8.3.13

Πρόσωπα 2012 [6] Αναστάσιος Πηχιών


ΟΔΟΣ 3.1.2013 | 673

Αναθέρμανση της συνείδησης των πολιτών
της καθημαγμένης Καστοριάς



Ο κ. Αν. Πηχιών, που είναι διδάκτωρ της ιατρικής-οφθαλμίατρος της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γιος του μακεδονομάχου Κων/νου Πηχιώνος, δεν είναι ακριβώς ένα συνηθισμένο πρόσωπο. Για τις πράξεις του, θα μπορούσε και ήδη θα έπρεπε να έχει αναγνωριστεί από τον Δήμο της Καστοριάς και πιο γενικά την πολιτεία, αλλά και να τιμηθεί, για την δωρεά και διάθεση της πατρικής του κατοικίας στην πλατεία Ντολτσού, με σκοπό την στέγαση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς.

Διότι η προσπάθεια του κ. Πηχιώνος για την δωρεά αυτή και την λειτουργία μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στην Καστοριά, αποτελεί στόχο του από τα παλιά και η ιστορία δεν είναι τόσο πρόσφατη όσο ίσως μερικοί πιστεύουν. Με την έννοια, ότι η γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους θυμίζει Λερναία Ύδρα, πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Πηχιών το ίδιο αρχοντικό, προηγουμένως και συγκεκριμένα πριν το 1970, είχε δωρήσει αρχικά στο Ελληνικό Δημόσιο (όχι τον Δήμο Καστοριάς) με τον όρο να ιδρυθεί και στεγαστεί εκεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Η απόφαση της χειρονομίας του αυτής πέρα από τα αμιγή χαρακτηριστικά της ευεργεσίας, διακρίνεται για την διορατικότητά του δωρητή, να αντιλαμβάνεται εγκαίρως ως επιτακτική ανάγκη και ιστορικό εργαλείο την ίδρυση και λειτουργία ενός τέτοιου μουσείου, 30 και πλέον χρόνια προτού η πτώση των ολοκληρωτικών καθεστώτων της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης, αναζωπυρώσει προβλήματα και ανιστόρητες αμφισβητήσεις σε σχέση με την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Αν το Μουσείο είχε γίνει από τότε, όπως ανέλαβε την ευθύνη να κάνει το Ελληνικό Δημόσιο –και δεν έκανε ποτέ- ασφαλώς θα είχε εμπλουτισθεί από βιώματα και πειστήρια των επιζώντων και θα είχε εγκαίρως καθιερωθεί ως ίδρυμα και πόλος ιστορικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης. Θα είχε συμβάλλει στην αποτροπή της προπαγάνδας που γνώρισε και εξακολουθεί να μαστίζει τον τόπο στην συνέχεια. Απαιτήθηκαν δικαστικοί αγώνες, να ανακληθεί η δωρεά και εν συνεχεία να δωρηθεί από τον κ. Πηχιών στον Δήμο Καστοριάς ώστε στο τέλος να δικαιωθεί το όνειρό του.

Όμως ο κ. Αναστάσιος Πηχιών, το 2012 διακρίθηκε περαιτέρω. Και συγκεκριμένα για τις βαρυσήμαντες παρεμβάσεις του στα δημόσια πράγματα της Καστοριάς και ειδικά στα της πόλης. Σε μια εποχή που εξ αιτίας της κακής εφαρμογής του Καλλικράτη, εξελίσσεται ραγδαία η επιδείνωση της φυσιογνωμίας και η υποβάθμιση της πόλης, συχνά με την ανοχή ή αδιαφορία (τουλάχιστον) της δημοτικής αρχής, ο κ. Αν. Πηχιών με τις παρεμβάσεις του ανέλαβε την πρωτοβουλία με τις μαρτυρίες και παρατηρήσεις του, να αναθερμάνει την συνείδηση των πολιτών της καθημαγμένης Καστοριάς καθώς και την υπερηφάνειά τους.

Με εύστοχα σχόλια και τεκμηριωμένη κριτική, προς τον Δήμο, τους φορείς καθώς και τις καταχρήσεις των ιδιωτών, αποκατέστησε ιστορικές αλήθειες και διέλυσε μύθους. Πάντοτε μετά από τις παρεμβάσεις του κ. Πηχιών που δημοσιεύτηκαν στην ΟΔΟ εντός του 2012, κατέφθαναν μαζικά οι θετικές κριτικές συμπολιτών, που κινδύνευαν να παρασυρθούν από την δίνη μιας αδιαφορίας, ακόμη και εχθρότητας προς την Καστοριά, η οποία δυστυχώς φθάνει ψηλά.

Η έκπληξη των αναγνωστών εστιάζεται στην διαπίστωση, ότι ο κ. Πηχιών απλά εκφράζει δημόσια και με παρρησία όσα σκέφτονταν κατά μόνας όλοι οι υπόλοιποι, χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι που πιστεύουν και διαμαρτύρονται ακριβώς για τα ίδια. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ στο τέλος του 2012, όχι μόνο δεν ξέχασαν τον κ. Αναστάση Πηχιών, αλλά θα ήθελαν να του εκφράσουν την ευχαρίστηση για την αφύπνιση που εμπνέει.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2013, αρ. φύλλου 673


Επιλογή σχετικών κειμένων:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος10/3/13

    Μπράβο κυρ Αναστάση! Είναι αυτό που λένε "με το σπαθί σου" την κέρδισες αυτήν τη θέση στα Πρόσωπα της "Οδού" αλλά και της Καστοριάς ολόκληρης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ