20.5.10

ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ: Το σαθρό πολιτικό σύστημα και οι μετακλητοί υπάλληλοι του κ. Προέδρου

Στην Ελλάδα της μεταπολιτευτικής περιόδου, της ατέρμονης και απόλυτης ατιμωρησίας, ακόμα και η αποδεδειγμένη ή και ομολογημένη διάπραξη πολιτικών και οικονομικών εγκλημάτων, αποτελεί κατά την συνταγματική τουλάχιστον θέσπιση, το ακαταδίωκτο μέσα από πολιτικές επικαλύψεις και ασύδοτες συντεχνιακές λογικές. Είναι η μία πλευρά αυτή, σε ένα διαχρονικό και διακομματικό σύστημα διαχείρισης της εξουσίας, που συστηματικά, από το 1974 και μετά, παραβιάζοντας κανόνες πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας, οικονομικής διαφάνειας, αλλά και έντιμης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, λειτουργεί πάνω στον παραλογισμό της παραγραφής και της ατιμωρησίας.

Γιατί η άλλη πλευρά είναι ακριβώς και η χειρότερη. Στην Ελλάδα δυστυχώς όλες οι πολιτικές αλλά και οι κοινωνικές διεργασίες δεν είχαν ποτέ το στοιχείο της φυσιολογικής ιστορικής εξέλιξης. Δεν είχαμε ποτέ, αλλά και δεν έχουμε και σήμερα κατ’ ουσία μια συνειδητοποιημένη αστική τάξη, όπως και δεν είχαμε από την απελευθέρωση της χώρας και εργατική τάξη, η οποία σημειωτέον προϋποθέτει και την ύπαρξη και ανάπτυξη κατά βάση της βιομηχανίας. Μια περίεργη μίξη και εξέλιξη, «βλαχοαστικής» νοοτροπίας, εμποτισμένης και από όλα εκείνα τα στοιχεία της συμπεριφοράς του γαιοκτήμονα-τσιφλικά, ενισχυμένης μάλιστα από ισχυρή δόση οικογενειοκρατικής επικράτησης, είναι η δομημένη αντίληψη για το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Μέσα σ’ αυτόν ακριβώς τον ιστορικό και κοινωνικό περίγυρο, δεν είναι περίεργο που τα ελληνικά κόμματα, δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο τους διαχρονικά, αλλά και την σημερινή σύνθετη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα. Με μια Δεξιά ανιστόρητη και με σύνδρομα ταύτισης της νομιμότητας με την πολιτική της υπόσταση, ένα ΠαΣοΚ με ερμαφρόδιτες πολιτικές και λαϊκίστικες επιλογές, και μια Αριστερά απροσάρμοστη και αδύναμη για να αποδεχτεί το ιστορικό και οικονομικό προτσές, η σημερινή κατάσταση της χώρας δεν θα πρέπει για να μας εκπλήσσει. Τα ελληνικά κόμματα και σήμερα, πολύ πιο πίσω από την κοινωνία και τα προβλήματά της, ακόμα δεν έχουν καταλάβει και δυστυχώς δεν μπορούν για να ερμηνεύσουν τα συμβαίνοντα.

Κατ’ αυτήν λοιπόν την έννοια, το πρόβλημα σήμερα της χώρας δεν είναι οικονομικό. Είναι πρώτιστα και μόνο πολιτικό. Απ’ αυτό και μόνο, καμμία Ευρωπαϊκή Ένωση, κανένα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κανένα σταθεροποιητικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Όχι επειδή θίγει επιλεκτικά τα μόνιμα υποζύγια, αλλά επειδή ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με ολόκληρη την κοινωνία, προσπαθώντας μάλιστα να την καταστήσει συνένοχη αλλά και συνυπεύθυνη των δικών του αποκλειστικών ενοχών. Δεν πείθουν τα μέτρα αυτά, ούτε πρόκειται να καθυποτάξουν τις δίκαιες κοινωνικές διεκδικήσεις, αλλά και ούτε οδηγούν σε λύσεις. Το πρόβλημα στη χώρα είναι πολύ βαθύτερο. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Όπως μπροστά μας είναι και το φάσμα της χρεοκοπίας και του εθνικού-κοινωνικού διχασμού.

Τα είκοσι δις ευρώ το χρόνο από τη διαφθορά, τα άλλα τόσα δις από την φοροδιαφυγή, όπως φυσικά και το τεράστιο εξωτερικό χρέος, είναι αποκλειστικό δημιούργημα όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. Δεν φταίει φυσικά γι αυτό ο εργαζόμενος, ούτε οι ξένοι, ούτε τα ξένα περιοδικά. Όλοι γνώριζαν, ή έπρεπε για να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και τα τεράστια ελλείμματα της χώρας. Κι ενώ η χώρα σπαράσσεται, ο λαός δυστυχεί, το κτήριο της Βουλής περιζώνεται από διαδηλωτές φιλήσυχους και ειρηνικούς, αλλά και πρόθυμους για να το κάψουν, οι βουλευτές καταργούν ισχύοντες νόμους και διατάξεις, αναστέλλοντας κάθε νόμιμη πρόσληψη μέσα από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, η Βουλή δια του προέδρου της την ίδια ώρα υπογράφει τις μονιμοποιήσεις των μετακλητών της υπαλλήλων. Αλλά και διορίζει σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις νέους υπαλλήλους, εκεί όπου ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια.

Πρόεδροι και αντιπρόεδροι διορίζουν χωρίς εξετάσεις, παιδιά, ανήψια, συγγενείς, πρόσωπα υποτακτικά και φιλικά τους. Από τις 3 του μήνα Σεπτεμβρίου του 2009, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Φώτη Καλλιαγκόπουλου στην “Καθημερινή” της 26ης Σεπτεμβρίου 2009, και το οποίο τώρα γίνεται γνωστό «στο γραφείο του τέταρτου Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικου προσλαμβάνεται ο Φώτιος Σμπ. Διακομματικό σκάνδαλο ρουσφετολογικών διορισμών στη Βουλή, δύο ημέρες μετά την εξαγγελία για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, ενώ η Ν.Δ. είχε κάνει ήδη σημαία της την περιστολή των δαπανών, το δε ΠαΣοΚ την αξιοκρατία και την διαφάνεια. Όλα αυτά βεβαίως με διακομματική συναίνεση, και τη συνήθη μέθοδο της συντεχνιακής σιωπής που χαρακτηρίζει τα κόμματα, όταν πρόκειται να προωθήσουν ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, ακόμη και σε μια περίοδο που όλοι σπεύδουν να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών, υποσχόμενοι αξιοκρατία, λιγότερο και αποτελεσματικότερο κράτος και όλα αυτά τα μεγαλόστομα που μας βομβαρδίζουν.»
«Και η Βουλή συνεχίζει το βιολί της με προσλήψεις και σπατάλες» εφημ. “Veto” της 2ας Μαΐου 2010.
«Διορισμοί και μετατάξεις στη Βουλή με σούπερ μισθούς, την ώρα που ανακοινώνονται μέτρα περικοπής και παγώματος προσλήψεων» “Veto” 21-2-2010.Αλλά και άλλα σχετικά δημοσιεύματα στο “Βήμα”.

Στο υπ αριθμ.ΦΕΚ 473/4-11-2009 με υπογραφή του κ. Πετσάλνικου, μαζί με την Μαργαρίτα Πολύδωρα κόρη του Δ΄ Αντιπρ. της Βουλής κ. Βύρωνα Πολύδωρα, προσλαμβάνονται και οι Γεώργ. Χονδρον. του Νικολ., Φώτιος Σμπ. του Λαζ. και Παύλος Σπαθοπ. του Ιωάν. Νέοι επιστήμονες με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα κατά τον κ.Πετσάλνικο. Τοπικός Τύπος 11-2-2010. Έχει αξία ότι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ Προκ.2/1Γ/2004 ΦΕΚ 4/22-1-2004 κατηγορίας ΠΕ, ο πρώτος, με μικρή επιφύλαξη σ’ ό,τι αφορά μόνο την συνωνυμία, γράφει στο μάθημα της Λογιστικής ένα (1).
Χρειάστηκαν τέσσερα ΦΕΚ, τα υπ.αριθμ.392/24-9-2008, 473/4-11-2009, 112/29-3-2010 και 139/25-2-2010 για την οριστική μονιμοποίηση του τρίτου από τους παραπάνω στη Βουλή όλων των Ελλήνων.

Έχει ενδιαφέρον. Με το πρώτο διορίζεται στο γραφείο του κ. Πετσάλνικου, με το δεύτερο ομοίως σε κενή μετακλητή θέση, με το τρίτο παραιτείται από τη θέση του μετακλητού υπαλλήλου από την 15η-3-2010 και με το τέταρτο με απόφαση του Προέδρου διορίζεται ως μόνιμος υπάλληλος, με πλεονάζοντα μάλιστα χρόνο. Τόσο εύκολα.

Άλλη υπάλληλος η Βικτ. Βραγγα. του Θεοδ. που σήμερα υπηρετεί ως μετακλητή, με ιδιαίτερα προσόντα και αυτή, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ Γ Αριθμ.317/6-5-2009 στο Τέστ Γενικών Γνώσεων του ΑΣΕΠ συγκέντρωσε βαθμολογία 42,75.κάτω από τη βάση. Αυτή κι αν είναι αξιοκρατία. Σχετικά και τα ΦΕΚ Γ΄199/12-3-2010,Γ΄205/15-3-2010, Γ΄216/18-3-2010, Γ΄234/23-2010, Γ307/16-4-10, Γ΄324/26-4-2010,για διορισμούς και μονιμοποιήσεις Αλλά φυσικά και το υπ. Αριθ.Γ΄268/1-4-2010 ΦΕΚ με το οποίο διορίζεται ως δόκιμος μόνιμος πλέον υπάλληλος, σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση ο Φώτιος Σμπ.του Λαζ.

Η εξουσία δεν σου επιτρέπει αλλά και ούτε σου συγχωρεί ποτέ την αμφισβήτησή της. Επιτρέπει όμως στον εαυτό της να αποκαλεί «ανακρίβειες, χοντρά ψέματα και ανοησίες, δημοσιεύματα για το προσωπικό του γραφείου του στη Βουλή. Όπως και το ότι κάποιοι παίζουν το δικό τους βιολί, που δεν είναι όμως στη στέγη, αλλά στο δικό τους καγκελάκι. Ως ακόμα και το ότι «οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μονιμοποιούνται».

Προσωπικά επιλέγω, σεβόμενος απόλυτα και τον θεσμό και την ιδιότητα αλλά και το πρόσωπο του κ. Προέδρου, να μην απαντήσω με τον ίδιο τρόπο. Θα μπορούσα να το κάνω για οποιονδήποτε άλλο. Δεν θα μιλήσω εγώ για βιολιά και μουσικά όργανα, ούτε και για κάγκελα όσο κι αν ακούγονται τελευταία τόσο συχνά. Το μόνο που απαιτώ όμως ανυποχώρητα είναι, ο αυτοσεβασμός και ο σεβασμός στην θεσμική ιδιότητα, αλλά και ο, έξω από επάρσεις και ενδεχόμενες αλαζονικές συμπεριφορές, σεβασμός στην ψυχραιμία και την πολιτική αυτονομία μας. Στο ΠαΣοΚ θάπρεπε να είμαστε ακόμα μόνο και γι αυτό.


Σχετικά άρθρα 

ΝΙΚΟΥ ΑΘ. ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ: Χρεωκοπία και κοινωνικός διχασμός
ΝΙΚΟΥ ΑΘ. ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ: Πολιτική διαφάνεια ή προσωπική βόλεψη;
ΟΔΟΣ: Η προβολή της αλήθειας
ΝΙΚΟΥ ΑΘ. ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ: STAGE : Εργασιακή εμπειρία ή εμπόριο ελπίδων & ψυχών;
 
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ: Το Ε.Σ.Υ., εμείς και ο Αρχιεπίσκοπος

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/5/10

    Συγχαρητήρια στον κ. Καραμανίδη για άλλη μία φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/5/10

    O NIKOS PANTA ME TO THAROS TIS GNOMIS TOY, TOLMAEI, OTAN OI PERISSOTEROI OPADOI KAI FILOI TOY PASOK STHN KASTORIA, FOVOYNTAI. YPARXEI ELLEIMA DIMOKRATIAS, OLOI TO XEROUME, LIGOI TOLMOUME NA TO POYME. STHN KASTORIA. O FILIP PARAMONEVEI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/5/10

    Είναι νωρίς ακόμη να κρίνουμε την πορεία της Κυβέρνησης. Κάνει τα αδύνατα δυνατά. Όλοι εύχονται να πετύχει. Φυσικά η νοοτροπία των Ελλήνων, πολιτικών και μη, δεν αλλάζει από την μία στιγμή στην άλλη. 300 χρόνια υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν ήταν και λίγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/5/10

    Γιατί στο κείμενο του κ. Ν. Καραμανίδη αναφέρονται συγκεκριμένα ονόματα και κάποια άλλα (διορισθέντες "κομματικοί" πολίτες) όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος23/5/10

    GIATI YPARXOYN DYO METRA KAI DYO STATHMA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ