5.3.13

Κάποτε στην Καστοριά

[στήλη]

Μια αξιολογότατη βιβλιοπαρουσίαση

Ο νομός Καστοριάς παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό όχι μόνο αρκετές αλλά και ποιοτικές συγγραφικές επιδόσεις ακόμη και με βραβεύσεις όπως αυτές του Νίκου Δόικου της Βενετίας Σιώντα ίσως και άλλες που μας διαφεύγουν.
Έτσι λοιπόν σε ημερίδα του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου Καστοριάς παρουσιάσθηκε το βιβλίου του συμπολίτη μας καθηγητή Δρ. Σίσκου Ευάγγελου με τίτλο «Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή οικονομία». Είναι ένα σύγγραμμα για προπτυχιακούς φοιτητές πλήρως συγκροτημένο και άρτια δομημένο κατά την γνώμη των έγκριτών παρουσιαστών όπως ο Κ. Μουσούρης τ. αναπληρωτής γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο κ. Τσάλτας πρύτανης και τ. υπουργός ο κ. Φαρμάκης σύμβουλος ΟΕΥ και άλλοι ομιλητές.
Ο Βαγγέλης Σίσκος σπούδασε στο Κίεβο της Ουκρανίας την περίοδο της Σοβιετοκρατίας όταν κανείς δεν πίστευε ότι ο ανατολικός κόσμος και κυρίως η Ρωσία έμελε να γίνει ο αξιολογότερος εμπορικός εταίρος για τον νομό Καστοριάς, τον κλάδο της γούνας και όχι μόνο. Ήταν η περίοδος εκείνη που όσοι μιλούσαν Ρωσικά στιγματίζονταν και όσοι έρχονταν από εκείνες τις χώρες, δεν τους υποδεχόμασταν όπως τους εξ’ Αμερικής καθότι δεν κουβαλούσαν μαζί τους δολάρια.
Όταν όμως άλλαξαν τα πράγματα τότε όχι μόνο απέκτησαν οι εκ του ΄΄παραπετάσματος΄΄ ορμώμενοι υπεραξία, αλλά γέμισαν και τα γουναράδικα ακόμη και των άλλοτε ΄΄αντιφρονούντων΄΄ επιγραφές με κυριλλική γραφή. Αυτά όμως είναι περασμένα ξεχασμένα και σήμερα θα πρέπει να προσαρμοσθούμε στα νέα δεδομένα για να επιβιώσουμε. Διότι όπως λέει και ο σοφός, δεν θα επιβιώσει ο δυνατός, αλλά ο προσαρμοστικός, διαφορετικά θα είχαν επιβιώσει και οι δεινόσαυροι.
Και αφού μιλάμε για προσαρμοστικότητα θα πρέπει να πούμε αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα το εφάρμοσε στην πράξη ο αγαπητός φίλος Βαγγέλης, αφού ήταν πρωτεργάτης στη δημιουργία μεταπτυχιακού μεταξύ του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου και του πανεπιστημίου Τερνόπιλ της Ουκρανίας, καθώς επίσης και των επιμορφωτικών σεμιναρίων «Εμπορικές και Ε-συναλλαγές στα Ρώσικα» για στελέχη εξαγωγικών επιχειρήσεων και άλλες πολλές νεωτεριστικές ενέργειες.
Ο Βαγγέλης έκανε μια επένδυση στη γνώση, η οποία δεν ωφέλησε μόνο τον εαυτό του, αλλά όλη την τοπική κοινωνία της Καστοριάς και κυρίως τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις, αφού ήταν από τους πρώτους που δίδαξε Ρωσικά, πρωτεργάτης στις επιχειρηματικές επαφές και τις αδελφοποιήσεις και σε ένα σωρό άλλες δραστηριότητες, που έφεραν και φέρνουν την ακαδημαϊκή κοινότητα σε επαφή με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.
Το επιστημονικό αυτό σύγγραμμα του Σίσκου δεν απευθύνεται μόνο στους φοιτητές, αλλά και σε άλλους επιστήμονες ή στελέχη επιχειρήσεων που διψάν για μάθηση και γνώση. Έτσι μέσα στο αξιολογότατο αυτό σύγγραμμα θα βρει κανείς αναφορές για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, τα οικουμενικά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και τους μηχανισμούς της, καθώς επίσης και αναφορές στην περιβαλλοντική πολιτική την προστασία καταναλωτών κλπ. Στο τέλος δε του βιβλίου υπάρχει γλωσσάρι οικονομικών και εμπορικών όρων καθώς και περίληψη στα αγγλικά και τα ρώσικα.
Το ερευνητικό και διδακτικό του έργο εστιάζονται στην παγκόσμια οικονομία το διεθνές εμπόριο δικαιωμάτων ρύπων, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις της ΕΕ, της Ελλάδας και των χωρών του Ευξείνου Πόντου(ΟΣΕΠ). Έχει δημοσιεύσει 4 μονογραφίες και διδακτικά βιβλία και 45 άρθρα σε διεθνή και επιστημονικά περιοδικά.
Η στήλη και η εφημερίδα εύχονται στον ανήσυχο και δημιουργικό Βαγγέλη κουράγιο, υγεία και δύναμη, να συνεχίσει το έργο και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία και στην επιστήμη του.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29.11.2012, αρ. φύλλου 668

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ