Στην Καστοριά, σε αρκετά ζητήματα χάθηκε το μέτρο χωρίς απέναντι σ’ αυτό να υπάρχει έλεγχος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: Στο φιλανθρωπικό έργο και την πνευματική αποστολή αντιπαρατέθηκε η προσπάθεια για συγκέντρωση πλούτου.
Στους αναγνώστες της ΟΔΟΥ που ζήτησαν λεπτομέρειες, σχετικά με το σχόλιο του πρ. φύλλου ["εδώ"], για το γεγονός ότι η Μητρόπολη Καστοριάς, είχε ολοκληρωτικά αποκλείσει την εφημερίδα (συνεπώς και τους συνδρομητές της) από τα δελτία τύπου —όπως έως μερικούς μήνες πριν και ο Δήμος Καστοριάς— διευκρινίζονται τα εξής:
Η ΟΔΟΣ από την πρώτη ημέρα της έκδοσης και κυκλοφορίας της το 1998, δίνει έμφαση σε ζητήματα που απασχολούν την σύγχρονη δημόσια ζωή και πολιτική. Αλλά και σε ζητήματα της ιστορίας της περιοχής, φυσικά της πόλης και των σημαντικών της μνημείων, στα οποία προέχουσα θέση έχουν οι βυζαντινές εκκλησίες και οι αριστουργηματικές εικόνες.
Για την εφημερίδα, η ανάδειξη της ανυπολόγιστης ακόμη αξίας του μνημειακού πλούτου της Καστοριάς, είναι απαραίτητη και για την οικονομική ανάπτυξη. Προϋποθέτει όμως γνώση και σεβασμό τους ενώ καθοδηγεί το καστοριανό φρόνημα, αναβαθμίζει πολιτιστικά τους κατοίκους συμβάλλοντας στην αυτοπεποίθησή τους και φυσικά αποτελεί πόλο έλξης.
Η ΟΔΟΣ από το 1998 κατά καιρούς επαναφέρει το σκάνδαλο του θρασύτατου ριφιφί στο φως της ημέρας, της επιδρομής στις εκκλησίες της Καστοριάς προς το τέλος της δικτατορίας. Από μαρτυρίες πρωτεργάτης αναφέρεται ο ίδιος ο τότε μητροπολίτης Καστοριάς Δωρόθεος (που μετατέθηκε λίγο μετά) και είχε συνέπεια τον σημαντικό αποδεκατισμό του ιστορικού και μνημειακού πλούτου της πόλης που είναι ιδιοκτησία του λαού της Καστοριάς. Μόνο μέσω του ιδιοκτήτη της αντλούν τα δικαιώματά τους η πολιτεία και η εκκλησία.
Αφού δεν υπήρχε κανείς άλλος λόγος και καμιά ιδιοτέλεια, η ΟΔΟΣ υποστηρίζει ότι η στάση της αυτή ήταν η αιτία για την εχθρότητα που επιφυλάχθηκε στην συνέχεια. Βέβαια, σίγουρα σε ορισμένους δεν είναι ανεκτή η κριτική, πόσο μάλλον όταν έχουν συνηθίσει σε υποκλίσεις και χειροφιλήματα. Και η εφημερίδα έχει να παρουσιάσει σημαντικά παραδείγματα πολεμικής σε βάρος της.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση από το 2008 και για 13 σχεδόν χρόνια, η Μητρόπολη Καστοριάς που εκτός από θρησκευτικό οργανισμό ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με δημόσιους υπαλλήλους οφείλει να μεταχειρίζεται ισότιμα τους Έλληνες πολίτες, συστηματικά δεν τηρούσε την συγκεκριμένη υποχρέωσή της έναντι της ΟΔΟΥ και των αναγνωστών της. Η κατάσταση αυτή δεν κλόνισε την ΟΔΟ, ούτε από την πρακτική της να αναδεικνύει τον πολύτιμο θρησκευτικό πλούτο της περιοχής, ούτε φυσικά από την κριτική.
Στην Καστοριά, σε αρκετά ζητήματα χάθηκε το μέτρο χωρίς απέναντι σ’ αυτό να υπάρχει έλεγχος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: Στο φιλανθρωπικό έργο και την πνευματική αποστολή αντιπαρατέθηκε η προσπάθεια για συγκέντρωση πλούτου. Η λίστα των ακινήτων ιδιοκτησιών που βρέθηκαν ξαφνικά στα χέρια της τοπικής Εκκλησίας, ενώ ανήκαν ακόμη και στον Δήμο Καστοριάς, διευρύνθηκε.
Η αγιοποίηση τοπικών κληρικών λέγεται ότι εντάσσεται και αυτή σε ένα σχέδιο πλουτισμού που είχε υψηλούς στόχους που έφθαναν ως την Ι. Σύνοδο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών όταν ετίθετο θέμα διαδοχής. Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τίποτε γι' όλα αυτά. Μαθαίνει όμως για το φαιδρό και συνάμα ντροπιαστικό, να γίνεται προσκύνηση αγίων... παντοφλών μαζί με τα λείψανα της οσίας Σοφίας της Κλεισούρας, ως την μακρινή Πάφο της Κύπρου.
Η ΟΔΟΣ ήταν αποκλεισμένη για πολλά-πολλά χρόνια από την Μητρόπολη έως και στην απάντηση των δύο αδελφών, του μητροπολίτη Σιατίστης Αθανασίου και του αρχιμανδρίτη κ. Ν. Γιαννουσά έως πολύ πρόσφατα στο θέμα της διαθήκης ["εδώ"] του μακαριστού Σεραφείμ, δεδομένου ότι δεν έφθασε ποτέ η απάντηση στην εφημερίδα. Κλασσική συμπεριφορά.
Πάντως ύστερα από 13 χρόνια «πολιτικής» της Μητρόπολης Καστοριάς, το 1ο δελτίο τύπου κατέφθασε στην ΟΔΟ —μετά την μετάθεση, που απασχόλησε έντονα την τοπική ειδησεογραφία τροφοδοτώντας σχόλια και σενάρια.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Ιανουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1111.
Μας έκαναν και χάρη που δεν στέλνουν τα δελτία τύπου. Βαρεθήκαμε να διαβάζουμε ορθόδοξες αρλούμπες και μπαστουνάτες μ@λ.....
ΑπάντησηΔιαγραφή