28.12.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Αγαπητή ΟΔΟΣ
Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Πολιτιστικές εκδηλώσεις 22.5.2022 σε Αυγή και Κολοκυνθού. Μετά από δύο χρόνια, λόγω πανδημίας, οι πολιτιστικοί σύλλογοι διοργανώνουν και πάλι μαζικές και χαρούμενες εκδηλώσεις!» 


Οι τοπικοί βουλευτές φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί τον ρόλο που θα διαδραματίσει η καλοκαιρινή περίοδος για το πολιτικό τους μέλλον. Αυτό έχει ως αντίκτυπο να ασκούν τα καθήκοντα τους βασιζόμενοι περισσότερο στις πολιτιστικές εμφανίσεις, παρά στις αμιγώς πολιτικές. Φτάνοντας στο σημείο να έχουν πάρει «αλαμπρατσέτα» χορούς και πανηγύρια.


Η πλήρης άσκηση των καθηκόντων του συνόλου των αιρετών όλων των βαθμίδων για την πόλη και την περιοχή της Καστοριάς, φαίνεται πως δεν είναι επαρκής. Μοιάζει να έχει τοποθετηθεί σε δεύτερη προτεραιότητα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους, εστιάζοντας κυρίως αλλά και αποκλειστικά στον μοναδικό στόχο που θέτουν οι ίδιοι και τα επιτελεία τους, που δεν είναι άλλος από την προσπάθεια επανεκλογής τους. Και η επανεκλογή πιθανότατα να είναι ο ουσιαστικότερος και ο πλέον καθοριστικός λόγος που δεν ασκούν την απαιτούμενη πολιτική προς εξυπηρέτηση των τοπικών συμφερόντων.

Ενδεχομένως να θεωρούν ότι τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια πως εργάστηκαν σκληρά, ήρθε κι η στιγμή να χαλαρώσουν και να οργανώσουν κατάλληλα τις επόμενες πολιτικές τους κινήσεις στον άτυπο προεκλογικό αγώνα που έχουν μπροστά τους. Το τελευταίο φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους βουλευτές του νομού, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τον χρόνο τέλεσης των εθνικών εκλογών.

Καθώς, μπορεί μεν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να διαβεβαιώνει τα στελέχη του –αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του κοινοβουλίου και τον ελληνικό λαό– για εξάντληση της τετραετίας, καθορίζοντας την επόμενη εκλογική αναμέτρηση την Άνοιξη του ’23, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι δε, που θεωρούν πως μπορεί σχεδόν αιφνιδιαστικά να θέσει θέμα εκλογών το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Οι περισσότεροι εκ των πολιτικών αναλυτών υποστηρίζουν επιγραμματικά πως «όλα τα σενάρια φαίνεται πως θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα κυλήσει το ελληνικό καλοκαίρι». Προσπαθώντας κανείς να ερμηνεύσει την παραπάνω τοποθέτηση, θα καταλήξει σχεδόν ακούραστα στην διαπίστωση πως η μοίρα της εκλογικής αναμέτρησης θα εξαρτηθεί από το ύψος των τουριστικών εισπράξεων, την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών και την ενδοχώρια διαχείριση της οικονομικής κρίσης ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας.

Και αν στο Μαξίμου καταλήξουν πως ο αντίκτυπος σε ένα μέρος της κοινωνίας –ικανοποιητικό για εκείνους– θα κρίνει με θετικό πρόσημο τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τα παραπάνω, τότε κανείς δεν φαίνεται να είναι σε θέση διαψεύσει τα φημολογούμενα φθινοπωρινά εκλογικά σενάρια. Από όπου και αν αυτά προέρχονται.

Και οι τοπικοί βουλευτές φαίνεται, ότι έχουν αντιληφθεί τον ρόλο που θα διαδραματίσει η επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδος για το πολιτικό τους μέλλον. Αυτό έχει ως αντίκτυπο να ασκούν τα καθήκοντα τους βασιζόμενοι περισσότερο στις κοινωνικές και πολιτιστικές εμφανίσεις, παρά στις αμιγώς πολιτικές. Φτάνοντας στο σημείο να έχουν πάρει «αλαμπρατσέτα» χορούς και πανηγύρια, προσπαθώντας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους παρευρισκόμενους.

Και να φανταστείς αγαπητή ΟΔΟΣ, πως διανύουμε ακόμα την περίοδο της Άνοιξης, με ό,τι αυτό προμηνύει πως θα συμβεί κατά την περίοδο του Καλοκαιριού όταν και θα κορυφωθούν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις. Αν και οι περισσότεροι μπορούν να φανταστούν πως δεν θα αφήσουν πανηγύρι για πανηγύρι διεκδικώντας παράλληλα την διασφάλιση της ψήφου των συμμετεχόντων σε αυτά, απομένοντας να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι τοπικοί ισχυρισμοί.

Αυτό θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως είναι το αποτέλεσμα της υποβάθμισης της πολιτικής ζωής της Καστοριάς που έχει ξεκινήσει για κάποιον ανεξήγητο λόγο αρκετά χρόνια πριν. Ή καλύτερα όχι και τόσο ανεξήγητο αν αντιληφθεί κανείς πως οι επί δεκαετίες πολιτικοί του τόπου ασκούν τα καθήκοντά τους βρισκόμενοι στην επαρχία, αφομοιώνοντας τις αντίστοιχες πρακτικές και στάσεις.

Για τους ίδιους, η συγκεκριμένη πολιτική στάση προσφέρει εξασφαλισμένη σταυροκαρποφορία, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους, στους οποίους ευθύνεται η επαρχιώτικη πολιτική εκπροσώπηση. 

Βέβαια με τα αντίστοιχα πολιτικά αποτελέσματα, τα οποία κρίνουν σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι που αρέσκονται να φωτογραφηθούν μαζί τους αλλά και φουσκώνουν από περηφάνια εξαιτίας της παρουσία τους σε κάποια τοπική εκδήλωση.

«Ό,τι πολιτικούς σπείρεις, τα αντίστοιχα πολιτικά αποτελέσματα θα θερίσεις ή και όχι» υποστηρίζουν ορισμένοι από τους οποίους δυσκολεύομαι να διαχωρίσω την θέση μου. Και αυτό το τελευταίο πρέπει να γίνει κατανοητό από το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού εκλογικού σώματος. Φαντάζει δύσκολο αρχικά, αλλά ενδεχομένως μακροπρόθεσμα να έχει καλύτερα παραγόμενα πολιτικά αποτελέσματα για τους ίδιους από τα ως τώρα.

Και αυτό μοιάζει πως πρέπει να απασχολήσει τους ψηφοφόρους την επόμενη φορά που θα κληθούν να αποφασίσουν για την πολιτική τους εκπροσώπηση. Εκτός αν αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι από την τρέχουσα πολιτική ζωή της Καστοριάς, αναγκάζοντας τους υπόλοιπους που αναζητούν πολιτική διέξοδο να πάνε πάσο. 

Ωστόσο, αν οι δύο τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ. και ΣυΡιζΑ νιώθουν αναγκασμένοι να ακολουθούν αυτού του είδους άτυπες προεκλογικές περιοδείες, εκείνο που προκαλεί εντύπωση –και μάλλον αρνητική– είναι το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Μακεδονία" που αφορά την επικεφαλής του «άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου» στην Θεσσαλονίκη κ. Αντωνίου και τα όσα δήλωσε σε ραδιοφωνική της τοποθέτηση. Όπου μεταξύ των άλλων δήλωσε πως «στόχευση δική μου είναι να διεκδικήσω ξανά την ψήφο των συμπολιτών μου και να την εκπροσωπήσω στο εθνικό κοινοβούλιο»!


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Αγαπητή ΟΔΟΣ
Πως στις επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Καστοριά με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής της συνέντευξης η προϊσταμένη του πρωθυπουργικού γραφείου Μακεδονίας, Μαρία Αντωνίου. Η κ. Αντωνίου σχολίασε ότι «στόχος και σκοπός είναι να είμαι ξανά υποψήφια. Στόχευση δική μου είναι να διεκδικήσω ξανά την ψήφο των συμπολιτών μου και να την εκπροσωπήσω στο εθνικό κοινοβούλιο». Βέβαια, φρόντισε να συμπληρώσει ότι θα είναι παρούσα εκεί που θα την θέλει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Για τους καλά γνωρίζοντες η κ. Αντωνίου το τελευταίο διάστημα εφαρμόζει τακτικές...  long weekend μιας και φεύγει για την ιδιαίτερη πατρίδα της και εκλογική περιφέρειά της νωρίς τις Παρασκευές, όταν βέβαια της το επιτρέπει το πρόγραμμά της και επιστρέφει αργούτσικα τις Δευτέρες...
Eφημερίδα "Μακεδονία" - Στην φωτογραφία η κυρία Αντωνίου σέρνει τον χορό σε παλαιότερο πανηγύρι.


* * *

Γεγονός που δεν μπόρεσε να μείνει ασχολίαστο, καθώς σε συνδυασμό με τις long weekend (*) επισκέψεις της στην πόλη της Καστοριάς αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια φαίνεται πως θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο του εκλογικού σώματος. Έτσι να δικαιολογούνται ενδεχομένως οι παρουσίες της ίδιας την τελευταία διετία στην πόλη της Καστοριάς και την εμπλοκή της σε ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και οι εσωκομματικές καταστάσεις που προκαλούνται στον τοπικό εκλεγμένο κυβερνητικό βουλευτή. Όπως άλλωστε αυτά σημειώθηκαν κατά καιρούς από την ΟΔΟ.

Φυσικά αγαπητή ΟΔΟΣ, όλη αυτή η στάση της κ. Αντωνίου γινόταν από καθαρό ενδιαφέρον για την άλλοτε πολιτική της περιφέρεια και όχι προς ίδιον όφελος. Μην πάει το μυαλό σου σε όσα αναφέρουν οι κακές γλώσσες. Κάτι για το οποίο φρόντιζαν να κάνουν γνωστό, μέσω των δημοσιεύσεων τους τα τοπικά ενημερωτικά (;) μπλογκς τα οποία φαίνεται να ασχολούνται τακτικά με την πολιτική της εξέλιξη και προώθηση του πολιτικού της "έργου".

Όμως πολλοί υποστηρίζουν πως καθώς διανύεται μια άτυπη και μακρόσυρτη προεκλογική περίοδος, τα Φιλικά Μέσα Ενημέρωσης (Φ.Μ.Ε.) μοιάζουν να έχουν αναλάβει και την ταυτόχρονη προεκλογική της διαφήμιση μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Από τους οποίους σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Καστοριά ενδεχομένως να μην αξίζει καλύτερη πολιτική εκπροσώπηση, καθώς το επίπεδο του εκλογικού της σώματος καθρεφτίζεται μέσω των νόμιμων εκπροσώπων του και αυτό στα μάτια μου δεν μοιάζει να απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. «Η τοπική πολιτική ζωή είναι για τα πανηγύρια» ισχυρίζονται ορισμένοι και όπως φαίνεται όλοι τους –μηδενός εξαιρουμένου– έχουν βαλθεί να τους επιβεβαιώσουν. Είναι αυτό που λένε πως ταιριάζει γάντι στην περίπτωση.

Όχι βέβαια με την έννοια που καταλαβαίνει κανείς ακούγοντας την συγκεκριμένη ατάκα, αλλά επειδή στολίζουν τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις με την παρουσία τους. Και πραγματικά δεν μπορώ να βρω μια καλή δικαιολογία για να διαφωνήσω μαζί τους. «Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη» υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι, από τους οποίους δεν νομίζω να διαχωρίζει κανείς την θέση του, στηριζόμενος σε τέτοιου είδους πολιτικές παρουσίες.

Και αν αυτή είναι η πολιτική στάση των τοπικών βουλευτών, μοιάζει αναπόφευκτο να μην ακολουθήσουν την ίδια πορεία και οι τοπικοί αιρετοί. Ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους. Οι οποίοι φρόντισαν να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους στις κατά τόπους πανηγυρικές εκδηλώσεις μέσω των Φ.Μ.Ε. Όπως έκανε ο κ. Κορεντσίδης με ορισμένα πιστά στελέχη του δημοτικού συνδυασμού παρουσία του πρώην αντιπεριφερειάρχη κ. Σαββόπουλου.

Και αν ο δήμαρχος Καστοριάς δεν έλειψε από λαμπαδηδρομίες, Run Greece και πανηγύρια, φρόντισε για ακόμη μια φορά να δείξει πώς μεταχειρίζεται τον θεσμό, δηλαδή την αποστολή του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα, την απουσία του έκανε σχεδόν εκκωφαντική το γεγονός πως, σχεδόν μετά από δύο χρόνια, αυτό πραγματοποιήθηκε αυτοπροσώπως των περισσότερων μελών του στην αίθουσα του σκαπέρδειου μεγάρου. Κάποιοι προσπάθησαν να αποδώσουν την απουσία του στον αυξημένο φόρτο εργασίας και κάποιοι άλλοι στην κούραση μετά την εκγύμνασή του τις απογευματινές ώρες της ίδιας μέρας. Και εδώ που τα λέμε μπράβο του. 

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

(*) Η κυρία Αντωνίου –σύμφωνα με την εφημερίδα "Μακεδονία"– φαίνεται να εργάζεται πλήρως στο «άχρηστο πρωθυπουργικό γραφείο» από την Τρίτη μέχρι Πέμπτη, καθώς αναχωρεί για την Καστοριά «νωρίς τις Παρασκευές και επιστρέφει αργούτσικα τις Δευτέρες»)

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1126.




9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/12/22

    Επιτρέψτε μου στο "χορούς και πανηγύρια" να συμπληρώσω: και σε όλες τις λειτουργίες που πρωτοστατεί ο Μητροπολίτης, με την απαραίτητη δημοσίευση πολλών φωτογραφιών.

    Επίσης σε όλες τις συγκεντρώσεις και συνελεύσεις, συλλόγων, καφενόβιων κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/12/22

      Ξέχασες να γράψεις τα μνημόσυνα όπως το χθεσινό.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος29/12/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/12/22

    Είναι για τα [....] έλεγε η γιαγιά μου. Δηλαδή κάνουν αυτό ακριβώς που αρμόζει στην προσωπικότητα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/12/22

      "Είμαστε για τα πανηγύρια" έλεγε και η δικιά μου η γιαγιά και η φράση δεν έχει κάτι το υβριστικό..

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος1/1/23

    Αναμένω τις δηλώσεις όλων των "σημαντικών" προσώπων του νομού μας για τον θάνατο του ομότιμου Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/1/23

      Δεν έχουν φωτογραφία με τον Βενέδικτο. Γι΄ αυτό δεν είπαν τίποτα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/1/23

      Δεν χρειάζεται φωτογραφία. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τα γνωστά σημαντικά πρόσωπα ήταν κολλητοί του Ράτσινγκερ. Αφού δεν αφήνουν ράσοφόρο χωρίς σαλιάρισμα, αποκλείεται να τους ξεφυγε ο Ράτσινγκερ.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος2/1/23

    Η κατωτέρω φωτογραφία επιβεβαιώνει αυτό που γράφετε για πανηγύρια.

    https://fouit.gr/wp-content/uploads/2023/01/321573598_1245488499340232_4637464796191585755_n.jpg.webp

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ