5.5.14

«Το σκαληνό τρίγωνον της αμαρτίας"

Β. Π. Καραγιάννης  ...και νέον βιβλίον αριθμεί


«Αγία ασημαντότης και λόγος σκαληνός»
 (Θ. Μαρκόπουλος)

"Νιώθει μια φοβία να συγχρωτιστεί –και μάλιστα στην έδρα της– μέσα στα ναΰδρια του λόφου εν ώρα ευχαριστηριακή, όταν όλοι είναι ίσοι αλλήλοις, υποτίθεται, με τις άλλες κυρίες γυναίκες του λόφου· γηραιές σεβάσμιες, νεαρές ευσεβάσμιες, μεσηλικούσες παρασεβάσμιες, με το σέβας όλες τους εις άκρα βαμμένων χειλέων.
Αυτή, έξω από τα επίγεια παράθυρα της Αγίας Άννας ή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κάθε Τετάρτη στη λειτουργία με τον παπα-Γιώργη χώρο-επιστάτη, κοιτά με νοσταλγία ένδον, αλλά και σαν το κυνηγημένο ζώο. Δεν μπαίνει, αν και κανείς δεν της το απαγορεύει. Μια έμφυτη συστολή υποχρεώνει τη Φυλλομαζώχτρα σε απόσταση ασφαλείας από την κλειστή κοινωνία της εκκλησίας. Εξόριστη στον τόπο της περιμένει να περάσει η εγκόσμια φούρια, για να βρεθεί και πάλι μόνη με τα φύλλα, το λάστιχο ποτίσματος, τα χόρτα που ξεριζώνει, τα ξύλα που μαζεύει, τα ράκη που σωρεύει· με όλο τον κόσμο, δηλαδή, της αγίας ασημαντότητας που ζει".
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το διήγημα «Η Φυλλομαζώχτρα» το οποίο περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο: «Το σκαληνό τρίγωνο της αμαρτίας» του Β.Π.Κ. που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη

Τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίου είναι τα εξής:
1 Το «μακάπι» των πεδινών λίθων, χωμάτων και σωμάτων. 2 «Με το χαμόγελο στα χείλη παν οι υλοτόμοι μας μπροστά...». 3 Μεταξύ σφαίρας και άκμονος. 4 Η Φυλλομαζώχτρα. 5 Στην Κέρκυρα με το τρένο του Γ. Σεφέρη. 6 «Πόσα χρόνια έχεις ν’ ακούσεις ακορντεόν...» Πολλά!. 7 Του Καββαδία, μοναχού, του πρέπει... 8 Περί Αλεξάνδρου Μωραϊτίδου κ.α. περιέργων δαιμονίων. 9 Στα «πάνω νερά» του «Σπουν Ρίβερ». 10 Το παλτό του Γκόγκολ και της οδού Τσιμηνάκη.... 11 Φώτα ολόβροχα. 12 Οι Απρόσωποι Άγιοι στην Κοινωνία Χηρών Εκδίκων και Χειρών Αδίκων. 13 Σπαράγματα από το σκαληνό τρίγωνο της αμαρτίας. 14 Η Γαλλία σε δύο επίπεδα επί έξι μερόνυχτα. 15 Άνδρος, Ανδρείοι, Ανδριάντες. 16 Πόλη παλαιών βιβλίων και πόλη νέων χωρικών....

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 723

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ