Σε δύο αίθουσες του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης έγιναν στις 25 Φεβρουαρίου τα επίσημα εγκαίνια έκθεσης του Λουκά Σαμαρά, με την παρουσία του καλλιτέχνη, που είχε μάλιστα πολύ καλή διάθεση, όπως μου είπε στο τηλέφωνο ο σκηνοθέτης κύριος Τάσος Ρηγόπουλος, επίσημος καλεσμένος της βραδιάς.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την επομένη των εγκαινίων μέχρι και τον Ιούνιο. Η βιντεοσκόπηση των εγκαινίων δεν ήταν δυνατή εξ αιτίας σχετικής απαγόρευσης, η βιντεοσκόπηση όμως της έκθεσης στο χώρο αυτό θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο χρόνο από το σκηνοθέτη κύριο Τάσο Ρηγόπουλο και την ομάδα του, που παρακολουθούν και καταγράφουν μόνιμα το έργο του ζωγράφου, για να το συμπεριλάβουν στο δεύτερο μέρος μιας ακόμη προβολής φιλμ αφιερωμένου στη ζωή και το έργο του Λουκά Σαμαρά.
Το πρώτο μέρος του βίντεο, μεγάλης διάρκειας αλλά και σπουδαιότητας, έχει προβληθεί και εδώ στην Ελλάδα στις 18 Δεκεμβρίου 2013 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στον καλλιτέχνη, υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος Κωστόπουλου και εισαγωγική ομιλία της Διευθύντριας του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Θεσσαλονίκης κυρίας Κατερίνας Κοσκινά, την οποία είδαμε και στο φιλμ. Είχα την τύχη να παρευρεθώ μετά από πρόσκληση των συντελεστών της εκδήλωσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Στο φιλμ αυτό μιλούν σπουδαίες προσωπικότητες Αμερικανών Ιστορικών και Κριτικών Τέχνης, με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για το έργο του Λουκά Σαμαρά, μέχρι του σημείου να ακουστεί, πως ο Λουκάς Σαμαράς θα αναγνωριστεί σαν ο Πικάσο του μέλλοντος, πράγμα στο οποίο αντέδρασε ο ίδιος λέγοντας πως υπερβάλλουν.
Με το τέλος της προβολής συμπεραίνεται, πως πράγματι ο Λουκάς Σαμαράς είναι ένας ζωγράφος, που στο μέλλον θα έχει την αναγνώριση, που του πρέπει, κάτι που τόνισε ιδιαίτερα και η κυρία Κοσκινά, η οποία ήταν η επιμελήτρια της αναδρομικής του Έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα και αφοσιωμένη με πίστη και πάθος στο έργο του. Επίσης αφοσιωμένος θαυμαστής του έργου του είναι και ο σκηνοθέτης κύριος Τάσος Ρηγόπουλος, ο οποίος μου τόνισε ότι στον ακόλουθο χρόνο αναμένονται στον τύπο οι κριτικές των ειδικών στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Μαρτίου 2014, αρ. φύλλου 731.
Σχετική ανάρτηση: ΟΔΟΣ: Lucas Samaras
Επιλογές:
- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εικόνες από μία έκθεση
- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μία ωραία έκθεση ζωγραφικής
- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Νικόλαος Δούμπας (1830-1900)
- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στιγμές ζωής
- ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Περί τέχνης | Νικόλαος Δραγούμης
- ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποιητές για Καστοριά
- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βασίλης Χατζής (Καστοριά, 1870 - Αθήνα, 1915)
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε (έστω και σπανίως) για εξαιρετικούς καλλιτέχνες. Όταν μάλιστα η καταγωγή τους (με ό,τι συνεπάγεται) είναι από τον τόπο μας, τότε μπορεί κάποιοι να μη χάσουν εντελώς την ελπίδα τους για καλύτερο μέλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαράδειγμα ο Λουκάς Σαμαράς, που έφυγε από την Ελλάδα σε κρίσιμη εποχή.
Θέλω να ευχαριστήσω και την κ. Ελένη Βαφειάδου-Παπανικολάου και την "ΟΔΟ" για την ενημέρωση.