16.3.23

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Αγαπητή ΟΔΟΣ, 

Μέσα στο διάστημα των τριών χιλιάδων χρόνων η πατρίδα ανέδειξε τέσσερα πρόσωπα της Μακεδονίας με σπουδαία προσφορά πρώτα στην χώρα μας, αναλόγως των συγκυριών και των εκάστοτε δοκιμασιών της πατρίδος, γιατί ο περίγυρός της τόσο από Βορρά, Ανατολή και Δύση όλους τους αιώνες είχε γίνει ο στόχος, αλλά και πολύπλευρη εσωτερική κομματική αστάθεια 

Πρώτος ο βασιλιάς των βασιλέων ο Μέγας Αλέξανδρος, ο δεύτερος ο εθνάρχης Κων/νος Καραμανλής, ο τρίτος ο ανιψιός του εθνάρχη ο πρωθυπουργός Κων/νος Καραμανλής και ο τέταρτος ο κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης υπουργός Δημοσίας Τάξεως σε δύο κυβερνήσεις.

Για τον πρώτο Μέγα Αλέξανδρο, ημίθεο, ομιλεί η μυθολογία, η ιστορία της που τον κατέταξε στην κορωνίδα όλων των βασιλέων της υφηλίου ως Μέγα! Έλαβε μέρος σε δύο εκστρατείες μια προς τον Νότο της χώρας, με τον πατέρα του Φίλιππο, με μόνη την σκέψη να ενώσει τις διάφορες πόλεις-κράτη Αθήνα, Κόρινθο, Θήβα, Πλαταιές κλπ, αλλά ακόμη και να σταματήσουν το 10ετή Πελοποννησιακό πόλεμο – φαγωμάρα, για να γίνει ένα κράτος η Ελλάς. Στην δεύτερη εκστρατεία του ύστερα από την μάχη στην Χαιρώνεια ως νικητής κατόρθωσε να το πετύχει, και να πάρει ανάλογο στρατό από τα προαναφερόμενες πόλεις για την μεγάλη εκστρατεία προς την απολίτιστη Ανατολή, προκειμένου να ανατείλει το κύμα της μεταφοράς μεταναστών πολεμιστών την Ευρώπη και πρωτίστως στην χώρα μας, όπως γίνεται και σήμερα. Και δεύτερον ως ειρηνοποιός με φορτωμένος στην πλάτη του τον ελληνικό πολιτισμό, να τους βγάλει από την υπανάπτυκτη και απολίτιστη ζωή τους. Σε τρεις ηπείρους, Ευρώπη Ασία και Βόρεια Αφρική, η χώρα μας επηρέασε με τον ελληνικό πολιτισμό.

Η εκστρατεία αυτή είναι η μεγαλύτερη και η πιο καλά οργανωμένη που έγινε ποτέ στον κόσμο, και όμοιά της δεν θα επαναληφθεί από κανένα.  Έφερε μαζί του ανθρώπους της τέχνης όπως τον Λύσιππο, τον Απελλή κ.ά. και σοφούς φωτισμένους όπως  τον  Καλλισθένη, τον Αριστόβουλο και με άριστη πολεμική τεχνική, τον ιστορικό Ξενοφώντα. Ειρηνοποιός κατακτητής τον οποίο απεδέχθησαν όλοι λαοί και με σεβασμό στους ηττημένους. Εξ άλλου οι Αιγύπτιοι τον ονόμασαν Φαραώ. Τα έργα του θα ομιλούν όσο υπάρχει άνθρωπος επί γης. Μπορεί η Αθήνα να είχε δημιουργήσει τον αθάνατο σε μνημεία πολιτισμό, ο Μ. Αλέξανδρος ήταν ο άνθρωπος που τον έκανε γνωστό με την δράση του και τους αγώνες του, τις πολεμικές επιτυχίες του, τις οποίες δεν μπορεί να απαριθμήσει σ’ ένα χαρτί, αλλά είναι αποτυπωμένες στην μνήμη των ανθρώπων.

Γεννήθηκε το έτος 356 π.Χ. στην Πέλλα, στο ανάκτορο του πατρός του Φιλίππου και πέθανε στην Αίγυπτο το 323 π.Χ., όπου οι πιστοί του Σαρισοφόροι τον έφεραν κρυφά από τα παράλια μέρη και τον εναπόθεσαν στον τάφο του στην Αμφίπολη, τον οποίο έφτιαξε ο ίδιος με τα ελληνοθρησκευτικά και Τεχνικά μέσα, τα οποία τότε ήταν γνωστά σ’ όλη την χώρα. Αυτή η μικρή ανασκαφή που άρχισε τα τελευταία χρόνια φανέρωσε με τα πρώτα δείγματά της, πως πρόκειται για ένα μνημεία αφάνταστης μεγαλοπρέπειας.

Η μεγάλη αγάπη του για την Ελλάδα που είχε, φανερώθηκε από την ευγενική του προσφορά προς τους Αθηναίους όταν έστειλε τις 300 ασπίδες δώρο, με την αιώνια γραφή του φράση: Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες εκτός Λακεδαιμονίων, από των βαρβάρων των την Ασία κατοικούντων. Ας τον ευγνωμονούμε παντοτινά και να τον έχουμε ψηλά τιμώμενο Έλληνα.

Ο δεύτερος της Μακεδονίας ο Εθνάρχης Κων/νος Καραμανλής είναι ο νέος Περικλής της Ελλάδος με τα έργα του σ’ όλη τη χώρα. Γεννήθηκε το 1907. Πέρασε από τα πολιτικά έδρανα της Δημοκρατίας και από τις 24 Ιουλίου 1974, ημέρα παρ’ ολίγον καταστροφής ή καλύτερα νέας δουλείας, άγνωστο για πόσους αιώνες. Είναι πολύ κοντά χρονικά τα δραματιζόμενα στην περίοδο εκείνη. Δεν πιστεύω να ξέχασε κανείς τα αναμμένα κεριά που κρατούσαμε στο χέρι σ’ όλη εκείνη την νύχτα για την σωτηρία μας. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες δακρυσμένοι από χαρά σ’ όλη την χώρα, αμέσως με την προσγείωση του αεροπλάνου.

Επειδή γνωρίζει ο λαός μας την παροιμιώδη δίκαιη διοίκησή κατά το παρελθόν, με μόνο σκοπό να φανεί χρήσιμος στην χώρα, στην πιο δύσκολη περίοδο ύστερα από τον δεκαετή συμμοριτοπόλεμο και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στον οποίο η χώρα μας ήταν παρούσα με πολλές θυσίες στον Ελληνοαλβανικό πόλεμο, την λιμοκτονούσα κατοχή της ανέχειας, με καταστραμμένη την παραγωγή της υπαίθρου της χώρας και πολλά άλλα δεινά.

Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά την ηγεσία της χώρας, το θέμα της Κύπρου ήταν το πρώτο δύσκολο πρόβλημα της χώρας με πολλές συνέπειες. Κι όμως ο εθνάρχης έδωσε λύση το 1959 με την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου, την οποία η τότε αντιπολίτευση με το κοντόφθαλμο μυαλό πολέμησε αντίθετα και το θέμα διαιωνίζεται μέχρι σήμερα. Οι επιζώντες γνώριζαν καλά τι έγινε, μέχρι που στήθηκαν και κρεμάλες από τους Άγγλους συμμάχους μας. Κατά την οκταετία του ο εθνάρχης παρουσίασε μεγάλα έργα υποδομής, όπως ίδρυση τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, το υπουργείο Τουρισμού με πρώτη προσφορά 60 ξενοδοχεία – τα γνωστά Ξενία – σ’ όλες τις πρωτεύουσες νομών και στα νησιά. Τότε κανείς δεν γνώριζε τι σήμαινε τουρισμός. Έφτιαξε αεροδρόμια, λιμάνια που ήραν ρημαγμένα, έφτιαξε την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, γιατί η χώρα ήταν κομμένη στα δύο και η συγκοινωνία γινόταν μέσω θαλάσσης από Βόλο-Πειραιά.

Με την μεγάλη επιρροή του και τις προσωπικές του σχέσεις  με τους ηγέτες των μεγάλων κρατών Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ντε Γκώλ, Αντεναούερ, Πομπιντού, Αντρεότι, Κολ, Ντε-Στεν και λοιπούς μας ενέταξε στην επταμελή τότε ίδρυση της συμμαχίας των Ευρωπαίων, την ΕΟΚ. Από την ανατολίτικη ζωή και συνήθειες που είχε τότε η χώρα μας,  μάς ενέταξε στην οικογένεια της Ευρώπης (αλλά δυστυχώς λίγο  αργότερα κάποιοι μας πισωγύριζαν με τους Ορτέγα, τον Φιντέλ Κάστρο και τον συνταγματάρχη της Λιβύη Καντάφι). Μόνο αυτό το έργο του, έσωσε μια για πάντα την χώρα μας από τα δεινά, εξωτερικά και εσωτερικά. Όταν οι προηγούμενοι λάκισαν από την υπογραφή της ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ το 1982 στο Ζάππειο, οι οποίοι σώθηκαν κι αυτοί από την ΕΟΚ και τα πακέτα Ντελόρ, εξακολουθούν δυστυχώς ακόμη και σήμερα να υψώνουν το ανάστημά τους για να μας μεταφέρουν πάλι στην παλιά ανατολική ζωή μας.

Προχωρήσαμε λίγο και διακόψαμε, τα σημαντικά έργα του: όπως πανεπιστήμια Θεσσαλονίκη-Αθήνα, μουσεία τέχνης, μουσικής Αθήνα-Θεσσαλονίκη με παγκόσμια ακτινοβολία πολιτιστικά, φράγματα Σηκιάς Βέροιας και Πλαστήρα στην Καρδίτσα, πότισε την Αθήνα με τον Μόρνο και τώρα σβήνει τις βαλτές φωτιές της. Έκθεση Θεσσαλονίκης, Σιδηροδρομικό σταθμό, αεροδρόμια Θεσσαλονίκης. Εργοστάσια ζαχάρεως Λάρισα, Σέρρες, Καζίνα. Άλλαξε την Αθήνα με τον Κηφισό και Ιλισό. Ύστερα από το 1964 μέχρις σήμερα από τους λαλίστατους στην γλώσσα, η πατρίδα μας έξω από την ΕΟΚ με τα κονδύλια της, για να μας φτιάξουν ίδιους οικονομικά με αυτούς δεν έγινε κανένα έργο υποδομής στην χώρα. Ενώ οι υπόλοιποι λαλίστατοι πολιτικοί δεν έκαναν κανένα έργο υποδομής από το 1964. 

Θα αναφερθούμε και στο επίσης σωτήριο έργο του στην μετανάστευση του λιμοκτομένου Έλληνα από το 1958-1962 στην Ευρώπη, Καναδά, Αυστραλία, Αμερική. Στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής του έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για την ανόρθωση της οικονομίας, επίσης ενίσχυσε και εκσυγχρόνισε τις ένοπλες δυνάμεις καθώς στην εξωτερική πολιτική συναντήθηκε με εχθρούς και φίλους ηγετών μεγάλων χωρών, επειδή ήταν μεγάλος ο ίδιος. Ο Περικλής του 19ου αιώνος της χώρας. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις σ’ όλον τον κόσμο και πήρε το βραβείο «Καρλομάγνου» το οποίο δίδεται μόνο στους διαπρεπέστερους πολιτικούς με παγκόσμια αναγνώριση.

Ο τρίτος στην σειρά ο ανεψιός του εθνάρχη Κ. Καραμανλής. Στο μικρό διάστημα της πρωθυπουργικής του θητείας, διεξήγαγε τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004. Στην συνέχεια οι γνωστοί εγκατέλειψαν τους αγώνες, ημιτελείς, γιατί είχαν σοβαρότερες υποθέσεις με τα χρηματιστήρια και παράτησαν και τον Μαραθώνιο δρόμο, σε σημείο να γίνει η χώρα ξευτίλα των σκυλιών. Αυτός με τους συνεργάτες του  Σουφλιά κι άλλους, ολοκλήρωσε τα έργα και τελέστηκαν άψογα οι αγώνες όλων των κατηγοριών με ειλικρινείς.επαίνους 

Οι ξενόφερτοι πρωθυπουργοί με τον γνωστό προπαγανδιστικό διασυρμό τον οποίο καλά χειρίζονται μέχρι και σήμερα, προσπάθησαν και προσπαθούν να τον φορτώσου με την καταστροφή της οικονομίας, γιατί πονούσε η κοιλιά τους από το πολύ φαγητό. Μαζί τα φάγαμε! Και αμέσως διαψεύστηκαν από την απερισκεψία τους, όταν είπαν πως λεφτά υπάρχουν!

Αλλά ο Κωστάκης ήταν αυτός που είπε όχι στους συμφεροντολόγους, έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι για την διχοτόμηση της Μακεδονίας, πιστός στα πάτρια εθνικά θέματα. Να θυμίσουμε πως ο εθνάρχης δάκρυσεόταν είπε: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική». Είναι μικρή η προσφορά του και η  αγάπη του για την πατρίδα; Είναι ένας συνεχιστής, ειρηνικός αρχηγός της πατρίδος κι όχι Εφιάλτης.
Και ο τέταρτος άξιος νεώτερος Μακεδώνας, ο Χρυσοχοϊδης, μεγαλωμένος μέσα στην περίοδο της προσφυγιάς των γονέων του εκ του Πόντου, διδαχής και από τα πάθη, τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου και της Μακεδονίας, βαθύς πατριώτης, ανέλαβε την ευταξία της πατρίδος η οποία είχε διασαλευτεί και εμφανίζεται διαλυμένη, ταραγμένη από τα πολλά και επικίνδυνα επεισόδια. Κυρίως των φοιτητών των σχολών της Αθήνας με τις καθημερινές επιδρομές στα συλλαλητήρια των επαγγελματιών -δήθεν συμπαραστάτες- αλλά με πράξεις αναρχίας, συμπλοκές με την Αστυνομία και καταστροφές στα καταστήματα κ.λπ., προσπάθησε μεθοδικά και καθημερινή παρουσία να ξεριζώσει πολλά από τα αναρχικά στέκια σε πανεπιστημιακούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας να τα διαλύσει αρκετά καλά, γιατί προνοούσε και επενέβαινε άμεσα και τους περιόρισε. 

Αλλά το σπουδαιότερο και με ανθρωπισμό έργο του είναι ο συντονισμός όλων των οργάνων της τάξεως και υπηρεσιών του κράτους, για την εσωτερική  ασφάλεια, φθορά, ελεύθερη μετακίνηση και το σώσιμο από τις φωτιές και να σώσει ένα εκατομμύριο ψυχές το 2021 με σύγχρονα μέσα και με συνεργασία πολιτών και υπηρεσιών έτσι ώστε να μη γίνει η Αθήνα ένα ξέφραγο αμπέλι. Άξιος και κατάλληλος για αυτήν την θέση. Πέτυχε στο έργο του και συμμόρφωσε την Αθήνα, την νέα Καλκούτα της Ευρώπης με τις πολλές και επικίνδυνες ομάδες αναρχίας, της θεωρουμένης μορφωμένης Αθήνας και πολιτισμένης. Έκανε το καθήκον του με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα για την πατρίδα. Πρώτα το κράτος και ύστερα οι περιθωριακοί και οι αντιδραστικοί. Είναι άξιος συγχαρητηρίων και ευχόμαστε να είναι καλά, και να μην τον χρειαστεί ξανά η πατρίδα σε δύσκολες ώρες.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Με εκτίμηση,

Νίκος Αχ. Πρώιος
Νοτιομακεδόνας του ΣυΡιζΑ

Υ.Γ. Είναι λυπηρό οι δύο πρώτοι Μ. Αλέξανδρος και Εθνάρχης, να μην έχουν τιμηθεί όπως αρμόζει, καθώς ο πρώτος ένωσε την Ελλάδα και ο δεύτερος έσωσε την Ελλάδα. Και δεν εδέησαν οι σημερινοί πολιτικοί μας, να τους τιμήσουν ούτε καν με χαρακτική σε ένα κέρμα του ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Οκτωβρίου 2022, αρ. φύλλου 1144.


11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/3/23

    Κύριε Πρώιε ξεχάσατε να μας πείτε ότι ο Χρυσοχοϊδης έχει κάνει την μεγαλύτερη κομματική κολοτούμπα της ελληνικής ιστορίας μετά από αυτή του Μίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/3/23

    Κύριε Πρώϊε θα μου επιτρέψετε να αναφέρω έναν Καστοριανό, τον ομότιμο καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, που τιμήθηκε για το επιστημονικό του έργο με τα κάτωθι:
    1. Μετάλλιο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Σκυροδέματος
    2. Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων
    3. Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνου
    4. Επίτιμος πρόεδρος της Ευρωδιεθνούς Επιτροπής Σκυροδέματος
    5. Επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Εργαστηρίων και Υλικών
    6. Επίτιμο μέλος της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας
    7. Επίτιμο μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου
    8. International Award of Merit in Structural Engineering
    9. Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ναντζίν
    10. Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου της Λιέγης
    11. Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου της Κύπρου
    12. Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Εργαστηρίων και Υλικών (RILEM, 1977-78)
    13. Πρόεδρος της Ευρωδιεθνούς Επιτροπής Σκυροδέματος (CEB, 1983-1987)
    14. Πρόεδρος της Μόνιμης Συνδιάσκεψης Ενώσεων Μηχανικών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (1972-1974)

    Οι ανωτέρω είναι μερικές, όχι όλες, από τις διακρίσεις ενός Καστοριανού στο εξωτερικό. Διακρίσεις στην Ελλάδα τις παραλείπω. Εκτός αυτών δίδαξε και ως γλωσσομαθής που είναι σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Δεν νομίζετε ότι θα έπρεπε να τιμήσουμε πρώτα τον κ. Τάσιο και μετά πολιτικούς που παίρνουν μεταγραφές από το ένα κόμμα στο άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/3/23

      Με επιστήμονες θα ασχολούμαστε ρε φίλε; Άστα αυτά για τον Ερντογάν. Κανέναν κληρικό δεν έχεις να προτείνεις για να δώσουμε το όνομά του στην σήραγγα της Κλεισούρας όπως κάναμε και με το ενυδρείο;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος18/3/23

      Σήραγγα μητροπολίτης Καλλίνικος ή έστω σήραγγα μητροπολίτης Σεραφείμ.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος20/3/23

      Και το φράγμα του Νεστορίου μητροπολίτης Δωρόθεος, γιατί αν θα γίνει θα είναι δώρο του Θεού.
      Συγνώμη Ζήση για την μάταιη χρήση της ιδιότητας.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος17/3/23

    Θα μου επιτρέψετε κ. Πρώϊε να επισημάνω τα ακόλουθα:
    "υπογραφή της ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ το 1982 στο Ζάππειο", Η σωστή ημερομηνία είναι 28 Μαΐου 1979 και όχι το 1982, όπως αναφέρετε.
    Το 1979 και μέχρι το 1982 καγκελάριος στην Γερμανία ήταν ο Helmut Schmidt και όχι ο κ. Kohl.
    Τα έργα για τους ολυμπιακούς αγώνες έγιναν επί κυβέρνησης Σημίτη.
    Η φούσκα του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν μερικά χρόνια πριν τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.
    Το βραβείο «Καρλομάγνου» δίνεται σε πολιτικούς που συντέλεσαν στην ενοποίηση της Ευρώπης, κάτι που δεν αμφισβητείται από κανένα καλοπροαίρετο άνθρωπο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το βραβείο όμως αυτό δεν έχει σχέση με παγκόσμια αναγνώριση.

    Αυτές είναι ενδεικτικά μόνο μερικές από τις ανακρίβειες που περιέχει το κείμενό σας. Και απορώ που δημοσιεύθηκε.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενυπόγραφες επιστολές φιλοξενούνται και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις αρχές και τις απόψεις της εφημερίδας. Αυτό που κάνει η ΟΔΟΣ φιλοξενώντας μια επιστολή είναι απλώς να αναλαμβάνει αποκλειστικά την νομική τυπική ευθύνη της δημοσίευσης και όχι της άποψης καθεαυτής. Άλλωστε την άποψή της την εκφράζει ευθέως.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος17/3/23

    Τα καζίνα τι τα ήθελε ο μακαρίτης; Εκεί άρχισαν να προπονούνται αυτοί που αργότερα δεν επένδυαν αλλά έπαιζαν στο χρηματιστήριο μπερδεύοντας το χρηματιστήριο με το καζίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος18/3/23

    Ο Μακεδόνας που του οφείλει ακόμα και σήμερα πολλά η ανθρωπότητα και θα του οφείλει και μετά μερικές χιλιάδες χρόνια είναι ο Αριστοτέλης. Η Ελλάδα τον τίμησε πριν σχεδόν 100 χρόνια δίνοντας το όνομά του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η σημερινή Ελλάδα για να βγει από την υποχρέωση έδωσε το όνομά του στο πιο ασήμαντο αεροδρόμιο της χώρας.

    Ας ελπίσουμε ότι το ΑΠΘ θα παραμείνει Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και δεν θα μετονομασθεί μια μέρα σε Καραμάνλειο ή Χρυσοχοϊδειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/3/23

    Ένας διεθνώς γνωστός πολιτικός από τη Θεσσαλονίκη που πήρε ένα μεσαιωνικό κράτος και το έφερε στον 20ό αιώνα είναι ο Κεμάλ Ατατούρκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/3/23

      Αν δεν υπήρχε ο Ατατούρκ η Τουρκία θα ήταν ακόμα Μεσαίωνας. Η Τουρκία οφείλει την μετάβασή της στην σημερινή εποχή σε έναν Μακεδόνα. Και αυτό πρέπει να το τονίζουμε.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ