4.9.22

ΟΔΟΣ: Υπομονή την Κυριακή


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.12.2021 | 1105

[Ραντεβού με την αλλαγή;]


Ώστε είναι φυσικό και εύλογο το ΠαΣοΚ «του μέλλοντός μας» από την Κυριακή το βράδυ να βρίσκεται αντιμέτωπο με τις προκλήσεις. Την ευθύνη να επιδράσει σημαντικά στον πολιτικό χάρτη της Καστοριάς, ως εναλλακτική λύση σε δυνητικά ακόμη και χιλιάδες δυσαρεστημένους με την Νέα Δημοκρατία, που δείχνει να αδιαφορεί για τον μαρασμό της περιοχής.


Καλύτερα τα γνωστά ελαττώματα, από τα άγνωστα προτερήματα” αναφέρει μια παλιά παροιμία. Που όπως και πολλές άλλες, θα μπορούσαν ως σύγχρονα “tips” να δίνουν απαντήσεις και να προσφέρουν λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα της σημερινής εποχής. Το συγκεκριμένο ρητό στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα στην Καστοριά, φαίνεται να το είχαν ξεχάσει μαζικά. Τα απλά μέλη, οι ψηφοφόροι σταθεροί ή περιστασιακοί, ακόμη και κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ. Το είχαν ξεχάσει για πολλά χρόνια. Περίπου 10 για την ακρίβεια. Και εν πάση περιπτώσει τουλάχιστον από την περίοδο που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ο Γεώργιος Παπανδρέου. Και κλιμακώθηκε η δραματική περιπέτεια των μνημονίων. Μια περίοδος τουλάχιστον 10 ετών, που το ΠαΣοΚ είτε με το πραγματικό όνομά του (και το σύμβολό του) είτε μέσω κάποιων προσωνυμίων και αφηρημένων γραμμικών σχεδίων για σύμβολα πέρασε περίπου στα «αζήτητα». Παρά το γεγονός ότι συγκυβέρνησε ως το 2015.

Στην διάρκεια αυτής της περιόδου, του "Μεσαίωνα" του ΠαΣοΚ, δεν απήλθαν μόνο απλοί φίλοι ή μέλη από το μητρώο, αλλά η παράταξη κυριολεκτικά φυλλορρόησε. Κυρίως αριστερόστροφα προς τον ΣυριζΑ που ανελίχθηκε στο πολιτικό στερέωμα. Ακόμη, τέως πρόεδρός του και τέως πρωθυπουργός και συγκεκριμένα ο Γεώργιος Παπανδρέου εγκατέλειψε το κόμμα που ιδρύθηκε με πρώτο πρόεδρο τον πατέρα του στις «3ης του Σεπτέμβρη». Δημιούργησε το δικό του κόμμα και κατέκτησε την θέση του επικεφαλής της "Σοσιαλιστικής Διεθνούς". 

Στην Καστοριά αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο, του πλοίου που καθώς ναυαγεί κυριαρχεί το "σώζων εαυτόν σωθήτω" και του κινούμενου τραίνου από το οποίο κατεβαίνουν για να διαχωρίσουν την πορεία τους, εκφράστηκε από τον Φίλιππο Πετσάλνικο τέως υπουργό, τέως πρόεδρο της Βουλής, και για πολλές θητείες βουλευτή Καστοριάς με το ΠαΣοΚ. Ένα τοπικό πανίσχυρο πόλο εξουσίας. 

Στην περίπτωσή του, αυτό συνέβη κάπως διακριτικά, με σιωπή ή υπαινιγμούς. Αλλά η ίδια τάση, πάντα στην Καστοριά εκφράστηκε πιο απότομα και θορυβωδώς από δεκάδες κομματικά στελέχη, έως και κάποτε «πρασινοφρουρούς» της μετάβασης στον… Σοσιαλισμό. 

Υψηλά, μεσαία και χαμηλότερου βελενεκούς στελέχη που προσχώρησαν όχι μόνο στον ΣυΡιζΑ. Αλλά και σε κάτι αλλόκοτα πολιτικά σχήματα που έκαναν την εμφάνισή τους στα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Όπως στην «Ελλήνων Συνέλευσις» του Αρτέμη Σώρρα. Λέγεται δε ότι ακόμη και στην Χρυσή Αυγή εξακοντίστηκαν.

Η αλήθεια είναι ότι το ΠαΣοΚ στην Καστοριά υπέστη πάταγο. Η διακριτική αλλά σαφής αποστασιοποίηση του Φιλίππου Πετσάλνικου που και λόγω της στενής φιλίας του με τον Γεώργιο Παπανδρέου και το προεδρικό ΠαΣοΚ, δεν έκρυβε και πολύ τις αποστάσεις του προς το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, το οποίο στο πρόσωπο του Ευαγγέλου Βενιζέλου γνώρισε την υψηλότερη και κρισιμότερη αναγνώρισή του, είναι λόγοι που επιτάχυναν τα διαλυτικά φαινόμενα. 

Έτσι αν και παρέμεινε ένας κομματικός θύλακας συμπαγής, φιλικός στο εκσυγχρονιστικό ρεύμα, κατά τα άλλα πρώην φανατικοί και φουλ πράσινοι, σκορπίστηκαν στους 4 ορίζοντες του πολιτικού φάσματος. Ακόμη και σε κόμματα που προκαλούν γέλια με τις ιδέες τους αλλά και τρόμο. 

Στην Καστοριά ο ΣυΡιζΑ, άνοιξε τις θύρες του και σήμερα βουλευτής είναι για 2η θητεία η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου τέως πολιτευτής του ΠαΣοΚ, του ορθοδόξου. Του παλιού καιρού. Βέβαια αυτό δεν είναι πρωτοφανές, για τα κόμματα. Τόσο ο νυν βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας όσο και παλιότεροι (όπως ο Γεώργιος Καπαχτσής) πέρασαν και από άλλα ή προήλθαν από άλλα κόμματα.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Στην Καστοριά οι τοπικοί "ΠαΣοΚ" κατέφυγαν ακόμη και στην Νέα Δημοκρατία. Ρομαντικοί, τυχοδιώκτες, αναποφάσιστοι, ειλικρινείς, απόγονοι του παλιού Κέντρου και κάθε είδους, μερικώς ή καθολικώς άστεγοι του ΠαΣοΚ. Μέχρι και σε λίστες των υποψηφίων εισήλθαν πρόσωπα από τον καταπράσινο λειμώνα του ΠαΣοΚ.



Οι τοπικοί "ΠαΣοΚ" κατέφυγαν ακόμη και στην Νέα Δημοκρατία. Όπου ιδιαίτερα από την ανάληψη της αρχηγίας από τον νυν πρόεδρό της και πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκστρατείας για το περιβόητο μητρώο στελεχών που θα αποτελούσε δήθεν την δεξαμενή της κυβερνητικής πρότασης της σε πρόσωπα, είναι αρκετοί αυτοί που μετακόμισαν. 

Ρομαντικοί, τυχοδιώκτες, αναποφάσιστοι, ειλικρινείς, απόγονοι του παλιού Κέντρου και κάθε είδους, μερικώς ή καθολικώς άστεγοι του ΠαΣοΚ. Μέχρι και σε λίστες των υποψηφίων εισήλθαν πρόσωπα από τον καταπράσινο λειμώνα του ΠαΣοΚ. 

Ε σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και περιφερειακού συμβουλίου, συνέβησαν και κωμικές μετατοπίσεις. Μετακινήσεις, ή και μεταμορφώσεις προσώπων του βαθέος ΠαΣοΚ, που προκειμένου να πλειοδοτήσουν στην συριζοποίησή τους έγιναν βασιλικότεροι του Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και σε ζητήματα που το ΠαΣοΚ επικαλούμενο την πατριωτική του στάση και την εθνική γραμμή, απέφευγε να προκαλεί το κοινό αίσθημα και επέδειξε διαχρονικά μετριοπαθή στάση. 

Λίγο φρεσκάρισμα στην μνήμη και μια μικρή βόλτα στις σελίδες και ιστοσελίδες αρκούν για να γίνει αντιληπτό ποιες και ποιοι πραιτωριανοί, σήμερα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣυΡιζΑ, είναι αυτοί που γύρισαν επιδεικτικά τις πλάτες στην κομματική πατρίδα τους το ΠαΣοΚ και σε μερικές περιπτώσεις θυμίζουν μαυρογιαλούρηδες. Ακόμη και δοσίλογους της πολιτικής ιστορίας και της πιο ταραγμένης περιόδου από την Μεταπολίτευση και ακολούθως.

Γι’ αυτούς τους απλούς λόγους, αλλά και επειδή στην Καστοριά η Κεντροαριστερά που είναι η παρακαταθήκη των δεκαετιών ΠαΣοΚ, τουλάχιστον στην κομματική της βάση δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τον ΣυΡιζΑ ιδιαίτερα για την μεγάλη διγλωσσία του, την στάση του σε μείζονα εθνικά θέματα όπως στο ζήτημα με την αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας και την ετεροβαρή σύμβαση που δεσμεύει χειροπόδαρα την Ελλάδα, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΚινΑλ, δηλαδή κατ’ ουσία του ΠαΣοΚ, μερικές εβδομάδες μόνο μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά που σκόρπισε συγκίνηση, αναθερμαίνουν την κατάσταση. Στην δεύτερη Κυριακή, η μονομαχία μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Γεωργίου Παπανδρέου που δεν κρύβει την αλλεργία του στην Νέα Δημοκρατία –γεγονός που σηματοδοτεί ως πιθανή προτίμησή του να καταστήσει το κόμμα του παρακολούθημα του ΣυΡιζΑ, σίγουρα αναθερμαίνει το πολιτικό ενδιαφέρον. Και την αγωνία για τις εξελίξεις. 

Με ένα ΣυΡιζΑ, από το 2019 να μη μπορεί σε καμμιά περίπτωση ακόμη να καρπωθεί την διαφαινόμενη και φυσιολογική φθορά της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά, που προκαλείται από την εγκατάλειψη της περιοχής και τις κακές επιδόσεις των εκλεγμένων στελεχών της στα βουλευτικά έδρανα, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Καστοριάς. Ώστε είναι φυσικό και εύλογο το ΠαΣοΚ «του μέλλοντός μας» από την Κυριακή το βράδυ να βρίσκεται αντιμέτωπο με τις προκλήσεις. Την ευθύνη να επιδράσει σημαντικά στον πολιτικό χάρτη της Καστοριάς, ως εναλλακτική λύση σε δυνητικά ακόμη και χιλιάδες δυσαρεστημένους με την Νέα Δημοκρατία, που δείχνει να αδιαφορεί για τον μαρασμό της περιοχής.

Η στελέχωσή του και προπαντός η αναδιοργάνωσή του κομματικού μηχανισμού, σίγουρα θα προκαλέσει αντίκτυπο στο στερέωμα της Καστοριάς στις επόμενες εκλογές. Με πιθανό τον οριστικό εκλογικό εξανδραποδισμό αυτών που το εγκατέλειψαν και τράπηκαν σε φυγή ένθεν και ένθεν. Και οπωσδήποτε σε πανελλήνιο επίπεδο στις μεθεπόμενες εκλογές.  Μπορεί, αλλά δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμη, σε τοπικό επίπεδο να ξεκινήσει μια νέα μεταπολίτευση. 

Ταυτόχρονα ο ΣυΡιζΑ, ειδικά στην Καστοριά, δεν θα μπορέσει να αναστρέψει την κατάσταση αυτή. Εκτός κι’ αν αλλάξει ο ίδιος ριζικά προσανατολισμό στην κοινωνία και σταματήσει να σνομπάρει αφ’ υψηλού, σαν να πρόκειται για κομιστή υψηλών ιδανικών, κατάλληλων δι’ ολίγους, τόσο τις ανασφάλειες και τις ανησυχίες των κατοίκων της Καστοριάς συνολικά, όσο και την ένδεια του τόπου. Υπομονή την Κυριακή. Που δεν είναι των Βαϊων.



* * *


Τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής (με 100% ενσωμάτωση των τμημάτων) είναι τα εξής: Ψήφισαν συνολικά (Ελλάδα και εξωτερικό) 270.706. Τα ποσοστά–ψήφοι των έξι υποψηφίων πανελλαδικά είναι:

• Νίκος Ανδρουλάκης : 36,88% (99.120 ψήφους)
• Γιώργος Παπανδρέου : 29,97% (75.183 ψήφους)
• Ανδρέας Λοβέρδος : 25,98% (69.827)
• Παύλος Χρηστίδης : 3,25% (8.733)
• Παύλος Γερουλάνος : 2,99% (8.027)
• Χάρης Καστανίδης : 2.94% (7.908)

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρώτευσε σε όλες τις περιφέρειες εκτός της Δυτικής Ελλάδας, όπου πρώτος ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου και της Αττικής, όπου πρώτος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώτος και στις ψήφους των Αποδήμων.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1105.

5 σχόλια:

  1. Νικόλαος Καλαϊτζής [fb]4/9/22

    Στο συριζοκομμουνιστάν τι πήγαν να κάνουν;;;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/9/22

      Να στηρίξουν τον δικομματισμό.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/9/22

      Συριζοκομμουνιστάν; Αυτό το κράτος πού βρίσκεται; Μήπως υπάρχει μόνο στο μυαλό μερικών ξενυχτιασμένων νοσταλγικών άλλων εποχών;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος5/9/22

    Δεν ξέρω τι είναι αυτό που σε κάνει να πηγαίνεις από την μια άκρη στην άλλη μόνο και μόνο για να φανείς; Ας μας απαντήσει η κυρία Κανδύλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/9/22

      η κυρία Κανδύλη η Τελιγιορίδου και η μισή κυβέρνηση Μητσοτάκη.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ