16.10.22

ΟΔΟΣ: Νότια;


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Τα γνωστά τοπικά "κολλήματα" σε μια ακόμη έκφρασή τους.


Οι πινακίδες της Εγνατίας Οδού, στην έξοδο του Δισπηλιού (απέναντι από το Τελωνείο) προδίδουν χαρακτηριστικά τις νοοτροπίες της περιοχής: Από την Καστοριά, μόνο ανατολικά και βόρεια μπορεί οδηγώντας κάποιος να κατευθυνθεί. "Θεσσαλονίκη ή Κοζάνη". Νότια, Δυτικά, δεν υπάρχουν: Ούτε Γρεβενά, ούτε Αθήνα, ούτε καν Ιωάννινα ή Ιονία Οδός. Τα γνωστά τοπικά "κολλήματα" σε μια ακόμη έκφρασή τους.

Θα σκεφθεί κάποιος «έλα μωρέ» «και τι έγινε;». Και προφανώς δεν θα σκεφθεί ότι εάν κάποιος άλλος, π.χ. επισκέπτης ή διερχόμενος αναζητεί έξοδο για κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού προς Ιωάννινα, Γρεβενά ή και Αθήνα, προφανώς θα προσπεράσει τον κόμβο του Τελωνείου και θα συνεχίσει προς Αμύνταιο. Ελπίζοντας να συναντήσει μια άλλη πράσινη πινακίδα που να ενημερώνει ότι βρίσκεται σε έξοδο προς τον προσανατολισμό του. Πινακίδα που φυσικά δεν θα βρει ποτέ όσο κινείται στο Νομό Καστοριάς. 

– Εν τω μεταξύ ούτε την σήραγγα της Κλεισούρας θα βρει. Γιατί εδώ, δεν είναι παίξε – γέλασε. Είναι η διαμαντόπετρα του τουρισμού. Και των αυτοσυγχαρητηρίων. Μόνοι τους συγχαίρουν τους εαυτούς τους. Εκλεγμένοι και μη.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1117.

Σχετικά:

20 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/10/22

    Είναι γνωστή η αλλεργία του DNA των ντόπιων για τη Νότια Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/10/22

    Και εδώ σίγουρο είναι το "καπέλωμα" και ο "δάκτυλος" των Κοζανιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/10/22

    Γιάννη μου, αυτό το σοκολατί γυαλιστερό κοστούμι σε παρακαλώ πολύ μη το ξαναβάλεις, ποτέ. Ούτε και σ' αυτό δεν είναι άξια να σε συμβουλέψει σωστά; Βρε μήπως ποντάρει στην πτώση σου αυτή, αλλιώς δεν εξηγείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευθύμιος Νάτσης [fb]16/10/22

    Aς μην ξεχνάμε πως στον κόμβο της Σιάτιστας στην Εγνατία ο προορισμός Καστοριά προστέθηκε στο κάτω μέρος της πινακίδας...τον είχαν ξεχάσει... οι Κοζανίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vasilis Pantazis [fb]16/10/22

      Δεν είναι θέμα Κοζάνης αλλά Εγνατίας οδού!!! Και είναι κάτω γιατί αλλάζεις δρόμο. Βγαίνεις σε κάθετο άξονα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/10/22

      Τι δεν είναι θέμα Κοζάνης, αλλά Εγνατίας Οδού; Δηλαδή Αυστραλοί δουλεύουν στην Εγνατία; Οι περισσότεροι είναι Κοζανίτες οι υπάλληλοι της Εγνατίας στη Δυτική Μακεδονία.

      Διαγραφή
  5. Babis Papathanasiou [fb]17/10/22

    Το ενδιαφέρον με τέτοια μικρά κειμενάκια που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, είναι πως ο εμπνευστής δεν ξόδεψε ούτε τρία λεπτά να αναζητήσει στο διαδίκτυο κάποια πληροφορία, που επιβεβαιώσει ή θα ακυρώσει την έμπνευση του. Και βέβαια αν και ζούμε σε μια χώρα που συνήθως οι κανόνες καταπατούνται, μάλλον στο συγκεκριμένο ζήτημα οι εταιρίες που κατασκεύασαν τους αυτοκινητοδρόμους, ακολούθησαν τις οδηγίες του αρμόδιου υπουργείου. Άλλωστε είναι οι υπεύθυνοι των εταιριών που τοποθέτησαν τις πινακίδες και όχι κάποιοι σκοτεινοί Καστοριανοί που δεν χωνεύουν τον Νότο.
    Καλή ανάγνωση
    http://www.prodiagrafes.gr/.../PRODIA.../OMOE/omoe_6_all.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενόχλησε η λέξη «Νότος», και γι’ αυτό στόχος έγιναν τα «κειμενάκια» και όχι τα κακώς κείμενα.
      http://www.odos-kastoria.gr/2009/07/blog-post_5850.html

      Διαγραφή
    2. Babis Papathanasiou [fb]17/10/22

      Το άρθρο σας από το 2009 που αφορά κυρίως την έλλειψη του σήματος του αεροδρομίου στις πινακίδες, αναδεικνύει ένα σοβαρότερο ελληνικό πρόβλημα. Η παρέμβαση αυτοδιοικητικών άσχετων επί των συγκοινωνιών, σε σχέση με του ειδικούς που έχουν καθορίσει τους κανόνες των αυτοκινητοδρόμων, πάντα προβλήματα δημιουργεί στρεβλώνοντας το ορθό.

      Διαγραφή
    3. Απεναντίας. Μετά το δημοσίευμα της ΟΔΟΥ το 2009, προκλήθηκε η παρέμβαση του τότε αυτοδιοικητικού κ. Κ. Λιάντση, και σε λίγες ημέρες προστέθηκε η σήμανση και για το αεροδρόμιο Καστοριάς. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν όντως… «σκοτεινοί», και δεν είναι θέμα αποκλειστικά της Εγνατίας Οδού ή του αρμόδιου υπουργείου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος17/10/22

      Παιδιά, βλέπετε παντού σκευωρίες και φαντάσματα. Είναι απλό, τα έργα γίνονται από άχρηστους κουμπάρους.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος18/10/22

      Ο κ. Παπαθανασίου, προφανώς, δε ζει στην Καστοριά, και δε γνωρίζει τα καθέκαστα.
      Γιατί, και οι πέτρες γνωρίζουν ότι, υπάρχουν πολλοί που δε χωνεύουν το Νότο, εδώ που έπεσε ο Παύλος Μελάς (μέρες που είναι).

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος18/10/22

    Κάνει κύκλους η τοπική οικονομία, όπως βλέπουμε στην ιστοσελίδα του Άλφα μας, οι επιχειρήσεις των αντιδημάρχων φιγουράρουν πρώτη μούρη, κυκλική οικονομία το λέμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/10/22

      "Μαζί τα φάγαμε"! Σας λέει κάτι;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/10/22

      Ο φαύλος κύκλος της τοπικής διαπλοκής, τα τοξικά συγκοινωνούντα δοχεία που είναι ένας από τους βασικούς λόγους της σημερινής καταστροφής. Και μετά έχει το θράσος να κάνει δήθεν καταγγελίες ο κύριος αυτός και να βγάζει δακρύβρεχτα σχόλια για την κατάσταση της κοινωνίας ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που τον νοιάζει είναι πόσα θα πάρει για να γίνει το παπαγαλάκι του κάθε καλοπληρωτή. Κι αν ο καλοπληρωτής πλήρωνε από την δική του τσέπη, να πεις χαλάλι, εδώ μιλάμε για αποκλειστικά δημόσιο χρήμα που αντί να διοχετευτεί και να καλύψει ανάγκες του κόσμου, χώνεται στο λαίμαργο λαιμό του για να τα λέει τόσο όμορφα.
      Ο επόμενος δήμαρχος θα πρέπει να τον απαξιώσει εντελώς και να τον στείλει στο σπίτι του, πρέπει να επέλθει εξυγίανση.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος18/10/22

    Θυμίζω μια δημοτική σύμβουλος και μέλος γνωστού τοπικού Συλλόγου, που είχε κάποτε αναρωτηθεί, και καταψήφισε την απόφαση τοποθέτησης της προτομής στη Νότια παραλία, της σπουδαίας μορφής του αγώνα κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, του Κωνσταντίνου Κανάρη, αναρωτώμενη: «τι σχέση έχει ο Κανάρης με την Καστοριά;»!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/10/22

      Να πούμε στην εν λόγω κυρία ότι κι ο Εθνομάρτυρας Παύλος Μελάς δεν είχε σχέση αλλά ήρθε και πολέμησε όπως και κρήτες, κύπριοι και τόσοι άλλοι....

      Έρρωσθε

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος18/10/22

    Εγώ να θυμίσω το: «Τι σχέση έχει ο Αριστοτέλης με την Καστοριά;» που αναφώνησαν πολλοί, αν θυμάστε, και υπήρχε έντονη σχετική συζήτηση, όταν ονομάστηκε το «Αεροδρόμιο Καστοριάς», σε «Αεροδρόμιο Αριστοτέλης». Αν και Βόρειος ο Αριστοτέλης, οι δικοί μας, θα προτιμούσαν το «Κύριλλος και Μεθόδιος»… για να μη πούμε κάτι άλλο….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/10/22

      Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν λές.....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/10/22

      κρατηθείτε παιδιά. Έχουμε και το όνομα την σήραγγας. Η ουρά είναι ατέλειωτη. Εγώ ποντάρω στο όνομα Παναγειώτατος Καλλίνικος, έτσι η σήραγγα θα έχει την θεία ευλογία και προστασία.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ