14.6.22

Λόγος & Αντίλογος | Δύο χρόνια στην εξουσία

 
24 Αυγούστου 2021:
«Πρώτη επίσκεψή μου από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Συναντήσεις και συζήτηση για θέματα που αφορούν τον Νομό Καστοριάς με τον Υφυπουργό και Βουλευτή Ά Θεσσαλονίκης Σταύρο Καλαφάτη και την πρώην Βουλευτή και επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού Μακεδονίας Μαρία Αντωνίου. Έπειτα επίσκεψη στα γραφεία του κόμματος και συνάντηση με τον πρώην Υφυπουργό και Βουλευτή, Πρόεδρο της Διοικούσας επιτροπής Θεσσαλονίκης Τάσο Σπηλιόπουλο».

Ζήσης Τζηκαλάγιας
βουλευτής Ν.Δ. Καστοριάς


Στα αρνητικά της κυβερνητικής πολιτικής η διατήρηση  του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ανακόλουθο μέτρο στην πολιτική εκσυγχρονισμού που επαγγέλλεται και υλοποιεί η παρούσα Κυβέρνηση.


Συμπληρώθηκαν δύο έτη από τις τελευταίες εκλογές του 2019 που έφεραν στην εξουσία την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και νομίζουμε πως είναι ευκαιρία για μια κριτική των πεπραγμένων της. Ο γράφων δεν είναι οπαδός της Νέας Δημοκρατίας και ούτε απέκτησε ποτέ κομματική ταυτότητα της ΝΔ ή κάποιου άλλου κόμματος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι πολιτικά αδιάφορος. Απεναντίας, πιστεύει ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά και να ασκούν καλόπιστη κριτική σε αυτούς που ασκούν την εξουσία, τοπική ή εθνική. Στο βαθμό που μπορεί κανείς να είναι αδέκαστος κριτής, θα επιχειρηθεί μια σύνοψη των κυριότερων παρεμβάσεων που έγιναν από τη σημερινή κυβέρνηση στα εθνικά αλλά και στα τοπικά θέματα.  

Η διαχείριση της πανδημίας και η εξαιρετική οργάνωση των εμβολιασμών υπήρξαν πρότυπα που τα ζήλεψαν δημόσια πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις όπου συμπατριώτες μας που ζούσαν στην αλλοδαπή, ήρθαν για να εμβολιαστούν εδώ, χωρίς να χρειάζεται να στήνονται με τις ώρες σε ατέλειωτες ουρές αναμονής. Υστέρησε όμως στο θέμα να πείσει αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας για την ανάγκη να σπεύσουν άμεσα να εμβολιαστούν, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις κορυφαίων συμπατριωτών μας με περγαμηνές στο  επιστημονικό τους έργο. Φαίνεται πως στη χώρα μας υπάρχει ένα αξιόλογο ποσοστό συμπατριωτών μας, και μάλιστα μορφωμένων, που δέχονται με επιφύλαξη τις παραινέσεις της ηγεσίας, πολιτικής και επιστημονικής, αλλά πείθονται από τους αστείους ισχυρισμούς που προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα. 

Με την πανδημία να μην δείχνει να έχει ξεπεραστεί και την αναμενόμενη ανεργία και την καθίζηση των εισοδημάτων, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Παράλληλα, η Κυβέρνηση βάλθηκε να ξεπεράσει και τους Ευρωπαϊκούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου με την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας.  Το γεγονός αυτό θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη Περιφέρειά μας και από ότι φαίνεται η Κυβέρνηση δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Η εκτεταμένη συρρίκνωση των εισοδημάτων δεν θα ισοσκελιστεί από τις λιγοστές θέσεις εργασίες που θα προσφέρουν οι εξαγγελθείσες με τυμπανοκρουσίες μεγάλες επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκά πάρκα. 

Απεναντίας, και ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, θα έπρεπε να επιλεγεί παράλληλα και η επένδυση σε μικρές μονάδες στις στέγες σπιτιών, βιοτεχνιών και άλλων ιδιωτικών κτιρίων με χορήγηση χαμηλότοκων δανείων και άλλων διευκολύνσεων ώστε πολλοί κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας να αποκτήσουν μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος με ταυτόχρονη συμβολή στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Τα ίδια κίνητρα θα μπορούσαν να χορηγηθούν και για την εγκατάσταση ΦΠ σε δημοτικά κτίρια (Εκπαιδευτικά ιδρύματα,  Γυμναστήρια, Κολυμβητήρια, Πολιτιστικά κέντρα, κ.ά.) με στόχο να μειωθούν οι λογαριασμοί του Δημοτικού Φωτισμού από τον συμψηφισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας με την παραγόμενη. Επίσης, η ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας σε κάθε Δήμο θα δώσει τη δυνατότητα στις Δημοτικές αρχές να παράγουν πρόσθετη καθαρή ενέργεια και έσοδα και ταυτόχρονα να ανακουφίσουν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριά με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αυτό αποτελεί και μια έμπρακτη υποχρέωση προς τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας που θα πληγούν άμεσα από τις υλοποιούμενες αλλαγές. 

Η ανάγκη δραστικού περιορισμού των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να επεκταθεί με συνέπεια και σε άλλες δράσεις μη σημειακές οι οποίες μικρές μεν σε ατομικό επίπεδο, αλλά πολύ σημαντικές σε συλλογικό επίπεδο. Η τελευταία πυρκαγιά στη Μεσσηνία κατέδειξε τη σημασία του προβλήματος, αφού ξεκίνησε από την καύση υπολειμμάτων από την κλάδευση ενός ελαιώνα.  Είμαι βέβαιος πως το διοξείδιο του άνθρακα που παράχθηκε από την εκτεταμένη πυρκαγιά που ακολούθησε, ίσως ξεπερνούσε τους ρύπους ενός μεγάλου θερμοηλεκτρικού σταθμού χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, στη μελλοντική παραγωγή οξυγόνου και στη δίαιτα των βροχών της περιοχής. 

Το παράδειγμα αυτό δείχνει την ανάγκη λήψης μέτρων πολιτικής σε εθνικό επίπεδο με τη συμμετοχή πολλών φορέων. Πρέπει λοιπόν να απαγορευτεί δια ροπάλου η καύση γεωργικών υπολειμμάτων, οποιαδήποτε εποχή του έτους, να δοθούν κίνητρα χρήσης μηχανημάτων θρυμματισμού και ανακύκλωσης των φυτικών υπολειμμάτων και αντικίνητρα με πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται. 

Στον τομέα του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης καταγράφεται ένα πολύ θετικό έργο. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μας απάλλαξε από εκατομμύρια ώρες αναμονής,  μετακινήσεων και εκτυπώσεων και έδειξε σε όλους πόσο μπορεί να μας βοηθήσει η νέα τεχνολογία όταν σχεδιαστεί σωστά. Η επέκτασή της και σε πολλούς άλλους τομείς συναλλαγών των πολιτών με τη Δημόσια Διοίκηση (μεταβιβάσεις ακινήτων, εξουσιοδοτήσεις, ανανεώσεις διπλωμάτων, κ.ά.) θα φέρει πολλές άλλες καλοδεχούμενες αλλαγές που όσοι έζησαν για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό τις γνωρίζουν από χρόνια και διερωτώνται τόσο καιρό γιατί  δεν γίνονται αυτά και εδώ. 

Οι παρεμβάσεις στην παιδεία κρίνονται θετικά και αν ευδοκιμήσουν θα συμβάλλουν στη θεαματική βελτίωση του επιπέδου σπουδών σε όλες τις βαθμίδες. Όταν ο γράφων φοιτούσε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν ελάχιστα και σε αυτά κατέφευγαν συνήθως τα παιδιά των πλουσίων που δυσκολεύονταν στις σπουδές τους. Αντιθέτως σήμερα, πολλοί επιλέγουν ενσυνείδητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία που μάλιστα έχουν διαπρέψει με το εξαιρετικό εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν. Δε βλέπουμε για ποιο λόγο δεν επιτρέπεται, με βάση σοβαρές προδιαγραφές, η ίδρυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτατης παιδείας. Η χώρα μας, κατά το παράδειγμα της Κύπρου, θα μπορούσε να αναπτύξει έναν ακόμη τομέα παροχής υπηρεσιών και να αξιοποιήσει το εκλεκτό επιστημονικό δυναμικό της. 
Στα αρνητικά της κυβερνητικής πολιτικής κατατάσσω τη διατήρηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ανακόλουθο μέτρο στην πολιτική εκσυγχρονισμού που επαγγέλλεται και υλοποιεί η παρούσα Κυβέρνηση και κατά τη γνώμη μου πρέπει να καταργηθεί με την πρώτη ευκαιρία. 

Πληροφορούμαι τελευταία ότι ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο παρεμβάσεων στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος με μερικές πολύ καλές καινοτομίες (για την Ελλάδα όχι για την Ευρώπη), όπως ο περιορισμός της χρήσης του πλαστικού, η οικονομική επιβράβευση αυτών που ανακυκλώνουν γιατί τώρα ήταν μόνο για τα κορόιδα, η σύνδεση της επιβάρυνσης του πολίτη με τα απορρίμματα που παράγει. Η εύκολη πρακτική μας να συνδέονται τα απορρίμματα με το μέγεθος της ηλεκτροδοτούμενης κατοικίας, αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση αυθαιρεσίας. Τα απορρίμματα τα παράγουν οι άνθρωποι και όχι το μέγεθος της κατοικίας στη οποία διαμένουν. Άλλο αν το μεγάλο μέγεθος υποδηλώνει και τη δυνατότητα των ενοίκων να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ευκολία στα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Τα νησιά μας κοντεύουν να πνιγούν στο πλαστικό και στα απορρίμματα από την ευρεία κατανάλωση προϊόντων μιας χρήσης. Η απαγόρευση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών στα νησιά ή η καθιέρωση περιβαλλοντικού τέλους κρίνεται άμεσα επιβεβλημένη. Πρακτικές του παρελθόντος εγκαταλείπονται (υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης νερών βροχής, θαυμάσια βοτσαλωτά δάπεδα σκεπάζονται με εισαγόμενα πλακάκια, νερό ζεσταίνεται με ακριβά παραγόμενο και επιδοτούμενο ηλεκτρισμό αντί τις άφθονες και δωρεάν ηλιακές ακτίνες). 

Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης σε συνεργασία με δύο μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων (Volkswagen και Peugeot) να αντικαταστήσει όλα τα οχήματα με ηλεκτρικά σε δύο νησιά του Αιγαίου (Αστυπάλαια και Χάλκη) αποτελεί ασφαλώς αξιόλογη και καλοδεχούμενη πρωτοβουλία. Δεν αρκεί όμως. Η κατάργηση της ανεξέλεγκτης βόσκησης, η προστασία της γεωργικής γης, η κατασκευή λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων ανάσχεσης της ροής του νερού των βροχών στους χείμαρρους, η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν μερικά άκρως απαραίτητα συμπληρωματικά μέτρα αν στόχος μας είναι η αειφορική διαχείριση των ευαίσθητων νησιωτικών πόρων και η εξασφάλιση της μακροχρόνιας ευημερίας τους. 

Θα σταθώ επικριτικά στο γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε ένα πλαίσιο που να διέπει την εκτέλεση των δημόσιων έργων. Τα έργα ξεκινούν με προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης που ουδέποτε τηρείται. Ενθυμούμαι πως όταν επισκέφθηκα το ίδρυμα Νιάρχος, στους πρώτους μήνες της λειτουργίας του, ρώτησα τον ξεναγό πόσο στοίχισε το έργο και σε πόσο χρόνο ολοκληρώθηκε. Η απάντησή του με εξέπληξε ευχάριστα. Όσο προέβλεπε ο προϋπολογισμός του και μέσα στα χρονικά πλαίσια που είχαν εξ αρχής καθοριστεί. 

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Τι κάνουν οι Ευρωπαϊκές χώρες σε αυτόν τον τομέα; Είναι πολύ εύκολο να πάρουμε το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο και να το προσαρμόσουμε στα δικά μας χαρακτηριστικά. Είναι ευκαιρία τώρα που υπάρχει αυτή η αύρα του εκσυγχρονισμού (momentum το αποκαλούν οι Αγγλοσάξονες).  Πετυχημένη ήταν και η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με πολλαπλασιασμό των συνεργασιών με γειτονικές χώρες και η διαχείριση των συνεχών προκλήσεων εκ μέρους των Τούρκων.

Τέλος, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Κυβέρνηση παρά την αναμενόμενη φθορά που εμφανίζουν όλες οι κυβερνήσεις μετά από κάποιο χρόνο στην εξουσία και μάλιστα από τον πρώτο χρόνο και  παρά τα δύσκολα προβλήματα που κρίθηκε να διαχειριστεί, τα πηγαίνει θαυμάσια. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη διατήρηση αξιόλογου προβαδίσματος από την αξιωματική αντιπολίτευση που πασχίζει, χωρίς αξιόλογη επιτυχία, να ασκήσει το αντιπολιτευτικό της έργο. 

Βαττυνιώτης 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1093.



3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/6/22

    Ευτυχώς που ο γραφών έσπευσε να μας ενημερώσει ότι δεν είναι οπαδός της Ν.Δ. και δεν είχε ποτέ κομματική ταυτότητα σε οποιοδήποτε κόμμα διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να το υπογράφει και ο Πρετεντέρης.

    Το κείμενο αυτό βέβαια ήρθε νωρίτερα από την δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα άρα θα ήταν το λιγότερο διασκεδαστικό να επανέλθει ο αντικειμενικός αρθρογράφος για την διαχείρηση της πανδημίας. Πυρκαγιές αναφέρονται μεν, απουσιάζει η Εύβοια δε, το Μάτι πως το ξέχασε άραγε; Γίνεται λόγος για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης αλλά 6,8 δις € απευθείας αναθέσεις σε 2,5 χρόνια είναι εκσυγχρονισμός ή παλαιοκομματικές μέθοδοι ρεμούλας; Παρεμβάσεις στην Παιδεία κρίνονται θετικά επειδή τώρα πια δεν έχει σημασία αν είσαι στούρνος για να τελειώσεις ένα Α.Ε.Ι., αρκεί να έχει λεφτά η οικογένεια και θα έχεις τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με κάποιον που έστυψε το κεφάλι του ενώ εσύ αγόρασες πτυχίο σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο και τα παραδείγματα της Κύπρου δείχνει την νοοτροπία μπίζνας που επικρατεί για την Παιδεία.

    Νησιά, πλαστικά, πράσινα άλογα, Volkswagen και Peugeot, τσίμπα τώρα πέντε κατοστάρικα λογαριασμό ρεύματος και 3€/λίτρο της βενζίνης κ. Βαττυνιώτη και πες και ευχαριστώ.

    Τώρα που γυρίζει το "momentum".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/6/22

    Ζήση εσύ; Σε πρόδωσε το σάλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/6/22

    "συνεργασίες με γειτονικές χώρες"
    Ελπίζω να μην εννοεί το δημοκρατικό Ισραήλ με τα κατεχόμενα εδάφη και το δημοκρατικό Κατάρ με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλιώς δεν θα μπορούσε να καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ