16.6.22

Λόγος & Αντίλογος


«Θα νικήσωμεν! Αλλά δια τους Έλληνας υπέρ την νίκη η Δόξα». Απόσπασμα από τον λόγο προς τους καθηγητές των Ανωτάτων Σχολών που έδωσε ο Ιωάννης Μεταξάς τον Νοέμβριο του 1940.


«Όχι»



Αγαπητέ κ. Μπαϊρακτάρη,

Συμπληρώθηκαν 81 χρόνια από την 28ην Οκτωβρίου 1940. Με την ευκαιρία αυτή θα ήταν χρήσιμο να γραφούν ορισμένα γεγονότα που αναφέρονται στη συγκεκριμένη ημερομηνία. Άλλωστε, ο χρόνος που έχει περάσει από τότε, μας δίνει την δυνατότητα πιο αντικειμενικής και νηφάλιας κρίσης.

Εξ άλλου είναι και η απαράδεκτη απαξίωση των γεγονότων, αλλά και η συστηματική διαστρέβλωση της ιστορίας, από μερίδα του αριστερού χώρου, των δήθεν προοδευτικών δυνάμεων, οι οποίοι δεν αντέχουν την αλήθεια για όσα πράγματι συνέβησαν τότε.

Έχουν διατυπωθεί άφθονες κακόβουλες θεωρίες για το ποιός είπε το "Όχι". Μα το "Όχι" το είπε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μόνος του ήταν στη συνάντηση με τον Ιταλό πρεσβευτή. Ούτε η κυβέρνηση ούτε ο λαός είπε το όχι.

Έχουν φτάσει δε οι αρνητές των γεγονότων, να προσπαθούν να αλλάξουν στη μετάφραση ακόμα και την φράση που είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι «alors c’ est la guerre» άρα είναι πόλεμος. 

Ο Γκράτσι, χρόνια μετά στα απομνημονεύματα του, θα γράψει ότι φεύγοντας από την πρωθυπουργική κατοικία «ένοιωσε απέχθεια για το επάγγελμα του» και «υποκλίθηκε με βαθύτερο σεβασμό μπροστά στον περήφανο γέροντα που δεν εδίστασε ούτε στιγμή να διαλέξει για την πατρίδα του το δρόμο της θυσίας και όχι το δρόμο της ατιμώσεως».

Είναι λοιπόν διαφορετικά πράγματα το ποιος είπε το "Όχι", και το πως και με τι ενθουσιασμό και ομοψυχία το δέχτηκε ο λαός μας.

Έχει κατηγορηθεί ο Ιωάννης Μεταξάς, ότι ήταν γερμανόφιλος και είχε σκοπό να παραδώσει αμαχητί την Ελλάδα στον Γερμανοϊταλικό άξονα. Τίποτα πιο ψευδές από αυτό.

Σε ανύποπτο χρόνο είχε καλέσει ο Ιωάννης Μεταξάς Έλληνες δημοσιογράφους και σε άκρως εμπιστευτική ενημέρωση τους είχε αναλύσει, ότι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του έθνους, επέβαλαν τη συνεργασία με την Μεγάλη Βρετανία.

Τέλος με την ευκαιρία της αναδρομής στα γεγονότα της 29ης Οκτωβρίου 1940, είναι καιρός νομίζω να παύσουμε να ειρωνευόμαστε τον ιταλικό στρατό σαν δειλούς, «μακαρονάδες» και λοιπούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ο ιταλικός στρατός, μπορεί να μην είχε την πειθαρχία και την σκληρότητα του γερμανικού στρατού, αλλά πολλές φορές πολέμησε στη Βόρεια Ήπειρο με γενναιότητα και φανατισμό. Αυτό κάνει και πιο σημαντική τη νίκη του στρατού μας.

Άλλωστε και οι απώλειες του στρατού μας δεν οφείλοντο μόνο στις κακές καιρικές συνθήκες και τις κακουχίες. Δεν είχαν πάει στα βουνά της Βορείου Ηπείρου για ορειβατική εκδρομή. Πολέμησαν σκληρά, σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και τέλος νίκησαν, ένα σκληρό και με υπεροπλία αντίπαλο. 

Με εκτίμηση 
Γιάννης Αναστασίου Νταλίπης
ydalipis@gmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Νοεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1101.

Σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/6/22

    Ψύλλος στον κόρφο σας κύριε Νταλίπη μου. Θα σας πάρει είδηση όλο το σκυλολόι της αριστερίλας και ποιός σας ξεπλένει. Ούτε ο Ιορδάνης ποταμός.
    Θα αρχίσουν να γαυγίζουν: και τι πράγματα είναι αυτά στην εποχή μας να αναφέρεσθε σε μοναρχοφασίστες ( όπως τον αποκαλούσαν οι κατσαπλιάδες...) να υμνείτε δικτατορικά καθεστώτα και να αναλώνεσθε σε πατριδοκαπηλία.....θα αρχίσει η ΟΛΜΕ Καστοριάς, το εργατικό κέντρο, ο τσύριζα και δώστου ψηφίσματα τα σωματεία συνδικαληστών να οι διαμαρτυρίες των ευαίσθητών δημοκρατικών δυνάμεων... για να μην σας πώ ότι μέχρι κι ο Ψαρράς της Ελευθεροτυπίας θα σας κολάσει.
    Στα σοβαρά όμως τώρα εύγε σας και ένα μεγάλο εύγε στον Μπαϊρακτάρη της Οδού που τολμά...

    Έρρωσθε αμφότεροι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/6/22

    Αχ, αν κυβερνούσε ο Μεταξάς τώρα δεν θα είχαμε μνημόνια. Θα ξανάλεγε ΟΧΙ στους γερμανούς. Οχι όπως ο Τσίπρας που το μετέτρεψε σε ΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ