7.3.13

Πρόσωπα 2012 [8] “Μύησις”


ΟΔΟΣ 3.1.2013 | 673


Σημείο αναφοράς


Το γεγονός ότι ο ομώνυμος σύλλογος ψηφίστηκε από πολλούς αναγνώστες, σωρηδόν, και μάλιστα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μετά την 16η Δεκεμβρίου, όταν στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ σε μια ατμόσφαιρα βαριά από συγκίνηση αλλά και την ικανοποίηση για το ανέλπιστο, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του cd στο οποίο έγινε η καταγραφή και επομένως εξασφαλίστηκε η διάσωση μέρους της μουσικής παράδοσης της πόλης της Καστοριάς, είναι ενδεικτικό. Ενδεικτικό του αντίκτυπου που προκάλεσε το γεγονός αλλά και της καθ’ εαυτής σημασίας του. Της δίψας και της νηφάλιας προσοχής των κατοίκων της Καστοριάς που συγκροτούν τον παραδοσιακό ιστό της καθώς και όσων ενδιαφέρονται πραγματικά και με φιλικά αισθήματα για την πόλη. Η εκδήλωση, επισφράγισε το 2012 και επισκίασε ίσως, τις περισσότερες από τις άλλες εκδηλώσεις της επετείου των 100 ετών από την απελευθέρωση της Καστοριάς από τον οθωμανικό ζυγό, αφού τόσο η συλλογή των τραγουδιών όπως και η παρουσίασή τους, αφιερώθηκαν στην επέτειο. Η οποία βεβαίως κλείνει με πενιχρό επί της ουσίας ή έστω ατυχή απολογισμό.

Η Μύησις αποτελεί σωματείο με διάφορα τμήματα. Στα αρκετά χρόνια που δραστηριοποιείται από την ίδρυσή της, μέσα από την εναλλαγή και διαδοχή των μελών της και των διοικήσεών της, είναι γεγονός ότι αφήνει το αποτύπωμά της στο πολιτιστικό και το περιβάλλον της σωματειακής δράσης της Καστοριάς. Θεατρικές παραστάσεις και αντίστοιχες εκδηλώσεις, μουσικοχορευτικά τμήματα, αλλά και εργαστήρια τεχνών και τεχνικών, παρουσιάσεις και συναφείς δραστηριότητες είναι μερικές από τις πλευρές του έργου της. Το οποίο παρά τον πολυσχιδή χαρακτήρα των επί μέρους δράσεων, υπήρξαν περιπτώσεις που έδινε την εντύπωση ότι φλέρταρε με μονοδιάστατες ή ακόμη και αμφιλεγόμενες αντιλήψεις και πρακτικές.

Παρά ταύτα, στα τοπικά πράγματα σαφώς και μπορεί να θεωρηθεί σημείο αναφοράς. Έστω κι’ αν σε σχέση με ορισμένες από τις εκδηλώσεις και δραστηριότητές της, και ιδιαίτερα αυτές που διαχειρίζονται το θέμα «παράδοση» και προπαντός «αυθεντικότητα», χωρεί σοβαρός αντίλογος και κριτική. Όχι επειδή η παρουσίαση της παράδοσης δικαιολογεί την δραματικότητα που απολαμβάνει -μερικές φορές δύσκολα ξεχωρίζει από την προκατάληψη ή έστω τα απλά στερεότυπα- αλλά διότι ο ίδιος ο σύλλογος προβάλλει το έργο του και την όση τεκμηρίωσή του ως κάτι το απολύτως ολοκληρωμένο. Πέρα από τον αντίλογο σημασία έχει πάντως, ότι είναι το ίδιο σωματείο που κατόρθωσε να κάνει κάτι που κατά τα λοιπά θα έπρεπε να έχει γίνει από δεκαετίες πριν. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και λειτουργούν πολλές δεκάδες συλλόγων με έδρα την πόλη της Καστοριάς και καταστατικό τους σκοπό τα «πολιτιστικά», κανείς δεν είχε προσέξει ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπήρχε αυτού του είδους αρχειακό υλικό για την Καστοριά.

Χάρη στην προσπάθεια των μελών του συλλόγου που ανέλαβαν την συλλογή, την καταγραφή και την αποθανάτισή του καθώς και την επιμέλειά του, το αποτέλεσμα με τα 15 διπλά τραγούδια, είναι ικανοποιητικό. Έστω κι’ αν η απόδοση ορισμένων τραγουδιών δεν έχει πιστοποιηθεί με διασταυρώσεις πληροφοριών, το έργο μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς. Προκαλεί ένα είδος ανακούφισης. Όχι μόνο για την Καστοριά που επιτέλους απέκτησε κάτι αληθινά αντιπροσωπευτικό -και φυσικά ή ευτυχώς χωρίς την βοήθεια του αυθέντη Δήμου- αλλά ανακούφισης και για τον ίδιο τον σύλλογο. Που θα μπορούσε να μοιάσει με Σχολή. Αρκεί να διαρκούν και να ανανεώνονται οι καλές ιδέες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2013, αρ. φύλλου 673



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος14/3/13

    Ανέκαθεν είχα την απορία γιατί επιλέχθηκε αυτό το όνομα για τον συγκεκριμένο Σύλλογο; Μπορεί κάποιος να μου λύσει την απορία, εάν γνωρίζει βάσιμα και χωρίς εμπάθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ