4.3.20

Πρόσωπα 2019 [3]


ODOS | efimerida tis Kastorias | Prosopa 2019
ΟΔΟΣ 2.1.2020 | 1019

Ιωάννης Κορεντσίδης

Ατεκμηρίωτη δυναμική superstar



[+-] Η εκλογή του νέου δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, τον Μάϊο / Ιούνιο του 2019, δεν αποτέλεσε ακριβώς έκπληξη. Ήδη από την εποχή που ανακοίνωσε την πρόθεσή του, δηλαδή από περίπου τον Νοέμβριο  του 2018, η δυναμική που είχε εξασφάλιζε την καλύτερη δυνατή θέση στον στίβο της διεκδίκησης. Ο δρόμος είχε άλλωστε στρωθεί.

Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς "Ο προφήτης Ηλίας" για λίγα χρόνια έως τότε, ακόμη κι αν δεν είχε (προλάβει;) να δείξει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που να πιστοποιεί την επάρκειά του για την θέση του δημάρχου (ένα αμιγώς πολιτικό αξίωμα που απαιτεί τεχνοκρατική ιδιοσυγκρασία και ελάχιστες εγγυήσεις) –με εξαίρεση την στροφή του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς προς την πόλη– μόλις ανήγγειλε την πρόθεσή του, περιβλήθηκε αμέσως από την περίπου άνευ όρων υποστήριξη των περισσότερων ΜΜΕ.

Συμπαθής όπως φαινόταν και ταυτόχρονα σοβαρός –ίσως να μη μπορεί να δείχνει διαφορετικός–στα σίγουρα αρκετά νεαρός στην ηλικία για δήμαρχος, ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης πολύ σύντομα ενσάρκωσε μια πραγματική ανάγκη. Την ανάγκη μιας νέας αρχής. Αλλά και έκφρασης όσων δεν μπορούσαν άλλο, εκτός από την απραξία και την αντιστάρ πολιτική φιγούρα τόσο του τότε δημάρχου Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή, όσο και των περιφερειακών αρχών που απηχούσαν την κεντρική πολιτική σκηνή στην Καστοριά.

Η διάθεση ερμηνείας της προσωπικότητας αλλά και της εικόνας του ως «το δικό μας παιδί» από την μια, και ως superstar από την άλλη, με πινελιές glamour, και οι φήμες ότι στην υποψηφιότητά του συσπειρώνονται (αν μη τι άλλο) οι οικονομικοί παράγοντες του ιδιωτικού τομέα της γουνεμπορίας δηλαδή της Καστοριάς, επέβαλαν σύντομα την υποψηφιότητά του και την περιέβαλαν με μια κατά τα άλλα ατεκμηρίωτη δυναμική. Η μετριοπάθεια της εικόνας του, ενδέχεται να ερμηνεύεται και ως αμηχανία που λειτούργησε υπέρ αυτού.

Δεδομένου ότι πέρα από την ρητή υπόσχεσή του πως με τους συνεργάτες του είναι πανέτοιμος για δουλειά, ενώ στην πράξη δεν έγινε γνωστό το πρόγραμμά του, και εκτός από τις διαβεβαιώσεις ότι θα αποτελούσε την ειρηνική συνέχεια των προηγούμενων δημάρχων, τους οποίους αρχικά δεν φάνηκε να μηδενίζει ή να τους αμφισβητεί, η αλήθεια είναι ότι η άνεσή του στην συγκρότηση ενός καλού ψηφοδελτίου που συνδύαζε το παλιό και «δοκιμασμένο» (με όποιο τρόπο κ’ αν ερμηνεύεται αυτό) με νέες προσωπικότητες του τόπου, προδιέθεσαν για την εκλογή του.



ODOS | efimerida tis Kastorias | Prosopa 2019
ΟΔΟΣ 2.1.2020 | 1019


Πίσω στην προ προεκλογική περίοδο σημειώθηκαν αποχωρήσεις από τον χορό των υποψηφιοτήτων για την δημαρχία που συνοδεύθηκαν από υπαινιγμούς και καταγγελίες. Μισόλογα όπως πάντα. Στην συνέχεια οι υπόλοιπες υποψηφιότητες δημάρχων που οριστικοποιήθηκαν, δεν κατέστη δυνατό να ανατρέψουν την δυναμική του. Έστω κι αν η εκλογή του εξασφαλίσθηκε μόνο στον 2ο γύρο, συνοδευόμενη μάλιστα με το φαινόμενο να πετύχει 624 λιγότερες ψήφους, απ’ αυτές του 1ου γύρου των εκλογών (ενώ η αντίπαλός του η κ. Α. Σπύρου, έλαβε 566 περισσότερες ψήφους από τον  1ο γύρο).

Τέσσερις μήνες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, τίποτε δεν είναι όπως πριν. Βεβαίως τα συντριπτικά περισσότερα ΜΜΕ εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν... ζηλωτικά. Δεν υπάρχει  προηγούμενο στην μακραίωνη δημοσιογραφία της Καστοριάς, να διαφημίζεται ως...  λύτρωση η ανάγκη αύξησης των δημοτικών τελών. Πέρα από την υποστήριξη ή απλή ανοχή που απολαμβάνουν οι έως στιγμής πράξεις παρά τα φαινόμενα δείχνουν τάση περιχαράκωσης του θεσμού του δημάρχου Καστοριάς. Όπως ως θεσμό τον γνωρίζαμε έως τώρα που διακρινόταν από μια αμεσότητα.

Τώρα ένα πολλαπλό και ετερόκλητο φίλτρο επίσημων ή και όχι επίσημων, συμβούλων –σύμφωνα με τα σχόλια που κυκλοφορούν– εισάγουν ένα είδος επιτροπείας.

Η αποτυχία του να εκλεγεί όπως επεδίωκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, η εκτόξευση κατηγοριών και υπαινιγμών για τους προκατόχους του, η επιχείρηση αύξησης 40% και πλέον των δημοτικών τελών με τον πρωτοφανή τρόπο που έγινε. Η εμφάνιση μιας σκοτεινής ολοκληρωτικής φυσιογνωμίας στο διαδίκτυο που επιχειρεί να διαπομπεύσει την κριτική αποκλειστικά μόνο στον νέο δήμαρχο και ειδικά από την ΟΔΟ με ό,τι πιο νοσηρό και παράνομο μπορεί να διανοηθεί ανθρώπινος νους.

Οι προσλήψεις συμβούλων και άλλων μη εκλεγμένων με διάφορες σχέσεις συνεργασίας, η επανειλημμένη διαδήλωση της βούλησής του να συμπορεύεται και να αποφασίσει πολιτικές λύσεις με κληρικούς, το κλείσιμο παιδικών σταθμών, οι απολύσεις εργαζομένων και άλλα γεγονότα όπως η απόφαση της εν γένει δημοτικής αρχής να διακόψει (μη ανανεώσει για την ακρίβεια) την αναμετάδοση των παραστάσεων όπερας από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, που οι δύο προηγούμενοι δήμαρχοι παρείχαν (με εισιτήριο) στους φίλους της όπερας στην Καστοριά, αρχίζουν να έχουν το αποτύπωμά τους ευρύτερα και αρκετά πιο σύντομα απ’ ό,τι συνηθίζεται στην εικόνα του.

Έτσι τουλάχιστον σχολίαζαν όσοι τον υπέδειξαν. Σημειώνοντας πολλοί και τα θετικά μέτρια που δηλώνει ότι επιθυμεί να επιτύχει για το φιλί της ζωής στην έρημη Καστοριά.

Έτσι γι’ αυτούς τους θετικούς ή όχι λόγους, οι αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ, που όλοι τους επεσήμαναν ένα ή κάποια από τα σχόλια που προηγήθηκαν, τον επέλεξαν –και είναι– αδιαφιλονίκητα πρόσωπο του 2019.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Ιανουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1019



7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/3/20

    Όσο πιο εύκολα ανεβαίνεις τόσο πιο εύκολα πέφτεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/3/20

    Δημοσιογραφικο δημιούργημα. Χωρίς ιδιαίτερη επαγγελματική καταξίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/3/20

    His style rocks!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παπα-Γιώργης από Ηλία4/3/20

    Τώρα με το κορονοιό, θα φυλάει τα χέρια παπάδων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/3/20

      Τα χέρια των... Αγίων είναι αμόλυντα!!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος6/3/20

      Βοήθεια μας.....

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος11/3/20

    Ως μικρόψυχους κατήγγειλε τους ευαίσθητους για το περιβάλλον πολίτες του γύρου της λίμνης, ο κ. [....], ένας από τους πιο αποτυχημένους αντιδημάρχους της Καστοριάς, φανατικός υποστηρικτής σήμερα του κ. Κορεντσίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ