13.5.14

Τα πόθεν έσχες δημάρχων και αντιδημάρχων

ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ενίσχυσης της διαφάνειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της, η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος» συγκεντρώνει και παρουσιάζει τα πόθεν έσχες εν ενεργεία δημάρχων και αντιδημάρχων των 100 μεγαλύτερων δήμων της χώρας.

Από το 2010, οπότε και ψηφίστηκε σχετικός νόμος, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, μέλη των οικονομικών επιτροπών των δήμων και των επιτροπών ποιότητας ζωής, υποχρεούνται να αναρτούν στους ιστοτόπους των δήμων τους τα πόθεν έσχες τους για τα έτη 2011, 2012, 2013. Η ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου (31 Αυγούστου 2014).  Σημειώνεται, πάντως, ότι προς το παρόν δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα πόθεν έσχες προφανώς γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Μεταξύ των ονομάτων που περιλαμβάνονται για την παρουσίαση των πόθεν έσχες  είναι και των κ.κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη, Αλέξανδρου Τσαϊρίδη, Ιάκωβου Θεοδοσόπουλου, Ειρήνης Γεωργοσοπούλου Μισκία, Πέτρου Τόσκου, Παύλου Κενανίδη, Τρύφωνα Πολυγιάννη και Χρήστου Παρχαρίδη.
Η ιστοσελίδα είναι: www.transparency.gr/diafanis-topiki-aftodioikisi.

-Όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Έθνος» ένας στους τέσσερις αιρετούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει αναρτήσει, ως όφειλε, τη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης στην ιστοσελίδα του δήμου του.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το νέο πρόγραμμα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας που υπό τον τίτλο «Διαφανής Τοπική Αυτοδιοίκηση» δημοσιοποίησε κατάλογο με τα πόθεν έσχες των δημάρχων και αντιδημάρχων των 100 μεγαλύτερων δήμων της χώρας.

Από τους 714 εν ενεργεία εκλεγμένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντοπίστηκαν τα πόθεν έσχες των -περίπου- 500, ενώ τρεις δήμαρχοι και ένας αντιδήμαρχος που τα έχουν δημοσιοποιήσει αρνήθηκαν να συμπεριληφθούν στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

«Σκοπός του νέου προγράμματος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, λίγους μόνο μήνες πριν από την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών. Ο νόμος του 2010 προβλέπει τη δημοσιοποίησή τους στον επίσημο ιστότοπο κάθε δήμου. Εμείς αναδεικνύουμε και ενισχύουμε την πληροφορία αυτή, αναζητώντας, εντοπίζοντας και συγκεντρώνοντας σε μια ιστοσελίδα τα δημοσιευμένα "πόθεν έσχες" των αιρετών», δήλωσε στο «Εθνος» ο νομικός σύμβουλος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, Βασίλης Σωτηρόπουλος, που επιμελήθηκε τη νομική αρτιότητα του προγράμματος.

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας www.transparency.gr/diafanis-topiki-aftodioikisi μπορεί να πλοηγηθεί και να ενημερωθεί εύκολα για τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία, τη μετοχική ή επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου και των οικείων του εισάγοντας στη μηχανή αναζήτησης τον δήμο ή το όνομα του προσώπου που επιθυμεί.

Σε περίπτωση που κάποιος δήμαρχος ή αντιδήμαρχος δεν έχει προβεί σε σχετική ανάρτηση ή έχει υποβάλει αντίρρηση χρήσης των στοιχείων του στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Διαφάνειας, ο αναγνώστης ενημερώνεται μέσω σχετικής ένδειξης.

Την ίδια στιγμή, η μηχανή αναζήτησης που υπάρχει στο site βοηθά στον εντοπισμό συγκεκριμένου ονόματος ή δήμου. Προκειμένου να είναι ενήμεροι οι αιρετοί, τα μέλη της οργάνωσης απέστειλαν ατομικές επιστολές τον περασμένο Νοέμβριο στους ενδιαφερόμενους, ενημερώνοντας για την πρωτοβουλία τους, στην οποία καλούσαν τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους να διατυπώσουν τις τυχόν αντιρρήσεις τους. Σύμφωνα με τον Β. Σωτηρόπουλο, τρεις δήμαρχοι και ένας αντιδήμαρχος δεν δέχθηκαν να δημοσιοποιήσουν το πόθεν έσχες στην ιστοσελίδα, παρόλο που στο site του δήμου τους υπάρχει αναρτημένο.

«Πρόκειται για τον δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, ο οποίος έστειλε επιστολή στη Διεθνή Διαφάνεια, υποστηρίζοντας ότι η περαιτέρω έκθεση των περιουσιακών του στοιχείων πιστεύει ότι θα τον εκθέσει και σε κίνδυνο. Του απαντήσαμε -και οι επιστολές επίσης δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα- ότι παγκοσμίως δεν έχει παρατηρηθεί περιστατικό εγκληματικότητας από τη δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων», εξηγεί ο νομικός σύμβουλος. «Επίσης, αρνήθηκαν χωρίς να εξηγήσουν ακριβώς τους λόγους ο δήμαρχος Ιωαννιτών καθώς και ένας αντιδήμαρχος, καθώς και ο δήμαρχος Κομοτηνής».
Από τα υπόλοιπα 710 πόθεν έσχες, με τη βοήθεια εθελοντών της οργάνωσης, δημοσιοποιήθηκαν τελικά περίπου 500. Οι υπόλοιποι αιρετοί δεν έχουν αναρτήσει καν τις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης στις ιστοσελίδες των δήμων τους (μεταξύ αυτών και του δήμου Καστοριάς).

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Φεβρουαρίου 2014, αρ. φύλλου 728

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ