28.3.23

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2022 [9]


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Πρόσωπα 2022


Δέσποινα Κοζατσάνη


Ο απολογισμός απέχει πολύ
από το να θεωρείται θετικός


[ - ] Ήταν προς το τέλος του 2021 όταν με απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, ανατράπηκε η θητεία του Δημήτρη Σαββόπουλου με κίνηση ματ που προκάλεσε ζωηρές συζητήσεις, και η θέση του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς ανατέθηκε στην έως τότε περιφερειακή σύμβουλο κυρία Δέσποινα Κοζατσάνη. 

Ως γνωστό η ίδια κατάγεται από την Οινόη Καστοριάς, είναι ιατρός καρδιολόγος, διορίστηκε στο Γ. Νοσοκομείο Καστοριάς το 1997 και ήταν διευθύντρια της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς από το 2012. Διετέλεσε στο παρελθόν δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο κάποτε Δήμο Μεσοποταμίας – Αλιάκμονα, ενώ αν και χαμηλών τόνων και πολιτικού προφίλ στις περιφερειακές εκλογές του 2019, εξελέγη περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό “Αλλάζουμε πορεία” του Γιώργου Κασαπίδη, συγκεντρώνοντας 3.083 σταυρούς προτιμήσεως. Ένα μεγάλο αριθμό δηλαδή, αλλά πάντως 2η με διαφορά από τον πρώτο Δημήτριο Σαββόπουλο, προκάτοχό της στην Αντιπεριφέρεια που συγκέντρωσε περισσότερους από 6.500 σταυρούς προτιμήσεως. Οπότε κανείς δεν θα μπορούσε εύκολα να παρακάμψει την σαφή εντολή της ψήφου των πολιτών της Π.Ε. Καστοριάς που δόθηκε κατ’ ευθείαν στην ηγεσία της Περιφέρειας που σωστά όρισε τον αντιπεριφερειάρχη. 

Παρά ταύτα, κατά γενική ομολογία επίσης, Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια, στα 2 χρόνια θητείας του κ. Δημητρίου Σαββόπουλου στα ηνία της Αντιπεριφέρειας τίποτε το αληθινά αξιόλογο δεν παρέδωσε. Η εκτίμηση ότι δεν ήταν ο κορωνοϊός με την πανδημία και οι απαγορεύσεις που ευθύνονται, αλλά το γεγονός ότι οι σχέσεις των εκλεγμένων της πλειοψηφίας στην Π.Ε. Καστοριάς ακολουθούν διάφορες διαδρομές μεταξύ σφαιρών επιρροής της οικονομικής…  ολιγαρχίας της Καστοριάς, που θέλησε να κόψει λίγο την φόρα του Δημητρίου Σαββόπουλου, που ίσως και να επιχειρούσε να αυτονομηθεί εκλογικά, άρχισε να φαντάζει πιθανή. Και αυτό συνέβη με την αντικατάστασή του που θύμισε… πραξικόπημα απέναντι στην ετυμηγορία της κάλπης που ήταν συντριπτική. Αν και οι δυο τους (Δ. Σαββόπουλος και Δ. Κοζατσάνη) έχουν κοινές αναφορές σε μια συγκεκριμένη δεξαμενή ψήφων, η υπεροχή του πρώην, στις περασμένες εκλογές ήταν αδιαφιλονίκητη και επομένως η αιφνίδια αντικατάστασή του, εγείρει ερωτηματικά.  Ως εξήγηση αναφέρθηκε η λογική της "επετηρίδας" σε ό,τι αφορά τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς. Καθώς μετά τον πρώτο σε σταυρούς, παρουσιάστηκε ως κάτι λογικό να δοκιμάζεται η δεύτερη σε σταυρούς, αν και η αίσθηση ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο ήταν διάχυτη.  

Στην χρονιά που ακολούθησε, το 2022, ο απολογισμός από την θητεία της κυρίας Δέσποινας Κοζατσάνη απέχει πολύ από το να θεωρείται θετικός ώστε να δικαιολογεί και το πραξικόπημα. Η αίσθηση ότι υπάρχει εμφύλιος σπαραγμός που συντελείται μεταξύ της αυθόρμητης ψήφου και των παράκεντρων εξουσίας, ενισχύεται. Και δημιουργεί ένα κοκτέϊλ για το 2023.  Ακούγεται μέχρι και το ότι η διοίκηση της αντιπεριφέρειας ασκείται, όπως ασκείται, από συμβούλους που έχουν επιβληθεί και ότι η αποστολή της, δεν υπερβαίνει την εθιμοτυπία, χωρίς πνοή πολιτική και χωρίς συγκεκριμένη στόχευση. Με αποτέλεσμα να υπηρετείται η ικανοποίηση απωθημένων και όχι των αναγκών του τόπου. Για τους λόγους αυτούς αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ υπέδειξαν την αντιπεριφερειάρχη με εύλογη ανησυχία για το μέλλον.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1155 [Πρόσωπα 2022]

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/3/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/3/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/3/23

    Άοσμη, άχρωμη που μόνο είναι εκεί για να χειροκροτεί τον περιφερειάρχη σε βάρος της Καστοριάς, που δεν την νοιάζει. Το πιο σημαντικό είναι να λέει ναι σε όλα και να μην φέρει αντιρρήσεις. Έτσι έθαψε το φόρουμ των ξενοδόχων και καπέλωσαν τον επιχειρηματικό κόσμο της Καστοριάς, χωρίς ντροπή, με την ευλογία του δεσπότη, που και αυτός δεν νοιάζεται για τους επαγγελματίες αλλά μόνο για τα γένια του. Όλοι μαζί παρέα απέναντι στην τοπική οικονομία, στα [....] τους σας έχουν γράψει.
    Να τους ξαναβάλετε, θα σας αποδείξουν ότι μπορεί να γίνουν χειρότερα τα πράγματα για όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την ΟΔΟ κάθε φράση αποδοκιμασίας νοείται με την πολιτική αποκλειστικά έννοια.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ