5.9.20

ΟΔΟΣ: Νέα Δημοκρατία και Νεορατσισμός


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: 6.2.2020 | 1020


Αρκετούς μήνες μετά τις φωτογραφήσεις δημοτικών και όχι μόνο αιρετών, με ή χωρίς εικόνες της Παναγίας με τον μητροπολίτη Καστοριάς, ο πρόεδρος της ΝοΔΕ Καστοριάς κ. Σ. Αδάμ, εκφράζοντας και εκπροσωπώντας το κόμμα που κυβερνά και αποκατέστησε την Δημοκρατία και εγγυήθηκε την ανεξιθρησκεία ως και την κοσμικότητα της κοινωνίας, επανέλαβε (πολλές φορές για να μη καταλείπεται αμφιβολία), ότι στην Καστοριά είναι ευπρόσδεκτοι οι ξένοι αυτοί, μόνο αν είναι χριστιανοί, όχι μουσουλμάνοι —και μάλιστα όχι ό,τι κι ό,τι αλλά αποκλειστικά Σύριοι, αποκλειστικά οικογένειες και εφ' όσον είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Μόνο ορθόδοξοι!


Τον Μάϊο του 1961 οι έξι της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), Βέλγιο, Δυτική Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία (π. μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα – ΕΚΑΧ), δέχθηκαν την αίτηση της Ελλάδος που κατέθεσε το 1958 (έτος ιδρύσεως της ΕΟΚ) και υπογράφτηκε για πρώτη φορά η σύνδεση της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Η διαδικασία αναβλήθηκε μέχρι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 και στην συνέχεια τον Μάϊο του 1979, 41 χρόνια περίπου πριν δηλαδή, υπογράφτηκε η προσχώρηση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 1981. 

Τότε, αλλά και μέχρι την ένταξη της Κύπρου και της Βουλγαρίας ή και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα υπήρξε το μοναδικό ορθόδοξο χριστιανικό κράτος του μεγάλου αυτού συνασπισμού και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Τα περισσότερα ήταν κράτη χριστιανών καθολικών και προτεσταντών. 

Κι όμως κανείς ποτέ δεν διανοήθηκε να υποστηρίξει στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, επειδή δεν είναι χώρα καθολικών. Όπως αντιστοίχως κανείς δεν διανοήθηκε να την εμποδίσει να εισέλθει στο ΝΑΤΟ που υπήρχαν οι ίδιοι συσχετισμοί, με την διαφορά ότι στο βορειοατλαντικό σύμφωνο ανήκει και η Τουρκία, μια χώρα κυρίως μουσουλμανική.
Π αρεμπιπτόντως ούτε στην Ελλάδα, δεν υπήρξε ποτέ κόμμα, από τα αριστερά ή και την άκρα δεξιά, γνωστούς πολέμιους αυτών των συμμετοχών, να αντιτάχθηκαν στην προσχώρηση της Ελλάδος στους διεθνείς οργανισμούς, για τον λόγο ότι δεν συμμετέχουν χώρες με χριστιανούς ορθοδόξους. Και πώς να το κάνουν άλλωστε, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να συνεταιρισθούν με τα Σκόπια, την Ρωσία, την Σερβία κοκ.

Η Ελλάδα ανήκει στους μεγάλους αυτούς οργανισμούς ιδίως στην Ευρώπη χάρη στην μεγάλη προσπάθεια και επιμονή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, προέδρου της ΕΡΕ και αργότερα της Νέας Δημοκρατίας, και η συμμετοχή της αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση της εθνικής ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας από την περίοδο της ανεξαρτησίας το 1830.

Το κάδρο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπως και των άλλων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, δεσπόζει προφανώς στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και στην Καστοριά, από τα οποία ενδεχομένως να παραχώρησε βαρυσήμαντη τηλεφωνική συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και στον γνωστό παρουσιαστή και δημοσιογράφο κ. Αντώνη Παραρά μόλις προχθές ο πρόεδρος της ΝοΔΕ Καστοριάς κ. Στέργιος Αδάμ, αφήνοντας άναυδους όσους τον άκουσαν για τις απαντήσεις του, ειδικά στα ερωτήματα που αφορούσαν τις απόψεις του κόμματος που σήμερα κυβερνά, για το ενδεχόμενο εγκατάστασης στην Καστοριά, προσφύγων και παράνομων μεταναστών [σχετικά "εδώ"].


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: 6.2.2020 | 1020 | σ. 3


Eίναι πρωτοφανείς οι απόψεις του προέδρου της ΝοΔΕ Καστοριάς και ακραιφνώς ιδεολογικά παραβατικές, δεδομένου ότι αφορούν σε εθνική καταγωγή, προσωπική κατάσταση, θρήσκευμα ακόμη και χριστιανικό δόγμα. Προσβάλλουν την Νέα Δημοκρατία πρωτίστως αλλά και την ίδια την Καστοριά, και προπαντός τα κομματικά όργανα του κυβερνητικού χώρου ως και τα μέλη και τους εκλεγμένους του. 


* * *

Αρκετούς μήνες μετά τις φωτογραφήσεις δημοτικών και όχι μόνο αιρετών, με ή χωρίς εικόνες της Παναγίας με τον μητροπολίτη Καστοριάς, ο πρόεδρος της ΝοΔΕ Καστοριάς εκφράζοντας και εκπροσωπώντας το κόμμα που κυβερνά και αποκατέστησε την Δημοκρατία και εγγυήθηκε την ανεξιθρησκεία ως και την κοσμικότητα της κοινωνίας, ο κ. Αδάμ επανέλαβε (πολλές φορές για να μη καταλείπεται αμφιβολία), ότι στην Καστοριά είναι ευπρόσδεκτοι οι ξένοι αυτοί, μόνο αν είναι χριστιανοί και μάλιστα όχι ό,τι κι ό,τι αλλά αποκλειστικά Σύριοι, αποκλειστικά οικογένειες και εφ’ όσον είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Μόνο ορθόδοξοι! [σχετικά "εδώ"]

Θα ενοχλούσε δηλαδή στην Νέα Δημοκρατία του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη —την ώρα που ο ίδιος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία— αν ήταν για παράδειγμα αιγύπτιοι χριστιανοί κόπτες, ιρακινοί χριστιανοί καθολικοί κ.ο.κ., πόσο μάλλον αν ήταν κάτι άλλο και ειδικά μουσουλμάνοι —όπως διευκρίνισε επίσης κατ’ επανάληψη, διότι η Καστοριά βρίσκεται δίπλα στην... ισλαμική Αλβανία. Ενώ στα νησιά του Αιγαίου που συνωστίζονται κατά χιλιάδες δίπλα στα σύνορα, βρίσκεται ως γνωστόν η κυρίως χριστιανική Ελβετία και όχι η Τουρκία. 

Μόνο που δεν ακούστηκε πρόεδρος κάποια από τις ΝοΔΕ των νησιών του Αιγαίου να εκστομίσει τέτοιες ρατσιστικές απαντήσεις για λογαριασμό του κόμματος που κυβερνά. 

Να γίνει μια διευκρίνιση: Κανείς δεν μπορεί να μην ανησυχεί για τις μαζικές εισβολές χιλιάδων προσφύγων ή παράνομων μεταναστών από την Βόρειο Αφρική, την Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, πόσο μάλλον όταν πολιτιστικά, ιστορικά, κοινωνικά είναι σε πολύ διαφορετικό πλαίσιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό και ελληνικό. 

Επίσης έστω, υπάρχουν σκέψεις και πειρασμοί απόψεων που καμμιά φορά είναι προτιμότερο κάποιος να αποφεύγει να εκφράσει εάν δεν είναι σίγουρος για το πώς θα ακουστούν. Και αυτό ισχύει ακόμη και για προσωπικές απόψεις του καθενός. 

Πόσο μάλλον ισχύει, όταν κάποιος σαν τον κ. Στέργιο Αδάμ απαντούσε σε ερωτήσεις για τις αυθεντικές απόψεις της Νέας Δημοκρατίας που κυβερνά σήμερα τον τόπο, αφού θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικός. Και όχι μόνο να μη απηχεί διφορούμενες —σε ζητήματα ρατσισμού και διακρίσεων— απόψεις, αλλά και να φροντίζει να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά, στην προσπάθεια άμβλυνσης των ανησυχιών και των προκαταλήψεων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία σήμερα, ενώ δεν την μάστιζαν στο παρελθόν. Και την ταλανίζουν σε τόσο βαθμό που σε ορισμένες περιπτώσεις να τείνει η Ελλάδα να προσλάβει θεοκρατικά χαρακτηριστικά. 

Όμως ο πρόεδρος της ΝοΔΕ, δεν τήρησε καμμιά υποχρέωση νηφαλιότητας και προσοχής, καθώς με τις απαντήσεις του υποτίθεται ότι εξέφραζε αυθεντικά το κόμμα που κυβερνά. Με αποτέλεσμα να προκαλέσει ανατριχίλα σε όσους τον άκουσαν ή τις έμαθαν και να εκθέσει σοβαρά το κόμμα του. Μόνο που για την ώρα δεν αντέδρασε. 


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: 6.2.2020 | 1020 | σ.4



Το κάδρο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπως και των άλλων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, δεσπόζει προφανώς στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και στην Καστοριά, από τα οποία ενδεχομένως να παραχώρησε συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝοΔΕ Καστοριάς, αφήνοντας άναυδους όσους τον άκουσαν για τις απαντήσεις του, ειδικά στα ερωτήματα που αφορούσαν τις απόψεις του κόμματος που σήμερα κυβερνά.


* * *

Σε μια εποχή που οι Έλληνες μένουν άναυδοι, μουδιασμένοι και αμήχανοι, μπροστά στην στενότατη συμμαχία της ορθόδοξης Ρωσίας με την μουσουλμανική Τουρκία, σε τομείς που σαφώς αντιστρατεύονται τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα —καθώς η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία (όπως και η τοπική Επισκοπή) προσανατόλισε την κοινή γνώμη τα τελευταία 30 χρόνια σε μια πρωτοφανή ρωσοφιλία του ξανθού γένους— ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά βάζει φρένο σε όλους, δηλαδή μουσουλμάνους, ανύπαντρους καθώς και σε χριστιανούς που δεν είναι ορθόδοξοι. 

Με την απελπιστικά ρηχή τεκμηρίωση ότι η περισπούδαστη πολιτική άποψη βασίζεται στην εμπειρία του ίδιου, καθώς έχει την σπάνια κοσμοπολίτικη εμπειρία να ζήσει μαζί με μουσουλμάνους στην ρωμαιοκαθολική Ιταλία και την προτεσταντική Γερμανία και των άλλων δυτικών χριστιανικών δογμάτων, ο κ. Αδάμ επανέλαβε πολλές φορές για να μη γίνει παρεξήγηση. 

Όπως επέμενε πολλές φορές ότι στην Καστοριά δεν είναι ξενοφοβικές οι απόψεις του, απλά ότι αυτοί για να έλθουν και να γίνουν δεκτοί στην Καστοριά, θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι Σύριοι σε οικογένειες, και βεβαίως αποκλειστικά χριστιανοί ορθόδοξοι, όχι μουσουλμάνοι, όχι ανύπαντροι.

Ακούγονται σε μια εποχή που είναι πλέον γενικά παραδεκτό ότι οι περισσότερες μεγάλες θρησκείες είχαν ως πρωτόπλαστους τον Αδάμ και την Εύα, χωρίς εθνική καταγωγή, θρήσκευμα ή άλλη προϋπόθεση. Άσε που φήμες επιμένουν ότι δεν είχαν ποτέ παντρευθεί και ότι η Εύα απάτησε τον Αδάμ.



«Μία ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία βασίζεται στην πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνότητας, φυλής και θρησκείας έχουν ίσα δικαιώματα. 
Σε μια τέτοια κοινωνία, ο ρατσισμός 
και η ξενοφοβία δεν έχουν καμία θέση». 

ΝΕΑ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

* * *

Βεβαίως κανείς δεν γνωρίζει ακόμη σε τι ακριβώς ενδέχεται να διαφοροποιούνται οι απόψεις άλλων κομμάτων, όπως της Χρυσής Αυγής, της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου και κάθε άλλου του φάσματος των αντιδραστικών και ακροδεξιών κομμάτων και χώρων, απ’ αυτές που διατύπωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της κομματικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά για την ώρα οι απόψεις του δεν φαίνεται να έχουν συνέπειες και να προκαλούν εξελίξεις.

Είναι όμως πρωτοφανείς απόψεις και ακραιφνώς ιδεολογικά παραβατικές, δεδομένου ότι αφορούν σε εθνική καταγωγή, προσωπική κατάσταση, θρήσκευμα ακόμη και χριστιανικό δόγμα. Προσβάλλουν την Νέα Δημοκρατία πρωτίστως αλλά και την ίδια την Καστοριά, και προπαντός τα κομματικά όργανα του κυβερνητικού χώρου ως και τα μέλη και τους εκλεγμένους του. Η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε έτσι σε τοπικό επίπεδο, ενώπιον των ευθυνών της. Οφείλει η επίσημη κομματική ηγεσία να τοποθετηθεί. 


Φωτογραφίες:
  • Εξωφύλλου: Κονσταντίν Γιουόν (1875-1958), "Κορίτσια της Κομσομόλ" (1926), λεπτομέρεια. (Η Κομσομόλ αποτελούσε από το 1918 την νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, άλλως η "Πανενωσιακή λενινιστική κομμουνιστική ένωση νεολαίας". Την κατήργησε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1991).
  • 3η σελίδας: Νικολάι Γιακοβλέβιτς Μπελιάεφ (1916-2004), "Χαρούμενοι"  (στην ΕΣΣΔ - Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών 1949).


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Φεβρουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1020.

Σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/9/20

    Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει διάλογο με την Τουρκία, σχετικά με την παραχώρηση δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Αυτό είναι ρατσισμός, ή αγάπη απέναντι στους Τούρκους..;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/9/20

    Εεε ας πούμε ότι είναι μία σχέση προξενιού και όχι έρωτος....!!!

    Έρρωσθε εδώδιμοι και απέναντι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ