5.8.13

Λόγος & Αντίλογος [Ε. Διαμαντόπουλος]


ΟΔΟΣ 4.4.2013 | 686

12 Απριλίου 2013

Κυρίες και κύριοι της εφημερίδας "Η Οδός της Καστοριάς"

Επικοινωνώ μαζί σας για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά δημοσίως  με την παρούσα επιστολή. Την πρώτη φορά, η αφορμή δόθηκε από μια ανακρίβεια η οποία δημοσιεύθηκε από πλευράς σας. Πράγμα που αποδεχτήκατε και κάνατε τις ανάλογες ενέργειες.

Δυστυχώς και αυτή η,  δεύτερη, επαφή μαζί σας γίνεται για τον ίδιο λόγο, μόνο που αυτή τη φορά δεν είμαι σίγουρος αν πρεπει να αναφέρω το περιστατικό ως ανακρίβεια ή ως διαστρέβλωση.

Και αναφέρομαι στο σχόλιο σας, για την ΔΗΘΕΝ συμφωνία μου στην κατεδάφιση του κτιρίου του στρατοπέδου "Μαθιουδάκη" με πρόσχημα την ακαταλληλότητα του τωρινού κτιρίου που στεγάζεται  η αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς, το οποίο φιλοξενείται σε ανυπόγραφη στήλη η οποία ξεκινά από την πρώτη σελίδα και επεκτείνεται στην τρίτη στο τεύχος 686.

Και όλα αυτά ενώ έχουν προηγηθεί όλο αυτόν τον καιρό ξεκάθαρες τοποθετήσεις μου επί του θέματος, πράγμα που δεν λάβατε υπόψη και με αναγκάζετε να τις επαναλάβω.

Έτσι λοιπόν θεώρησα ασύμβατη με την θεσμική μου ιδιότητα την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εκάστοτε υπηρεσίες  που ασχολήθηκαν με το θέμα. Και κατά λέξη είχα αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο πως:  «…Η αναγκαιότητα του νέου αστυνομικού μεγάρου είναι δεδομένη, από εκεί και πέρα όμως εάν το αρμόδιο συμβούλιο κρίνει το κτίριο του στρατοπέδου Μαθιουδάκη διατηρητέο θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση…».

Κύριοι και κυρίες της εφημερίδας, όλους αυτούς τους μήνες που είμαι βουλευτής Καστοριάς, έχουν ειπωθεί ουκ ολίγα σχόλια, κίτρινα έως συκοφαντικά αλλά κυρίως απαξιωτικά εις βάρος μου, στον τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τοπική τηλεόραση, που πιθανό να άπτονταν της παρέμβασης του Ε.Σ.Ρ. Σε κανένα από αυτά δεν απάντησα διότι θεωρώ πως η κοινωνία της Καστοριάς είναι μικρή και γνωρίζει τον ρόλο και το ήθος του καθενός και μπορεί να κρίνει την ποιότητα και τα κίνητρα των λεγόμενων του.

Επειδή  η άποψη μου για το δημοσιογραφικό επίπεδο που σας χαρακτηρίζει δεν μου επιτρέπει να  κατατάξω  το δημοσίευμα σας σε καμιά από αυτές τις κατηγορίες, με οδήγησε να πάρω την απόφαση να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή.

Με εκτίμηση
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Βουλευτής Καστοριάς ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ



* * *


Η ΟΔΟΣ δέχεται θετικά την απόφαση του βουλευτή Καστοριάς (ΣυΡιζΑ-ΕΚ Μ) κ. Βαγγέλη Διαμαντόπουλου να απαντήσει προσωπικά στην εφημερίδα, εκφράζοντας τις διαφωνίες του με αφορμή αναφορές (στο άρθρο της 4ης Απριλίου στο υπ’ αριθμ. 686 φύλλο) για τις θέσεις του, σχετικά με την υπόθεση της κατεδάφισης του άλλοτε στρατιωτικού κτηρίου στο Μαθιουδάκη.

Η χειρονομία του αποτελεί σαφή ένδειξη ότι ο ίδιος συνεχίζει να αντιλαμβάνεται με την απλή, κοινή λογική, φυσική τάξη και εξήγηση την εκλογή του στο αξίωμα του βουλευτή από τον νομό Καστοριάς. Σε αντίθεση με παλιότερες νοοτροπίες πολιτικών της περιοχής.

Κάποιοι απ’ αυτούς με τον ατελείωτο χρόνο που διέθεταν και εξακολουθούν να αφιερώνουν σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, είτε ως θεατές-ακροατές είτε ως «φιλοξενούμενοι» (σε βαθμό που είναι απορίας άξιο πότε προλαβαίνουν να εργάζονται για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο), δεν έδειχναν ανάλογα αντανακλαστικά στην έντυπη αντιπαράθεση και ενημέρωση. Έτσι ο δημόσιος λόγος και αντίλογος είναι το μεγάλο πρόβλημα της Καστοριάς.

Η ΟΔΟΣ καταχωρεί το σχόλιο του κ. βουλευτή με το οποίο ισχυρίζεται ότι παρερμηνεύτηκαν οι απόψεις του. Μακάρι να είναι έτσι. Θα μπορούσε βεβαίως να αντιδράσει εγκαίρως για να καταστήσει κατηγορηματικά σαφείς τις θέσεις του, ώστε να μην πλανώνται αμφιβολίες.

Υποχρέωση πάντως της εφημερίδας για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, είναι να τονιστεί ότι τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα-ερμηνείες, προβλήθηκαν στην ΟΔΟ και σε προηγούμενα άρθρα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αντίδραση από τον κ. βουλευτή. Όπως και ανάλογες εκτιμήσεις προβλήθηκαν από άλλες εφημερίδες τουλάχιστον δύο μήνες πριν. Έτσι η παρατεταμένη σιωπή του, καθώς και κάποιες ασάφειες, ερμηνεύτηκαν εύλογα ως επικυρωτική των εκτιμήσεων της ΟΔΟΥ.

Γεγονός είναι επίσης ότι κάθε ξεκάθαρη δήλωση, είναι αναγκαία και καλοδεχούμενη. Ειδικά μετά την αρνητική τροπή που προσλαμβάνει η υπόθεση στην κοινή γνώμη. Η οποία μεταστρέφεται, παρά το γεγονός ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκρινε όπως έκρινε.

Αλλά και ιδίως μετά τις αντιδράσεις μελών της επιστημονικής κοινότητας, που κατακραυγάζουν την επιπολαιότητα και αναλγησία της απόφασης καταστροφής του ιστορικού κτηρίου.

Αυτές είναι εξελίξεις που ίσως να εξηγούν και την αντίδραση του κ. βουλευτή.

Ο οποίος εκφράζοντας με τον τρόπο του τις απόψεις του -κατά την ανάλυση της ΟΔΟΥ, εξακολουθεί να μην διατυπώνει απολύτως σαφή θέση.

Ένας νέος στην ηλικία και την νοοτροπία βουλευτής, που δεν έχει συνηθίσει με μισόλογα, αλλά αντίθετα με τις ενέργειές του, όταν και εκεί που ήθελε (π.χ. διαδηλώσεις στη Χαλκιδική, μετάβαση στην Παλαιστίνη, βίλα Αμαλία κ.ο.κ.) κατέστησε απολύτως σαφείς τις απόψεις του, δεν είναι ταιριαστό να οχυρώνεται πίσω από μάλλον στρογγυλεμένες και ανώδυνες διευκρινίσεις για το κτήριο.

Όπως για παράδειγμα δήλωσε πριν δύο μήνες, ότι κανείς βουλευτής δεν δικαιούται να υποκαθιστά τις αρμόδιες υπηρεσίες. Διότι εύλογα εγείρεται το ερώτημα, γιατί τότε ο ίδιος, ή κάποιος άλλος βουλευτής υποκατέστησε τις αρμόδιες υπηρεσίες στα πιο πάνω παραδείγματα και μετείχε ενεργά σε ακτιβιστικές ενέργειες, που από μόνες τους ενέχουν ρήξη;

Τι θα πει για παράδειγμα «να σωθεί αν το κρίνει διατηρητέο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο»; Θα μπορούσε να γίνει και το αντίθετο; Το αυτονόητο δεν είναι η θέση. Και σίγουρα δεν κινείται στην προοδευτική κατεύθυνση που ο ίδιος έχει προωθήσει για τον εαυτό του. Κατά την άποψη της ΟΔΟΥ όλα αυτά.

Όπως δεν είναι αναμενόμενο να διαπιστώνεται ότι χωράει στο προφίλ ενός αντισυστημικού πολιτικού χώρου, η ευθεία αναφορά σε δυνάμεις καταστολής να επέμβουν. Τι άλλο μπορεί να θεωρηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο;

Όσα δίκαια και να έχει ή πικρίες και να προκαλούνται από την κριτική, την καλόπιστη, κακόπιστη και καθοδηγούμενη, η επίκληση του ΕΣΡ εκ μέρους του κ. βουλευτή, για την ΟΔΟ οφείλεται σε λάθος απόδοση των απόψεών του.

Η εφημερίδα ευχαριστεί τον κ. βουλευτή για τις θετικές κρίσεις του και την συμβολή του στην ανταλλαγή των απόψεων.




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Απριλίου 2013, αρ. φύλλου 688


Σχετικά κείμενα: 



2 σχόλια:

  1. Λεωνίδας Εκιντζόγλου | Leo Ekinjow [facebook]5/8/13

    Να θυμίσω ότι στις Σκουριές παρ' ότι ένα έγκυρο Κρατικό όργανο ανωτάτου επιπέδου, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνεχιστέα τα έργα της επένδυσης ο κ. Διαμαντόπουλος δεν ανεγνώρισε την αρμοδιότητα του και αντέδρασε με ακτιβιστικές ενέργειες. Εδώ με την ύψιστη υποκρισία παραπέμπει το θέμα στο Αρχαιολογικό συμβούλιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ [facebook]5/8/13

    "Ωραία ιδέα έχει ο βουλευτής για τα ΜΜΕ της Καστοριάς (και μιλάει για ΕΣΡ). Όταν ο ίδιος έλεγε στους συναδέλφους του της Βουλής "Θα σας πάρει και θα σας σηκώσει", πολιτισμό έκανε;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ