21.3.23

Εκστρατεία


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | κόμβος

[...] Παρατηρείται μια ανεξήγητη σιωπή, αναφορικά με την θέση στην οποία κατασκευάζεται τελικά ο κόμβος. Και αυτό επειδή η θέση είναι εμφανώς λανθασμένη. Δεδομένου ότι δεν βρίσκεται τελικά σε σημείο συμβολής της οδού Διοικητηρίου, που εν τέλει έχει και το μεγαλύτερο φορτίο κίνησης οχημάτων προς τρεις-τέσσερις κατευθύνσεις.

Εκστρατεία τόλμης και γοητείας

ΟΔΟΣ 16.3.2023 | 1166


11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/3/23

    Δώρον άδωρον εντέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/3/23

      Δώρο είναι για αυτούς που το κάνουν.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος22/3/23

    Αν ο κόμβος γίνει στη σωστή θέση θα μείνει εκεί για δεκαετίες χωρίς αλλαγή και επιπλέον έξοδα.

    Αν αποδειχθεί ότι ο κόμβος είναι σε λάθος θέση θα πρέπει να γίνει καινούριος. Έτσι ανεβαίνει το ΑΕΠ και μας λένε ότι γίναμε πλουσιότεροι. Και κάποιοι πιστεύουν αυτό το παραμύθι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/3/23

      Η εξήγηση είναι πιο απλή. Πρόκειται για ασχετοσύνη.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος22/3/23

    Φαίνεται έχει "δόντι" το περίπτερο για να μην το μεταφέρουν σε άλλο σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/3/23

    Ποιος συγκοινωνιολόγος πρότεινε αυτήν την τοποθεσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σακης Λυκος Καρανικολοπουλος [fb]24/3/23

    Λοιπόν. Μηχανικός δεν είμαι. Ούτε μπορώ να πω ότι έχω την παραμικρή ιδέα από διαδικασίες ροής συγκοινωνίας (στην οποία ροή εκτός από αυτοκίνητα, λογικά περιλαμβάνονται πεζοί, ΜΜΜ, ποδήλατα και κυρίως κίνηση ΑμεΑ)

    Δεν βγαίνω συχνά πλέον στο κεντρο της πόλης, επειδή θυμίζει ορυχείο.
    Ομως αυτό εδω δεν ξέρω αν χρειάζεται να σπουδάσω στο Μετσόβιο ή το Harvard για να καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά.
    Από την ενασχόληση με τον Δήμο, είχα καταλάβει ότι για να είναι επιτυχημένο ένα έργο (και όχι μόνο οδοποιείας) πρέπει μάλλον να έχει τα παρακάτω γενικά χαρακτηριστικά, με την ιεραρχική σειρά που παρατίθενται:
    1. Το έργο να παρέχει ασφάλεια στο χρήστη.
    2. Το έργο να έχει λειτουργικότητα για τον χρήστη.
    3. Το έργο να έχει αισθητική ταυτότητα και προσαρμογή.

    Δεν θυσιάζουμε όμως την αισθητική για την λειτουργικότητα, ούτε την λειτουργικότητα για την ασφάλεια. Καλύτερα ένα έργο να είναι αντιαισθητικο, αλλά ασφαλές, πάρα όμορφο και επικίνδυνο,να το θέσω αλλιώς.
    Φυσικά το καλύτερο είναι να έχει και τα τρία χαρακτηριστικά, αλλά με αυτή τη λογική ιεραρχισης.

    Περναω χθες λοιπόν από τον καινούριο υπό κατασκευή κόμβο,που πράγματι αναβαθμίζει την λειτουργικότητα και την αισθητική. Η ασφάλεια όμως;
    Για τα οχήματα είναι το ίδιο μάλλον ασφαλης ο κόμβος με τα φανάρια. Όχι όμως και για άτομα με ειδικές ανάγκες.
    Και ειλικρινά απορρω εκτός από κοινή λογική και λίγο ενσυναισθηση, τι πτυχίο πρέπει να έχω για να καταλάβω ότι η πιο ασφαλής και πρακτική διαδρομή για ένα ΑμεΑ που θα παρκάρει ας πούμε στις γαλάζιες ειδικές θέσεις parking και είναι με ένα αναπηρικό αμαξίδιο, είναι αυτή η παρακάτω, η οποία όμως διακόπτεται αναίτια από πεζούλια στα πεζοδρόμια. Πείτε που πρέπει να σπουδάσω για να καταλάβω ότι απλά αν ήταν επίπεδα με ελάχιστες κλίσεις σε ράμπες και μια υποτυπώδη σήμανση, όλα θα ήταν ασφαλέστερα και πιο πρακτικά, για ΑμεΑ, ποδηλάτες, καροτσάκια με βρέφη, πατίνια, ηλικιωμένους με μπαστούνι, τραυματίες με πατεριτσες κλπ κλπ κλπ.

    Και φυσικά δεν είναι το μόνο μέρος αυτό στη φώτο,αλλα είναι το πιο προκλητικό. Δεν θα σχολιάσω εδώ καν τις οδεύσεις για τυφλούς που καταλήγουν σε ακατάλληλη ράμπα για αμαξίδια ΑμεΑ στην είσοδο του parking, ή για τη σύνδεση με ράμπες ΑμεΑ κάθετα στη διέλευση της λεωφόρου των κύκνων από το πάρκο Ολυμπιακής φλόγας στο parking της αντιπεριφερειας κι από εκεί η σύνδεση με την Νότια Παραλία.

    Ειλικρινά γιατι για κάθε ελπιδοφόρο έργο, πρέπει να καθόμαστε να γινόμαστε κακοί και να κριτικάρουμε για τα αυτονόητα και να μας λετε ότι γκρινιάζουμε κι από πάνω μετά.
    Η επιτροπή παραλαβης του έργου που θα κληρωθεί να έχει το νου της πάντως όταν κληθεί να υπογράψει. Τιθεται σοβαρό θέμα ασφάλειας κατά τη γνώμη μου και ίσως είναι καλύτερα να γίνουν κάποιες διορθώσεις πριν την παραλαβή.
    Συζητήστε με τους μελετητές και τους εργολάβους και κοιτάξτε το.
    Φιλικά!

    Μπορεί να είναι εικόνα οδός και δρόμος:
    https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/337112529_548707697395805_1384985276207463977_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=Z0eJn8NUVeMAX_M7cJz&_nc_oc=AQnDMAheVdwJqgKtOcDPYL07uwoyQb-006cIrqd-Ip_Ie2ZDFK_OXuM87x1SsHGd8mngeWEjOaDvTpF_3CkjrAce&_nc_ht=scontent.fath3-3.fna&oh=00_AfAKk_Pnv16vkAQRZYwvKU9YHkHs_T_MIhhvmvzub4VhQw&oe=64234A55

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/3/23

      Σχετικά με τη φωτογραφία σας: «Γιατί να υπάρχει πεζούλι εδω;»
      Η απάντηση πιστεύω είναι απλή: γιατί κανένας δεν σκέφθηκε ότι το πεζούλι αποτελεί εμπόδιο για ένα αναπηρικό καροτσάκι. Τέτοια ευτράπελα υπάρχουν σε όλη την πόλη. Αρκεί να κάνει κάποιος μια βόλτα μερικές ώρες και να εφιστήσει την προσοχή του σ΄ αυτό το θέμα.

      Πιστεύω ότι πρωτίστως είναι ασχετοσύνη και δευτερευόντως αδιαφορία των αρμοδίων να ασχοληθούν με τέτοια θέματα. Για γιορτές και πανηγύρια είναι πρώτοι. Πότε να ασχοληθούν με σοβαρά θέματα;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/3/23

      Δεν οφελεί να αφαιρέσουν το πεζούλι. Αρκεί να κάνουν σωστή διάβαση πεζών, με ράμπα για ΑμεΑ, στο πεζοδρόμιο.
      Τώρα ο κάδος σκουπιδιών τί ρόλο παίζει εκεί να μπλοκάρει το πάρκινγκ ένας Θεός ξέρει. Όπως βλέπετε, κανένας δεν ενοχλήθηκε από αυτό, υποθέτω ούτε ο νεοϊδρυθέντας σύλλογος των ΑμεΑ.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος24/3/23

      Δεν μας ενοχλεί ο κάδος ρε παιδί. Αρκεί που υποδέχονται με τιμές την πρόεδρό μας στον δήμο και στις κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ. Τώρα με ράμπες, διαβάσεις και σηματοδότηση θα ασχολούμαστε; Αυτά δεν είναι για μας.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος24/3/23

      Εμείς ποζάρουμε με τον Ζήση και εσείς ασχολείσtε με κάδους σπουπιδιών;

      https://fonikastorias.gr/%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%84%cf%8c%ce%bc%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%b5-2/

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ