30.11.22

ΟΔΟΣ: Περί «αρκούδων»


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Ροδάνη


Εξαίρεση σε όλα αυτά οι περιοχές του κόσμου όπου βασιλεύουν οι αυταπάτες: Όπως την Καστοριά.


Αναγνώστης, με αφορμή το φύλλο 1121 της Μεγάλης Πέμπτης 21 Απριλίου 2022, και πιο συγκεκριμένα φωτογραφίας με λεζάντα που εξηγεί ότι το στιγμιότυπο είναι στο Αφγανιστάν ["εδώ"], με μια κατασκευή σε λαϊκό δρώμενο των κατοίκων της χώρας εκείνης, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την αντίστοιχη Ροδάνη (παλιότερου εθίμου) της Καστοριάς, που τα τελευταία χρόνια αναβιώνει κατά το Πάσχα υπό την αιγίδα του ίδιου του Δήμου Καστοριάς, ζήτησε από την ΟΔΟ περισσότερες πληροφορίες και έρευνα για την ομοιότητα (αν όχι ταυτότητα). Με το εύλογο ερώτημα «γιατί και πώς», εξηγείται να υπάρχει κάτι τόσο όμοιο σε περιοχές που χιλιομετρικά απέχουν πολλές χιλιάδων χιλιομέτρων και δεν έχουν κάποια συνάφεια. 

Βέβαια εάν θα έπρεπε κάποιος να εξηγήσει τα κοινά χαρακτηριστικά μόνο με την αντίστοιχη «Ροδάνη» της φωτογραφίας από το Αφγανιστάν στο περασμένο φύλλο, τα πράγματα θα ήταν απλά. Διότι στην ΟΔΟ είναι γνωστές (με σχετική τεκμηρίωση) πολλές ομοιότητες σε παραδοσιακά στοιχεία. Ακόμη και μεταξύ των χάλκινων «ακουσμάτων» και... ηχοχρωμάτων με αντίστοιχα της Ινδίας, Μογγολίας, Αφγανιστάν και άλλων αρχαίων κρατών της Ασίας. 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, παραδοσιακές κατασκευές ίδιες και απαράλλακτες με την «Ροδάνη» της Καστοριάς, μπορεί να συναντήσει κάποιος όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Σε Ανατολή, Δύση, Βορρά και Νότο, έστω κι’ αν δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ροδάνες που δεν είναι γνωστό εάν στήνονται στην διάρκεια του αντίστοιχου δικού τους... ελληνικού Πάσχα, αλλά σίγουρα δεν έχουν αναγορευθεί στο επίκεντρο του πολιτισμού τους. Ούτε και αναβαθμίζονται σε συγκριτικό τους πλεονέκτημα στην προσπάθεια για την τουριστική εκμετάλλευση και την οικονομική ανάπτυξη. 

Εξαίρεση σε όλα αυτά οι περιοχές του κόσμου όπου βασιλεύουν οι αυταπάτες: Όπως την Καστοριά. Διότι εδώ, καλή και χρυσή η αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ροδάνη, που αντικειμενικά δεν είναι δα και κάποιο αριστούργημα, αλλά και δεν μπορεί να υιοθετείται επίσημα ως σημαντικό λαϊκό δρώμενο. Που προσθέτει στην υπεραξία της περιοχής της Καστοριάς και συμβάλλει στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό. Και όλα αυτά δεν αφορούν βέβαια μόνο την αθώα περίπτωση της «Ροδάνης». Που σίγουρα δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι η Καστοριά για 20 και πλέον χρόνια δεν διαθέτει ούτε ένα κάθισμα Πνευματικού Κέντρου.

Το πρόβλημα είναι ότι εδώ πάλι, όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση χειροτερεύει. Αυτό εξηγείται και από την απουσία οποιασδήποτε αληθινά αμερόληπτης κριτικής διάθεσης των τοπικών ΜΜΕ και ενημερωτικών ιστοσελίδων. Τα οποία, στην πρόθεσή τους να παρουσιάσουν ως θησαυρό τους άνθρακες και να λιβανίσουν όσο περισσότερο γίνεται την «επικρατούσα» θρησκεία της Καστοριάς που είναι η συνένοχη σιωπή και αδράνεια, έφθασαν στο σημείο να προβάλλουν εκτός από την Ροδάνη και τα ίχνη, ακόμη δε και τα περιττώματα αρκούδας. Αυτή την φορά ως μέγα τουριστικό επίτευγμα. 

Έτσι γλίστρησε στην... σημαντική επικαιρότητα και προβλήθηκε περίπου ως τοπικός άθλος, παγκόσμιου (έστω ευρωπαϊκού) τουριστικού βεληνεκούς επίτευγμα, το κατά τα πάντα ασήμαντο γεγονός: Ότι πρόσφατα ολιγάριθμη ομάδα αλλοδαπών περιηγητών, στην διάρκεια μιας περιπατητικής διαδρομής τους, σε κάποια ορεινή πλαγιά της περιοχής, βρέθηκαν να ιχνηλατούν την πορεία μιας αρκούδας. Του μοναδικού θηλαστικού ίσως της ευρύτερης περιοχής, που ο πληθυσμός του αυξάνει – σε αντίθεση με το θηλαστικό είδος του ανθρώπου. 

Και έτσι μέσα σε αυτό το πλαίσιο της πλάνης και της σκοπούμενης σύγχυσης για το τι είναι τελικά είδηση, κριτική, ενημέρωση, τουριστική ανάπτυξη και προπαντός πρόοδος, αναρτήθηκαν φωτογραφίες της ολιγομελούς ομάδας. Ως το γεγονός της Καστοριάς! Και η φωτογραφία κάποιων να περιεργάζονται τα περιττώματα της αρκούδας, περίπου ως κατάκτηση μιας τουριστικής κορυφής για την Καστοριά. 

Και αυτό παρουσιάστηκε ως είδηση, όταν όπως και στην περίπτωση της Ροδάνης, πληθυσμοί και κοινότητες αρκούδων υπάρχουν παντού στον κόσμο. Αλλά κανείς δεν αξιοποιεί τα περιττώματά τους για να πείσει ότι η Καστοριά έχει... διεθνή τουρισμό. Με εξαίρεση την ανεπάρκεια και αδιαφορία όσων χειρίζονται τις τύχες του τόπου. 

Εκτός κι’ αν, το επόμενο «χτύπημα» από την έγκαιρη, έγκυρη, αμερόληπτη ενημέρωση, θα είναι μια ή περισσότερες αρκούδες ανεβασμένες στην Ροδάνη. Εντός ή εκτός περιόδου του Πάσχα των Ελλήνων. Υπό την... αιγίδα του Δήμου Καστοριάς βεβαίως, βεβαίως. Και με την ευγενική (και προπαντός αφιλοκερδή) χορηγία των διαμορφωτών της κοινής γνώμης
.

Φωτογραφία: Ροδάνη στην Αίγυπτο το 1870.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1123.


Σχετικά: 


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/12/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/12/22

    Εδώ, ασχολούνται όλοι με την κατάθλιψή τους: δηλαδή το facebook. Γι' αυτό καμαρώνουν σε μια καθυστερημένη πόλη και κοινωνία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ