30.3.13

ΟΔΟΣ: Η αλεπού στο παζάρι


ΟΔΟΣ 13.12.2102 | 670

Ανακουφισμένοι με εορταστικό και αισιόδοξο ύφος που ατενίζει το μέλλον. Έτσι έδειχναν στα εγκαίνια του διάσημου πια «Χωριού του Αγίου Βασίλη» στην πλατεία «Ολυμπιακής φλόγας», ένα χειμωνιάτικο βράδυ της π. εβδομάδας. Όχι βέβαια οι ιδιώτες που ανέλαβαν την εκμετάλλευση και οι οποίοι, προφανώς, ήταν εύλογο να δείχνουν ικανοποιημένοι μετά από ημέρες ταλαιπωρίας. Ούτε οι γονείς με τα παιδιά τους. Αλλά η βουλευτής Καστοριάς και ο δήμαρχος Καστοριάς, αυτοπροσώπως. Που είχαν την πρωτοφανή και ατυχή ιδέα να εκτεθούν στο happening, σαν διαφημιστές ιδιωτικής επιχείρησης. Με τις επίσημες ιδιότητές τους. Την στιγμή και τις ώρες που καταστήματα της Καστοριάς βάζουν λουκέτο και (άλλοι επιχειρηματίες) βρίσκονται σε απόγνωση.

Μια δικαιολογία γι’ αυτή την ενέργειά τους ήταν η πρόσκλησή τους να παραστούν στα εγκαίνια. Η άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ο προφανής πανικός τους απέναντι σε μια κατάσταση κοινωνικής αποσταθεροποίησης. Της οποίας τον φετινό χειμώνα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις διαστάσεις της. Αντί να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης, πήγαν στα εγκαίνια του συγκεκριμένου χώρου. Τον οποίο όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής μειοψηφίας κ. Κ. Κοντόπουλος, ο Δήμος Καστοριάς παραχώρησε προνομιακά για δεύτερη συνεχή χρονιά. Χωρίς να διενεργηθεί διαγωνισμός «διότι είναι δημόσιος χώρος και θέλουν να προωθήσουν έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία».

Έτσι δεν δίστασαν να «αξιοποιήσουν» μια ακόμη ευκαιρία. Να σταθούν μπροστά στα μικρόφωνα και τις κάμερες, να απευθυνθούν στην πόλη και τον κόσμο. Κι’ ας -από τα λιγοστά μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα- προέκυπτε ότι απευθύνονταν σε ελάχιστους. Σε κάποιους από τους επισκέπτες, που από ευγένεια προφανώς και απορία, κοντοστάθηκαν να ακούσουν για μια ακόμη φορά από περιέργεια ή ανία. Όλοι οι υπόλοιποι έμοιαζαν να προσπερνούν αδιάφορα. Μικρά και «μεγάλα» παιδιά δεν έδιναν καθόλου σημασία στο άγγελμα της Ανάπτυξης και του Τουρισμού καθώς και του Πολιτισμού, που όχι μόνο ο δήμαρχος αλλά και η βουλευτής, εξηγούσαν στα μικρόφωνα. Με μια ενέργεια σαφούς ανάμειξης στον ελεύθερο ανταγωνισμό των καστοριανών επιχειρήσεων. Που αντί να ηρεμεί τα πάθη και τις αντιζηλίες που προκαλούν οι σχετικές επιλογές της δημοτικής πλειοψηφίας, ρίχνει λάδι στην φωτιά.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, έστω κι’ αν η παρουσία τους είχε σαν στόχο την τόνωση του ηθικού, δεν είχαν κανένα άλλο λόγο να αναμειχθούν σε μια καθαρά ιδιωτική επιχειρηματική υπόθεση.

Σε ένα χώρο ο οποίος όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε προσελκύσει τα φώτα της πανικόβλητης δημοσιότητας επάνω του. Με καταγγελίες (ή και καρφώματα ανταγωνιστών) με απειλές για αυτόφωρα, με πασίγνωστες άψογες δημόσιες υπηρεσίες που κρύβονταν πίσω από το άτεγκτο γράμμα ή κενό του νόμου κάνοντας πάντοτε, μα πάντοτε και χωρίς εξαιρέσεις το καθήκον τους. Με τον ίδιο τον Δήμο να τραβάει έξω την ουρά του. Με όλα όσα θα αντιμετωπίσει το κοινωνικό σύνολο στο εγγύς μέλλον, στον αγώνα της επιβίωσης. Με τις φήμες να επιμένουν ότι ανεξάρτητα από το μίσθωμα τουλάχιστον πέρσι (που δεν είχε άδεια!), ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα της λειτουργίας του χώρου ο Δήμος το πλήρωσε, αφού δεν υπήρξε λέγεται μέριμνα για χωριστή χρέωση.

Τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες ώστε, βουλευτής και δήμαρχος, αναμείχθηκαν ακόμη πιο βαθειά σε καταστάσεις που ενέχουν το στοιχείο της ιδιωτικής ανταγωνιστικότητας, θεμιτής ή όχι, κανείς δεν γνωρίζει. Εκτός κι’ αν αυτά τα τραγελαφικά ήταν μόνο η αρχή και σκοπεύουν να συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό έργο της προσφοράς τους και τις προσπάθειες για την… επανεκκίνηση της οικονομίας. Με επισκέψεις και σε άλλες επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα. Τα οποία θα τοποθετούν κι’ αυτά μικρόφωνα για τους επισήμους και θα καλέσουν και τα τοπικά ΜΜΕ.

Από τα ψαράδικα, τα εδώδιμα αποικιακά, τα παρόδια φασολάδικα με τα -Κύριος οίδε από πού προέρχονται- φασόλια, μέχρι τους ναούς της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού τα κοσμικά μπαρ και καφετέριες και τα τσιπουράδικα. Που ήδη ετοιμάζουν τις θράκες για τα σουβλάκια, τα τσίπουρα και τις ρετσίνες πάνω στον δρόμο για τις ημέρες της εορταστικής περιόδου. Όταν οι ίδιες δημόσιες υπηρεσίες που απαιτούσαν στην περίπτωση του χωριού του Αγίου Βασίλη, θα σφυρίζουν αδιάφορα και θα προσπερνούν με το βλέμμα στραμμένο στην αντίθετη κατεύθυνση.

Οπότε αν συμβεί κι’ αυτό, θα αποδείξουν έμπρακτα πόσο «επάνω τους» και προσωπικά έχουν αναλάβει την υπόθεση της αναγέννησης της Καστοριάς και προπαντός της τουριστικής ανάπτυξης. Αλλά και ότι δεν έχουν πολύ περισσότερα και πιο ουσιαστικά πράγματα να ασχοληθούν.

Το χειρότερο σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι απ’ αυτούς που άσκησαν κριτική και κατηγόρησαν τον άλλο βουλευτή της Καστοριάς δηλαδή του ΣυΡιζΑ κ. Ευάγγελο Διαμαντόπουλο για τις πολιτικά ασυνήθιστες πρωτοβουλίες του να συμμετάσχει σε αντιαναπτυξιακές διαδηλώσεις στην Χαλκιδική κατά της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού καθώς και στην κρουαζιέρα της ανατολικής μεσογείου με προορισμό το Ισραήλ -εκεί έφθασαν τελικά και όχι στην Γάζα- τώρα απέναντι στο γεγονός αυτό, των βουλευτή Ν.Δ. και δημάρχου να εμφανίζονται με την ιδιότητά τους επιλεκτικά στο πλευρό ιδιωτών επιχειρηματιών, δεν άρθρωσαν ούτε μια λέξη.

Τους φαίνονται πολύ φυσιολογικά όλα αυτά, και προφανώς δεν θα πουν ούτε λέξη αν του χρόνου επιβιβασθούν κι’ αυτοί στην βάρκα που λίγο αργότερα, το ίδιο βράδυ της περασμένης Παρασκευής, μέσα από την λίμνη προσέγγισε στο χωριό, με τον ίδιο τον Άη Βασίλη αυτοπροσώπως. Ή αν τον υποδεχθούν προσωπικά κάνοντας ταυτοχρόνως και δηλώσεις επ’ αυτού.

Δεν αναρωτήθηκαν καθόλου για το πώς είναι δυνατόν να στέκει βουλευτής να διερωτάται φωναχτά αν αυτό (ένας εμπορικός εκμισθωμένος ιδιωτικός χώρος) που εγκωμίαζε είναι ένα απλό «λούνα παρκ» ή ένα σύνθετο «θεματικό πάρκο» (!). Και τα άλλα εμπορικά καταστήματα της Καστοριάς; Αποδεικνύοντας έτσι το μέτρο της για τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή, τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν όλα τα επαγγέλματα, αλλά και τον τουρισμό της Καστοριάς.

Και πώς μπορεί να συμμετέχει τόσο αδιάκριτα σ’ αυτό το «φαντασμαγορικό δρώμενο» ο δήμαρχος της Καστοριάς. Πού ούτε μια εβδομάδα πριν διακήρυξε το μνημειώδες ότι «πολιτισμός δεν είναι το φαΐ, πολιτισμός είναι τα ήθη, τα έθιμα, η παράδοση». Αφού προηγουμένως είχε εκφράσει τα αισθήματά του και ιδιαίτερα για την οδό Μητροπόλεως -σαν να εκλέχτηκε για να λέει την (προσβλητική και άδικη) γνώμη του για παρελθόν και παρόν. Και να είναι κι’ από πάνω σκληρός.

Είναι ολοφάνερο ότι οι εκλεγμένοι της Καστοριάς, διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν το μέτρο. Να γίνουν διαφημιστές ιδιωτικών επιχειρήσεων, να υποστηρίζουν λούνα παρκ, θεματικό πάρκο ή πάρκο με θέμα και αντίθετα να καταφέρονται με το εύκολο ανάθεμα. Σε όλους τους άλλους.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Δεκεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 670

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος4/4/13

    Γράφει η ΟΔΟΣ :

    "Να γίνουν διαφημιστές ιδιωτικών επιχειρήσεων, να υποστηρίζουν λούνα παρκ, θεματικό πάρκο ή πάρκο με θέμα και αντίθετα να καταφέρονται με το εύκολο ανάθεμα. Σε όλους τους άλλους."

    Αχ, αυτό το "εύκολο ανάθεμα"... σε όλους τους άλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ