4.5.14

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Η προκρούστεια κλίνη και τα κορόϊδα

Το μυαλό μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό εργαλείο αυταπάτης. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, περισσότερη πληροφορία σημαίνει και περισσότερες αυταπάτες.
Υπάρχει μία ασυμβατότητα μεταξύ του μπερδεμένου τυχαίου, του πλούσια σε πληροφορία σύγχρονου κόσμου μας, και των ερμηνειών που δίνουμε εμείς στα γεγονότα.

Όταν ο «χάρτης» δεν ανταποκρίνεται στην «περιοχή», ο «έξυπνος» και ο «ειδικός» θα αγνοήσει αυτά που βλέπει. Θα εισέλθει σε μία κατάσταση άρνησης και θα φαντάζεται ότι η περιοχή ταιριάζει στον χάρτη του.

Ο ειδικός σ’ αυτό το σημείο κάνει λάθος απλοποίηση και αφαιρεί κάτι σημαντικό, κόβοντας τα πόδια, ή ακόμη καλύτερα, μέρος από το κεφάλι, επιμένοντας παράλληλα ότι κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφο το άτομο με 95 τοις εκατό ακρίβεια .
Μία νέα προκρούστεια κλίνηγια την υγεία, ανάμεσα σε πολλές άλλες φανερές ή υπό κατασκευή.

Κύριε υπουργέ,

Δεν μπορούμε ανάμεσα στο πώς θα θέλαμε να είναι τα πράγματα ώστε να βγαίνει νόημα-αποτέλεσμα και στο πως είναι τα πράγματα, να κατηγορούμε τον κόσμο επειδή δε χωρά στα κρεβάτια των ορθολογικών μοντέλων.

Να προσπαθούμε να αλλάξουμε τους ανθρώπους ώστε να ταιριάζουν στην τεχνολογία.
Να παραποιούμε την ηθική μας, ώστε να ταιριάζει με τις ανάγκες μας για δουλειά.
Να ζητούμε από την οικονομική ζωή να χωρέσει στις θεωρήσεις των οικονομολόγων και την ανθρώπινη ζωή.
Να στριμωχτεί σε μια αφήγηση.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 724

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ