3.12.22

ΟΔΟΣ: Ecce Homo!


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ Μ. Πέμπτη 21.4.2022 | 1121


Ενώ στην αρχαία Ελλάδα για τους Αγώνες επιβάλλονταν εκεχειρία των εμπολέμων, στο 2022 ένα κράτος με ορθόδοξους χριστιανούς σκορπά θάνατο και καταστροφή σε ένα αδελφικό του χριστιανικό και ορθόδοξο κράτος, ακόμη και μέσα στην Εβδομάδα των Παθών του Χριστού. 


Αν και συμπληρώνονται (μόνο) επτά χρόνια από το 2015, την χρονιά που οι Έλληνες υπό την ηγεσία των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου που συγκυβερνούσαν την χώρα στο πλαίσιο μιας αλλόκοτης συμμαχίας, κόντεψαν να ρίξουν την χώρα στα βράχια της μεγαλύτερης καταστροφής μετά την Μικρασιατική —και ίσως μόνο η τύχη των ίδιων ή και της Ελλάδας ή και η προοπτική ενός νέου Γουδί τους σταμάτησε, η χώρα, δεν δείχνει να έχει ακόμη ανακρούσει πρύμνα.

Η υπενθύμιση της επί 4 χρόνια αγαστής συνεργασίας ενός κόμματος της «πρώτης φορά» Αριστεράς και ενός αμφιλεγόμενου μορφώματος της αντιδραστικής Δεξιάς, δεν βλάπτει. Είναι γεγονός που πρέπει να προβληματίζει και να παραδειγματίζει, κυρίως όσους παραδίδουν μαθήματα σοσιαλισμού και δημοκρατίας, για το τι μπορεί να πάθει ο άνθρωπος εάν ενδώσει στον λαϊκισμό. 

Βέβαια, η συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ και ΑνΕλ υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και να πιει το πικρό ποτήρι, να λάβει τόσο σκληρά οικονομικά μέτρα που καμμιά άλλη πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να επιβάλλει στον (δήθεν) ατίθασο ελληνικό λαό. Που δεν αντέδρασε στην μεταμόρφωση του ελληνικού λαϊκισμού από το τέρας σε πεντάμορφη. 

Εν τω μεταξύ, το 2019 στην Ελλάδα σημειώθηκε μια σημαντική κυβερνητική αλλαγή αφού τις τύχες, αλλά και τις ατυχίες της ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία. Η μετριοπαθής Δεξιά παράταξη που κλήθηκε να κυβερνήσει χωρίς τα δεκανίκια κανενός άλλου κόμματος. Και κυβερνά την χώρα όπως μέχρι τώρα πορεύεται, κουτσά-στραβά και ελαφρώς αμήχανα, με τις μεγάλες τομές να έχουν αναβληθεί επ’ αόριστο, ενώ στην Καστοριά οι τύχες του τόπου έχουν και πάλι βαλτώσει. Με τις συνδυασμένες ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κυβέρνησης. 

Μάλιστα τρία χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 και όχι μόνο, δεν έγινε το παραμικρό έργο στην ευρύτερη περιοχή —με εξαίρεση την προσθήκη σταθμού διοδίων και την απαγωγή της έδρας της Γούνας από την Καστοριά στην Σιάτιστα ή από την εκπόνηση μελέτης master plan για το λουκέτο στο Νοσοκομείο της Καστοριάς.


* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ Μ. Πέμπτη 21.4.2022 | 1121 | σ. 3


Με τους Έλληνες μέσα στην ίδια Μεγάλη Εβδομάδα, σε ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό (πρόκειται για το ποσοστό του "Όχι" στο δημοψήφισμα του 2015), να δηλώνει υποστήριξη στους Ρώσους και να αδιαφορεί για την καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας και ενός λαού· και παρά το γεγονός ότι Χίτλερ και Πούτιν στο μέλλον θα αναλύονται ως ομοειδείς περιπτώσεις.



* * *

Αλλά τουλάχιστον —για την Καστοριά τουλάχιστον— η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, που σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την Νέα Δημοκρατία προεκλογικά είχε κατά κόρο προβληθεί ότι θα επιτευχθεί μέσω του δήθεν "μητρώου στελεχών" για το οποίο κανείς δεν ομιλεί πια, αντί να προχωρήσει στο μέλλον τα πράγματα, έφερε την Καστοριά πίσω κατά δέκα και πλέον έτη. 

Διότι ο καθένας από τον δικό του χώρο, Ζήσης Τζηκαλάγιας και Μαρία Αντωνίου, εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο στον τόπο και στα ηνία του. Στο σημερινό φύλλο, φωτογραφίες των δύο κορυφαίων αυτών πολιτικών (για την Καστοριά) που οι ίδιοι αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διανέμουν μέσω των πολιτικών τους γραφείων, αποτυπώνουν εύγλωττα την απογοητευτική κατάσταση [σχετικά "εδώ"]. 

Αντί να κόβουν κορδέλες σε εγκαίνια έργων, κυνηγούν τις ανθοδέσμες με κορδέλες των μπαλαρίνων ενός τοπικού εθίμου στην Κορησό. Και αντί να εκτίθενται, με την διαδήλωση της προσωπικής τους επιλογής ή και υποταγής στα forza των κερκίδων αθλητικών ομάδων, που είναι βραχίονες αινιγματικών καταστάσεων.

Μέσα στην ίδια κυβερνητική περίοδο, μόλις 1,5 έτος μετά τις εκλογές, όπως παντού έτσι και η Καστοριά, μπήκε για τα καλά στην δοκιμασία του κορωνοϊού και της παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε, σε μια τοξική κατάσταση: Την κρίση του τόπου να είναι στα χειρότερά της, το πολιτικό προσωπικό να είναι κομματικά υποτελές και υπόλογο προκειμένου να εξασφαλίζει την ησυχία του, τον μακαριστό μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ να έχει παγιδευθεί μοιραία για τον ίδιο (όπως αποδείχθηκε) στην φάκα που του έστησαν οι πολιτικοί της Καστοριάς αναγορεύοντάς τον στον ύψιστο πόλο εξουσίας, και τις δημοτικές αρχές του τόπου, σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Νεστόριο, να είναι αυτές και όσες αποτυπώνονται στα έργα και τις παραλείψεις τους.

Και όσο κόντευε να τεθεί υπό κάποιο έλεγχο η κατάσταση με τον κορωνοϊό και αφού προηγουμένως όλοι, πολίτες αλλά και προπαντός η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη συμβιβάστηκαν με την απάνθρωπη ιδέα η χώρα να χάνει κάθε μέρα (επαναλαμβάνεται: κάθε μέρα) από δύο περίπου γεμάτα λεωφορεία θύματα του covid-19, ενώ όταν άρχισε η πανδημία ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που δήλωνε ότι στην σκέψη και του ενός έστω νεκρού είχε χάσει τον ύπνο του, ενώ τώρα λύνει δημοσιονομικά κάποια θέματα (αφού χάνουν την ζωή τους συνταξιούχοι) η περιπέτεια δεν τελείωσε. 


* * *


Φωτογραφίες των Ζ. Τζηκαλάγια και Μ. Αντωνίου που οι ίδιοι αναρτούν, αποτυπώνουν εύγλωττα την απογοητευτική κατάσταση. Αντί να κόβουν κορδέλες σε εγκαίνια έργων, κυνηγούν τις ανθοδέσμες με κορδέλες των μπαλαρίνων ενός τοπικού εθίμου στην Κορησό. Την ίδια στιγμή εκτίθενται δήμαρχος και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, με την διαδήλωση της προσωπικής τους επιλογής ή και υποταγής στα forza των κερκίδων αθλητικών ομάδων, που είναι βραχίονες αινιγματικών καταστάσεων.


* * *

Και ενώ η οικονομία της Καστοριάς, και για την ακρίβεια η υπόθεση της Γούνας, μέσω των μερικών δεκάδων επιχειρήσεων που επιβιώνουν και της λαθραίας κατά κανόνα ανασφάλιστης εργασίας είχε μείνει στα χέρια μιας ολιγαρχίας και εμμέσως της Ρωσίας, ήλθε η Καστοριά στο σημείο μηδέν. 

Διότι πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ενέκυψε ο πόλεμος (εισβολή) του «ευλαβούς» Βλαντιμήρ Πούτιν και της Ρωσίας στην Ουκρανία, που με βάρβαρο και αιμοσταγή τρόπο συνεχίζει αλλά και κλιμακώνει Μεγάλη Εβδομάδα, χωρίς να σχολιάζεται καθόλου και αυτή η παράμετρος: Ενώ στην αρχαία Ελλάδα για τους Αγώνες επιβάλλονταν εκεχειρία των εμπολέμων, στο 2022 ένα κράτος με ορθόδοξους χριστιανούς σκορπά θάνατο και καταστροφή σε ένα αδελφικό του χριστιανικό και ορθόδοξο κράτος, ακόμη και μέσα στην Εβδομάδα των Παθών του Χριστού. 

Και μάλιστα με τους Έλληνες μέσα στην ίδια Μεγάλη Εβδομάδα, σε ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό (πρόκειται για το ποσοστό του "Όχι" στο δημοψήφισμα του 2015), να δηλώνει υποστήριξη στους Ρώσους και να αδιαφορεί για την καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας και ενός λαού και παρά το γεγονός ότι Χίτλερ και Πούτιν στο μέλλον θα αναλύονται ως ομοειδείς περιπτώσεις. 

Κοντά σε όλα αυτά, προστέθηκαν και οι σκηνές από την Σαγκάη της Κίνας για την βίαιη επιβολή του lockdown εικοσιπέντε εκατομμυρίων κατοίκων, που επίσης τόσο πολύ θαυμάζουν ορισμένοι στην Ελλάδα, που είναι οι ίδιοι που θαυμάζουν την Ρωσία, την Τουρκία του Ερντογάν και εχθές θαύμαζαν το Ιράκ και την Λιβύη, ενώ οι αντίστοιχοι στην Καστοριά εξακολουθούν να θαυμάζουν και να εκθειάζουν συμπεριφορές, σε επίπεδα βουλευτών, δημάρχου, πολιτευτών και άλλων, που ακόμη και εάν δεν είναι υπεύθυνες για την τραγική κατάσταση της Καστοριάς, είναι στα σίγουρα υπεύθυνοι για το ότι εδώ ο κόσμος καίγεται, κλείνουν επιχειρήσεις, ο τόπος χάνει τους κατοίκους του και δεν παρατηρείται έμπρακτα, καμμιά πρωτοβουλία αντίδρασης. Παρατεταμένα πάθη και καθόλου θεία.




Ecce Homo!: Με τη φράση αυτή Ίδε ο άνθρωπος! ή στα λατινικά Ecce homo!, ο Πόντιος Πιλάτος παρουσίασε στον Ιουδαϊκό λαό τον Ιησού Χριστό φέροντα ακάνθινο στέφανο και περιβεβλημένο με στρατιωτικό ρωμαϊκό πορφυρό χιτώνα. Τούτο αναφέρεται από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη:
[...] ἐξῆλθεν οὖν ὁ Ἰησοῦς ἔξω φορῶν τὸν ἀκάνθινον στέφανον καὶ τὸ πορφυροῦν ἱμάτιον, καὶ λέγει αὐτοῖς· ἴδε ὁ ἄνθρωπος. ὅτε οὖν εἶδον αὐτὸν οἱ ἀρχιερεῖς καὶ οἱ ὑπηρέται, ἐκραύγασαν λέγοντες· σταύρωσον σταύρωσον αὐτόν. λέγει αὐτοῖς ὁ Πιλᾶτος· λάβετε αὐτὸν ὑμεῖς καὶ σταυρώσατε· ἐγὼ γὰρ οὐχ εὑρίσκω ἐν αὐτῷ αἰτίαν...



Φωτογραφίες:
Εξώφυλλο: Αντονέλλο ντα Μεσσίνα (1430–1479) Ίδε ο άνθρωπος - Ecce homo (Συλλογή Collegio Alberoni, Piacenza)
3η σελίδα (στην έντυπη έκδοση): Αντονέλλο ντα Μεσσίνα (1430–1479) Ίδε ο άνθρωπος - Ecce homo (Παλάτσο Σπινόλα ντι Πελιτσερία, Γένοβα Ιταλίας). 
4η σελίδα: Αντονέλλο ντα Μεσσίνα (1430–1479) Ίδε ο άνθρωπος - Ecce homo (Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, ΗΠΑ) 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022, αρ. φύλλου 1121.



4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/12/22

    Ο κατάλογος των ομοειδών περιπτώσεων θα πρέπει να συμπεριλάβει μετά τον Χίτλερ αυτούς που αιματοκυλισαν το Ιράκ, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, την Λιβύη. Μετά έρχεται ο Πούτιν και ακολουθούν αυτοί που βομβάρδισαν το Βελιγράδι. Η σειρά που ανέφερα δεν είναι χρονική, είναι φθίνουσα με τον αριθμό των νεκρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/12/22

      ξέχασες την Παλαιστίνη.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/12/22

      Mετά την τοποθέτηση του Paul Craig Roberts, αξιωματούχου του Reagan, για τον πόλεμο στην Ουκρανία,

      https://www.paulcraigroberts.org/2016/07/22/armageddon-approaches-paul-craig-roberts/

      ακολουθεί και τοποθέτηση επί του θέματος από τον Joachim Bitterlich, πρώην σύμβουλο του Γερμανού καγκελάριου Helmut Kohl για εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική (Helmut Kohl: Καγκελάριος Γερμανίας 1982 - 1998).

      https://www.tovima.gr/2022/12/04/politics/na-yparksei-germaniki-mesolavisi-gia-ellada-tourkia-kai-kypro/

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος4/12/22

      Η θέση του Klaus von Dohnanyi, υπουργού στην κυβέρνηση του Helmut Schmidt (Καγκελάριος Γερμανίας 1974 - 1982):
      https://www.european-news-agency.de/politik/dohnanyi_usa_tragen_erhebliche_mitschuld_am_ukraine_krieg-84130/

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ