11.6.14

Λόγος & Αντίλογος

Δεν πάει πολύς καιρός που  ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφάνθηκε πως ο μέχρι τώρα τρόπος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από τους διευθυντές και τους προϊστάμενους τους, ήταν μεροληπτικός υπέρ των εργαζομένων και δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές επιδόσεις τους. Για να επιβεβαιώσει μάλιστα αυτό τον ισχυρισμό έβγαινε από τηλεοπτικό σε τηλεοπτικό σταθμό και σθεναρά, για να υποστηρίξει τα επιχειρήματα του, διατυμπάνιζε ότι δεν μπορεί όλοι οι εργαζόμενοι να βαθμολογούνται με εννιά και δέκα! Δεν μπορεί όλοι να βαθμολογούνται με εννιά και δέκα! Με πόσο όμως πρέπει να βαθμολογούνται;

Με ελαφρά την καρδιά, βασιζόμενος σε τακτικές αναχρονιστικές και ενάντια στην λογική και το δίκιο, έβγαλε το πόρισμα πως το 15% κάθε υπηρεσία θα πρέπει να παίρνει βαθμό από 1-6! Καλεί δηλαδή τους διευθυντές και τους προϊσταμένους να αυθαιρετήσουν ή να μπουν στο διχαστικό δίλλημα, το κεφάλι τους η το κεφάλι των υφισταμένων τους, και να αξιολογήσουν με χαμηλότερο βαθμό έναν αριθμό ανθρώπων ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση του Υπουργού. Μα είναι αυτό αξιοκρατία; Είναι δικαιοσύνη που με παρρησία κόπτεται δήθεν γι΄αυτήν; Και ύστερα, γιατί να πάρει το 25% Άριστα; Μόνο τόσοι είναι; Τι νομίζει ο Υπουργός ότι είμαστε; Ρομποτάκια που προγραμματίζονται να αποδίδουν συγκεκριμένο έργο χωρίς να παρεκκλίνουν στο ελάχιστο από τις κατευθύνσεις που τους δόθηκαν; Δεν λαμβάνεται υπόψη η υποκειμενικότητα των διευθυντών κατά την διαδικασία κρίσης των υπαλλήλων που θα κληθούν να βαθμολογήσουν;
Επιπλέον ο κύριος Μητσοτάκης ζητάει να χαρακτηριστεί το 60% όλων των δημοσίων υπαλλήλων ως μέτριοι, με βαθμό από 7-8..αστεία πράγματα.

Ας ομολογήσει κυνικά λοιπόν ο Υπουργός αν θέλει να είναι εντάξει με τον εαυτό του: Ο μόνος λόγος για τον οποίο μεθοδεύεται αυτός ο τρόπος αξιολόγησης, είναι για να εξασφαλιστεί μια ανεξάντλητη δεξαμενή ανθρωπίνων ψυχών, δέσμιων του υπουργού και των βουλών του, από την οποία θα αντλούν όποτε χρειάζονται νέες απολύσεις. Εμείς, όλοι μας, δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμιά περίπτωση, να δώσουμε άλλοθι στον Υπουργό των απολύσεων, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, να παίξει παιχνίδια στην πλάτη μας με το πρόσχημα της αξιολόγησης. Λυπούμαστε που ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή, δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί το λάθος του και να αποσύρει τον προτεινόμενο αυτό τρόπο αξιολόγησης.

Ένα να ξέρει όμως: αυτό το έκτρωμα δεν θα επιτρέψουμε να περάσει.

Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Καστοριάς
και Σύλλογοι Υπαλλήλων Κοζάνης, Εορδαίας. Γρεβενών, Φλώρινας-Αμυνταίου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Μαρτίου 2014, αρ. φύλλου 732

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ