12.12.22

Το Σκάκι

 


«Να ‘μαστε πάλι εδώ Οδός»


■ Μετά από ένα χρόνο κάτι άλλαξε στην Καστοριά, από τη χάλια κατάσταση που την έχουν φέρει οι κυβερνούντες , σε χειρότερη χάλια στάσιμη, νεκρική κατάσταση. Τίποτα όμως δεν παρατήρησα να άλλαξε στους τοπικούς άρχοντες, στο δικό τους «παράλληλο σύμπαν», όλα είναι ανθηρά, γι’ αυτό και συνεχίζουν τις αναρτήσεις με φωτογραφίες και πλατιά χαμόγελα και πως να μην χαμογελούν αφού κάθε μήνα πληρώνονται αδρά. 

■ Τα τοπικά δε μουμουέ συνεχίζουν το « γλείψιμο» προς τις αρχές αφού και αυτά έχουν τα «τυχερά» τους. Διαβάσαμε ότι μόνο για «δαπάνες τουριστικής προβολής σε τοπικά πανελλαδικά και διεθνή ΜΜΕ» στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 2021, δόθηκε στα τοπικά μουμουέ το ποσόν των 10.860 ευρώ, εκτός των συνδρομών και των δημοσιεύσεων προκηρύξεων και ανακοινώσεων. 

■ Αυτό είναι αυτονόητο, δηλ. τα «τυχερά» των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Επειδή ο δήμαρχος Καστοριάς έχει προσλάβει ειδικούς συμβούλους – δημοσιογράφους. Δυστυχώς γι’ αυτόν (τον δήμαρχο) η εικόνα που φαίνεται στους πολίτες της πόλης είναι ότι, αυτοί οι σύμβουλοι του, διοικούν την Καστοριά μέσω αυτού. Ο κ. Κορεντσίδης όμως δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αναστρέψει αυτή την εικόνα. Πολύ αργά. Κατά την γνώμη μου όλα αυτά. 

■ «Λεφτά υπάρχουν» στο δήμο Καστοριάς. Και αυτά σκορπούνται απλόχερα σε αναθέσεις εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες με την αιτιολογία (πάντα) ότι δεν υπάρχει δημοτικό προσωπικό για τις εργασίες αυτές. Ενώ όπως φαίνεται, την λέξη «πρόσληψη», δεν την γνωρίζουν στο Σκαπέρδειο μέγαρο παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας του νομού.

■ Για «εργασίες αποψίλωσης και εξωραϊσμού χώρων πρασίνου» για τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Καστοριάς πληρώνουμε 144.906,40 κάθε χρόνο. Ευρώ φυσικά, και όχι … δραχμές. 

■ Σε αυτά προστίθενται και οι γλάστρες με λουλούδια και οι θάμνοι που φυτεύονται κατά τακτά διαστήματα λόγω ότι είναι εποχιακά και φωτογραφίζονται ως μεγάλο έργο της αντιδημαρχίας πρασίνου. 

■ Μάλιστα πριν το Πάσχα 2022, εγκρίθηκε από τον δήμο, πίστωση ύψους 23.902,24 ευρώ για «εργασίες καθαρισμού κοιμητηρίων δημοτικών διαμερισμάτων δήμου Καστοριάς». Αστρονομικό ποσό αν αναλογιστείς το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας. Μάλλον όμως δεν θα επαρκεί ούτε και αυτό. 

■ Κάθε χρόνο ο δήμος έχει έσοδα από τα κοιμητήρια τα οποία για το έτος 2021 εκτιμήθηκαν ότι θα ανέλθουν στις 110.000 ευρώ. Αντί σε εξωτερικές αναθέσεις ( θα πείτε ότι είναι και οι ψήφοι αυτών σε επόμενες εκλογές) πρέπει να διατεθούν τα χρήματα σε ουσιώδη έργα πουν θα προσφέρουν στους πολίτες και όχι σε «πασαλείμματα». 

■ Στις αρχές του 2022 πιστώθηκαν πάλι από τον δήμο Καστοριάς 20.000 ευρώ, για «εργασίες καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων (δημοτικών αφοδευτηρίων)». Άρα η αντιδημαρχία καθαριότητας «αιμορραγεί» από έλλειψη προσωπικού. Έτσι απλά πληρώνουμε τους έξωθεν. 

■ Για τον αποχιονισμό μόνο της δημοτικής ενότητας Καστοριάς, δηλαδή της Καστοριάς, διατίθεται το ποσό των 20.000 ευρώ, κι’ αυτό φυσικά σε εξωτερικούς συνεργάτες. Οι ικανοποιημένοι αντιδήμαρχοι μετά του δημάρχου φωτογραφίζονται χαμογελαστοί. Μεγάλη επιτυχία ο αποχιονισμός.

■ Για τον Μάρτιο 2022 πλήρωσε η δημοτική αρχή για ηλεκτρικό ρεύμα για οδούς, πλατείες και ηλεκτροδότηση παραγωγικής διαδικασίας, όπως διαβάζουμε, 121.504 ευρώ. Πριν δύο μήνες για αντικατάσταση λαμπτήρων 10.166,02 ευρώ: ναι για λάμπες παρακαλώ!

■ Γιατί όμως έχουμε τόσο σκοτάδι στους δρόμους μέσα στην πόλη; Μάλλον θα θέλουν να μας κάνουν ρομαντικούς. 

■ Παρά ότι όλα βαίνουν καλά στο δήμο Καστοριάς και όλες οι αντιδημαρχίες είναι επιτυχημένες (έτσι διαφημίζουν τα μουμουέ), πρέπει ο δήμαρχος (λέμε τώρα) να αντικαθιστά μερικούς για να είναι όλοι ικανοποιημένοι και φυσικά να μπορούν να ξαναζητήσουν την ψήφο των πολιτών, (τάχα– δήθεν – σίγουρα ή και ίσως) ως επιτυχημένοι αντιδήμαρχοι. 

■ Τρεις από τις αντιδημαρχίες έχουν «βιδωθεί» για τα καλά αφού κόλλησαν στις καρέκλες οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι κ.κ Τσανούσας, Λιάμης και Λίτσκας. Ο πρώτος, με τα μεγάλα έργα του, εντάξει στις προεκλογικές ομιλίες και στα χαρτιά (μόνο στα όνειρα όπως λέει το τραγουδάκι). Ο δεύτερος με τους γεμάτους κάδους να ξεχειλίζουν ιδίως εν μέσω εορτών και τον επιτυχημένο αποχιονισμό (μην ξεχνιόμαστε). Και ο τρίτος με τα κουτσουρεμένα πλατάνια και τις γλάστρες που ήδη μαραίνονται (λόγω έλλειψης προσωπικού).

■ Για να είναι όλοι, όσοι αισθάνονται, πολύ -μα πολύ όμως- ότι έχουν να προσφέρουν στην Καστοριά, έφτιαξε, και δύο νέες έμμισθες αντιδημαρχίες. Μία απ’ αυτές έχει σχέση με τον ηλεκτροφωτισμό και αντιδήμαρχο τον κ. Σαλβαρίνα. 

■ Ο οποίος αφού έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του, επί πληρωμή φυσικά, για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και αφού είναι διορισμένος και στο συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, κρίθηκε ότι πρέπει να μας αλλάξει τα φώτα (ουπς! σόρυ), να συνδράμει τα μέγιστα στα φωτεινά σκοτάδια της Καστοριάς. 

■ Η άλλη έμμισθη αντιδημαρχία έχει σχέση με τα της παιδείας, αθλητισμού και δημοσίων σχέσεων με αντιδήμαρχο την κ. Φιλίππου. Ναι καλά καταλάβατε, αυτήν της «Ορεστειάς» που με το «καλημέρα» έκοψε τις απευθείας αναμεταδόσεις της όπερας,  συνέχισε ως υπάλληλος και μέλος του συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ (δεν γνωρίζουμε αν έχει παραιτηθεί) παραμένοντας ως και σήμερα πρόεδρος της… Ορεστειάς. Με το «καλημέρα» στη νέα θέση της ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου το “run Greece – τρέχω στην Ελλάδα” το οποίο θα κοστίσει 7.000 ευρώ στους πολίτες. Με τις υγείες μας!

■ Οι δύο άμισθες αντιδημαρχίες, όπως ορίζει ο νόμος, οι κ.κ. Φουλιράς και Δοκόπουλος.

■ Τον αντιδήμαρχο κ. Ζήση που παραιτήθηκε αλλά είναι πολύ επιτυχημένος (έτσι λένε) τον πήγαν (τον ανακύκλωσαν) στην καρέκλα του προέδρου της Μακεδνός.  Πρέπει να κάθεται σε καρέκλα πάντα, όπως επί δημαρχίας Αγγελή – για να μη ξεχνιόμαστε δηλαδή και να το θυμίζουμε κάπου – κάπου σε όσους το ξεχνούν. Να γελάσουμε; Να κλάψουμε; 

■ Μετά από όλα αυτά τα λίγα, αν νοιώσατε την απαισιοδοξία να παραμένει για το μέλλον της Καστοριάς, ίσως υπάρχει ένα φως. Ένα πρόσωπο που μπορεί να «σώσει» αυτή την πόλη που αγαπάει αλλά δεν θα τον «προδώσουμε». Θα τον περιμένουμε! Και ελπίζουμε!

■ Τώρα αν αναρωτηθήκατε, « πού είναι η αντιπολίτευση;» του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει, ναι, στα χαρτιά. Όλα βαίνουν καλώς γι αυτήν! Δυστυχώς για τους ίδιους αλλά και για μας. Χάθηκαν σε λόγια και ακολουθούν στην κατρακύλα την δημοτική αρχή.

■ Η σημερινή κατάσταση της Καστοριάς μέσα από ένα διάλογο που δείχνει το επίπεδο που βρίσκεται, πιο πάτο δεν έχει.
Κυρία Σπύρου (αρχηγός της μειοψηφίας του δημ. συμβουλίου) προς τον κύριο Τόσκο (πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ): Λυπάμαι ειλικρινά πολύ γιατί υπερβήκατε το μπόϊ σας στην τοποθέτηση σας (Σπύρου)... 
-Να λυπάστε για το δικό σας μπόϊ (Τόσκος)...
-Σας παρακαλώ να μην με διακόπτετε και αν θέλετε μπορούμε να μετρήσουμε και το μπόϊ μας, μπορεί να μην με περνάτε και πολύ, μπορεί και να μην περνάτε και καθόλου [...] ντροπή σας (σχετικά με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΚ)...
- Χτυπάτε τα χέρια, τραβάτε το πρόσωπό σας, χαλάτε το ωραίο πρόσωπό σας, ηρεμήστε [...] εδώ ήρθαμε να πούμε αλήθειες και πραγματικά λυπάμαι για εσάς που πάτε και εξομολογείστε και πιστεύω ότι εξομολογείστε γιαυτά που λέτε...
-Ντροπή σας, δεν σας επιτρέπω, σαν τον Μόσιαλο θα καταντήσετε, λυπάμαι...
-Εσύ να λυπάσαι για τον εαυτό σου, κλπ... 

Ντροπή μας αν τους ξαναψηφίσουμε!
“Σήμερα η Καστοριά πέθανε. Ή ίσως χτες! Δεν ξέρω.”

Καληνύχτα Ελλάδα - όπου και να ‘σαι.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1124.
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος12/12/22

    Επί της ουσίας δεν έχει γίνει ούτε ένα ουσιαστικό έργο.... μεταξύ μας δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει..και έχουν φαγωθεί ένας σκασμός χρήματα..δλδ τι άλλο πρέπει να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ