21.3.10

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

O λόγος για τις υπηρεσίες των Δήμων για τη σήμανση, την ονοματοδοσία και την αριθμοδότηση των οδών καθ΄ άπασαν την επικράτειαν.

Ανηφορίζοντας την κεντρική οδό Καστοριάς, στην οδό Μητροπόλεως δεν υπάρχει ούτε μια πινακίδα σήμανσης έστω και στις συμβολές της με τις καθέτους προς αυτήν οδούς. Πέραν όμως αυτών η ονοματοδοσία των οδών ούτε την πολυαίωνη ιστορία της Καστοριάς αποτυπώνει, ούτε την ιδιαιτερότητά της όχι μόνον δεν αναδεικνύει, αλλά ούτε καν την ιχνηλατεί.

Η πόλη της Καστοριάς μέχρι και σήμερα οφείλει την οικονομική της ευεξία και τη φήμη της στην επεξεργασία και προώθηση της γούνας μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Κανείς διακεκριμένος γουνοποιός δεν μνημονεύεται.
Ο Καστοριανός Μανωλάκης αναφέρεται με τη δεύτερη ιδιότητά του, του πρώτου ευεργέτη. Επιλέξαμε κατά καιρούς ονόματα, όπως Μαγγελάνου, Τοσίτσα, Παρνασσού, Απολλωνίας, Κρήτης, Πιπινέλη, Φανερωμένης αντί του ορθού Νικολάου Πετρίτη*, Ηφαίστου αντί Αρχελάου, Βυζαντίου αντί Αλεξίου Κομηνού, Παλαιολόγου αντί Γεωργίου Παλαιολόγου, Φίλων αντί Φιλικής Εταιρείας, Νοσοκομείου** αντί Παναγιώτη Παπαναούμ και παραμερίζουμε διακεκριμένους γουνοποιούς από τους παλαιοτέρους εννοώ, όπως Δημήτριος Μπετλής, Αδελφοί Βερδάρη, Γεώργιος Δράσκας, Δημήτριος Σακελλάριος.

Δεν ερεύνησα δευτερεύοντες οδούς, πάντως σε κύριους οδούς δεν αναφέρονται τα ονόματα των Γεωργίου Καστριώτη, Θωμά Μανδακάση, Αργύρη Παπαρίζου, Σεβαστού Λεοντιάδη, Μεθοδίου Ανθρακίτη.

Ο Καστοριανός Μανωλάκης δεν αναφέρεται σε καμιά δυστυχώς οδό καθ΄όλην την επικράτειαν και ας ήταν ο πρώτος Έλληνας Ευεργέτης. Ούτε στην Άρτα, ούτε στη Χίο και την Πάτμο, ούτε στα Ιωάννινα και στο Αιτωλικό που τις ευεργέτησε. Ακόμα και στη Θεσσαλονίκη η υπάρχουσα οδός ονομάζεται Κυριάκου Μανωλάκη. Ο Μανωλάκης ως πρώτος ευεργέτης ανήκει σ΄όλους τους Έλληνες. Συνοψίζοντας τη δράση του ένα πατριαρχικό σιγίλιο*** του 1663 χαρακτηρίζει τον Μανωλάκην «ως άλλον τινά χρυσορρόαν Νείλον, τοις της ελεημοσύνης ρεύμασι την οικουμένη καταρδεύοντα».

Στην μακραίωνη ιστορία της Καστοριάς συναντούμε ονόματα, όπως, Αλεξίου Κομνηνού, Γεωργίου Παλαιολόγου, Νικηφόρου Βρυέννιου, Ανδρόνικου Κομνηνού (ιδέ 'Αγιος Γεώργιος της Ακρολοφίας- Ιστολόγιο Δημ.Γκολίτσης- παλαιότερες αναρτήσεις) ...αλλά η πειθαρχία μάθημα μεν εστιν του άρχοντος, εμποιεί γάρ ο καλώς άγων (οδηγών) τό καλώς έπεσθαι, καθάπερ ιππικής τέχνης αποτέλεσμα πράον ίππον και πειθήνιον παρασχείν...
Λυκούργος 30.4.7, Πλούταρχος.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Δημήτριος Γκολίτσης
ippiasvolley@gmail.com
http://eklactakeimena.blogspot.com

* Το Ελληνικόν Σχολείον, όπου φοίτησε ο Παναγιώτης Παπαναούμ 1816-1822 λειτούργησε ομαλά στο ίδιο κτίριο μέχρι το 1888. Καστοριάς Παιδεία επί τουρκοκρατίας Μ.Κ.Παρανίκας .... και η οδός ονομάσθηκε Παναγίας Φανερωμένης {...}. Υπάρχει άραγε σήμερα ιδοκτησία του Δήμου επί της οδού Παναγίας Φανερωμένης;
** Θεόπροπος (Θεός+πρέπων= ο ζητών χρησμό.
*** Η προέκταση της Μαυριωτίσσης θα μπορούσε να ονομασθεί Νοσοκομείου,όπως και η κεντρική οδός στη Χλόη Βιτσίου στη σωστή γεωγραφική της κατεύθυνση όπως η οδός Γράμμου, και όχι δίπλα στην οδό Κρήτης που είναι μέχρι σήμερα. Κανονικά έπρεπε να ονομάζεται Βιτσίου η σημερινή Ορεστίων που επικράτησε τελικά γιατί η λέξη Κορεστίων δεν κρίθηκε κατάλληλη! Σκιαμαχούμε...
*** Από τη λατινική λέξη sigillium= σφραγίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ