28.9.22

Βιβλίο: Blind to see the darkness | Συνέβη στην επαρχία

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | βιβλίο
Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο ποιητική συλλογή στην αγγλική γλώσσα του Βασίλη Βασιλειάδη "Blind to see the darkness" (Τυφλός να δεις το σκοτάδι) από τις εκδόσεις Europebooks (ISBN 9791220106573).  

Πρόκειται για το πρώτο μέρος της ποιητικής του τριλογίας (ενιαίο ποίημα) με τίτλο "Συνέβη στην επαρχία" (εκδόσεις Σαιξπηρικόν - ISBN: 9789609517300). Τα άλλα δύο μέρη είναι το "Σημείο μηδέν" (εκδ.  Σαιξπηρικόν - ISBN 9789609517713) και το "Fuck off"  το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμη.
Το πρώτο μέρος της τριλογίας "Συνέβη στην επαρχία" που κυκλοφορεί με τον αγγλικό τίτλο "Blind to see the darkness", μεταφράστηκε στα αγγλικά από την μεταφράστρια ποίησης, την Νικολέττα Σίμωνος και αναμένεται να εκδοθεί στην Γερμανία και στη Βουλγαρία από τον Peter Lurini (στην γερμανική) και την καθηγήτρια πανεπιστημίου Stonya Poromanska (στην βουλγαρική). 

Στις 158 σελίδες του "long poetry", ως συνέχεια από το προηγούμενο -στην ελληνική γλώσσα- βιβλίο του (πάλι "long poetry") οι αναγνώστες προσεγγίζουν και κατανοούν την ποίησή του. «Βλέπουμε το φως αλλά είμαστε εντελώς τυφλοί, αρνούμαστε να δούμε το σκοτάδι της ζωής μας» ανέφερε σχετικά για τον αγγλικό τίτλο του βιβλίου ο Β. Βασιλειάδης σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στον εκδοτικό οίκο. Καθώς τα τελευταία χρόνια, η μία μετά την άλλη ποιητική συλλογή του βγαίνει στο φως της δημοσιότητας δεν μένει «τίποτε κρυφό· επιτέλους τα γεμάτα συρτάρια άδειασαν λιγάκι από τα σκονισμένα, κιτρινισμένα και τσαλακωμένα χαρτιά, που οι αράδες επάνω τους άντεξαν ποιητικά στον Χρόνο». Όλο του το έργο συμπεριλαμβάνεται σε δέκα ποιητικά βιβλία. Κομμάτια του έργου του έχουν μεταφραστεί και φιλοξενηθεί σε ξένα περιοδικά τέχνης.

love
this love
that each time makes you redefine yourself
reinvent yourself 
with great liberty and far more beauty 
this love

Τι είναι ο Έρωτας; Έρως, ελληνικός όρος που σημαίνει "αγάπη", σωματική αγάπη αλλά και η σωματική και σαρκική επιθυμία να κατέχεις τον άλλον, αλλά πώς προκύπτουν όλα αυτά;  
Στην αρχαιοελληνική μυθολογία υπάρχουν δύο βασικές υποστάσεις του Έρωτα: η παλιότερη θεότητα είναι αυτή που ενσαρκώνει όχι μόνο τη δύναμη της ερωτικής αγάπης αλλά και τη δημιουργική δύναμη της αεικίνητης φύσης, αποτελούσε το πρωτότοκο Φως που ευθύνεται για την ύπαρξη και την τάξη όλων των πραγμάτων στον Σύμπαν.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Βασίλης Βασιλειάδης


Στο επικό ποίημα "Θεογονία" ο Ησίοδος το οποίο είναι οργανωμένο ως μία διήγηση που αναφέρει πώς δημιουργήθηκαν οι θεοί δημιουργώντας την πρώιμη ηθική και εύνομη τάξη χωρίς νομοθεσίες, εξηγεί ότι αυθόρμητα εμφανίστηκε το Χάος που γέννησε την πρώτη θεϊκή Τριάδα, τη Γη, ως έννοια της ύλης, τον Τάρταρο ως έννοια του χρόνου και του θανάτου και τον Έρωτα, ως έννοια της δημιουργίας. Στη συνέχεια, από το Χάος ξεπήδησε το Έρεβος και η Νυξ. Από την ένωση της Νύχτας με το Έρεβος γεννήθηκαν ο Αιθέρας και η Ημέρα. Η Γη, με παρθενογένεση, γέννησε τον Ουρανό, τα Oὔρεα (Όρη) και τον Πόντο. Ο Ουρανός ζευγάρωσε με τη Γαία και γεννήθηκαν 12 Τιτάνες: ο Ωκεανός, ο Κόιος, ο Κρείος, ο Υπερίων, ο Ιαπετός, η Θεία, η Ρέα, η Θέμις, η Μνημοσύνη, η Φοίβη, η Τηθύς και ο Κρόνος,  Κύκλωπες: ο Βρόντης, ο Στερόπης και ο Άργης και τέλος Εκατόγχειρες: ο Βριαρεύς, ο Κόττος και ο Γύγης.

Πόσες ζωὲς τέλειωσαν
καὶ πόσες θὰ τελειώσουν ἀκόμη...
ἴσως καὶ ἡ δική σου νὰ εἶναι μέσα σ’ αὐτὲς
πραγματικὲς μικρὲς ζωὲς ϕτιαγμένες ἀπὸ κοινοῦ μέσα σὲ συνυπάρξεις
νομίζοντας πὼς ἐρωτεύθηκαν καὶ πὼς ἀγάπησαν
νομίζοντας πὼς τὶς ἐρωτεύθηκαν καὶ πὼς ἀγαπήθηκαν
τελείωσαν χωρὶς νὰ προλάβουν νὰ πάρουν ἀνάσα
ν’ ἀναρωτηθοῦν
ἔστω καὶ τὴν τελευταία στιγμὴ τῆς ἐπίγνωσης
ὅταν ξαϕνιασμένες διαπίστωναν πὼς παρὰ τὸν ἱδρῶτα ποὺ ἔχυσαν γιὰ
ν’ ἀναβάλουν
τὸ θάνατο
ὁ θάνατος δὲν μπορεῖ ν’ ἀκυρωθεῖ.

Στο δεύτερο μέρος της Γένεσης, ο Θεός δημιουργεί τον πρώτο άνθρωπο από πυλό, τον τοποθετεί στον κήπο της Εδέμ, ο άνθρωπος δίνει ονόματα στα ζώα, επιβεβαιώνοντας έτσι την εξουσία του στη θεία δημιουργία και ο Θεός δημιουργεί την πρώτη γυναίκα, την Εύα, διαμορφώνοντάς την από τα πλευρά του ανθρώπου. Ο Αδάμ και η Εύα, οι πρώτοι άνθρωποι στη γη ελεύθεροι, έμελλε να διαπράξουν αμαρτία, να πέσουν σε πειρασμό· μια από τις μεγάλες αλήθειες του ανθρώπου.

Απόψε
ορτσάρει
το μυαλό στις ονειρώξεις,
με καλά πατημένο ζεϊμπέκικο
ανασηκώνει τις φούστες τους,
και τις προκαλεί
με μια φιγούρα στριφογυριστή
χωρίς να τις τάξει τίποτα
να απιστήσουν μαζί του,
να "βγάλουν" τα γούστα τους
χωρίς να φοβούνται
μήπως υπάρχουν ενέδρες
ύπουλα στημένες από εγωκεντρισμούς
κι άλλες τέτοιες αλλοφροσύνες,
οι βουβώνες
τολμητίες
αγνοώντας όλους τους δισταγμούς
το έχουν πάρει απόφαση
πως δεν υπάρχει πιθανότητα
να πισωπατήσουν απόψε,
γονατισμένοι μεταλαβαίνουν
πάθος και ερωτισμό
πριν προσορμιστούν τρελαμένοι 
στο ξενύχτι
κατά τη μεριά του έρωτα
ανάμεσα στους μηρούς
και πάνω στις ρόγες,
εκεί
στις αυλακιές της άμμου
ή στα ρηχά του πελάγους.
 

Στο βιογραφικό σημείωμα του βιβλίου αναφέρεται ότι ο Β. Βασιλειάδης γεννήθηκε κάποιο Σάββατο, κάποτε, κάπου στην Ελλάδα, τρία κιλά και διακόσια γραμμάρια, με φυσιολογικό τοκετό, αλλά με το ανίατο" Σύνδρομο της μόνιμης εφηβείας, ανορθόδοξας, καi παρορμητισμού του μυαλού", δηλαδή της συνειδητής ασέβειας, προς όλα τα "μαγαζιά", "παραμάγαζα", "εργαστήρια", "βιοτεχνίες" και "βιομηχανίες" παραγωγής βεβαιοτήτων, πραγματικοτήτων, πίστεων, φανατισμών, ιδεοληψιών κλπ. "Βύζαξε" μητρικό γάλα μέχρι τα δυόμισί του χρόνια και τον έθρεψαν, μέσα σε περιβάλλον που επικρατούσε η ευγένεια της επάρκειας σαν "μόσχο εκλεκτό". Γεννήθηκε έλληνας υπήκοος και με καθημερινό κόπο και αγωνία, προσπαθεί να είναι πολίτης του κόσμου… Εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια, με ρυθμούς "τεμπέλικους" και με τρόπο αμετανόητα απροσάρμοστο κι "ανάποδο", είναι παραδομένος να υπηρετεί την ποίηση, μέσα από το "ελάχιστό της" -όπως χαρακτηρίζει ό ίδιος την ποιητική γραφή… Τώρα ζυγίζει 110 κιλά και δυστυχώς οι επιπτώσεις του "Συνδρόμου" έχουν επιδεινωθεί τραγικά και ανέκκλητα.  Άλλοτε εμπνέεται από τον έρωτα και τις σχέσεις και αρθρώνει έναν λόγο θαρραλέο, αληθινό, παθιασμένο. 
Συγκεκριμένα ο Βασίλης Βασιλειάδης γεννήθηκε το 1958 και ήταν ο εκδότης-διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Καστοριάς "Άποψη" (1999-2003).


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1118.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ