24.3.10

ΟΔΟΣ: Καλλικράτης

Οι πρωτοφανείς περιπέτειες της Ελλάδος -εξ αιτίας της σφοδρής οικονομικής επίθεσης που δέχεται στις διεθνείς χρηματαγορές- που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην (ήδη σοβαρά άρρωστη) εσωτερική οικονομία αλλά και στο ευρώ, με αποτέλεσμα η εγχώρια κρίση να μεταλαμπαδεύεται στους «βαρβάρους», στους κουτόφραγκους και στους άλλους, απ’ αυτούς που έτρωγαν τεύτλα στα δένδρα όταν οι πρόγονοι των κκ. Παπανδρέου, Καραμανλή και Μπακογιάννη και πολλών άλλων ενδόξων επιγόνων, ενδόξων προγόνων, έκτιζαν Παρθενώνες, δεν μπορούν να αναλυθούν την ώρα αυτή. Γιατί οι εξελίξεις τρέχουν, και η ιστορία αυτής της περιόδου, συνεχίζει να διαμορφώνεται και να φιλοτεχνείται λεπτό προς λεπτό.

Όλα αυτά όμως, ανέτρεψαν άρδην τις προεκλογικές προτεραιότητες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Καθηλώνουν ακόμη χειρότερα την Νέα Δημοκρατία, που εξανεμίζει τον πολύτιμο πολιτικό χρόνο, κρύβοντας την συναίνεσή της στο πρόσχημα των προσυνεδριακών εργασιών. Νομιμοποιούν περαιτέρω τον ΛαΟΣ ως υπεύθυνη συναινετική εκδοχή της Δεξιάς. Περιθωριοποιούν για μια ακόμη φορά την Αριστερά, που τρέμοντας το ιστορικό της είδωλο νίπτει τας χείρας της σε ένα ακόμη σοβαρό εθνικό πρόβλημα. Και καθυστερούν περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, που αρχικά είχαν ανακοινωθεί με θριαμβολογίες.

Διότι, στο ιδιαίτερα ρευστό αυτό πολιτικό περιβάλλον, έχουν παγώσει (προσωρινά;) οι ζυμώσεις για τον «Καλλικράτη» (κωδική ονομασία του σχεδίου για την νέα αυτοδιοικητική διαίρεση της Ελλάδος). Με την Καστοριά να βιώνει ένα από τους πλέον οπισθοδρομικούς χειμώνες της πρόσφατης ιστορίας της: Τα πάντα έχουν βαλτώσει, και η παρακμή αποτελεί την κυρίαρχη αίσθηση.

Με το βλέμμα στραμμένο στους αμέσως επόμενους μήνες1, όταν ξαναβγεί από το συρτάρι ο «Καλλικράτης» και αναθερμανθεί η αντιπαράθεση για την μείωση των υφιστάμενων δήμων που είχαν προκύψει από τον «Καποδίστρια» και την δημιουργία ακόμη λιγότερων κεντρικών δήμων, όλοι οι πολιτικοί φορείς αλλά και οι επίδοξοι δημοτικοί άρχοντες του νομού Καστοριάς πραγματοποιούν ασκήσεις επί χάρτου:

Πόσοι και ποιοι δήμοι; Ποιος σημερινός δήμος απορροφάται ή ενσωματώνεται από ποιον; Ποιος υποψήφιος δήμαρχος θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες και με ποια εκδοχή; Θα γίνουν οι επόμενες εκλογές με τον “Καλλικράτη” ή τον “Καποδίστρια”; Πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές; Αυτά κι άλλα αντίστοιχα επιτακτικά ερωτήματα, απορροφούν την πολιτική (παρ)ενέργεια της Καστοριάς. Ενώ, άρχισαν να σχηματοποιούνται οι τάσεις για την αυτοδιοικητική διαίρεση της περιοχής την επόμενη ημέρα.

Με το επίσημο ΠαΣοΚ να προτείνει δύο δήμους σε όλο τον νομό, την Νέα Δημοκρατία να πλειοδοτεί προτείνοντας τρεις, και τους βουλευτές του νομού Καστοριάς (κκ. Φίλιππο Πετσάλνικο και Ζήση Τζηκαλάγια) να ομονοούν, αμφότεροι προτείνοντας τέσσερις δήμους για τον νομό Καστοριάς. Πιστοί -καθώς φαίνεται- στην διακομματική, σιωπηλή μεν αλλά έμπρακτη, μακροχρόνια πολιτική παράδοση «σύμπλευσης» των δύο βουλευτών του νομού (και ουδόλως αντιπαράθεσης).

Όλα αυτά, που θυμίζουν ιδιαίτερα το παιγνίδι της κολοκυθιάς, και ενθαρρύνονται από την αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών, υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την πόλη και τον νομό Καστοριάς. Διότι μερικά μόνο χρόνια μετά την πρώτη μεταρρύθμιση, η οποία κατάργησε τις περισσότερες κοινότητες του νομού Καστοριάς, δημιουργώντας στην θέση τους 12 περιφερειακούς δήμους, οι οποίοι στα χρόνια που υπάρχουν απέχουν πολύ από την σταθερότητα, κανείς δεν μπήκε ακριβώς στον κόπο να εξηγήσει με πειστικά επιχειρήματα, για ποιο λόγο θα πρέπει να μοιραστεί για μια νέα φορά η τράπουλα του νομού Καστοριάς, έστω σε λιγότερους παίκτες. Και για ποιο λόγο θα πρέπει να γενικευθεί η αυτοδιοικητική και πολιτική αποσταθεροποίηση, ώστε να είναι ορατός ο κίνδυνος μετάδοσής της στην Καστοριά.

Η οποία θα πρέπει να αγωνιστεί για να διατηρήσει την αστική φυσιογνωμία της, αλλά και επομένως την αυτοδιοικητική της ακεραιότητα, όσο το δυνατό περισσότερο. Έστω κι’ αν απαιτηθεί να διαμοιραστεί ο υπόλοιπος νομός σε δυο ακόμη μεγάλους Δήμους. Εκτός κι’ αν όλοι όσοι, προσπαθώντας να τεκμηριώσουν την πρότασή τους για τους νέους δήμους του νομού, επιχειρηματολογώντας για τα ιστορικά και κοινωνικά προτερήματα της άποψής τους, για τις ομοιότητες και τις ετερότητες των τοπικών πληθυσμών μεταξύ τους, και με τους άλλους, αρνούνται να αντιληφθούν τις κυρίαρχες πραγματικότητες που θα έπρεπε να λάβουν υπ’ όψη τους, όταν κληθούν να αποφασίσουν την τύχη της Καστοριάς. Της μόνης, κατ’ εξοχήν αστικής πόλης.

1. Παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς, δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τον Μάϊο. Στις αρχές Απριλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο του υπουργείου για τον νέο χάρτη της χώρας, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση και να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο μέσα στον Μάϊο, δημιουργώντας ανησυχία για το κατά πόσο θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, δεδομένου ότι ακόμη και αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο στο τέλος της άνοιξης, θα πρέπει εντός καλοκαιριού να ακολουθήσει και η τροποποίηση του δημοτικού κώδικα, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια να γίνονται ασφυκτικά. Στόχος παραμένει η μείωση των σημερινών 1.034 δήμων σε κάτω από 400. Ο Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι είναι εξασφαλισμένη και η χρηματοδότηση της νέας αρχιτεκτονικής κράτους και αυτοδιοίκησης. Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική μεταρρύθμιση» ανέφερε πως μπορεί να χρηματοδοτήσει τον «Καλλικράτη» με τη μορφή που έχει σήμερα, χωρίς να αναμορφωθεί ο προϋπολογισμός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ