15.6.14

Ελληνική Εταιρεία



Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού-σωματείο μη κερδοσκοπικό, με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη και επιτροπές σε πολλές περιοχές της χώρας-αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς , την προστασία των οικοσυστημάτων και της οικολογικής ισορροπίας του τόπου, την προώθηση της αειφόρου χρήσης των φυσικών και ενεργειακών πόρων της χώρας.

Από το 1973, η ελληνική Εταιρεία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Europa Nostra και σήμερα την αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα. Οι περισσότερες απονομές βραβείων στην Ελλάδα από το 1972 και πάλι το 2002 μέχρι σήμερα, έχουν προταθεί από την Ελληνική εταιρεία η οποία το 2009 τιμήθηκε η ίδια με το Grand Prix στην κατηγορία 4 για το πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο».

Στους μεγάλους αγώνες της Ελληνικής Εταιρείας που στέφθηκαν με επιτυχία συγκαταλέγονται η ίδρυση του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου, η διάσωση της Πλάκας-ένας αγώνας που συνεχίζεται- του τοπίου των Δελφών, του Νότιου Σαρωνικού, της Πύλου, των Πρεσπών, του συνόλου του κτήματος Τατοϊου , τμήματος του Μαραθώνα, του αρχαίου πύργου της Κέας, παραδοσιακών οικισμών όπως της Ύδρας και πολλών Αιγαιοπελαγίτικων νησιών.

Πολλά μνημεία σε όλη τη χώρα διασώθηκαν από την κατάρρευση και την εγκατάλειψη . Εκτός συνόρων συντηρήθηκαν: το καμπαναριό του Αγ. Γεωργίου στη Βενετία, ο Αγ. Παντελεήμων (Kizil Kilise) στην Καππαδοκία και οι τοιχογραφίες της Τράπεζας στη Μονή του Σινά.

 Σήμερα, υλοποιούνται ποικίλες δράσεις και προγράμματα , όπως το «Αειφόρο Αιγαίο», που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων των νησιών του αιγαίου ως προς την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου τους, το «Αειφόρο Σχολείο» που κινητοποιεί τις σχολικές κοινότητες σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα «Life» για την προστασία της βιοποικιλότητας στη Σκύρο, η πολυετής φροντίδα για το Σκυριανό αλογάκι, τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» που καταγράφουν και αναδεικνύουν την πολύτιμη κληρονομιά των μονοπατιών βοηθώντας τις τοπικές κοινότητες να διευρύνουν την τουριστική περίοδο. Συνεχίζεται ακόμα, μεταξύ άλλων, ο πολύχρονος δικαστικός αγώνας ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου και συνεχείς εκστρατείες για τη σωστή χωροταξία.

Τελευταία έχουν προστεθεί και άλλα προγράμματα όπως αυτό που συμμετέχει ο Δήμος Καστοριάς - των 7 μνημείων- της Ευρώπης, που κινδυνεύουν περισσότερο από καταστροφή και πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης μέριμνας και βοήθειας από ιδρύματα πολιτισμού και υπουργία προστασίας του περιβάλλοντος , διαφόρων χωρών. Καθώς και το νέο πρόγραμμα Εntopia (σε διάκριση από την Ουτοπία) που θα καλύψει μελλοντικά περιοχές ολόκληρες όπως π.χ τα Μαστιχοχώρια στη Χίο, ή ολόκληρα μικρά νησιά ,όπως η Σίκινος στις Κυκλάδες. Αυτό βέβαια εφόσον εγκριθούν οι σχετικές προτάσεις προς την Europa Nostra, πάντα καθ΄ υπόδειξη της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, όταν πρόκειται για την Ελλάδα. Όπως έγινε και με την Καστοριά.

Και όλα αυτά χάρη στη συνδρομή , προς την Ελληνική Εταιρεία, χιλιάδων πολιτών: χορηγών, επιστημόνων, εθελοντών, μελών και φίλων μας.

Ότι πιο πολύτιμο . Η συσπείρωση τόσων ειδικών και μη, σε όλη την χώρα μας στον κοινό μας αγώνα.
Η Ελληνική Εταιρεία βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη τον Οκτώβριο 2012 ως μια από τις σημαντικότερες ΜΚΟ της Ευρώπης.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Μαρτίου 2014, αρ. φύλλου 733


Σχετικά κείμενα:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ