27.2.12

ΠΡΟΣΩΠΑ 2011: Χριστίνα Γιαζιτζίδου [2]



 ΝΙΚΗ
 
«Από τη στιγμή που έφυγε το άγχος της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς, μπήκαμε μέσα και τα δώσαμε όλα». Αυτή ήταν μια από τις πρώτες δηλώσεις της αθλήτριας Χριστίνας Γιαζιτζίδου, η οποία (μαζί με την συναθλήτριά της, Αλεξάνδρα Τσιάβου) κατέκτησε μια ακόμη παγκόσμια πρωτιά στο Μπελντ της Σλοβενίας, στο φινάλε του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κωπηλασίας στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

Η αθλήτρια, γεννήθηκε στην Καστοριά στις 12 Οκτωβρίου 1989, έκανε τα πρώτα βήματά της στην κωπηλασία το 2000, σε ηλικία έντεκα ετών, στον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς, με πρώτη προπονήτριά της την Φαίη Ζιώγα. Είναι ήδη φοιτήτρια Παιδαγωγικού τμήματος, αλλά πρωτίστως μια πρωταθλήτρια παγκόσμιων διακρίσεων που ετοιμάζεται εντατικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Παρά την αναγνωρισιμότητα και τις διακρίσεις, η ίδια σύμφωνα με δηλώσεις της, ήδη βρέθηκε αντιμέτωπη με το φάσμα της ανεργίας και της αβεβαιότητας που μαστίζει τους Έλληνες, και ειδικά την νέα γενιά. Θα διδάχθηκε ίσως, ότι το δικό της σχέδιο επιτυχίας, βασισμένο στην ουσία της προσπάθειας, δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα της χώρας.

Επιλέχθηκε από τους αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ, όχι μόνο αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό, αλλά και όσους αναγνωρίζουν στην περίπτωσή της, την ελπίδα τους ότι στην Καστοριά δεν είναι όλα τόσο ισοπεδωμένα και ομογενοποιημένα, ιδίως στην νέα γενιά που μεγαλώνει κουρασμένη και αποκαμωμένη ήδη από τα πρώτα κιόλας βήματά της.

Και ότι αντίθετα υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις νέων, που με την οικογενειακή υποστήριξη, και εφόδιο το πείσμα τους αλλά και την οργανωμένη προσπάθεια (με ένα μείγμα κόπου αλλά και λίγης τύχης δηλαδή), μπορούν και διακρίνονται ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Χριστίνα Γιαζιτζίδου, είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που χάρη στην επιτυχία της, η Καστοριά προβλήθηκε για θετικό λόγο, σε πανελλήνιο επίπεδο. Ή για να γραφτεί διαφορετικά, είναι μια από τις εξαιρέσεις του κανόνα που θέλει την Καστοριά να προβάλλεται για αρνητικούς λόγους και αιτίες, κυρίως εξ αιτίας πράξεων των μεγάλων.

Η αθλήτρια  -στην οποία έχουν δοθεί αναγνωρίσεις και τιμές σε τοπικό επίπεδο, για τις οποίες ωστόσο δεν υπάρχει αληθινό κοινωνικό αντίκρισμα και έχουν μοναδικό κίνητρό τους την πολιτική εκμετάλλευση της επιτυχίας της, άξιζε σίγουρα την επιλογή της.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 623


Σχετικά κείμενα:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος4/8/12

    Συγχαρητήρια στην "Οδό" για την Χριστίνα, για το Πρόσωπο της Χρονιάς 2011. Προφανώς θα την βγάλετε και Πρόσωπο της Χρονιάς 2012. Μπάβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ