26.6.22

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Στις 8-11-2021 το Νεστόριο έζησε στιγμές του μεγαλείου του προηγούμενος αιώνος 1942-1949.  
Οι ολίγοι σημερινοί κάτοικοι λόγω της εποχής εκείνης λαχτάρισαν και πάλι από την εμφάνιση των ανταρτών-συμμοριτών, οι οποίοι ελεύθεροι πια κυκλοφορούσαν στα σοκάκια του χωριού, αυτή τη φορά με λάβαρα υψωμένα έγχρωμα με το σφυρί και το δρεπάνι και με τα γνωστά τραγούδια, όπως τότε, στα αλώνια  οι ζωσμένοι με όπλα συμμορίτες-Ελασίτες, χόρευαν το μαρς "Αμπόρπα-Αμπόρμπα" και άλλα χορευτικά. Αλλά δεν άργησαν να συνέλθουν γιατί είδαν τον συγχωριανό τους τον κ. Τουτούνη αυτή τη φορά χωρίς όπλο όπως παλιά. Θυμήθηκε το χωριό του πάλι και πόνεσε η ψυχή του γιατί δεν μπόρεσε τότε να γίνει σταλινικό το Νεστόριο.

Λοιπόν ο χωριανός Τουτούνης ύστερα από 80 χρόνια χάρισε το σπίτι του στο χωριό, με σκοπό να στεγασθεί εκεί το μουσείο της Ήττας του Συμμοριτοπόλεμου από τον Εθνικό Στρατό στον Γράμμο και το Βίτσι, τότε που η πατρίδα με το 97% του πληθυσμού ήταν στο πλευρό του Εθνικού Σταυρού.

Όλο το μαύρο παρελθόν με τον Γ. Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα παραβρέθηκε στο Νεστόριο. Μας αποκάλυψε ο γ.γ. στον λόγο του, πως το  Νεστόριο έδωσε τότε ένα τάγμα συμμοριτών, ήτοι 480 αντάρτες και άλλους 200 λίγο αργότερα. Αυτές τις υπερβολές θα τις είδε στον ύπνο του  ο κ. Κουτσούμπας, ότι το Νεστόριο έδωσε 680 Αντάρτες. Βέβαια  ο γ.γ. στον λόγο του αναφέρθηκε και σε άλλα ανιστόρητα. Όλα τα έμαθε από διηγήσεις συμμοριτών που παίρνουν τις παχυλές συντάξεις της ονομαζομένης Εθνικής Αντιστάσεως. Αφού δεν πολέμησαν ποτέ και πουθενά τον κατακτητή Γερμανό. Άκουγαν Γερμανό και χάνονταν στα βουνά. Τόση τρέμουλα ένιωθαν. Ενώ αυτοί κατέστρεφαν το κράτος, ο Γερμανός άφησε να συνεχίσει την λειτουργία του το κράτος, και έτσι λειτουργούσαν η Χωροφυλακή, οι Νομαρχίες, οι Εκκλησίες, τα Σχολεία και γενικά όλες υπηρεσίες. 

Λόγω αυτού του γεγονότος, τον Δεκέμβριο του 1944, ηττήθηκαν τα αντάρτικα στίφη της Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας που κατέβηκαν στην Αθήνα για να καταλάβουν την εξουσία του κράτους. Αλλά η Χωροφυλακή και οι Πολιτσμάνοι τους χάλασαν τα σχέδια για πρώτη φορά, ενώ η δεύτερη φορά, οριστικά και για πάντα, στον Γράμμο και Βίτσι, που στην συνέχεια κατεξευτελισμένοι κατέφυγαν στον Παράδεισο του Σιδηρούν Παραπετάσματος στο Ανατολικό Μπλοκ, κοντά στον αγαπημένο τους Στάλιν. 

Στην συνέχεια, αφού το κράτος τους χαρίστηκε με Αμνηστία για τα εγκλήματα προς την πατρίδα, και επέστρεψαν απολαμβάνουν σήμερα την Δημοκρατία Δυτικού τύπου που την πολεμούσαν με φανατισμό. Τους δόθηκαν  μάλιστα και βουλευτικές έδρες  στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Και τρέχουν στο Νεστόριο να εγκαινιάσουν μουσεία με τα μεταχειρισμένα όπλα που πέταξαν όταν κατανικήθηκαν οριστικά τον 1949 τον Αύγουστο.

Μνημείο με μπρεντ πολυβόλα, όλμους μικρούς και μεγάλους, ασυρμάτους, νάρκες, τέλερμαν και ατομικές χειροβομβίδες Mils, όπλα διαφόρων διαμετρημάτων και άλλα. Αγγλικής προελεύσεως. Αλλά δεν κρεμάσατε στο μουσείο τις αγγλικές λίρες που έπεφταν εξ ουρανού.

Με αυτά τα ξένα όπλα πολεμούσαν την πατρίδα, έφαγαν τρία εκατομμύρια γιδοπρόβατα και ένα εκατομμύριο μεγάλα ζώα, δημιούργησαν 750 χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα χωριά τους από τον φόβο στην σταλινικής αγάπης. Κατέστρεψαν την παραγωγή της χώρας και όλο τον περιουσιακό πλούτο οι βουνίσιοι ξενοκίνητοι 3% του πληθυσμού. Όσα μουσεία και αν στήσετε δεν σώζεστε. Η Ιστορία δεν θα δικαιώσει ποτέ την προπαγάνδα, ποτέ το ψέμμα. Μόνο τα πενήντα χιλιάδες περίπτερα για τους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών σ’ όλες τις γωνιές της πατρίδος, είναι μνήμη ζωντανή των θυμάτων σας από το 1942 έως το 1949.

Η πατρίδα υπάρχει και μεγαλουργεί στην Ευρώπη, ενώ εσείς ακόμη συγχυσμένοι και μετανιωμένοι θα τρέχετε στο Νεστόριο και στα πανεπιστήμια, στις 17 Νοεμβρίου και γιορτές του Γρηγορόπουλου, με την χωροφυλακή πάλι μπροστά σας όπως και τότε.
Εδώ εμείς βιώσαμε την Ιστορία. Νοιώσαμε τον φόβο στο πετσί μας. Σας είδαμε με τα μάτια μας αρματωμένους και κρυβόμασταν να μη μας πάρετε στο παιδομάζωμα, για γενίτσαρους κατά τις πατρίδος.

Αυτά τα 30 χιλιάδες παιδιά του παιδομαζώματος, από 6 έως 15 ετών που τα αναγκάσατε να τα πάρετε από την αγκαλιά της μάνας και της πατρίδος κύριε Κουτσούμπα, που μιλάτε σήμερα με γραβάτα και λαμπερό κουστούμι, σας κυνηγούν και θα σας κυνηγούν ως Ερινύες σ’ όλη σας τη ζωή. Το κλάμα, η θλίψη η ξενιτιά θα σας καίει για πάντα. Όπως θα καίει την προπαγάνδα. Η Ελλάδα δεν θα πεθάνει ποτέ…

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Νίκος Αχ. Πρώιος
ΝοτιοΜακεδόνας του Σύριζα

Σημείωση: Τον Απρίλιο του 1945 από τον Γ. Παπανδρέου έγινε η Συμφωνία της Βάρκισας, όπου παραδοθήκατε και πετάξατε τα όπλα, με αντάλλαγμα την Αμνηστία.  Αλλά ύστερα από έναν χρόνο, τον Μάρτιο του 1946, εμφανιστήκατε με το γνωστό σας τρόπο: στο Λιτόχωρο Πιερίας σκοτώσατε 13 χωροφύλακες επειδή ήταν υπεύθυνοι για τις εκλογές. Την ίδια ακριβώς περίοδο στην Κοτύλη Καστοριάς, κατασφάξατε 10 χωροφύλακες εντεταλμένους για τις εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο γυρίσατε πάλι στα βουνά, στο Βίτσι και στον Γράμμο, για τον δεύτερο γύρο: να υλοποιήσετε της επιθυμίας σας να προσφέρετε την πατρίδα μας στα χέρια του Στάλιν και τον ολοκληρωτισμό του. Και όταν σας νίκησε ο Εθνικός Στρατός και η Χωροφυλακή, φύγατε στο εξωτερικό, στις χώρες του ανελεύθερου Ανατολικού Μπλοκ. Αλβανία, Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία κ.ά. Άξιοι πατριώτες, σύντροφοι και συντρόφισσες, μαζευτήκατε στο Νεστόριο για να στήσετε τι; Μνημείο για την Ήττα; Αυτό κι αν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Νοεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1103.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ