥΠΠΟ πριν 15 χρόνια περίπου. 
Θα ήταν χρήσιμο τέτοιες δράσεις να επεκταθούν και για τα ελάχιστα υπόλοιπα, βοηθώντας τους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο τεράστιο κόστος επισκευών, δίνοντας έτσι υπεραξία σε πολλές περιοχές, σε μια πόλη που φθίνει οικονομικά και πληθυσμιακά με τραγικούς ρυθμούς. Ωστόσο, η απουσία κρατικής μέριμνας με ενθάρρυνση των ιδιοκτητών μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης και φορολογικών κινήτρων είναι εμφανής. Το υπερβάλλον κόστος αποκατάστασης ενός διατηρητέου κτηρίου για τους ιδιοκτήτες, είναι διπλάσιο και τριπλάσιο πολλές φορές από το σύνηθες συντήρησης των σύγχρονων κτηρίων ενώ πολλαπλασιάζεται όταν το ακίνητο καταρρεύσει και καθίσταται αδύνατη η αναστήλωσή του. 
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, 

Ερωτάται η κα Υπουργός

1. Ποιες είναι οι μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση των διατηρητέων κτηρίων της Καστοριάς; Λόγω τις τεράστιας ιστορικής σημασίας των αρχοντικών της Καστοριάς, προτίθεστε να θεσμοθετήσετε ειδικό πρόγραμμα αναστήλωσης των αρχοντικών με τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση για αυτά που είναι μεγάλης αρχιτεκτονική σημασίας ή ξεπερνούν τα 200 χρόνια παλαιότητας; 
2. Δεδομένου του προβλήματος με μαζικές καταρρεύσεις διατηρητέων σε όλη την Ελλάδα λόγω της μόνιμης οικονομικής κρίσης μνημονίων, Covid, ακρίβειας, προτίθεστε να θεσμοθετήσετε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για δήμους, προκειμένου να προχωρούν στις απαραίτητες αναστηλώσεις ή και σωστικές εργασίες διατηρητέων κτηρίων ή συνόλων και στη συνέχεια να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες τη συμμετοχή το υ δήμου σταδιακά μέσα από τα δημοτικά τέλη, όπως είναι το πετυχημένο παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Λισαβόνας, η με την μετατροπή τους για 15 χρόνια, όπου είναι εφικτό σε κατοικίες για δικαιούχους της εργατικής στέγης καλύπτοντας τις τεράστιες ανάγκες για κατοικία λόγω της κρίσης και των πλειστηριασμών. 

Ο ερωτών βουλευτής 
Κρίτων Αρσένη

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1117.

Σχετικά:

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/11/22

    Αν κάποιος σβύσει το όνομα του κ. Αρσένη θα σκεφθεί ο αναγνώστης του άρθρου, ότι η επερώτηση έγινε από βουλευτή της Καστοριάς.
    Δηλαδή η κύρια απασχόληση των βουλευτών της Καστοριάς είναι να παρίστανται σε περισσότερες λειτουργίες και από τον Σεβασμιώτατο; Η δουλειά τους είναι να τρέχουν σε αμπέλια και στα εγκαίνεια του κάθε μαγαζιού για να βγάλουν σέλφι; Να γράφουν στο Facebook περισσότερα σχόλια και από τον Zuckerberg και να βάζουν περισσότερες φωτογραφίες από όσες βάζει η Τούνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/11/22

      Πολύ καλά τα γράψατε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εξ άλλου τη ζούμε...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/12/22

      Κάποιοι τους ψηφισσνυ όμως

      Διαγραφή
  2. Γεωργία Μυκωνιάτη [fb]7/11/22

    Τα κτήρια καταρρέουν. Η πολιτική ανικανότητα αναστηλώνεται. Τι ψηφίζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/11/22

    Μας ταιριάζει απόλυτα ως εικόνα, ερείπια και στάχτες παντού, περιμένουμε τον φοίνικα να μας γεννήσει από τις στάχτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/11/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/11/22

      Μη μιλάς για φοίνικα και αναγέννηση από στάχτες γιατί μερικοί άρχισαν ήδη να αναπολούν τις καλές εποχές με το "πουλί" και τον φανταράκο.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος8/11/22

      Τον μυθικό εννοώ βέβαια! Αλλά γέλασα πολύ, να σαι καλά.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ