Κοσμάς Ρεκάρης | Ανταπόκριση από την Μελβούρνη Αυστραλίας
Μετά τις αναβολές -λόγω πανδημία- για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Καστοριάς από του Τούρκους, στις 11 Νοεμβρίου 1912 και τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 για μία ελεύθερη πατρίδα, σήμερα επιστρέφουμε πιο δυναμικά για να ξεπεράσουμε την αρχική μας αίγλη. Αυτό απέδειξε η προσέλευση στις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας της Αυστραλίας, όχι μόνο των Καστοριανών, αλλά και των φίλων του παλιού καιρού. Έμειναν όλοι έκθαμβοι με τα όσα είδαν και όσα άκουσαν.
Οι προσκεκλημένοι με ενθουσιασμό παραβρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα. Ο Γενικός μας Πρόξενος κ. Εμμανουήλ Σ. Κακαβιτάκης από νωρίς παρακολούθησε την δοξολογία στον Ι. Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, η οποία δοξολογία έγινε για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Καστοριάς.
Ήταν τιμή μας που ο Γεν. Πρόξενος παραβρέθηκε ανάμεσα στις σημαίες μας, την Ελληνική, της Αυστραλίας και το λάβαρο του Συλλόγου "Η Καστοριά".
Ακούσαμε από τον Γεν. Πρόξενο το «Πιστεύω» και το «Πάτερ Ημών», Ο δε πάτερ Ευστάθιος στο τέλος της δοξολογίας όπως κάθε χρόνο αναφέρθηκε στο ιστορικό της Απελευθέρωσης της Καστοριάς και μας ευχήθηκε τα καλύτερα στους Καστοριανούς.
Το διοικητικό συμβούλιο του Καστοριανού Συλλόγου είχε προετοιμάσει εορταστικά την αίθουσα για να υποδεχθεί τους επισκέπτες και τους προσκεκλημένους για να μας ευχηθούν. Όλοι τους με ενθουσιασμό είχαν δεχτεί την πρόσκλησή μας και όλοι τους ήταν πολύ καλά ενημερωμένοι, όχι μόνο για τα 200 χρόνια Ελεύθερης Ελλάδας, αλλά και πώς και πότε και με ιστορικές λεπτομέρειες, απελευθερώθηκε αργότερα από τους Τούρκους η αγαπημένη μας Καστοριά.
Φυσικά και ο Γεν. Πρόξενος πολύ καλά γνωρίζει το ιστορικό της απελευθέρωσης της Καστοριάς μας. Το ίδιο και όλοι οι προσκεκλημένοι αναφέρθηκαν σε ιστορικές στιγμές της τότε σκλαβωμένης μας πατρίδας. Όλοι μαζί, ενωμένοι, από την Κρήτη έως την Μακεδονία.
Ο Γεν. Πρόξενος μας είπε κάτι που δεν το είχαμε ακούσει από άλλους επισκέπτες από την πατρίδα μας και που -κατά την γνώμη μου- πολύ εύστοχα τοποθέτησε την συμβουλή του: «Αυτά που κάνετε, να τα κάνετε, αλλά μη ξεχνάτε ότι ανήκετε εδώ».
Στην συνέχεια ο λόγος της κ. Δήμητρας Τεμέλκου (Officer of public Relationship του Συλλόγου μας) ήταν λεπτομερής. Στο τέλος κάλεσε την πρόεδρο να απευθύνει έναν χαιρετισμό. Αφού πρώτα ευχαρίστησε του καλεσμένους μας είπε: «Παρά την πανδημία κάναμε σκληρό αγώνα για να φτάσουμε σε ένα θετικό και αισιόδοξο αποτέλεσμα. Σήμερα το ευχάριστο γεγονός είναι ότι όλοι είμαστε εδώ, ξανασυναντηθήκαμε και γιορτάζουμε και τα 200 χρόνια λευτεριάς».
Τελειώνοντας, κάλεσε το πιο ηλικιωμένο μέλος του συλλόγου, τον κ. Κοσμά Ρεκάρη να απευθύνει χαιρετισμό. Ο κ. Κοσμάς Ρεκάρης είπε μεταξύ άλλων:
«Αγαπητοί φίλοι και μέλη του Συλλόγου μας. Όπως ακούσατε και από όλους τους ομιλητές, ο Σύλλογός μας σήμερα γιορτάζει δύο σπουδαία γεγονότα:
α) Την προέλαση του Ελληνικού Στρατού και την Απελευθέρωση της Καστοριάς από τους Τούρκους στις 11 Νοεμβρίου 1912 και
β) την συμμετοχή μας για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης για μία Ελεύθερη Ελλάδα, το ξεκίνημα για την δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους το 1821.
Σήμερα σ’ αυτό εδώ το ωραίο και φιλόξενο "Καστοριανό Σπίτι" το οποίο δεν είναι μόνο των Καστοριανών αλλά είναι και όλων των απανταχού Ελλήνων και φίλων της Ελλάδας, μας δίνεται η ευκαιρία όλοι μαζί να τιμήσουμε αυτούς θυσιάστηκαν για την Ελευθερία μας, που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα, για μια Ελεύθερη Ελλάδα.
Η πρόεδρό μας κ. Ελευθερία Λαλοπούλου μου έδωσε σήμερα τον λόγο, ως το πιο ηλικιωμένο μέλος του Συλλόγου, για να απευθύνω έναν χαιρετισμό για τις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις μας.Αυτό μου θύμισε τις παλιές και καλές μας συνήθειες, τα ήθη και έθιμα καθώς και τον σεβασμό που τρέφαμε ο ένας προς τον άλλο. Μας επιβεβαιώνει ότι οι παλιές συνήθειες και αξίες δείχνουν το μεγαλείο του ανθρώπου, το μεγαλείο του Έλληνα.
Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι η βεβαιότητα ότι το φιλότιμο και η αγάπη των μελών του Συλλόγου μας γερά κρατεί.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που σήμερα βρίσκεστε εδώ, γιατί όλοι μαζί δημιουργήσαμε την σημερινή ωραία εκδήλωση, τιμώντας όλους όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, και δείχνοντάς ότι πάντα νοερά βρισκόμαστε κοντά τους.
Και πώς θα ήταν δυνατόν να μη τους θυμόμαστε, όταν ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολομός μας περιγράφει τον τραγικό ξεσηκωμό, όπως είναι τα Ψαρά; Οι Ψαριανοί για να μείνουν ελεύθεροι και να μας χαρίσουν την Ελευθερία επαναστάτησαν χάνοντας την δική τους ζωή. Ο βάρβαρος Οθωμανός κατακτητής στις 21 και 22 Ιουνίου 1824 βάναυσα κατέστρεψε το ωραίο νησί, σκοτώνοντας τους Ψαριανούς. Νά πως μας περιγράφει την καταστροφή από τους Τούρκους ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολομός:
Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
Περπατώντας η Δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλληκάρια
Και στην κόμη στεφάνι φορεί
Γινωμένο από λίγα χορτάρια
Που έχουν μείνει στην έρημη γη.
Δεν είναι και το μοναδικό έγκλημα που έκανε ο οθωμανός κατακτητής. Είναι μεταξύ άλλων και η θυσία της Αραπίτσας Νάουσας: Το 1822 στο Ολοκαύτωμα της Νάουσας αρκετές γυναίκες προτίμησαν να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους στο ποτάμι της Αραπίτσας, παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Στο μνημείο που αργότερα στήθηκε, είναι χαραγμένα για το θαρραλέο τόλμημα των γυναικών της Νάουσας, τα εξής λόγια:
«Διαβάτη στάσου με ευλάβεια στη μνήμη των νεκρών. Μέσα στο βάραθρο που ξανοίγεται μπροστά σου, βρήκαν ένδοξο και ηρωικό θάνατο οι γυναίκες και τα παιδιά της Νάουσας, για Ελευθερία και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους στις 22 Απριλίου 1822».
Συγκλονιστική επίσης είναι η θρυλική Έξοδος του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1822. Είναι μία από κορυφαίες στιγμές, όχι μόνο της Επανάστασης του 1821, αλλά και ολόκληρης της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Πρόκειται για ένα γεγονός που συντάραξε την ελληνική και την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Για την Έξοδο του Μεσολογγίου και την αυτοθυσία των κατοίκων του Μεσολογγίου έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Και ποιος δεν έχει τραγουδήσει ή δεν θυμάται το γνωστό και τολμηρό «Έχε γεια καημένε κόσμε, έχε γεια γλυκιά ζωή… Στην στεριά δεν ζει το ψάρι…»;
Στα νεότερα χρόνια, στις 11 Νοεμβρίου 1912 και μετά από 91 χρόνια, τρομαγμένος ο Τούρκος που το είχε στρώσει για τα καλά στην πόλη της Καστοριάς, πληροφορείται ότι ο Ελληνικός Στρατός προελαύνει προς την Καστοριά, και πριν καλά-καλά πλησιάσει την πόλη, ο Τούρκος τρέπεται σε φυγή. Ο Ελληνικός Στρατός νικηφόρος εισέρχεται στην πόλη της Καστοριάς υπό τις ιαχές των Καστοριανών και την απελευθερώνει.
Σήμερα είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες που θυσιάστηκαν και μας χάρισαν την Ελευθερία. Σήμερα εμείς υπάρχουμε, γιατί αυτοί δεν υπάρχουν».
- Οι καλεσμένοι του Καστοριανού Συλλόγου ήταν: Hon Robyn Scott (MP) Preston Victoria Goverment. Mayor Mark Riley CDLampros Tapinos, Cr Pavlidis, Βασίλης Παπαστεργιάδης πρόεδρος κεντρικής Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Μανώλης Σταράκης πρόεδρος της Πανκρήτιας, Γιάννης Κοστούλιας πρόεδρος της Ομοσπονδίας συλλόγων Ηλικιωμένων Μελβούρνης και Βικτωρίας. Ιωάννης Πανταζόπουλου (πρώην υπουργός Βικτώριας). Osca Yildiz CD Moreland.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Δεκεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1104.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.