12.3.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Πάντα μαζί


Στην πόλη της Καστοριάς, μπορεί να μην έχουν γίνει έργα υποδομής εδώ και τρία χρόνια της θητείας του κ. Κορεντσίδη, γίνονται όμως αδιάλειπτα απευθείας αναθέσεις. 


Καθώς πλησίαζε το τέλος του Αυγούστου και χωρίς την ύπαρξη ιδιαίτερης τοπικής πολιτικής δραστηριότητας –ενδεχομένως και πλήρους απραξίας– ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης φιλοξενήθηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού της Δυτικής Μακεδονίας. Γεγονός που παρέπεμπε περισσότερο σε μια τηλεοπτική εμφάνιση με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών πως ο εκλεγμένος αιρετός που αντιπροσωπεύει την πόλη της Καστοριάς, επέστρεψε από τα πολυσυζητημένα "μπάνια του λαού", παρά σε μια εποικοδομητική συζήτηση.

Οι περισσότεροι από αυτά που άκουσαν υποστήριξαν την άποψη πως ίσως να βρισκόταν ακόμη υπό καλοκαιρινή διάθεση χωρίς να έχει εγκλιματιστεί πλήρως στην επιστροφή επί των καθηκόντων του. Και η άποψή τους θα μπορούσε να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Σχεδόν καθόλου. Καθώς, ακούγοντας κανείς τις τοποθετήσεις του, θα πίστευε πως άφησε την Καστοριά για τις καλοκαιρινές του διακοπές σε τροχιά πλήρους ανάπτυξης και μετά από κάποιο διάστημα διοίκησης στον αυτόματο πιλότο, την ξαναβρήκε στην ίδια αναπτυξιακή υπεροχή που την είχε αφήσει λίγες μέρες πριν.

Από την στιγμή μάλιστα που υποστήριξε πως τα αποτελέσματα που παρήχθησαν από την διεθνή έκθεση γούνας που πραγματοποιήθηκε ήταν θετικά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ενδεχομένως να έσκισαν και τα όποια πτυχία τους. Άποψη που εξέφρασε και ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς μέσω της εκφραζόμενης αισιοδοξίας που απέπνεε το κοινοποιημένο δελτίο τύπου που εξέδωσε και αναπαράχθηκε από την πλειοψηφία των Μέσω Μαζικής Εκτόνωσης διαδικτυακής μορφής αλλά και των περισσοτέρων έντυπων.

Και πάντοτε συνοδευόμενα υπό τα ζητωκραυγαλέα λάικς και καρδούλες των πιστών ακολούθων τους. Εμπνέοντας φρούδες ελπίδες σε όσους δεν έχουν αντιληφθεί την τελματωμένη πορεία του συγκεκριμένου κλάδου αλλά και δημιουργώντας πολλά ερωτήματα σε όσους δεν πιστεύουν σε αλμυρούς μπακαλιάρους και αντιμετωπίζουν κατάματα την πραγματικότητα. Γιατί από την μία πλευρά υπάρχουν τα ενθαρρυντικά μηνύματα που αφήνει πίσω της κάθε χρόνο η έκθεση γούνας και από την άλλη πλευρά τα μόνιμα και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και οι εργοδότες τους.

Ή λοιπόν ο κλάδος της γούνας αναπτύσσεται χρόνο με τον χρόνο όπως ενημερώνουν το κοινό μέσω του εκάστοτε εκθεσιακού δελτίου τύπου ή άθελα τους δεν λένε την πλήρη αλήθεια που συναντά κανείς στην καθημερινότητα της πόλης. Ή κάθε χρόνο η πορεία του κλάδου είναι γεωμετρικά φθίνουσα ή έρχεται αυξανόμενο συνάλλαγμα και απλά το αποκρύπτουν συστηματικά.

Αν πάλι συμβαίνει το τελευταίο σενάριο που είναι και το πιθανότερο, τότε απλά αυτό δεν εμφανίζεται ούτε μέσω του εργατικού προσωπικού των γουνοποιητικών μονάδων που συνεχώς καταγράφεται ως μειωμένο και κρατικά επιδοτούμενο. Ένα όμως γεγονός φαντάζει σίγουρο και ευθυγραμμισμένο με την τοπική καθίζηση. Πως αποκλείεται να συμβαίνουν όλα μαζί τα παραπάνω.

Και αν ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης εξέφρασε την συγκεκριμένη άποψη που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα, τότε εύκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς, προς τα πού βαδίζει η πόλη σε όλους τους τομείς της διαχείρισης της. Μάλιστα, μεταξύ των άλλων που ανέφερε έκανε λόγο πως «η Καστοριά θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο από τα τέλη του τρέχοντος έτους και για την επόμενη χρονιά πραγματοποιώντας έργα υποδομής!».

Περιμένοντας κανείς να ακούσει μερικά από τα μεγαλόπνοα έργα που θα αφήσει το στίγμα της η συγκεκριμένη δημοτική αρχή, άκουσε για… κατασκευή παιδικών χαρών αλλά και για…  ασφαλτόστρωση του 95% των αγροτικών δρόμων του δήμου Καστοριάς! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων από την δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Κορεντσίδη, πιστεύουν πως εξαντλώντας το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών πόρων σε έργα κοινοτήτων του ευρύτερου δήμου Καστοριάς, ο ίδιος και ο συνδυασμός του στοχεύουν περισσότερο στους περιφερειακούς ψήφους παρά σε εκείνους της πόλης.

Με την άποψη των περισσοτέρων να καταλήγει στο απλό ερώτημα «και ποιος εμποδίζει ποιον να γίνει κοινοτάρχης από την στιγμή που για την πόλη αδιαφορεί με εξόφθαλμο τρόπο;» Μια απάντηση που θα έδιναν οι περισσότεροι θα μπορούσε να είναι «γιατί απλά ο θεσμός του κοινοτάρχη δεν έχει τόση γκλαμουριά όσο εκείνος του δημάρχου». Άποψη από την οποία σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου αγαπητή ΟΔΟΣ. Με την τρέχουσα κατάσταση και τον τίτλο του δημάρχου απολαμβάνει αλλά και τα θετικά σχόλια από τους κατοίκους των κοινοτήτων. "Όλα σε ένα και νοικοκυρεμένα" που έλεγε και ένα παλαιότερο τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ.

Μάλιστα, από την στιγμή που ενδεχομένως να έχει αντιληφθεί μαζί με τους ακούραστους –αν μη τι άλλο– στενούς του συνεργάτες πως ο αριθμός των ψηφοφόρων που βρίσκονται στις 38 (!) κοινότητες του διευρυμένου δήμου Καστοριάς είναι μεγαλύτερος από εκείνον της πόλης, γιατί να μην αποσκοπεί αποκλειστικά στο εκλογικό του συμφέρον; Άλλωστε, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως δεν είναι άπειρος πλέον ή απλά ρομαντικός. Δήμαρχος είναι με την προοπτική να ζητήσει εκ νέου την ψήφο των δημοτών. Και εκείνοι όντας ευχαριστημένοι από την ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδοποιίας να τον επιλέξουν ξανά.

Και ας έχει επιτρέψει να μετατραπούν κεντρικοί δρόμοι της πόλης σε αντίστοιχους αγροτικής οδοποιίας οποιασδήποτε κοινότητας. Άσε δε, που σε λίγο καιρό και με όσα ο ίδιος ανακοινώσε, οι δρόμοι των κοινοτήτων θα είναι χαλί μπροστά σε αυτούς της πόλης, αναγκάζοντας όσους τους διανύουν με τα οχήματα τους να επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα συνεργεία οχημάτων για την επισκευή τους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι (μόνιμοι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες) που βλέποντας την τραγική κατάσταση των δρόμων αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούν στα οχήματά τους, διακωμωδώντας αναφέρουν πως «Δεν μπορεί! Όλο και κάποια συμφωνία θα έχουν κάνει ορισμένοι με το λόμπι των συνεργείων για να συνεχίζουν να αφήνουν τους δρόμους σε αυτό το τρυπιομπαλωμένο χάλι». Άποψη από την οποία και σαφώς διαχωρίζω την θέση μου. Για να μην υπάρξουν τυχόν κάποιου είδους παρεξηγήσεις.

Στην πόλη της Καστοριάς, μπορεί να μην έχουν γίνουν έργα υποδομής εδώ και τρία χρόνια της θητείας του κ. Κορεντσίδη, γίνονται όμως αδιάλειπτα απευθείας αναθέσεις. Άλλωστε, υπήρξε το ξεκούραστο σπορ πολλών προηγούμενων δημοτικών αρχών, δεν θα μπορούσε να μην είναι και της τρέχουσας. Και ως δια μαγείας, σε τέτοιες περιπτώσεις στους περισσότερους έρχεται το κλισέ που ακούγεται σε πολλά τηλεοπτικά ρεπορτάζ «Είναι καλό παιδί, δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα κατά το παρελθόν!»

Ένα τέτοιο δικαίωμα προς κριτική έδωσε στο κόσμο, η πραγματοποίηση μιας κάποιας έκθεσης των "Νέων καλλιτεχνών". Δημοκρατία έχουμε, όπως θέλει ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται. Από μόνος του όμως ο τίτλος εγείρει ερωτήματα και ερωτηματικά. Ποιος είναι εκείνος που αποδίδει τον τίτλο "καλλιτέχνη" σε κάποιον; Τι ακριβώς κάνει κάποιον/α καλλιτέχνη; Από μόνης της η τέχνη δεν είναι ένα μετρήσιμο μέγεθος. 

Για παράδειγμα, δεν είναι σαν κάποιον αθλητή του στίβου που μετράται η επίδοση του σε μέτρα, σε λεπτά ή δευτερόλεπτα. Η τέχνη είναι κάτι υποκειμενικό. Σε άλλους αρέσει ένα είδος τέχνης, σε κάποιους άλλους όχι. Ενώ για παράδειγμα, ένα αθλητή και να μην τον συμπαθεί κάποιος δεν μπορεί να διαψεύσει την μετρήσιμη επίδοση του. Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Ενδεχομένως κάποια στιγμή να αναλυθεί στο μέλλον. Από την άλλη βέβαια, είναι πολύ ενθαρρυντικό που δημιουργήθηκαν νέες επιχειρήσεις στην Καστοριά  με αντικείμενο τις «Δημόσιες σχέσεις, πολιτιστικές, επιστημονικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις».

Εντός των πλαισίων αυτών λοιπόν, ο κ. Κορεντσίδης όντας ο διαχειριστής δημοτικού χρήματος πραγματοποίησε απευθείας (πάλι) ανάθεση συνολικού ποσού 8.389,99 € (!)  επιβραβεύοντας την project developer (πόσο sic;) για την μοναδική της έμπνευση, μοιράζοντας παράλληλα δεξιά και αριστερά απευθείας αναθέσεις,  προσφέροντας τραπεζώματα των καλλιτεχνών, την διαμονή τους, τα δωράκια τους, τις βιντεοσκοπήσεις τους, τα διαφημιστικά μπανεράκια τους κοκ.

Και όλα αυτά για διάστημα λίγων ημερών. Χωρίς καν να έχουν δημοσιευτεί από τους υπεύθυνους τεκμήρια που να αποδεικνύουν την επιτυχία ή την αποτυχία αυτής της χρηματικής ανάθεσης. Άσε δε, που δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την δυσπιστία τους ως προς την προσέλευση κοινού –πέρα από συγγενείς και φίλους. «Δουλίτσες να γίνονται» υποστήριξαν κάποιοι, από τους οποίους και δυσκολεύονται αρκετοί να διαχωρίσουν την θέση τους. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

ΥΓ. Εν τω μεταξύ ο εκθεσιακός χώρος στο αρχοντικό Βέργου, παραμένει κλειστός.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Σεπτεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1140.


Σχετικά:


8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/3/23

    Μεγάλη εκδήλωση της Μαρίας Αντωνίου στην Καστοριά για την ημέρα της γυναίκας με τίτλο «Γυναίκα και Πολιτική»
    Τώρα τί περίμενα και εγώ ο αφελής. Εκδήλωση της Αντωνίου για την εργαζόμενη γυναίκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/3/23

      γιατί εγώ είχα την εντύπωση ότι η Barbie ήταν μια πλαστική κούκλα και όχι ζωντανό όν;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος13/3/23

    Δηλαδή, θέλεις να μας πείς ότι ο σκοπιανός βιρτουόζος του κλαρίνου δεν είναι καλλιτέχνης; Τύφλα να έχει ο Paco de Lucia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/3/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/3/23

    Εκδήλωση στο στο 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς; Τρεις γυναίκες, τρεις ιστορίες, τρεις ζωές!
    Ομιλητής ο [....]
    Τώρα καταλαβαίνω το ενδιαφέρον του [....] για το πειραματικό σχολείο.
    Είναι απαίσιοι, εκμεταλλεύονται τα παιδιά για το πολιτικό σέλφι του [....] αλλά το παίζουν ντεμέκ [....].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/3/23

      Δεν χρειάζονται τα ονόματα ρε ΟΔΟΣ, όλοι γνωρίζουμε τον μιστερ σελφι.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος17/3/23

    Έκτος των άλλων, φορούν και το ίδιο παντελόνι.
    Πόσο πχια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/3/23

      Ίσως ήταν δύο στην τιμή του ενός.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ