29.6.22

Λόγος & Αντίλογος

 
ΟΔΟΣ: Προσφέροντας κάκιστο πρότυπο και αρνητική υπηρεσία
ΟΔΟΣ 9.9.2021 | 1094


Εξεπλάγην δυσάρεστα διαβάζοντας στο τελευταίο τεύχος της ΟΔΟΥ την είδηση του μη εμβολιασμού του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας



«Το διοικείν εστί προβλέπειν»
     Αλκιβιάδης 450-404 π.Χ.

Κύριε Διευθυντά,

Εξεπλάγην δυσάρεστα διαβάζοντας στο τελευταίο τεύχος της ΟΔΟΥ την είδηση του μη εμβολιασμού του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Κασαπίδη. Δε γνωρίζω πόσος χρόνος πρέπει να περάσει για να είναι «έτοιμος ο κ. Περιφερειάρχης να πάρει τις αποφάσεις του» όταν δεκάδες επιστήμονες κύρους της ημεδαπής και αλλοδαπής επαναλαμβάνουν την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού. 

Έχοντας και ο ίδιος την τραυματική εμπειρία της νοσηλείας επί 23 ημέρες σε Νοσοκομείο από τον covid-19 και άλλες τόσες στο σπίτι με υποστήριξη οξυγόνου, δεν θα ήθελα να δω και άλλους συμπατριώτες μου να αποκτούν την ίδια επώδυνη εμπειρία. Δεν θα παραθέσω επιχειρήματα για να πείσω όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, θα σταθώ όμως σε δυο σημεία στα οποία δεν έχουμε επικεντρωθεί.

Όπως γνωρίζουμε το ποσοστό επιτυχίας των εμβολίων φθάνει στο 95% γεγονός που υποδηλώνει ότι σε κάθε 100 ανθρώπους που εμβολιάζονται οι 5 δεν αποκτούν την πολυπόθητη ανοσία. Οι άνθρωποι αυτοί αποκτούν μάλιστα και το πιστοποιητικό του εμβολιασμού χωρίς να έχουν τα αναγκαία αντισώματα προστασίας και πολύ πιθανόν να συνεχίζουν να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδίδουν σε άλλους. Δεν είναι απαραίτητο να βρούμε τρόπους εντοπισμού αυτών των ανθρώπων για να τους βοηθήσουμε και μαζί να βοηθήσουμε και τον κοινωνικό τους περίγυρο;

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με τη διάθεση χώρου αναπαραγωγής στον ιό από τον πληθυσμό των μη εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Όσο αυτός ο πληθυσμός είναι αξιόλογος ο ιός αναπαράγεται και κατά την αναπαραγωγή του μπορεί να δημιουργήσει στελέχη με μεγαλύτερη ικανότητα μετάδοσης και το χειρότερο, με βαρύτερες συνέπειες για τους νοσήσαντες. Άρα, όσο συρρικνώνεται ο πληθυσμός των ανεμβολίαστων, τόσο περιορίζεται η επικινδυνότητα του ιού και η επιταχύνεται η επαναφορά όλων μας σε μια κανονική ζωή. 

Δεν νομίζω ότι ο κ. Περιφερειάρχης σκοπεύει να αντλήσει πολιτική υποστήριξη από αυτό το ανομοιογενές τμήμα των αρνητών του εμβολιασμού. Ούτε και η επίκληση της ανάγκης να στοιχηθεί πίσω από τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να τον μεταπείσει. Ο ίδιος είχε διαφοροποιήσει τη θέση του στο παρελθόν και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει και στο μέλλον αν αποφάσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της Περιφέρειας. Ήδη με δικά μου άρθρα, στο πρόσφατο παρελθόν, του έχω ζητήσει να διαφοροποιήσει τη θέση του, για παράδειγμα, στη θέση της Κυβέρνησης που είναι όπερ των μεγάλων επενδύσεων σε ΑΠΕ ενώ η Περιφέρεια έπρεπε να εφαρμόσει παράλληλα και πρόγραμμα μικρών ΑΠΕ που θα βελτίωναν το εισόδημα των πολιτών. Η ραγδαία αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της ορθότητας της πρότασης. 

Στην προσπάθειά μου να βρω εξήγηση στο δισταγμό του κ. Περιφερειάρχη, θυμήθηκα πως ο ίδιος είναι ένας καλός Χριστιανός και είναι πολύ πιθανόν ο Πνευματικός του πατέρας να είναι αντίθετος με τον εμβολιασμό, γεγονός που του έχει δημιουργήσει αυτό το πολύ σοβαρό και επώδυνο πολιτικά δίλημμα. Εύχομαι με τη φώτιση του Θεού να επικρατήσει η λογική και να θυμηθούμε ότι η Εκκλησία δεν μας επιτρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας και την υγεία των άλλων μελών του στενότερου ή ευρύτερου χώρου μας. Άλλωστε δεν επιτρέπει την εξόδια ακολουθία σε όσους αφαιρούν τη ζωή τους.

Θα διαφωνήσω μαζί σας γιατί στο ίδιο άρθρο ασκείτε κριτική για παλαιότερη παραίνεση του κ. Περιφερειάρχη προς τους συμπολίτες του να αυξήσουν την αυτάρκειά τους ενόψει των αλλαγών που έρχονται. Θα ήθελα μάλιστα να τονίσω πως δικαιώνεται γιατί ήδη οι ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Η παραίνεση δεν απευθύνεται στους συμπολίτες μας που κατοικούν σε αστικές περιοχές, αλλά σε αυτούς που κατοικούν σε αγροτικούς οικισμούς. Μάλιστα σήμερα υπάρχει η γνώση και η τεχνολογία να μηδενίσουμε τη δυσοσμία από τους ορνιθώνες (κοτέτσια όπως τους αποκαλούν οι επικριτές) με τη χρήση ζεόλιθου και ξυλοκάρβουνου και να παράξουμε ένα εξαιρετικό βιολογικό λίπασμα για τον οικιακό λαχανόκηπο. Θεωρώ εγκληματικό να ζεις σε μια αγροτική περιοχή και να αγοράζεις τα αυγά σου από το μπακάλικο και τα λαχανικά από τον περιοδεύοντα μανάβη. Κάποιοι βέβαια το έκαμναν στο παρελθόν για λόγους επίδειξης και για να αποδείξουν ότι τώρα έχουν την οικονομική δυνατότητα. 

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Περιφερειάρχη για τη νέα του παραίνεση προς Δημάρχους και ΤΟΕΒ να μειώσουν την οικονομικά επώδυνη εξάρτησή τους από την ηλεκτρική ενέργεια με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, κάτι που ήδη εφαρμόζει με επιτυχία ο Δήμος Άργους Ορεστικού προς τον οποίο εκφράζω την ευαρέσκειά μου. 

Είναι καιρός να ανασκουμπωθούμε και να αναζητήσουμε λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα που μας απασχολούν και να αναγάγουμε την επιστημονική γνώση ως τον οδηγό των σκέψεων και πράξεων μας.

Με εκτίμηση
Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος Μ.Sc., Ph.D.
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ | info@daoutop.gr



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1095.


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ