17.6.14

Το τοπικό συμβούλιο Αμπελοκήπων διαμαρτύρεται

για τα προβλήματα από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων

Η τοπική κοινότητα Αμπελοκήπων με επιστολή προς την δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς διαμαρτύρεται για τα προβλήματα από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων του δήμου Καστοριάς. Την επιστολή κοινοποιούν επίσης στον εισαγγελέα Καστοριάς, στους δημάρχους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, στην Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς και στους δύο βουλευτές της Ν.Δ. και ΣυΡιζΑ. Στην επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Αμπελοκήπων κ. Αναστάσιο Ντίνα και τους συμβούλους κ.κ. Κωνσταντίνο Ευαγγέλου και Ελευθερία Κούτση, αναφέρονται τα εξής:

«Εδώ και πολλά χρόνια στη θέση Άμμος της τοπ. κοινότητας Δισπηλιού και δίπλα ακριβώς στο ρέμα «Γκιόλι» λειτουργούν οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων του δήμου Καστοριάς. Τα λύματα μετά τον «καθαρισμό» τους απορρίπτονται στο ρέμα Γκιόλι το οποίο περνάει πολύ κοντά από την τοπική κοινότητα Αμπελοκήπων με 700 περίπου κατοίκους και την επηρεάζει άμεσα και δυστυχώς αρνητικά όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω. 

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του βιολογικού υπήρξαν προβλήματα για τους κατοίκους του χωριού που είχαν να κάνουν με την μόλυνση του ρέματος Γκιόλι και κατά συνέπεια του υδροφόρου ορίζοντα και τις δυσάρεστες οσμές στον αέρα που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανυπόφορες με πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες στην ζωή και δραστηριότητα των κατοίκων. 

Σημειώνουμε ότι η γεώτρηση άντλησης του πόσιμου νερού των Αμπελοκήπων απέχει περίπου 100 μέτρα από το ποτάμι-ρέμα. Απόδειξη της μακροχρόνιας μόλυνσης του περιβάλλοντος που προκαλείται από τον βιολογικό είναι η μετατροπή του ρέματος Γκιόλι από ζωντανό ποταμάκι με ψάρια, καβούρια, βατράχια κλπ σε έναν επικίνδυνο οχετό που δεν ζει τίποτα πια. Οι δε μυρουδιές είναι ιδιαίτερα αισθητές και μάλιστα τους θερινούς μήνες καθιστούν απαγορευτική την παραμονή κατοίκων σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα αν υπάρχει και το κατάλληλο αεράκι. 

Επειδή οι κάτοικοι πιστεύουν ότι δεν γίνεται πάντα σωστή επεξεργασία και καθαρισμός των λυμάτων αλλά αυτά αφήνονται σχεδόν ανεπεξέργαστα στο ρέμα και ανησυχούν για μολύνσεις από την μακροχρόνια ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα και ανησυχούν περισσότερο από τις πληροφορίες για συνδέσεις και άλλων οικισμών στο βιολογικό, σας καλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να ελέγξετε την λειτουργία του βιολογικού αν γίνεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και διεθνή πρακτική και να μας ενημερώσετε για το βαθμό επεξεργασίας των λυμάτων και βαθμό καθαρότητας του εξερχόμενου υλικού, την ποσότητα εξαγόμενης λυματολάσπης, τρόπου επεξεργασίας και διάθεσης αυτής. 

Επίσης καλούμε την Π.Ε. Καστοριάς και τους δήμους Καστοριάς και Ά.Ορεστικού να προβούν στον κατάλληλο σχεδιασμό διαχείρισης των λυμάτων ώστε το συντομότερο δυνατό να εκλείψουν οριστικά τα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω και ιδιαίτερα με την διαφαινόμενη αύξηση του όγκου αυτών που θα οδηγούνται στο βιολογικό του δήμου Καστοριάς. 

Ο κ. εισαγγελέας Πρωτοδικών Καστοριάς, ο κ. αστυνομικός Διευθυντής και ο δ/της του Α.Τ. Άργους Ορεστικού, οι βουλευτές και ο λαός του νομού μέσω των ΜΜΕ παρακαλούνται όπως λάβουν γνώση του προβλήματος»

* * *

Προς τα ΜΜΕ:

Με έκπληξη είδαμε την απάντηση της ΔΕ ΥΑΚ προς τα ΜΜΕ του νομού μας και αρχικά σκεφτήκαμε ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο ειδικά στο σημείο που λέει ότι εμείς (οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων) μολύνουμε το ποτάμι. Αλλά βλέποντας όλο το κείμενο όχι! Δεν υπάρχει τέτοια αίσθηση χιούμορ και αναγκαζόμαστε να αποκαταστήσουμε τα πράγματα παρότι δεν περιμέναμε απάντηση από τη ΔΕΥΑΚ αλλά από τη δ/νση Υγείας της Π.Ε. Καστοριάς: 

α) Θα περίμενε κανείς , και εμείς βεβαίως, από έναν υπεύθυνο οργανισμό όπως η ΔΕΥΑΚ να λέει στην απάντηση για την άδεια λειτουργίας που έχει, για το επίπεδο και τα πρωτόκολλα καθαρισμού λυμάτων, για την λυματολάσπη πως επεξεργάζεται και που διατίθεται και το επίπεδο καθαρότητας των προϊόντων του βιολογικού καθαρισμού. 

β) Το τοπικό συμβούλιο και οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων ξέρουν ότι τα λύματά τους οδηγούνται στο βιολογικό του δήμου Καστοριάς. Αν ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ δεν το ξέρει τι να πούμε εμείς; Αφού δεν ξέρει ποια λύματα πέφτουν για επεξεργασία πως ξέρει ότι όλα λειτουργούν καλά; δ/ντής είναι ας το ψάξει! 

γ) Εμείς ελπίζουμε η αρμόδια υπηρεσία στην οποία απευθυνθήκαμε να ψάξει σε βάθος την υπόθεση και να ενημερώσει υπεύθυνα εμάς τους κατοίκους αλλά και όλους τους αρμόδιους και τους κατοίκους του Νομού. 

δ) Τέλος τα προεκλογικά ας τ’ αφήσει ο κ. δ/ντής για τους πολιτικούς. Ας κάνει το καθήκον του και ας κοιτάξει το ρεπορτάζ της κ. Ψωμαδάκη της 28/2/2014 και τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΚ τότε. Τέλος ας αφήσει ο κ. δ/ντής τι θα περίμενε από τους άλλους και ας κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος ως καθήκον του. Αν κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος δεν έχει να φοβάται καμία καταγγελία.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Απριλίου 2014, αρ. φύλλου 734

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ