13.6.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
Οι «Ώρα για δουλειά» γύρω από το τραπέζι.


Μια δημοτική αρχή βρέθηκε να πληρώνει αδρά δημοσιογράφους για την ανάδειξη της πόλης και εκείνοι μέσω του ρεπορτάζ τους να δυσφημούν τον κλάδο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Καστοριά! 


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής “Ώρα για δουλειές” και του συνδυασμού “Ενέργεια για τον δήμο Καστοριάς”. Αν και στην “Ώρα για δουλειές” φαίνεται να έχουν και επιπλέον δημοτικούς πολιτικούς αστέρες, ως άτυπες μεταγραφικές κινήσεις. Παρόλο που φοράνε την μπέρτα του ανεξάρτητου. Πώς να ξεχαστεί άλλωστε η φωτογραφία η οποία αναδημοσιεύεται και πάλι μετά από επιθυμία πολλών αναγνωστών, η οποία λήφθηκε μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Σαμαρά (στην φωτογραφία σε ανάταση, αγκαλιάζει αντιδήμαρχο και τον αδελφό του δημάρχου) από τον συνδυασμό της κ. Σπύρου.

Ο οποίος μετά την συνάντησή του στο γραφείο του δημάρχου κ. Κορεντσίδη για την ενημέρωσή του –για τι άλλο θα μπορούσε να γίνει η συγκεκριμένη επίσκεψη άραγε– έσπευσε να γιορτάσει την ανεξαρτητοποίησή του. Μετά συνοδείας τσίπουρου και εκλεκτής παρέας αποτελούμενης από μέλη της δημοτικής αρχής. Των θεωρούμενων και ως “σκληρών”.

Και καλά έκανε εδώ που τα λέμε. Τι να έκανε δηλαδή ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σαμαράς; Να βυθιστεί στον προβληματισμό; Σε σκέψεις; Αν κάποιοι θα έπρεπε να το κάνουν, αυτοί δεν είναι παρά οι πολίτες που του εμπιστεύτηκαν τον σταυρό τους μέσω της “Ενέργειας για τον δήμο Καστοριάς” της κ. Σπύρου ενώ εκείνος ξαφνικά μεταπήδησε (στις τάξεις των φαινομενικά ανεξάρτητων, κατά την γνώμη μου όμως αλλά ατύπως πάντα)  στον συνδυασμό “Ώρες για δουλειές”.

Από εκείνη την στιγμή και έπειτα ο κ. Σαμαράς, προσπαθώντας να εξηγήσει σε ραδιοφωνικό παραγωγό της πόλης τί τον οδήγησε σε αυτήν την πράξη, δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις. Στα μάτια μου τουλάχιστον και από όσα άκουσαν τα αυτιά μου. «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» αναφώνησαν κάποιοι στην παρέα που ακούγαμε και έμειναν speechlees, από αυτά που δήλωσε. Από τους οποίους σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου, παίρνοντας ξεκάθαρες αποστάσεις.

Κάποιοι άλλοι, περισσότερο πονηροί –με την πολιτική έννοια του όρου– ερμήνευσαν την συγκεκριμένη στάση, ως αποτέλεσμα μιας προειλημμένης και σχεδιασμένης απόφασης του. Αλλά και πάλι, τα δικά μου αυτιά δεν ιδρώνουν από τέτοια συνομωσιολογικά σενάρια. Κανείς τους/μας δεν ξέρει. Οι μόνοι κρατούντες της αλήθειας, είναι οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι. Αν εκείνοι είχαν ανακαλύψει κοινά πολιτικά μονοπάτια πριν την εκλογική αναμέτρηση, κατά την διάρκεια της θητείας τους ή μετά της παραιτήσεως του, είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους. Εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Έτσι φαντάζομαι θα νομίζουν. 

Συμβαίνουν αυτά στον ευρύτερο κύκλο της πολιτικής σκηνής. Δεν είναι άγνωστα στους πολίτες. Άσε δε αγαπητή ΟΔΟΣ, που δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα προσώπων που ενώ ανήκουν σε μια παράταξη, όταν εκείνη δεν απηχεί στο εκλογικό σώμα, συνήθως μεταπηδούν σε κάποιο άλλο πολιτικό καράβι που πλέει πιο σταθερά. Κατά την κρίση τους πάντοτε. Στις κάλπες απλά θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν για την κίνησή τους. Για παράδειγμα, μια τέτοια δεξαμενή πολιτευτών θα μπορούσε να θεωρηθεί το ΚινΑλ, από το οποίο αποχώρησαν αρκετοί και προσχώρησαν στον ΣυΡιζΑ, όταν αντιλήφθηκαν δημοσκοπική σταθερότητα κάτω του 10% στο πάλαι ποτέ κραταιό ΠαΣοΚ.

Παράλληλα της αποχώρησης του κ. Σαμαρά, άρχισαν να διαρρέονται δεξιά και αριστερά από άτομα του στενού κύκλου της δημοτικής αρχής, πολιτικά αδιάφορες πληροφορίες για την προσωπική ζωή της επικεφαλής του συνδυασμού “Ενέργεια για τον δήμο Καστοριάς” κ. Σπύρου. Μην πάει το μυαλό σου στο κακό, αγαπητή ΟΔΟΣ. Θεώρησε τες ως μια απλή χρονική σύμπτωση. Οι οποίες μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα απλά συμπεριλήφθηκαν στο ανυπόγραφο δελτίο τύπου συνδυασμού “Ώρα για δουλειές”, που εκδόθηκε με αφορμή αρχική τοποθέτηση της κ. Σπύρου ως προς τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής για την τουριστική προβολή της Καστοριάς.

Το οποίο ως ανυπόγραφο, να φανταστεί κανείς πως η ευθύνη αναλαμβάνεται από τον ίδιο τον επικεφαλής του συνδυασμού και δήμαρχο Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδη; Αλήθεια, ο δήμαρχος Καστοριάς διάβασε το δελτίο τύπου –που συνέταξε κάποιος άλλος ή ο ίδιος– και το έκρινε ως πολιτικά κατάλληλο προς δημοσίευση και αναπαραγωγή από τα αγαπημένα ΜΜΕ της πόλης; 

Ή έχει δώσει το ελεύθερο στους ειδικούς συνεργάτες του (είναι και πολλοί άλλωστε και πολλοί οι μισθοί) να γράφουν ό,τι τους κατέβει ως έμπνευση και να το προωθούν προς δημοσίευση; Γιατί αν θυμάμαι καλά και πέρσι τέτοια περίοδο, στοχοποίησαν εσένα και ορισμένους εκ των συνεργατών σου μέσω ενός αξέχαστου δελτίο τύπου, απαντώντας και τότε στην κ. Σπύρου.

Κατά την γνώμη μου, τα δελτία τύπου που εκδίδει η συγκεκριμένη δημοτική αρχή θα πρέπει να φυλαχτούν σαν κόρη οφθαλμού σε κάποιο μουσείο ή βιβλιοθήκη. Ως παράδειγμα προς αποφυγή των επόμενων δημοτικών αρχών ή και όχι. Ανάλογα ποιοι θα αναλάβουν τις τύχες της πόλης μετά τους υπέρλαμπρους της «Ώρας για δουλειές». Πάντως κατά την κρίση μου, θα μπορούσαν κάλλιστα να διαγωνιστούν για το βραβείο ακαταλληλότητας και πολιτικού τραμπουκισμού των αντιπάλων και των αντίθετων απόψεων. Αποπνέουν (τα δελτία τύπου) τόση «Δημοκρατία», που όμοια τους δεν νομίζω να ξαναϋπάρξουν. Παρόλο που οι πολίτες της Καστοριάς ενημερώθηκαν από τον δήμαρχό τους πως τα «δελτία τύπου του δήμου Καστοριάς εξαιρετικά προσεγμένα, μη υβριστικά με προσεκτικούς χαρακτηρισμούς» (!!!) 

Απλά διερωτώνται πολλοί πόσο πολιτική κακομοιριά και απελπισία μπορεί να συνοδεύει έναν δημοτικό συνδυασμό, όταν επί της ουσίας ασχολείται με το είδος του καφέ που πίνει η επικεφαλής συνδυασμού της αντιπολίτευσης, κάθε πότε πάει διακοπές, όταν επισήμως την αποκαλούν ως «τρολ» και άλλες πολιτικές κατινιές. Άσε δε αγαπητή ΟΔΟΣ, που δεν ήταν και λίγοι –αντιθέτως μάλιστα– που όσοι διάβασαν προσεκτικά το δελτίο τύπου του συνδυασμού “Ώρα για δουλειές” και αντιλήφθηκαν την αναφορά στην προσωπική ζωή της κ. Σπύρου, στα «τρολ», και στα «ΜΜΕ που χρησιμοποιεί και την χρησιμοποιούν» (!!!) αναφώνησαν πως "Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί".

Δεν μπορώ να αποδώσω μια πιθανή ερμηνεία στο τι εννοούσαν όλοι αυτοί, αν και κάπου μπορεί να πηγαίνει το μυαλό μου. Γιατί μπορεί η κ. Σπύρου να προσπάθησε μέσω μιας αινιγματικής της τοποθέτησης σε ραδιόφωνο να στείλει κάποιο προσωπικό μήνυμα στον κ. Κορεντσίδη όταν δήλωσε μεταξύ των άλλων «Θα ήθελε στα αλήθεια να ασχοληθούμε (σ.σ. τα μέλη του συνδυασμού της; ) με την προσωπική του ζωή που θα τον έκανε να αλλάξει πόλη;» αλλά και πάλι δεν βγήκαν ασφαλή παραπολιτικά συμπεράσματα. Από την άλλη, αν οι δυο τους έχουν προσωπικές διαφορές, ας τις λύσουν μεταξύ τους. Λίγο θα έπρεπε λογικά να απασχολεί τους δημότες που εκπροσωπούν.

* * *


Οι δημοσιογράφοι γύρω από τα τραπέζια.



* * *

Το γνωστικό αντικείμενο της συγκεκριμένης επί προσωπικού αντιπαράθεσης ήταν για ακόμη μια φορά οι δημοτικές δαπάνες για το κομμάτι του τουρισμού. Από την στιγμή που πέτυχαν τόσα άλλα που θα φέρουν την Καστοριά σε τροχιά ανάπτυξης αλλά και βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των δημοτών τους, αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τον τουριστικό κλάδο. «Καλά θα πάει και αυτό» είπαν ειρωνικά κάποιοι από τους οποίους και κρατώ αποστάσεις. Από όσα βέβαια μπόρεσα να καταλάβω, ο δήμος Καστοριάς, στα πλαίσια της τουριστικής προβολής, φιλοξένησε δημοσιογράφους ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.

Πλήρωσε επί της ουσίας με αρκετά χιλιάδες ευρώ, την τουριστική καμπάνια που θα γινόταν από τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους μέσω κάποιων ιστοσελίδων μετρίου αναγνωσιμότητας για να αναδείξουν την τοπική κληρονομιά, τις δραστηριότητες όπως βόλτες με τα καραβάκια (!) στην λίμνη και με ηλεκτρικό τραίνο (!) στον εσωτερικό γύρο της λίμνης και γενικότερα τι μπορεί να επισκεφτεί κάποιος τουρίστας στην πόλη της Καστοριάς.

Και ενώ ως είθισται να συμβαίνει με τέτοιου είδους δημοσιογραφικές φιλοξενίες –το ρεπορτάζ των οποίων μόνο αυθόρμητο δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς– δύο εξ αυτών που τους πληρώσαμε για να προβάλλουν την Καστοριά, υποβάθμισαν τον κλάδο της γουνοποιίας! Για τους δικούς τους φιλοζωικούς λόγους; Για κάποιον άλλο λόγο; Ή μήπως επειδή από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τα πρόσωπα της δημοτικής αρχής που τους συνόδευαν, αποκόμισαν την συγκεκριμένη άποψη;

Γιατί εν ολίγοις, μπορεί να συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά, μια δημοτική αρχή βρέθηκε να πληρώνει αδρά δημοσιογράφους για την ανάδειξη της πόλης και εκείνοι μέσω του ρεπορτάζ τους να δυσφημούν τον κλάδο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Καστοριά! Πρώτη φορά “Ώρα για δουλειές” και μάλλον η τελευταία τους. Και καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Ιουλίου 2021, αρ. φύλλου 1089.


7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/6/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/6/22

    Σιγά τους δημοσιογράφους. Παρείτσες φίλων που περνάνε καλά με τα λεφτά του δημότη. Η κυρία που είναι αντιπεριφερειάρχης πρότεινε στην οικονομική επιτροπή της περιφέρειας την επιχορήγηση (από που κι ως που ιδιωτικός σύλλογος επιχορηγείται με δημοτικό χρήμα...;;;;!!!!) του συλλόγου "Δόικος" με το ποσό των 800 ευρώ!!! για τέλεση εκδήλωσης. Εε άμα δεν βγαίνουν ποτέ και σώσουν να το κάνουν. Στην περιφέρεια της κρέμασαν κουδούνια και [….] ξεφώνησαν ότι η ΠΕ Καστοριάς δίνει πολλά λεφτά σε συλλόγους!!!! Εε γκούχ γκούχ.... Ωω τι κόσμος μπαμπά...... Και συ μ[….]κα βιοπαλαιστή έμπορε άεργε στύψου να βρεις να δώσεις το ενοίκιο. Αα ρεε μούσχαρε καστοριανέ που δεν πιάνεις μια βρεγμένη σανίδα...
    Έρρωσθε σύλλογοι και μη
    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/6/22

    δημοσιογράφους; Είδατε το βιογραφικό τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/6/22

    Πολιτιστικοί σύλλογοι που καθαρίζουν δρόμους, στήνουν παλιοσίδερα στα βουνά και τα φωταγωγούν με κλεμμένο ρεύμα, κάνουν ταξιδάκια στο εσωτερικό και εξωτερικό για ντεμέκ διάδοση της κουλτούρας μας, σβουροφέρνουν με συνοδεία σκοπιανών νταουλιών κλπ. κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/6/22

      Αμέεεε αμ τι νόμιζες. Γνωστή η φάμπρικα....

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος15/6/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος16/6/22

    Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο δήμαρχος [….] με την δική του θέληση, προφανώς ονειρεύεται άλλα φρούδα και άπιαστα με το μυαλό του, λίγο , [….] με τον σύμβουλο να τον κάνει ο Θεός τουρισμού. Ο οποίος έχει κάποιους γνωστούς και φίλους που τους ονομάζει αυτός κάθε φορά όπως θέλει, ακριβώς τα στοιχεία τους ούτε καν ονόματα δεν υπάρχουν, και έτσι βγαίνουν τα διάφορα ευτράπελα δελτία τύπου για να χαμε να λέγαμε. Η ερώτηση είναι, γιατί αφού τρία χρόνια κάνανε μια τρύπα στο νερό, συνεχίζει να ποντάρει στο λάθος άλογο; Και γιατί τα φορτώνει όλα στον αντιδήμαρχο, που θα την πληρώσει αυτός τη νύφη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ