27.3.23

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2022 [10]


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Πρόσωπα 2022


Τα συλλαλητήρια


Τω Αγνώστω


[ - ] Σύμφωνα με τις υποδείξεις πολλών αναγνωστών και φίλων της ΟΔΟΥ, για την ανάδειξη των προσώπων του 2022 της Καστοριάς, ανέκυψε φέτος, περισσότερο από άλλες χρονιές ο συγκερασμός τους και η εξαγωγή συμπερασμάτων. Ώστε ακόμη και εάν δεν μπορεί να προκύψει με σαφήνεια ένα συγκεκριμένο και ρητά κατονομαζόμενο πρόσωπο να αναδειχθεί μια συλλογικότητα. Ειδικά στο 2022, αυτό συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις με την ψηφοφορία και είναι κάτι που εξηγεί το γεγονός ότι η ΟΔΟΣ στο φετινό της σχετικό φύλλο, εκτός από πρόσωπα της ατομικότητας, ερμήνευσε τις ψήφους και για πρόσωπα της συλλογικότητας, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. 

Έτσι, οι υποδείξεις των περισσότερων απ’ όσους ήθελαν να εκφράσουν με την ψήφο του την απορία τους για το γεγονός ότι, στην Καστοριά οι διαμαρτυρίες είναι απλά συμβολικές και απευθύνονται τω Αγνώστω, δεν υπάρχουν ευθύνες και δεν κατονομάζονται ποτέ συγκεκριμένοι υπεύθυνοι, θεωρείται ότι αναφέρονται στα Συλλαλητήρια που εκδηλώθηκαν στην Καστοριά μέσα στο 2022. 

Επρόκειτο για συγκεντρώσεις κλαδικών ομάδων ή πολλών επαγγελματικών φορέων μαζί, από κοινού, με σκοπό την καταγγελία των καταστάσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή, την προειδοποίηση της κυβέρνησης ή των άλλων υπευθύνων και την απαίτηση για λήψη μέτρων και αποφάσεων. 

Οι αναγνώστες σχολίαζαν πιο ειδικά τα Συλλαλητήρια που οργανώθηκαν από τον Σεπτέμβριο και μετά στην Καστοριά, καθώς σ’ αυτά – για μια ακόμη φορά– παρατηρήθηκε το οξύμωρο και ανόητο φαινόμενο να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες, πρώτο τραπέζι πίστας και οι υπεύθυνοι. Δηλαδή αυτοί που πολιτικά είναι υπόλογοι να εξηγήσουν τα πώς και τα γιατί της κατάστασης της Καστοριάς. 

Κάποια γεγονότα σχετιζόμενα με τις ψυχαγωγικού τύπου αυτές κοινωνικές εκδηλώσεις, σχολιάστηκαν εκτενώς στα φύλλα 1142, 1143 και 1144 της ΟΔΟΥ. Πλην όμως το θέαμα έμοιαζε επίμονο και κανείς δεν φάνηκε να προβληματίζεται ιδιαίτερα από κάποια περίεργα συμβάντα. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Πρόσωπα 2022



Όπως για παράδειγμα να συμμετέχει στα συλλαλητήρια για την τιμολογιακή πολιτική στην ενέργεια (ηλεκτροδότησης) ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, όταν είναι ο ίδιος που φούσκωσε τους λογαριασμούς με μια θεαματική αύξηση 40% των δημοτικών τελών με το «καλημέρα» της επιτυχούς δημοτικής διακυβέρνησής τους, χωρίς κανείς να τολμά να του ζητήσει να ανακαλέσει την αύξηση ή να την μειώσει. 

Ή να συμμετέχει η… αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς, διαμαρτυρόμενη από κοινού για παραλείψεις για τις οποίες έχει καίρια ευθύνη ή παράλληλη έστω με την αδράνεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. 

Κάποιος αναγνώστης μάλιστα σύγκρινε τις διαδηλώσεις με τις γιορτές Δημοκρατίας εξακριβωμένων δημοκρατικών καθεστώτων. Για παράδειγμα στην Τουρκία, στις γιορτές προς τιμή της… Ελευθεροτυπίας με κύριο ομιλητή και τιμώμενο πρόσωπο τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν. 

Σύγκρινε μάλιστα τις αναλογίες όλου αυτού του happening όχι με το Ρόντο αλά Τούρκα του Μότσαρτ, αλλά με το παλιό εκείνο «λαϊκό» άσμα της Γιώτα Λύδιας σε στίχους και μουσική Βασιλείου Τσιτσάνη, την γνωστή αλά Τούρκα, με στίχους που θα μπορούσαν κάλλιστα να εμπνεύσουν και μια καλή παρέα για την παρέλαση των καρναβαλιών «Ντύσου απόψε και στολίσου σαν χανούμισσα σωστή ααάχ κι άντε πάμε να γλεντήσεις την μποέμικη ζωή κι άντε πάμε να γλεντήσεις την μποέμικη ζωή. Αααααάχ αλά Τούρκα χόρεψέ μου χανουμάκι μου αλά Τούρκα, κι ότι θέλεις κοριτσάκι μου. Άιντε τα χανουμάκια ! έλα παιδί μου!».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Δεκεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1155 [Πρόσωπα 2022]

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/3/23

    Καθώς σε λίγο καιρό ξεκινά η αντιπυρική περίοδος δεν θα ήθελα να φανταστώ τι θα γίνει αν υπάρξει δασική πυρκαιά εντός ορίων του δήμου κι ο γιάνης( κατά την Βαρουφάκιο επιθυμία- ένα νί...)κληθεί όπως ο νόμος ορίζει βάσει Ξενοκράτη να συγκαλέσει το ΣΤΟ (τοπικό συμβούλιο θεσμικών παραγόντων και οργάνων υπηρεσιών) το οποίο είναι 11μελές με 2 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, τοπικό στρατιωτικό διοικητή, διοικητή τοπικού αστυνομικού τμήματος,προιστάμενο τεχνικών υπηρεσιών του δήμου,διοικητή τοπικού κλιμακίου πυροσβεστικής,προιστάμενο δασαρχείου κλπ κλπ και όλοι αυτοί οφείλουν να έχουν φυσική παρουσία.....!!!!! Στο μεταξύ οι φωτιές θα πηδάνε τις ραχούλες κι ο γιάνης Ιουλιάτικα θα τρέχει να τους βρεί....!!!!!
    Αν τώρα οι φωτιές ξεφύγουν εκτός ζώνης ευθύνης του δήμου τότε θα πρέπει να συγκληθεί το 16μελές ΣΤΟ της ΠΔΜακεδονίας βάσει Ξενοκράτη.....!!!!
    Έχετε γειά βρυσούλες λόγγοι βουνά ραχούλες.....

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/3/23

    Αυτά μόνο στην Καστοριά!!!! Φαίνεται εξ άλλου εκ του αποτελέσματος: Ζούμε σε μία πόλη, που φτωχαίνει και ερημώνει, μέρα με τη μέρα.
    Και αυτοί που φταίνε γιαυτό, τους προσκυνάμε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ