8.6.22

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δασικές πυρκαγιές: Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν



Οι δασικές πυρκαγιές και των παρελθόντων ετών που δεν ήταν και λίγες δυστυχώς δεν μας δίδαξαν τίποτε. 


Oι πρωτόγνωρες πυρκαγιές που μόλις έσβησαν αφήνοντας πίσω τεράστιες καταστροφές, δεν μπορούν να μας αφήσουν ασυγκίνητους. Ως πολίτης που μετέχει στα κοινά και με κάποια σχετική εμπειρία από τη μελέτη του αγροτικού χώρου τις τελευταίες 4 με πέντε δεκαετίες, θα ήθελα να καταθέσω τις απόψεις μου παρά το γεγονός ότι ορίστηκε ένα εκλεκτό στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι όταν το 1992, αν θυμάμαι καλά, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπιζε πολύ σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, ορίσανε επιτροπή από τους κατ έξοχήν ειδικούς, αλλά ταυτόχρονα με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον ημερήσιο τύπο ενημέρωσαν τους πολίτες και τους κάλεσαν να συμμετάσχουν στην επίλυση του προβλήματος. Λίγες ημέρες αργότερα, ήρθε η καλύτερη πρόταση από μια νοικοκυρά από τα προάστια του Λονδίνου. Πρότεινε να βάλουν οι πολίτες στο καζανάκι κάθε τουαλέτας ένα συμπαγές τούβλο για να περιοριστεί άμεσα και δραστικά η κατανάλωση νερού κατά το ισόποσο του όγκου του τούβλου κάθε φορά που γίνεται χρήση της. 

Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση παρά το σχετικά πετυχημένο έργο της (μέσα στις τόσες αναποδιές), δεν φαίνεται να πιστεύει σε τέτοιες συμμετοχικές, όπως αποκαλούνται, διαδικασίες και αναθέτει στους ειδικούς την αποκλειστική ευθύνη για την επίλυση του πολύ σοβαρού προβλήματος. Το ίδιο το τραγικό γεγονός απέδειξε ότ,ι σε όσες περιπτώσεις είχαν ενεργοποιηθεί εθελοντές πυροσβέστες, οι ζημιές ήταν πολύ μικρότερες. 

Οι δασικές πυρκαγιές και των παρελθόντων ετών που δεν ήταν και λίγες δυστυχώς δεν μας δίδαξαν τίποτε. Κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης δεν πάρθηκε. Τώρα όμως και με την κλιματική κρίση παρούσα, δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Στη συνέχεια θα προτείνουμε μια σειρά από μέτρα, έχοντας υπόψη την περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας που γνώρισε τις μεγαλύτερες καταστροφές και φιλοξενεί αρκετό γεωργικό πληθυσμό.

1) Άμεση απαγόρευση της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων σε όλη τη χώρα και σε όλες τις εποχές. Ακόμη και το χειμώνα. Επιδότηση των γεωργών στην αγορά του κατάλληλου μηχανικού εξοπλισμού θρυμματισμού. Αποτελεί ειρωνεία να διακόπτουμε τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και να αφήνουμε τον οποιοδήποτε πολίτη να ρυπαίνει ασύστολα το περιβάλλον καίγοντας χόρτα και κλαδιά. Η μεγάλη πυρκαγιά στο τέλος της άνοιξης στη Μεσσηνία ξεκίνησε από την καύση των κλαδευμάτων σε έναν ελαιώνα.

2) Επανασύσταση της Αγροφυλακής η οποία θα αναλάβει κυρίως θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Μη καύση γεωργικών υπολειμμάτων, απομάκρυνση κλαδιών και εύφλεκτης βλάστησης από τις παρυφές δασικών εκτάσεων και κοπή αυτόχθονης ξερής βλάστησης σε ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, η παροχή θέσεων εργασίας στην Ελληνική ύπαιθρο είναι εντελώς απαραίτητη.

3) Συστηματική και έγκαιρη ανακύκλωση των κλαδεμάτων στις αγροτικές, αλλά και στις αστικές περιοχές της χώρας με ευθύνη των Δήμων και με επιβάρυνση των πολιτών. Τα φυτικά υλικά αποτελούν το πιο μεγάλο κλάσμα των απορριμμάτων το οποίο μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί και να κομποστοποιηθεί. Ο υπογράφων το κάνει από το 1990 τόσο στην κατοικία του όσο και στο κτήμα του. 

4) Κοπή όλων των δένδρων πεύκης που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από τις κατοικίες σε όλη τη χώρα με άδειες που θα παραχωρεί η υπηρεσία πρασίνου των Δήμων και όχι με τις σημερινές απαράδεκτες διαδικασίες που εμπλέκουν την πολεοδομία και συνεπάγονται αξιόλογη επιβάρυνση των πολιτών!. Πολλά από τα καμένα σπίτια των πρόσφατων πυρκαγιών θα είχαν σωθεί, αν ένα ή περισσότερα γερασμένα πεύκα δεν ακουμπούσαν κυριολεκτικά σε μέρος της στέγης.

5) Οι αντιπυρικές ζώνες είναι σε μεγάλη έλλειψη, αλλά και όπου υπάρχουν αποδεικνύονται ανεπαρκείς για την τιθάσευση της φωτιάς. Απόδειξη το γεγονός ότι η φωτιά της Βαρυμπόμπης πέρασε την Εθνική οδό με τις παράλληλες οδούς της που είχαν πλάτος που ξεπερνούσε τα 70 μέτρα. Εμείς προτείνουμε στην αποκατάσταση των δασών που θα επακολουθήσει, να οριστούν περιοχές οι οποίες θα φυτευτούν με ελιές, χαρουπιές ή άλλα δένδρα στη θέση των αντιπυρικών ζωνών και οι οποίες θα παραχωρηθούν για εκμετάλλευση σε νέους των χωριών οι οποίοι θα είναι και εθελοντές πυροσβέστες. Η παραχώρηση θα γίνει για μια εικοσαετία με δικαίωμα παραχώρησης και συνέχισης της εκμετάλλευσης από τα παιδιά των αρχικών δικαιούχων εφόσον παραμένουν κάτοικοι του οικισμού. Η κυριότητα θα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι φυτεύσεις απαγορεύεται να είναι πυκνές (ελάχιστη απόσταση μεταξύ των δένδρων 10 μέτρα) για να επιτρέπουν την κίνηση πυροσβεστικών οχημάτων ανάμεσά τους και θα επιβλέπεται η τακτική κοπή της αυτόχθονης βλάστησης. Εκτάσεις που θα παύσουν να καλλιεργούνται για 2 έτη θα παραχωρούνται σε άλλους δικαιούχους με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

6) Μετάκληση ξένων πυροσβεστών στην εκπαίδευση των δικών μας και βελτίωση του εξοπλισμού που είναι παρόμοιος με αυτόν που διαθέταμε πριν από 30 και πλέον έτη. Η έλευση κλιμακίων ξένων πυροσβεστών νομίζουμε πως έδειξε την υστέρηση των δικών μας και θα είναι χρήσιμο να ζητήσουμε την εμπειρία που αποκόμισαν.

7) Σύσταση σε κάθε Δήμο σώματος εθελοντών πυροσβεστών που θα εκπαιδεύονται στη διάρκεια του χειμώνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ταυτόχρονα θα τους δοθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός. Ένα αγροτικό αυτοκίνητο με μια δεξαμενή 500 λίτρων, αντλία, λάστιχα και μάνικα. Επίσης στολές πυράντοχες και σακίδιο πλάτης με νερό σε αντικατάσταση των πρωτόγονων και αναποτελεσματικών κλαδιών. 

8) Σε όλους τους Δήμους που είναι μακριά από θάλασσα, λίμνες ή φράγματα να κατασκευαστούν ανοιχτές δεξαμενές νερού για τον εφοδιασμό των ελικοπτέρων με νερό ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο ο χρόνος ανεφοδιασμού τους.
9) Στα υδραγωγεία των οικισμών να τοποθετηθούν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ώστε κατά τη διακοπή του ρεύματος που πολύ συχνά γίνεται με την εκδήλωση της πυρκαγιάς να μπορεί να συνεχίσει η παροχή νερού στους καταναλωτές.

10) Για την καταπολέμηση της ανεργίας της περιοχής να εφαρμοστεί πρόγραμμα κοπής των καμένων δένδρων και δημιουργία κορμοφραγμάτων για συγκράτηση νερού και φερτών υλικών.

11) Να εφαρμοστεί επίσης πρόγραμμα κατασκευής πέτρινων τοξοτών φραγμάτων στους κύριους χείμαρρους για την μείωση της απορροής νερού και φερτών υλικών και εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων κατά την πετυχημένη πρακτική που εφάρμοσε ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος. Το πρόγραμμα θα συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση της ανεργίας στις πυρόπληκτες περιοχές που θα δοκιμαστούν σκληρά τα επόμενα 3 έτη.

12) Συστηματική παρακολούθηση των δασών με επίγειες περιπολίες και εναέρια μέσα για την αποτροπή των εμπρησμών. Σήμερα υπάρχει τεχνολογία με θερμικές κάμερες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορεί να αποκαλύψει άμεσα την παραμικρή εστία φωτιάς και την κίνηση υπόπτων σε δασικές εκτάσεις. 

13) Καταδίκη των εμπρηστών δασικών εκτάσεων σε ποινές που θα φθάνουν και την ισόβια παροχή κοινωνικής εργασίας σε θέματα αναδασώσεων, βελτίωσης και προστασίας του περιβάλλοντος. 

Πρέπει να επισημάνουμε ότι όπως προτρέπει η Ιπποκράτειος συμβουλή του τίτλου που έχει εφαρμογή τόσο στον έλεγχο του covid-19 όσο και στις δασικές πυρκαγιές η πρόληψη είναι αυτή που θα περιορίσει δραστικά τις δασικές πυρκαγιές. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι σε αυτόν τον τομέα δεν κάναμε κάτι ουσιαστικό τα τελευταία 50 έτη.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1093.


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/6/22

    Οι περασμένες πυρκαγιές μας δίδαξαν πως η Ελλάς δεν χρειάζεται πυροσβεστική αλλά ανεμογεννητριες και πως η Ρωσία έστειλε αεροπλάνο πυρόσβεσης κι η Νέα Δημοκρατία όπλα στους Ουκρανους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/6/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/6/22

    Θα βάλει το μπικίνι και θα κάψει το δάσος, όπως έκανε μέχρι τώρα με το διαδίκτυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/6/22

      Μόνο παντελόνες υφασμάτινες.... Ούτε καν φούστα....

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ