10.5.14

ΟΔΟΣ: Ρrimus | inter.pares.like


ΟΔΟΣ 30.1.2014 | 725

Δεν έχει σημασία αν είχε πολύ ή λιγότερο κόσμο απ’ αυτόν που περίμεναν οι διοργανωτές. Ειλικρινή και διαρκή έγνοια για την νέα δημοτική κίνηση της Καστοριάς «Ενεργοί Δημότες», που παρουσιάστηκε σε συγκέντρωση αρκετών δεκάδων προσώπων σε αίθουσα ξενοδοχείου, το περασμένο Σάββατο 25 Ιανουαρίου, χωρίς αμφισβήτηση μπορούν, δικαιούνται, ίσως και να υποχρεούνται να έχουν πολύ περισσότεροι συμπολίτες. Οι οσμώσεις στο κοινωνικό περιβάλλον πιο γενικά, προκαλούν ένα κλίμα ρευστότητας, που αναζητεί διέξοδο και έκφραση.

Με την ίδια έγνοια, αγωνία ίσως, θα παρακολουθούσε κάθε ανήσυχος για τα δημοτικά πράγματα συμπολίτης, στην πρώτη παρουσία της, όχι μόνο τους «Ενεργούς Δημότες» αλλά και κάθε άλλη νέα δημοτική κίνηση για την Καστοριά. Εφ’ όσον συγκέντρωνε στοιχεία ανανέωσης του δημοτικού δυναμικού.

Ιδίως αν και αυτή, όπως οι «Ενεργοί Δημότες» προέρχεται από χώρους με πραγματικά προοδευτικά χαρακτηριστικά. Τα οποία έχει επείγουσα ανάγκη η Καστοριά. Για τον εκσυγχρονισμό του δήμου και το ένα βήμα που χρειάζεται επιτέλους να κάνει μπροστά. Διότι από χρόνια τώρα, η πόλη είναι μισοπνιγμένη στον βάλτο των μύθων και των ψευδαισθήσεών της. Στην πράξη έχει μετατραπεί σε Μήδεια. Και ταυτόχρονα σε πολιτικό εκφραστή ενός ανησυχητικού υπερσυντηρητισμού. Με φονταμενταλιστικά στοιχεία, αλλοπρόσαλλα και επιθετικά. Και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο απόλυτης αποτυχίας και αδράνειας. Οι παρατηρήσεις αυτές δυστυχώς δεν είναι καθόλου υπερβολικές.

Την ίδια αγωνία και προσμονή ίσως έχουν οι εν δυνάμει «Ενεργοί Δημότες» για κάθε άλλη δημοτική κίνηση, αν μπορεί πράγματι να αποτελέσει, μια πρώτη, αρκετά αυθεντική και αντιπροσωπευτική έκφραση της σημερινής Καστοριάς. Όπως εξελίχθηκε στα όρια του νέου διευρυμένου δήμου και ρόλου. Και δεν ήταν το απλό άθροισμα υποσυνόλων που προέρχονται από τις δημοτικές ενότητες, με επικεφαλής από ένα υποψήφιο δήμαρχο, που έχει ομοιότητες με την αποστολή ενός Αγά, την εποχή της οθωμανικής κατοχής. Έτσι συνήθως εμφανίζονται τα πιο παραδοσιακά σχήματα. 

Την αυθόρμητη αντιπροσωπευτικότητα της ευρύτερης Καστοριάς, φάνηκε ότι πράγματι έχει πετύχει ο νέος δημοτικός συνδυασμός. Για την ακρίβεια, φαίνεται να είναι αποτέλεσμά της. Επικεφαλής τέθηκε -το ίδιο αυθόρμητα (;)- ο κ. Αθανάσιος Καρανικολόπουλος. Ώστε χωρίς αμφιβολία, ο νέος συνδυσμός να είναι κάτι ταυτόχρονα και πολύ ενδιαφέρον. Απομένει να γίνει πράξη, όταν συγκροτηθεί η κίνηση επίσημα και αποτελέσει συνδυασμό. Γιατί μόνο το πρωτοποριακό και η πρωτοβουλία δεν αρκούν. Όπως δεν αρκεί από μόνη της, η αυτονόητη απάντηση στο εύστοχο ερώτημα που απηύθυνε ομιλητής, «αν όχι τώρα, τότε πότε;».

Ωστόσο, αντίθετα από όσα αναμενόταν, στην πρώτη παρουσίαση δεν ανακοίνωσαν και πολλά, για την δημοτική κίνηση. Έστω κι’ αν η πρόσκληση έδινε την εντύπωση ότι θα παρουσιαζόταν κάτι όχι κοσμογονικό απαραίτητα, τουλάχιστον όμως πιο σαφές για την Καστοριά. Η καλή μουσική επένδυση στο μαγνητοσκοπημένο διαφημιστικό σποτ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ακόμη και αν η πρόσκληση για την παρουσίαση αναρτήθηκε κάπως καθυστερημένα, για την ακρίβεια την… επόμενη ημέρα, όπως και το καλόγουστο λογότυπο με τα πλατανόφυλλα πολύ καλό κι’ αυτό και συνειρμικό για την Καστοριά (όσο έχει ακόμη πλατάνια). Αν ήταν βέβαια… αυθεντικό, και δεν ανήκε ήδη ως πρωτότυπη έμπνευση σε τρίτο, θα μπορούσαν όλα αυτά να κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέροντα τα στοιχεία της κίνησης. 

Αν αυτή δεν συνοδεύονταν από τις μάλλον πολιτικά αδιάφορες παραινέσεις, του κάνε «κλικ» στο like για το νέο συνδυασμό, στα blogs και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γεγονός που δεν μπορεί να αξιολογηθεί από πολιτική άποψη σαν κάτι το σοβαρό, σε σχέση με τα προβλήματα της Καστοριάς και την σημειολογία του «κλικ». Διότι στην Καστοριά, αυτοί που δεν γνωρίζουν τι είναι το «κλικ» στο like είναι οι απείρως περισσότεροι. Kαι δεν είναι σαφές αν άκουσαν γι’ αυτούς κάτι που πράγματι θα έλκυε την προσοχή τους. Ακόμη, η πρόσκληση του like εγείρει την υπόνοια, ότι στην κίνηση υπάρχουν τάσεις ώστε το ενδιαφέρον πείραμα να κινδυνεύει να καθηλωθεί και να εκτονωθεί στον καναπέ.

Όλα θα ήταν πραγματικά πιο πρωτοποριακά, αν ακόμη, απέφευγαν τον καθόλου συναρπαστικό χρωματικό συνδυασμό, τα ανθρωπάκια σε μπλε, κόκκινο, πράσινο σαν την αείμνηστη ΝΕΤ, κάτω ή δίπλα στα πράσινα, γαλάζια και κίτρινα πλατανοφυλλοπεριστέρια του…καναδέζικου οργανισμού πιστοποίησης οικολογικών προϊόντων. Και εάν το blog της νέας κίνησης δεν περιλάμβανε και μερικές ... επαναστατικές πληροφορίες. Και όχι (μόνο) για τα εφημερεύοντα φαρμακεία ή τα πρατήρια καυσίμων, ή ακόμη και πληροφορίες αμφίβολης προοδευτικότητας: Για παράδειγμα πότε εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Μάμαντος, του οσίου Εφραίμ και πότε της Θεοπίστης, με ένα πλήρες εορτολόγιο που περιλαμβάνει όλες τις ονομαστικές εορτές έως του επιπέδου και των μαρτύρων. 

‘Η αν εκτός από τα blogs και τις ηλεκτρονικές σελίδες ραδιοφωνικών σταθμών και τοπικών τηλεοράσεων της Καστοριάς, οι σχεδιαστές του blog των «Ενεργών Πολιτών», είχαν προνοήσει να έχουν και πληροφορίες ή τα links για βιβλία και εφημερίδες της Καστοριάς. Και όχι απαραίτητα μόνο αυτής. Αλλά πληροφορίες, ακόμη και για τον Καλλικράτη, τις δημοτικές εκλογές, για μουσεία, πανεπιστήμια, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις για κάτι πιο πνευματικό τέλος πάντων. Εκτός από την πρόταση του να χρησιμοποιούμε «ποδήλατα» και την… «πεζοπορία» [....], σε μια πόλη γερόντων με ανηφοριές, όπου προσφέρονται πολλές δυνατότητες για αποστήθιση του εορτολογίου. Παρά τα λάθη, ποτέ δεν είναι αργά όμως, για μεταρρυθμιστικές προτάσεις. 

Είναι άλλωστε τόσος ο πανικός που προκαλείται από τις περισσότερες υπόλοιπες υποψηφιότητες που ακούγονται αυτούς τους καιρούς για δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι και οτιδήποτε άλλο, που συχνά αναρωτιέσαι πόσος είναι ακόμη αυτός ο κατήφορος. 

Έτσι ένας συνδυασμός, όπως οι «Εν. Δημο.» μάλλον αντικομφορμιστικός -ο όρος «προοδευτικός», έχει σαφές περιεχόμενο και η συμμετοχή ενός-δυο απ’ αυτούς που φαίνεται να αναμειγνύονται στην κίνηση, προκαλεί μούδιασμα. Αν αυτοί  (οι ένας δύο δηλαδή) είναι αληθινά προοδευτικοί, τότε χωρίς αμφιβολία ο οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει μηδενιστής και αναρχικός σαν τον Ζαν Πωλ Σαρτρ. Στην Ελλάδα όμως, ως γνωστό είσαι ότι δηλώσεις. 

Πολύ νωρίς βέβαια για τα οποιαδήποτε ασφαλή συμπεράσματα, και ευτυχώς που είναι πολύ νωρίς. Αφού υπάρχει ο χρόνος να αλλάξουν, να συμπληρωθούν ή απλά να βελτιωθούν μερικά θέματα. Αν πράγματι αυτό που ξεκίνησαν, «από κάτω», όπως αναφέρθηκε, ή απ’ οπουδήποτε τέλος πάντων, έχει αντοχή, αποτελεί έκφραση και ενσαρκώνει κάτι με προοπτική. 

Διότι κατά τα άλλα και μερικές άλλες, όχι ασήμαντες λεπτομέρειες, μπορούν να προκαλέσουν ερωτηματικά και αμφιβολίες. Παράδειγμα, το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση σε πολυτελές ενδιαίτημα, αναζητούν από αύριο ένα «στέκι» στο οποίο θα μπορεί ο καθένας από τους δημότες να μοιραστεί και να προτείνει τις ιδέες του. Σαν οι εκλογές να είναι φοιτητικές, ή να γίνονται στα προάστια της Στοκχόλμης, και όχι σε ένα Δήμο γεμάτο διαιρέσεις, διαφορές και αντιφάσεις. Σε μια πόλη βαθειά υποβαθμισμένη. 

‘Οπως εύλογες απορίες προκαλούν οι αναφορές για υποψήφιο σήμερα και δήμαρχο αύριο, primus inter pares, πρώτο μεταξύ ίσων δηλαδή όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε: Θα είναι όλοι δήμαρχοι, ή μήπως όλοι σύμβουλοι, για να είναι inter pares, o primus αυριανός δήμαρχος; 

Και πώς μπορεί να έχει νόημα αυτό το μανιφέστο σε ένα πολιτικό σύστημα με σαφές θεσμικό περίγραμμα, με προσδιορισμένους ρόλους και περιεχόμενο; Όταν μάλιστα ακριβώς τα ίδια και ακόμη πιο δημοκρατικά, τα είπαν και αμέτρητοι άλλοι, στο παρελθόν. Και πώς μπορεί να ακούγεται σε μια Καστοριά μισοκατεστραμμένη το γεγονός ότι μετά τις εκλογές, σε περίπτωση νίκης, δεν θα έχει δήμαρχο, αλλά αντί γι΄ αυτόν δημαρχιακό συμβούλιο; 

Αξιοπρόσεκτη ακόμη και η προβολή της συλλογικότητας ως πλεονεκτικό στοιχείο. Που θυμίζει αναπόφευκτα το «όλοι μαζί μπορούμε». Έχει ανάγκη η Καστοριά στο τιμόνι του Δήμου, έναν ακόμη «γενικό γραμματέα»; Κάποιον που θα μπορεί αδικαιολόγητα, ή (ακόμη χειρότερα) δικαιολογημένα, να κρύβεται πίσω από την συλλογικότητα; Προφανώς όχι.

Απορίες εγείρει και η αναφορά του υποψηφίου δημάρχου, που δήλωσε ότι πιστεύει «προσωπικά πώς κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει έναν άλλον άνθρωπο με κανένα τρόπο. Ο κάθε άνθρωπος εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του, έτσι ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του». Δεν κρύβουν όλα αυτά μια ουσιαστική αντίφαση και ασυμφωνία με όλα τα υπόλοιπα; Αν δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ο δήμαρχος το άτομο, τότε πώς μπορεί να εκπροσωπήσει την δημοκρατική συλλογικότητα, το σύνολο των δημοτών; Αν εκλεγεί αύριο δήμαρχος, τότε ποιον θα εκπροσωπεί, τον εαυτό του μόνο; 

Βεβαίως προφανές είναι ότι πρόκειται μάλλον για ολίσθημα που οφείλεται στην έλλειψη εμπειρίας. Άλλωστε αν είναι να πιαστεί κανείς απ’ όσα κατά καιρούς έχουν υποσχεθεί οι δήμαρχοι όταν ήταν υποψήφιοι και τι έκαναν στην πράξη τελικά, τότε θα όφειλε φυσιολογικά να αποφανθεί ότι το λάθος είναι απλά φραστικό και μόνο, λάθος ανώδυνο και απολύτως αθώο. Είναι όμως έτσι;

Ερωτηματικά προκαλεί και η διακήρυξη ότι πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει μεγάλους στόχους για την Καστοριά, αλλά τα εφικτά και μικρά έργα, συνδιαμορφώνοντας καθημερινά με τους δημότες το πρόγραμμά της. Δηλαδή θα κλαδεύουν τα δένδρα, και θα καλλωπίζουν τα πάρκα μόνο; Θα ασπρίζουν τις γειτονιές και θα βάφουν τα σχολεία απλώς; Αυτά μπορούν να τα κάνουν ακόμη και σύλλογοι ή εθελοντικές ομάδες. Σε μια πόλη που έχει και «ενεργούς πολίτες» για να κάνουν Γολγοθά την Καστοριά, προφανώς δεν αρκεί ένας τέτοιος ρόλος για τον Δήμο. 


Παρά ταύτα, αξίζει και πρέπει να προσέξει κάποιος αυτόν τον συνδυασμό. Διότι είναι μεγάλη ανάγκη όπως και η αποστολή της ύπαρξής του. Ακόμη και να μην υπήρχε, θα έπρεπε να γίνει. Δεν πρέπει ωστόσο να κάνουν το λάθος πιστεύοντας ότι κατέχουν ήδη την πληρότητα και την αλήθεια. Ούτε να παρεξηγήσουν τις σκέψεις και την κριτική. Αν θέλουν να πείσουν για τις ειλικρινείς προθέσεις τους, δεν θα πρέπει να έχουν ούτε καν την ροπή να σκύψουν να πάρουν τον λίθο του αναθέματος. 

Άλλωστε είναι νωρίς ακόμη και έχουν χρόνο στην διάθεσή τους, να συμπληρώσουν και να διορθώσουν τις ατέλειες της προσπάθειάς τους. Εκτός κι’ αν έχουν την πλάνη να πιστεύουν ότι δεν ήταν αμέσως ορατές οι ατέλειες, οπότε προφανώς δεν πρόκειται για προσπάθεια ανατροπής. Ίσως καν για προσπάθεια. 



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 725







(κάτω) O οργανισμός Environmental Choice Program (Πρόγραμμα Οικολογικής Διαπίστευσης) ιδρύθηκε το 1988 από την Κυβέρνηση του Καναδά και παρέχει πιστοποιήσεις προϊόντων με υψηλές οικολογικές προδιαγραφές αναγνωρισμένες παγκοσμίως. Το EcoLogo του οργανισμού (με τα τρία περιστέρια σε φύλλα) που βοηθάει τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν τις υπηρεσίες/προϊόντα που είναι λιγότερα επιβλαβή για το περιβάλλον,  συνοδεύει και πιστοποιεί περισσότερα από 7.000 προϊόντα σε περισσότερες από 300 εμπορικές εταιρείες παγκοσμίως.





* * *


Αθανάσιος Καρανικολόπουλος
Υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «Εν.Δήμο.»: 

TO ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ που χαρακτηρίζει τις απόψεις του συνδυασμού μας είναι η οπτική που βλέπει τον δήμο. Η λέξη δήμαρχος μάλιστα ίσως μοιάζει κάπως άστοχη με την έννοια που της δίνεται, δηλαδή ενός ανθρώπου που είναι αρχηγός στον δήμο. Δήμος είμαστε όλοι εμείς που αποτελούμε τις κοινότητες και τις γειτονιές. Επίσης πιστεύω προσωπικά ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει έναν άλλον άνθρωπο με κανένα τρόπο. Ο κάθε άνθρωπος εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του και ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά μάλλον δεν είναι.

Σαν υποψήφιος αυτήν την στιγμή μου ανατίθεται να εκπροσωπήσω κι εγώ τους ανθρώπους. Έτσι υπάρχει μία μεταφορά ευθύνης από τον ψηφοφόρο στον υποψήφιο. Και αυτή η μεταφορά ευθύνης κατά κάποιο τρόπο αποευθυνοποιεί και κάνει αμέτοχο τον ψηφοφόρο. Αυτό είναι το πρώτο που καλούμαστε όλοι εδώ να διαχειριστούμε.

Αρχίσαμε την ομιλία προσπαθώντας να αντιληφθούμε αυτό που ονομάζουμε δήμο. Νομίζω ότι εδώ πρέπει να ξαναορίσουμε αυτήν την έννοια και να της προσδώσουμε την πραγματική της σημασία. Ο δήμος λοιπόν είναι ένα εργαλείο. Ένα μέσο με το οποίο ο κάθε πολίτης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Η λέξη δήμαρχος έτσι, κρατά μόνο τυπικά μία σημασία και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάποιου είδους τοπικού άρχοντα. Είναι απλά ο συντονιστής της υλοποίησης των ιδεών και κάλυψης των αναγκών του κάθε πολίτη.

Στον συνδυασμό στον οποίο συμμετέχω να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι σε καμία περίπτωση δεν ηγούμαι, είμαι ισότιμος με όλα τα άλλα μέλη που τον συναποτελούν, και πολύ περισσότερο αισθάνομαι ισότιμος με τον κάθε πολίτη του δήμου. Εκφραστής του δημότη λοιπόν, γιατί η λέξη δήμαρχος δεν μου αρέσει. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας, αλλά οι συλλογικές αποφάσεις της κίνησης με φέρνουν στο προσκήνιο, εδώ μπροστά σας να είμαι η παρουσία που θα εκφράζει τις αρχές που έχουμε θέσει.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι αρχές;
Πρώτα απ’ όλα η ενεργοποίηση της όποιας συλλογικότητας υπάρχει στα χωριά και τις γειτονιές αλλά έχει αδρανοποιηθεί για κάποιο λόγο. Πιστεύουμε σ’ αυτόν τον συνδυασμό, ότι οι συλλογικότητες είναι τα κύτταρα της κοινωνίας όπου γεννιούνται οι φρέσκιες ιδέες μέσα σε μικρές ομάδες ανθρώπων που τις ενώνουν τα κοινά ενδιαφέροντα. Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις, μπαίνουν τα θεμέλια της συνεργασίας και εν τέλει εκεί ζυμώνεται η ουσία της δημοκρατίας.

Δεν μπορούμε να τάξουμε μεγάλα έργα και ειδικά σε περίοδο που υπάρχει οικονομική δυσπραγία. Ουσιαστικά ζητάμε από τον δημότη να συνδιαμορφώσουμε μαζί το ίδιο το πρόγραμμα της κίνησης. Ίσως μικρές και απλές ιδέες μάλιστα που βελτιώνουν την καθημερινότητα μας να καταστήσουν κοινά έργα να μοιάζουν μεγάλα έργα.

Τρίτη και τελευταία αρχή είναι να εμπνεύσουμε νέους ανθρώπους που έχουν απαξιώσει την πολιτική με την ευρύτερη έννοια ώστε να ασχοληθούν με αυτή. Η γενιά μας από την παθητική κριτική του σπιτιού και της καφετέριας πρέπει να περάσει στην ενεργό δράση για να αλλάξει τις περιστάσεις.

Θα μπορούσε αντί για μένα αυτή τη στιγμή εδώ να μιλάνε άνθρωποι πιο έμπειροι, μεγαλύτεροι ηλικιακά και πιο δημοφιλείς στην τοπική κοινωνία με την λογική να μαζευτούν περισσότεροι ψήφοι. Επιλέχθηκα μέσα από την κίνηση και είμαι εδώ μπροστά σας να σας δώσω ένα μήνυμα.

Μέχρι πριν από λίγο πολλοί από εσάς ούτε καν με ξέρατε, αν και είμαι ενεργός κινηματικά αρκετά χρόνια τώρα δουλεύοντας στην αφάνεια, αλλά ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου η διεκδίκηση του δήμου.

Το ότι είμαι εδώ, σημαίνει ότι και ο καθένας θα μπορούσε να είναι στην θέση μου αρκεί να θέλει να αλλάξει τα δεδομένα. Η υποψηφιότητα μου θέλω να είναι έμπνευση για την γενιά μου. Πιστεύω πως αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει να αρχίσεις από την αυλή σου και αυτή την στιγμή αυλή θεωρώ τον δήμο Καστοριάς, και όχι μόνο.

Τώρα οι παραπάνω από τις τρεις αρχές, δηλαδή, η ενεργοποίηση της μικρής συλλογικότητας, η ανάπτυξη των έξυπνων ιδεών και η κοινωνική δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων, έρχεται σε δεύτερο επίπεδο. Το επίπεδο της επιλεκτικής υλοποίησης τους. Η υλοποίηση των ιδεών αυτών είναι ουσιαστικά το πρόγραμμα μας, το οποίο συνδιαμορφώνεται συνεχώς από τους δημότες. Αυτά λοιπόν θεωρούμε ότι είναι ο πολιτισμός και η κοινότητα, το περιβάλλον τόσο το φυσικό όσο και το δομημένο, η αλληλεγγύη και η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτά τα κριτήρια βασίζεται το στρατηγικό μας σχέδιο και η δομή της διοίκησης η οποία πρέπει να είναι ευέλικτη, να έχει ταχύτητα στις αποφάσεις, να δίνει έμφαση στους συλλογικούς πυλώνες των χωριών και της γειτονιάς, να μπορεί να καθιερώσει ένα σύστημα δημοψηφισμάτων πριν την υλοποίηση της κάθε ιδέας αν οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και ένα τρόπο για έλεγχο του δήμου από τον κάθε δημότη.
Φυσικά τα κριτήρια αυτά είναι ρευστά και εμπεριέχουν ήδη κάποιες ιδέες οι οποίες άλλες είναι άμεσα υλοποιήσιμες και άλλες που αν και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα πραγματοποιηθούν, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να τις κάνουμε πράξη.

Όμως όπως είπαμε όλα αυτά θα τα δούμε όλοι μαζί.Τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσουμε να επισκεπτόμαστε τα χωριά και τις γειτονιές του δήμου μας. Εκεί θα συζητήσουμε τα προβλήματα και τις αναγκαιότητες της κάθε περιοχής. Εκεί θα προτείνουμε τις δικές μας πρωτόλειες αλλά πρακτικές ιδέες, ώστε να αρχίσουν να διαμορφώνονται από τους κατοίκους των περιοχών. Εκεί τέλος θα εκθέσουμε και το όραμα μας ώστε να σας κάνουμε συνοδοιπόρους σε αυτό, όσοι από εσάς θέλετε δηλαδή να το μοιραστείτε μαζί μας.

Η κίνηση αυτή είναι ακόμη στην αρχή. Οι δημοτικές εκλογές που έρχονται είναι απλά η αφορμή να μας γνωρίσετε. Φυσικά, ανεξάρτητα από το αν τελικά σας πείσουμε να ψηφίσετε αυτόν τον συνδυασμό, η ομάδα αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τις εκλογές διεκδικώντας το αδύνατο.

Και απόδειξη του ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, αποτελεί κατ’ αρχήν τούτη εδώ η μέρα που μέχρι πριν κάποια λεπτά, σας μιλάει ένας κοινός συμπολίτης σας, που δεν διαθέτει ούτε οικονομική επιφάνεια ούτε ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα. Το μόνο που διαθέτει είναι στήριξη και εμπιστοσύνη μιας παρέας που ξέρει να μοιράζεται και δεν την έχασε στον ανταγωνισμό αλλά στη συνεργασία.

Αυτοί είμαστε λοιπόν. Ξεκινάμε να σας κάνουμε συμμέτοχους στο όραμά μας, βάλτε τα δυνατά σας όλοι εσείς στα χωριά και τις γειτονιές ώστε να μας προτείνετε απλές και βιώσιμες ιδέες που καλυτερεύουν την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας. Αυτό που θεωρείτε ενδεχομένως ουτοπία μπορεί με την δύναμη της θέλησης και με την διάθεση της συνεργασίας να μετατραπεί σε ευτοπία. Άλλωστε, ένα από τα βασικότερα αίτια της κρίσης που διανύουμε, θεωρώ πως είναι η απουσία ενδιαφέροντος για τα πολιτικά πράγματα.

Η κρίση αυτή είναι εκδίκηση της πολιτικής αδράνειας. Επειδή είχαμε μετατραπεί σε ψηφοφόρους-πελάτες των κομμάτων, σε απίστευτους καταναλωτές, σε άβουλους τηλεθεατές, σε μεμονωμένες μονάδες, ο καθένας στον δικό του μικρόκοσμο που περίμενε τους άλλους να κάνουν κάτι γι’ αυτόν. Αποφασίσαμε λοιπόν να είμαστε εμείς αυτοί οι άλλοι. Και εσείς οι άλλοι θέλουμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και να γίνετε ένα με εμάς. Ελάτε να γίνουμε εμείς».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 725


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος10/5/14

    Είναι απορίας άξιο γιατί "μούγκα στη στρούγκα" ακόμη οι ΕΝΔΗΜΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ